Keresés

Részletes keresés

Mozo66 Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1769
Szó volt a kajszi termésválogatásáról . Azt azért figyelembe kell venni , hogy a fajták eltérő módon viselkednek a " bevállalni " kívánt mennyiség tekintetében . Vannak amik szinte a teljes kötődött mennyiséget bevállalják , ha bele is szakadnak , ilyen a Bergeron a Hargrand , Harcot, Pannónia bizonyos mértékben aztán vannak amik szintén nagyot vállalnak , de azért kissé ritkítják magukat : Magyar C235 , Ceglédi hajnalpír , Gönczi és vannak amik rendesen ledobálják magukról a felesleget , persze itt is vannak eltérések : Mamut , Ceglédi óriás , C. Piroska .

Namármost ...: ) ....az is megfigyelhető , hogy amelyik eldobja a termést , az hogy teszi . Nem úgy , hogy egyszerűen lepotyog a felesleg , hanem beindul egy folyamat miszerint alválik a két csoport egymástól , a maradók és a távozók . A maradók erősödnek, növekednek a távozók pedig fogynak, aszalódnak . A növény kivonja az addig felhalmozott anyagokat a távozókból és beépíti a maradókba így takarékoskodva az addigi munkájával ( még szerencse , hogy a természet ilyen ) . Ha megnézzük egy lehulló termés magházát az már csak egy bőrszerű száraz anyag ellentétben a maradó magjával ami már elkezdte a bekeményedést .

Tehát ebből következik , hogy bizonyos ...általában nagyszemű, korai , fajtáknál nem kell elkapkodni a válogatást , mert elvégzi maga a fa és nem utolsósorban , hagyjunk neki arra időt , hogy kivonhassa a lehullajtani kívánt termésekből az addig felhalmozott anyagokat .

Persze azokat a fajtákat amik nem így viselkednek nyugodtan lehet már időben válogatni .
Előzmény: Törölt nick (1764)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1768
Érdekes dolgokat tudtam meg az olasz hozzászólásokból . Ugye ott nagyobb hagyománya ...kultúrája ... van a gyümölcsnek mint nálunk , és nagyon tetszett ez a nős hasonlat . Szerintem bár évtizednyi ... együttélés ... után az ember megismeri a nőt is és a barackot is .

Atifocinak : értem az álláspontodat , de azzal nem értek egyet , hogy mindegy hogy milyen " béna " fát csinálok , csak sok fajta legyen ... bocs ezért . Tehát azt tudni kell , hogy az őszibarack ... folytonnövő .... növény , ellentétben szilvával , cseresznyével ..stb .vel . Ha nem adjuk meg a folyamatos növekedés lehetőségét , nem érzi jól magát és olyan dolgokat csinál ami pl. nekem nem tetszik : kopaszodik , kérgesedik , elveszti a jó termővesszők kinevelésének esélyét , egyszóval öregszik . Na ezért találták ...kísérletezték ki , hogy milyen alanyon milyen koronaformával ...stb mit csinál a növény , persze újabb kisérleteket lehet csinálni és nem is biztos , hogy balul üt ki , de megerőszakolni büntetlenül ... nagymértékben eltérni a normálistól ... szerintem nem lehet .

Annak idején én is csináltam 1 db kb.ilyen fát amit leírtál .... azóta visszaalakítottam . mert ezt a hagyományos formát kereste a fa .

Persze el tudom képzelni , hogy aprólékos , egész éves , következetes metszéssel , válogatással meg lehet oldani amit akarsz .... meg kell próbálni , az eredményről szívesen mondok majd véleményt . : )

Amúgy a szabvány csemetéből is lehet bármilyen fát alakítani , akár a törzs aljáig vissza lehet vágni és úgy indítod ahogy akarod .
Előzmény: Törölt nick (1767)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1767
Én értem és elfogadom a véleményed,de hangsúlyozom kizárólag a helyhiány miatt próbálkoznék ezzel a megoldással.Ha nagyobb területem /és hozzá sokkal több szabadidőm / lenne ,maradnék a hagyományos katlan v. váza koronánál.
De... nekem az a célom ,hogy a meglévő területen minél több fajtát kipróbálhassak,az teljesen másodlagos, hogy mennyit terem.ha nem sikerül se vesztek vele semmit,mivel ez csak hobbi,így bármilyen extrém elképzelést kipróbálhatok.
...a fő kérdés az,HA MÁR EGYSZER nekiállok ,hogyan is próbáljam viszonylag jól csinálni,hogy esetleg vmi jó is kisüljön belőle.Ahogy az általam nagyon útált főnököm mondaná:Nem az a kérdés,hogyan nem lehet csinálni...
Előzmény: ninovarga (1765)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1766
www.forum-macchine.it
Előzmény: Törölt nick (1763)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1765
Néhány másik érdekes vélemény:

Mio padre a suo tempo diceva "il pesco è come una donna, al buio si spoglia",
Allora non sono l'unico a fare similitudine tra la donna e il pesco o pescanettarina. più son belle più son delicate,più son brutte più son rustiche!Comunque la pianta di pesco all'ombra si spoglia in un anno, la donna molto prima

tocia ha proprio ragione!cmq io vedo gli impianti a fusetto della mia zona che tendono un po' a "filare" e non sono molto convinto su questa forma di allevamento; è anche vero però che oggi giorno ci vogliono peschi che entrino presto a produzione, ma io rimango con la mia idea e lascio che il fusetto lo facciano gli altri.

Apám annak idején azt szokta mondani, hogy "az őszibarack olyan, mint a nő: "a sötétben levetkőzik". Akkor nem vagyok egyedül azzal, hogy hasonlatosságot látok az őszibarack vagy nektarin és a nők között. Minél szebbek, annál kényesebbek, minél csúnyábbak, annál rusztikusabbak! Mindenesetre a barackfa az árnyékon egy év alatt vetkőzik le, a nő sokkal előbb.

Tociának nagyon igaza van! Látom, hogy itt a térségemben a karcsúorsók hajlamosak egy kicsit a felnyurgulásra, ez a koronaforma nem nagyon meggyőző számomra: az is igaz, hogy manapság olyan őszibarackfák kellenek, amelyek hamar termőre fordulnak, de én maradok a saját elképzelésemnél és a karcsúorsót meghagyom másoknak.
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1764
ber Bergeron most
pan Pannónia most
car ...és a Ceglédi arany most.
Egyértelműen a C aranytól várom az idén a kiugró eredményt.A ceglédi bíboron kevés van,a hegyi Bergeront idén visszametszettem mert már kezdett világgá menni és kopaszodni...ja és a Harcot ..na az még elég jól hozhat.
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1763
Ezeket én is kipróbálom ill -tam. A tavaszi /egyenlőre nem teljes/ baracksort pl.karcsúorsóra próbálom alakítani ill.a meglévő nektarinsorom 2-3 emeletes sövény /nem egészen palmetta,de nem olyan rossz/. De én most kifejezetten a fajtagyűjtemény bővítése - kevés hely ellentétet szeretném feloldani egy kifejezetten kísérleti szuperorsó-szerű baracksorral.Ha nem lehet kordában tartani,hát max beállítom más koronaformára,de egy próbát mindenképpen szeretnék tenni,kifejezetten a minél több fajta összegyűjtése miatt.
Mellesleg leírhatnád az olsz őbarack fórum elérhetőségét,ha mást nem is ,de a felrakott képeket tudnám hasznosítani/köszi/
Előzmény: ninovarga (1762)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1762
Vélemények az emlegetett koronaformákról a miénknek megfelelő olasz őszibarackos fórumból:

più che il vero fusetto io vedo meglio quel tipo di palmetta a tre branche denominato "candelabro" che è in voga nel faentino , pochi tagli e molta luce. Logico che serve il carro raccolta! Nel vasetto io eseguo anche due potature verdi per ostacolare lo svestimento, specie in varietà assurgenti. il bello è che molte ma molte varietà di recente costituzione sono assurgenti e poco adatte al vasetto...

Tener domato un fusetto di pesco non è facile, la potatura verde è indispensabile ma fare una palmetta è altrettanto difficile, come sposti un ramo lui lo rifiuta e ti caccia un gran succhione alla base e devi sostituirlo per forza....lega...slega....torna a lagare.....io personalmente preferisco il fusetto, e quando poto uso poco le forbici e molto il seghetto, si fà prima e i risultati, a mio giudizio, sono buoni.

A valódi orsónál jobbnak tartom azt a típusú háromágú palmettát, amit "gyertyatartónak" neveznek, amelyik most nagyon divatos Faenza környékén. Kevés metszés, jó megvilágítottság. Természetesen szedőkocsi kell hozzá! A vázakoronánál én csinálok két zöldmetszést is, hogy megakadályozzam a fölkopaszodást, különösen a meredeken fölfelé törekvő fajtáknál.

Kordában tartani egy karcsúorsót nem könnyű, a zöldmetszés elengedhetetlen, de palmettát művelni ugyanolyan nehéz, ha áthelyezel egy ágat, visszautasítja és növeszt neked egy nagy vízhajtást, amit aztán kénytelen vagy lecserélni... megkötöd, kioldod, újra megkötöd... én személy szerint jobban szeretem a karcsúorsót, amikor metszek, keveset használom az ollót, inkább a fűrészt, gyorsabban megy és szerintem az eredmény is jobb.
Előzmény: Törölt nick (1752)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1761
Te ugye faiskolázol,de mennyi fád van saját termesztésben és mekkora területen ?
Előzmény: scsaba1 (1759)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1760
Ellenkezőleg,örülök,hogy jelentkeztél.Nos a Sylred valóban St Julienen van,de..honnan lesz nekem St Julien alanyom ,ez ugye érdekes kérdés.Az Elena /aminek a beszerzése is szerepelt anno a listámon,de egyelőre jegelem / ez alapból gyengén növő,vagy te is vmi intenzív alannyal szerezted ? Az őszinél nem lenne gondom,hogy az alany nem intenzív,így legalább a törzs elég masszív lenne és nem kellene támrendszer hozzá.Itt az a kérdés ,hogy a metszéssel fenn tudnám e tartani az általam elképzelt formát /ez kb úgy nézne ki,mint a Sieberz-Starkl katalógusban a balerina almák/.Aztán az összehozható lenne-e ,hogy őszimagoncra kajszit,ill ha sikerülne ez milyen fejlődést eredményezne ./Szilvába már csináltam,talán a szemzés magasságától is függ milyen erősségű lesz a nemes növekedése/. A körtéből tavasszal szerzett 3 Fétel Apátból 2 új,vmelyik OHxF alanyon van/Ninovarga ezt pontosan tudja/,Olaszból származnak,de ezzel is az agondom,hogy honnan szerezzek CSAK ilyen alanyt.
A kökényt meg lehetne esetleg bróbálni,de honnan tudom megállapítani,hogy nem vírusos-e.
Arról meg ,hogy Mo-n mikkel és hogyan kísérleteznek,hát...az egyik kedvencem,a körte 2000-es kiadású szakkönyvében minősítés alatt álló fajták közül egy sincs a termesztésben,faiskolákban is csak 1-2 fajta bukkan fel ,elvétve.mennyi idő a honosítás ideje,kb 10 év nem ?...
Előzmény: scsaba1 (1759)
scsaba1 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1759
Ha nem haragszol én is mondanék néhány gondolatot. Itt ugye az egyik legfőbb gátló tényező az, hogy nincsenek gyengébb, intenzív alanyok a köztermesztésben, ill. nálunk jóformán beszerezhetetlen. Viszont a kajszit meg lehet próbálni rászemezni a teljesen mezei kökényre (Prunus spinosa) is. Cegléden is kutatták egy időben ezt az irányt, de mint annyi minden, ez is abbamaradt. Nyilván lesz egy-két fajta, ami rosszul fog fejlődni rajta (szvsz. a gyenge növekedésű fajták hamar el fognak vénülni rajta).
Mondjuk nem lesz egyszerű vírusmentest találni belőle, de olyan vidéken, ahol nincs elterjedve a PPV, onnan nem lehetetlen. (Ill. a PPV-nek is több törzse van. Van olyan is, ami levéltetvekkel kevésbé terjed.)

Egyébként őszibarack is szemezhető rá, bár azzal valamivel roszabb az affinitása, tehát több fajta fog rajta tönkremenni valószínűleg.

Én már régen ki akartam próbálni, de sajna helyem az nincs rá. (Bár ez lassan majd változik :))

Ill. nézegetem már egy ideje az Elena szilvámat. Ez is meglehetősen gyenge növésű, feleakkorát sem növeszt, mint a pl. Bluefree. Ráadásul PPV-ellenálló. Mindenképpen ki fogom próbálni kajszinál a közbeoltását.

Egyébként a Sylred, ha jól emlékszem St. Julienen volt, ami feleolyan erős, mint a vadkajszi.
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1758
Megnéztem nino olsz képeit,szerintem azok palmetta ill.egyéb sövények ,én nem kifejezetten ilyenre gondoltam.
Előzmény: Törölt nick (1757)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1757
A nagyobb terület vásárlása halott ügy,egyrészt mert az már válóok lenne,másrészt mivel -sajnos-akkora mennyiségben nem fogok vele foglalkozni,hogy ebből meg is éljek ill. az időmhöz mérten a terület karbantartása egyedül most is éppen elég.Szóval marad a szuperintenzív formáció.Két kérdés ill. reakció : a támrendszer miért kell ? A felhasználásra kerülő,magoncokra szemzett fák központi tengelye úgy is erős lesz/és a gyökérzete is/ ,tehát jól rögzíti a fát ,nem ?, ...a másik : sajnos a szabványos faiskolai olványok ált. már koronába vannak metszve és a törzsmagasság sem mindig jó.Én úgy gondoltam,hogy /a földről megoldható legyen minden munka-esetleg min. létrázással/ kb 2,5 m magas fák,kb a földtől 50 cm-re az első termőgally-szint,a fák kb 1-1,2 m távolságban egymástól .stb Ez még vázlat,de mivel nincs eredménykényszerem egy próbát biztosan megér.A metszésével kapcsolatban viszont szívesen fogadnék ötleteket.
Előzmény: Mozo66 (1755)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1756
Hasonló ...igen . Az Orangerednek van egy kesernyés grépfrútra hasonló mellékíze , ez nekem kimondottan tetszik így még üdítőbb kellemesebb az aromája .
Előzmény: Törölt nick (1754)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1755
Miért nevetnélek ki ..??? Ninovarga tett fel képet orsófákról , meg lehet csinálni . Én még nem próbáltam . Ki lehet nevelni szabványos oltványból is , csak megfelelően kell alakítani mondjuk támrendszer nélkül ne állj neki , mert ha így is lehetne akkor mindenki így csinálná . Persze a sor és tőtáv sem szabadonválasztott , mert mint tudjuk érzékelik a növények a szomszéd jelenlétét ... a gyökérzetben is ... és így lehet megtartani az alakot és méretet is , mert ha nagyobb mint a megfelelő akkor oda erősebben hajt . Persze ki kell próbálni .

Amúgy a problémádra van egy kézenfekvőbb megoldás is .... kell venni egy nagyobb területet .
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1754
Tehát a Harcothoz hasonló ? Mert annak is elég száraz a gyümölcse...persze attól még az íze jó,csak mondjuk lekvárnak nem az igazi,inkább étkezési barack ,gondolom én...
Előzmény: Mozo66 (1750)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1753
Ja igen...ezt elsősorban saját gyártmányú fákból gondolom megoldani,mert a szabványos faiskolai oltványok erre a célra tuti nem jók.
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1752
Na egy kis szakvéleményt kérek ! Ne nevess ki,ne szólj le elsőre,vonatkoztassunk most el a nagybani termesztéstől. Csak az a kérdés ,hogy mit szólsz hozzá szigorúan szakmai szempontból : mint írtam is már elég kevés a helyem ,így előbb-utóbb be kell/ene fejeznem a fajtagyűjtögetést...igenám,de ez nekem olyan mint másnak a cigi,a kávé...vagy a kábszer,nehéz leszokni róla....mert ugye az engem érdeklő újdonságok száma végtelen,de a beszerezhetőek is biztos növekedni fognak.Szóval,ha kicsi a hely a fák sűrítésével,méretük kicsinyítésével tudok fajtamennyiség-növekedést elérni.Na most mivel nálam másodlagos az egy fára jutó termésmennyiség-az elsődleges a minél több fajta.Szóval azt gondoltam,hogy az alma-szuperorsó mintájára az őszibarackból is megpróbálnék vmi hasonlót. A lényege uaz: csak a tengely lenne állandó,azon nem lennének kinevelve vázkarok,csak termővesszők.Árnyékolástól nem kell tartani,a sortávok elég nagyok lennének.Mondjuk kajszival nem biztos ,hogy kipróbálnám,mert ugye az marha nagyokat hajt,de az őszivel /és persze almával,ha hozzájutnék M27-es alanyhoz,vagy esetleg körtével/ igen.Szóval ,mit gondolsz ? Mondom a termésmennyiség nem fontos-persze az adott fajta gyümölcse a rá jellemző tulajdonságokat azért tartsa meg.
Előzmény: Mozo66 (1749)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1751
Megoldás lehet a lepiszkálás is , de talán ez a fajta még később el fogja dobni egy részét a termésnek . Nem egy túlkötődő fajta .... tehát nem gond ha a tetejét nem ritkítod .
Előzmény: Mom (1747)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1750
Igen már termő ez a 2 fajta . Az Orangered ... csodálatos .... koraisága , alakja , színe , íze mind kitűnő , nemhiába világfajta . Amit észrevettem , az az , hogy a rengeteg virágmennyiségnek csak egy része termő , mert rengeteg meddő virágot hoz , amibe a bibe csak egy pici kezdemény , tehát nem tud termékenyülni . Ez a túlkötődés elkerülése érdekében igen jó dolog . Aztán amiben jó a bibe , abból is ledobál párat , tehát ezen nincs túlkötődés , ha így is marad kifogástalan lesz és talán elkerüli az alternancia , valamint megtartja a növekedését . A Hargrand , ennek ellentétje . Az összes virág kötődik , feltétlenül ritkítani kell , ha csak a fagy nem ritkítja , mert ha nem akkor megsínyli a növekedése . Azonos korú fákból az Orngered kétszer akkora . A termésük egyik sem olyan mint a mi kajsziaink , nem totyogós levese hanem szárazabb .
Előzmény: Törölt nick (1746)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1749
Ezek a kajszik kb 12 évesek lehetnek ...kivéve a pótlásokat .
Előzmény: Floo2 (1741)
scsaba1 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1748
Lehet kapni ilyen nyeles gyümölcsszedő alkalmatosságot:
link

(Nem pont Fiskarst, mert az rohadtdrága...)

Ezzel megpróbálhatod lepiszkálni a felesleget. Mondjuk sziszifuszi munka lesz, az biztos.
Előzmény: Mom (1747)
Mom Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1747
Megpróbáltam utánaolvasni a ritkításnak (soha nem csináltam még ilyet). A nagy öreg kajszim (azt hiszem Ceglédi Óriás) március végén kezdett virágozni. Találtam egy tavaly nyári képet a gyümölcsről, de nem túl kivehető :)

Ezt akkor már most kellene ritkítani, ugye? Mi a teendő, ha max. csak a 2/3-áig érem el? (a 7fokú létra az arányok miatt van ott)

Előzmény: Mozo66 (1735)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1746
Nekem az Orangered és a Hargrand még nem termő,de már nagyon kiváncsi vagyok rá,neked milyenek a tapasztalataid ezekkel /gondolom neked már terem/ ? A Sylred a leírások szerint az Orangerednél is koraibb.Mivel te nem 1-1 darabot ültetsz biztos tudsz szerezni a Palesitséktól.
Mivel nem rajongok az izgalmakért én már elkezdtem tervezni,szervezni az őszi oltvány-beszerzést.Valszeg -ha bejönnek a terveim- ez lesz az utolsó nagyobb telepítési hullámom,mert kifogyok a területből /ez kb 20-25 fát jelent/, max akkor tudnék bővíteni,ha kifejezetten intenzív alanyon lévő fákat tudnék a későbbiekben szerezni...
Előzmény: Mozo66 (1735)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1745
Nálam a nem bio-kajszikon van néhány /rövid/ moniliás ágelhalás ,valszeg nem jutott rá permet.Úgy gondolom ez nem jelentős,de lehet hogy +1 kezelést adok neki.
Előzmény: Mozo66 (1738)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1744
Na ennyit a szakértelmemről,ezt jól megettem...de azért szép...
Előzmény: Mozo66 (1733)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1743
Arra írtam viccesen, hogy úgy gondolom, de lehet, hogy tévedek, hogy őszibaracknál a virágon ugyanaz a deformans lehet, mint a leveleken. A pruni valóban a szilvára jellemző, mint ahogy a nevéből is kitűnik.
Előzmény: Flanell (1742)
Flanell Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1742
Tafrina sok van, a leveleket pl. a Taphrina deformans kócolja, a gyümölcsök óriási torzóvá válását (idáig szilván, kökényen, őszin láttam) a Taphrina pruni okozza. De van, ami valami erdei fa ágainak seprűsödését okozza, meg ami a káposzta lelkiállapotát borzolja, meg ilyenek. Rokon gombák, de nem ugyanazok.
Előzmény: ninovarga (1740)
Floo2 Creative Commons License 2009.04.22 0 0 1741
Szép fáid vannak!
Hány évesek?
Előzmény: Mozo66 (1723)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.22 0 0 1740
Tafrina csak egy van (vö. "anya csak...).
Előzmény: Flanell (1739)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!