Valaki nyugtasson meg, hogy van még rajtam kívül is más olyan elvetemült aki a 0-ból akar borászatot építeni... A zártkertek zsebkendőnyi területek, méreg drágák, van ahol 9-10 tulaj van pár 100 m2-re. Érdekes hogy ami "jó" szőlőnek az méreg dárga mert hogy majd a CSOK segítségével házat építenek a prérire...
A papírozás a vicc és a sírás határát súrolja néha... És még még szőlőnek nyoma sincs a kiszemelt földeken.
a műszert nem ismerem, de határozd meg pontosan magadnak, hogy milyen pontosan akarsz mérni és ahhoz mennyi pénz áll a rendelkezésedre!
Én a bakonyi-féle tesztet használom és közelítő érték meghatározására jó; azért közelítő, mert én pontatlan vagyok és az eszköz beosztása pedig szűk; de arra nagyon jó, hogy kimérd a sav és kén tartalmat.
Ha pontosabb adatok kellenek, akkor beviszem laborba a bort és ott pénzért szuper pontos adatokat adnak.
Szerintem a bakonyi-féle teszt jó, megéri azt az 5-6e Ft-ot.
Én is csak egyszer derítettem csak az elsőt, mert ott aztán mindent csináltam. XD De azóta rájöttem h a türelem többet ér. Ha a szőlő nem agyonterhelt lőrealap akkor nyugodtan lehet érlelni, nem kell meginni sietve.
Én is csak kicsiben csinálom még, de nagyban se fogok eltérni csak ha rendkívüli eset van.
A vöröset én soha sem derítem. Ahogy írtad 1 év után letisztul és le is palackozom.
A fehéret is csak ritkán derítem, amikor palackozás előtt nem találom eléggé tisztának. Ez kb. 2-3 évente fordul elő. Persze csak kis tételben termelek és csak családi fogyasztásra.
Én még mindig a türelmet javaslom. Olcsó és jó is! Nekem 1 év alatt olyan szinten tisztul le, hogy vállalni merném a palackozást is. Az 1 év alatt általában 1-2 fejtést végzek. Mivel a tételek kicsik 1 év után fogyasztásra is kerül. De nagyban se fogok eltérni ettől, csak a nagyon muszáj.
Kifelejtettem, amit írtatok, miszerint: Beoltottam mindegyik mustomat. A fehérnél és rozénál még jó idő volt, így azok budafokit kaptak, az othello pedig fajélesztőt. Mindegyiket fejtem, nem hagyom sokáig a seprőn.Most csináltam úszófedeleseket, alul csappal, Így a fejtésnél ott engedem le. Az othellóból v.bor lesz. Akkor azt lehet hogy nem derítem. Lapszűrő jó lenne, de nekem drága. Borszivattyúm van, szóval jó lenne valami mókolt megoldás a szűrőre..
Szerintem a tölcséres szürés csak rontani fog a borodon, mert a szürés folyamata hosszadalmas és lassu és ez idő alatt sokat fog oxidálódni, levegőn lenni a borod.
Othello: ebből rose vagy vörös bor lesz? Én a vöröset így készítem: szőllő bogyózás zuzás; kádban érlelés amíg a szemek lesüllyednek, utána préselés; ez kb 3 hét. A levet -ami már bor- nagy hordóba teszem és 2-3 napig ülepszik és ezt teszem fahordóba, ahol érik 1 évet vagy többet. Nem kénezem, hanem mindig feltöltöm a hordót. Érlelés végén tojásfehérjés derítés, majd enyhe bentonitos derítés, hogy kiszedje a fehérjét, durva szürés (4-5mikron) és kénezem, pihentetem 2-3 napot és megy palackba.
Én csak akkor deríteném, ha a fehérjét szedném ki, különben nem. Egy vörösbornak jót tesz a "vastagság" szerintem, a derítés vékonyítana rajta.
Nem kötelező a próbaderítés. De ha érdekel leírom hogyan kell elkészíteni a szuszpenzíót a próbához és mik kellenek hozzá.
Szűrésről csak annyit, hogy a tölcséres szűrés egy örökkévalóság lesz. Nem tudom mennyire merülsz bele a borászkodásba de lehet kapni kis 6 lapos szűrőt. Igaz nem olcsó de tudod külön a szivattyúját is használni.
A rozét és a fehéret is üllepítettem, majd egyszer fejtettem. Utána kaptak egy alap kénezést 2, ill. 1 g./hl. Ezek után, múlt hét szombaton derítettem, vasárnap fejtem. Egész jó lesz, már engettem belőle. :) Lehet megpróbálom a grav. szűrést is. Mivel még nem csináltam, kíváncsi vagyok a különbségre. Minden esetre ég és föld a különbség, derítés előtt és után. Érdemes megpróbálnom nagy tölcsérbe a papírtörlőt?
Az othello újbor is kapott egy alap kénezést, fejtés után. A kérdés, hogy azt is szoktátok/kell/érdemes derítenem? (szvsz. ezek után én derítenem, de nem értek hozzá, ezért kérdezem).
Próbáld ki a gravitációs szűrést! Végy egy tölcsért, rakjál bele sima papírtörlőt és nézd meg, hogy bármilyen folyadék (szörp, tea kávé...) mennyi idő alatt csöpög át rajta; a szűrő papírok ettől sűrűbbek és még lassabb lesz a csöpögés.
Derítsd le, fejtsd le, és hagyd állni teli edényben - megfelelő kénezéssel.
Én most a fehéret kéneztem, derítem; majd lefejtem és megy a hordóba; ahol mindig tele lesz- töltögetem és néha kénezem igény szerint és kóstolgatom.
Ezzel nem értek egyet. A várakozás az nem tökölés! Ha a bor úgy várakozik, hogy semmilyen negatív hatás ne érje, akkor nyugodtan várhat és tisztulhat. (ne legyen darabban, egy alapkénezést azért kapjon, a pince hőmérséklete ne ingadozzon)
Igen, arra gondoltam. A gravitációs megoldásra pedig azt mondod, hogy nem érdemes vele t@kölni? Jó, akkor hagyom. Most derítettem le, várom az eredményt. Köszi!
Örülök, ha elindult a forrás. Tegnap préseltem ki én is a vöröset ami 3 hétig héjon ázott és a vége főzelék állagú volt. Okulva a tavalyi préselésből, most kisebb edénnyel mértem a présbe és óvatosabban; így nem lett a fal vörösboros! :-) Most hordóban ülepszik, kis kénnel és CO2-vel és a héten bekerül fahordóba.
Házi szűrés azt jelenti, hogy nincs szűrőgéped?. Ha igen, akkor ismereteim szerint csak a gravitációt hívhatod segítségül, de annak a hatásfoka alacsony és lassú is. Használj jó derítőszert és fejtsd le róla a bort és jó lesz az!
saja 75,köszönöm a tanácsodat, igen vörösboról van szó mégpedig szagos izabellából,pektimbontót nem használtam máskor sem szoktam,de igy még soha nem jártam a musttal ,az űlepités viszont jó lett volna mert elég sürű és sok seprű szokott lenni rajta az első lefejtésnél,bevittem melegebb helyre és azóta megindult a folyamat remélem jó lesz mivel szinte bio szőlőből készült,évek óta csak egy kis rézzel vagy ditánal permetezem,volt olyan év hogy semmivel és még sincs baja a szőlőnek,
.Nekem is a derítéssel kapcsolatos kérdésem lenne.Egyszer már lefejtett zalagy.- királyl. cuvee-m és kékfr. rose újborom van. Deritonnal szeretném deríteni. Mindenképpen kötelező próbaderíteni vagy e nélkül is csinálhatom? Illetve ha nem próbaderítek, mennyit tegyek bele? Másik kérdésem, hogy házilagosan milyen szűrést tudok megoldani? Üdv, tanca
Szia, nem írtad, hogy vörös vagy fehér, de gondolom vörös. Pektimbontót használtál? A sűrűbb masszát tedd ~15 C fokos helyre és a melegtől elvileg beindul és vagy abból a mustból, ami forr tegyél ebbe át és azzal is be kellene indulnia. Préselés után ülepítettél és vagy sem? Én préselés után mindig ülepítem 1 napig a mustot és utána teszem be a "forraló" edénybe. Igaz ezzel veszítek az ízből-illatból, de szabályozottabb lesz a forrás és kevesebb durva seprű lesz a hordóban, ami félre viheti a folyamatokat.
Elvileg nem baj. Ha jól tudom 2 dolog lehet: 1 - almasav bomlás; 2- a rosszabbik, ha seprűn (durva seprűn) forr még, akkor a seprűben levő rossz anyagok indultak be. Szaglászd meg, kóstold meg és ha jó-tetszetős mindkettő, akkor teljesen rendben van.
sziasztok! mikor préseltem a szőlőt egy ideig olyan volt a must állaga mint a tejfől,olyan sűrű volt hogy a tölcséren alig folyt át,a préselés végén viszont folyékony volt,ami igy került a hordóba már szépen fór,de az a balon amibe a sűrűbb masszaszerű must került meg sem mozdul,mit lehet vele tenni?
Hat hete forr a fehérborom a hordóban és még érzésre van benne kicsi cukor, szóval valószínűleg még fog is dolgozni. Nem baj ez? Volt már, hogy sokáig forrt, de nem ennyire. Vadélesztővel indult be, végig szép csendesen forrogatott.
címkés kérdés: a 2015-ben termett, de azóta hordóban érlelt vörösbor címkéjére 2016-ban milyen évszámot kell tenni? 2015 vagy 2016? Erre mi a szabály? Köszi,