Köszönöm szépen tiszteletre méltó hangvételű, korrekt válaszodat!
TE EGY ÚR VAGY!
Köszönöm, ismét tanultam!... mááár megérte a nézetkülönbséget felszínre hozni!
> Én amúgy sima vízzel mosom le és eddig mindig sikerült megfelelően megtisztítani:) Az ecetes víz szerintem nem oda illő, de ez szubjektív véleményem, azaz attól még bárki bármikor alkalmazhatja. Ez nekem olyan, mint pl. hogy sokan a bárányt-birkát tejbe áztatják, vagy a vadhúst kezelik, hogy elmenjen az a vad íze :))))
Leírtad (Boar véleményével együtt) nem jelenti azt, hogy nem fogom letesztelni,
s hogy tényleg jobbító szándékotokat nem fogadnám el!
Dőltbetűsöd hasonló kvalitásban ugyanazt jelenti számomra, mint amikor félbe vágják a hal fejét, vagy kiveszik a szemét tisztításkor! = A szokás 6alom!
Akkora hülyeséget írtam tegnap, hogy mindenki megnémult? ;)
Ma este karfiolkrémlevest készítek feketekagylóval. Le is fényképezem, és ha nem túl undorító, be is illesztem ide a képet. Ezt a levest -ami egyébként egy jellegzetes francia leves- úgy megkívántam, úgyhogy nincs mese, este ez lesz. De hogy mi lesz még jozzá, azt nem tudom. Talán valami halat készítsek?:)
A felvetésedre két dolgot mondanék: 1: nyálkától nyúlós halat főzni-sütni (írtad, hogy láttál már ilyet, illetve neked ne legyen ilyed a halad). Ha a legtisztább (és legjobban letisztított) halat besózod és állni hagyod pár órát (én pl. egy nappal előbb besózom a halászlébe valókat) akkor is nyálkás-nyúlós lesz. Ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy elsőre -látszatra- ne ítélj kívülről, ha ilyet látsz.
2: mindig más az otthoni bontás-tisztítás. Én pl. mindig lecsapatom és kibeleztetem a halasommal, mivel nálam minimum 30 perc az út haza (Veszprémtől Ajkáig - itt élek, hozzám legközelebb csak Veszprémben van élő hal... no ez is megérne egy misét, Balatonfelvidék, vagy mifene...). Tehát a lényeg (mert locsogok, mint egy öregasszony) 30 percig ne fuldokoljon a halacskám! A halas leüti (így elkábul), aztán kibelezi, mert így el is pusztul, azaz nem fog magához térni és fulladozni. Én otthon pedig attól függően tisztítom, hogy mi is lesz belőle. Ha filézem (általában a nagyobb halakat szeretem, pl. amúr, busa - ezeket kizárólag 6 kg feletti méretben veszem - ezt ki is fejtettem eMM-nek egy másik topikban) akkor nincs értelme a pikkelyeket kapargatni, mert egyszerűen ezzel együtt megnyúzom a halat. Utána lebontom a gerinc melletti kétoldali felső részt, a bélszínt (két gyönyörű, hosszú tömör húsrúd, mint a bélszín vagy a szűzpecsenye), majd a bordákról szedem le a húst. Ha kisebb halat kapok (mert nemcsak veszek, hanem kapni is szoktam), akkor a bordákkal együtt hagyom a húst. A fej-farok általában mindig lejön, fejből szilvány ki, hosszában kettévág és kész. Fejeket-farkakat gyűjteni szoktam halászlé alapnak, így mindenképpen ízes lé lesz az eredmény. Mielőtt bárki megkérdezné: kizárólag bajai-dunai halászlét készítek, így a halászlé alap nem a paszírozós dologhoz kell, hanem az ízek gazdagításához!) Bőrt akkor hagyok csak halon, ha patkót készítek vagy rakok el, illetve pár olyan fajnál, amihez "hozzá tartozónak" érzem, pl: fogas, süllő, keszeg, kárász. Harcsánál és pontynál már megint más a helyzet, ott nyúzás után elrakom a bőrét halkocsonya főzéshez (egyszerűen lefagyasztom). Tokhal és kecsege készítésekor pedig a legegyszerűbb a helyzet, azoknak ugyanis nincs is bőrük (bár ez egy oltári nagy hülyeség - természetesen!) az a páncélozott izé, ami a forró vízbe tevés után lekaparható, no az a bőrrész:)
Én amúgy sima vízzel mosom le és eddig mindig sikerült megfelelően megtisztítani:) Az ecetes víz szerintem nem oda illő, de ez szubjektív véleményem, azaz attól még bárki bármikor alkalmazhatja. Ez nekem olyan, mint pl. hogy sokan a bárányt-birkát tejbe áztatják, vagy a vadhúst kezelik, hogy elmenjen az a vad íze :))))
Ilyesmire gondoltál, vagy valami értelmesebbre? :)
Tiszteletben tartom véleményeteket (Boarét is, lásd alább!):, de egyszerűen rühelleném, ha a nyálkától nyúlós, nem megfelelően tisztított halat sütnék/főznék...
Amennyiben a só sem tisztítja le a nyálkát, lazán öblítem, majd végül tiszta vízzel!
Igen, erre gondoltam.. Amúgy nem nagy ügy, csak pl az ultra-krémmel kézmosás leviszi az olajos trutyit is, meg a halszagot is, de utóbbi visszajön. Nem engem zavar, a nacsasszony morgott.. persze a halpaprikás meg tetszett neki.
Na mindegy, legközelebb a citromot kipróbálom, az jobban tetszik, mint az ecet..
A hal szagának eltüntetésére akár ecetet is ír6tam volna, de a 6ás hasonlósága miatt ötvöztem gondolatomat: mégis csak jobb limonádét inni, s ecetes lével ''tünetmentesíteni'', mint fordítva!?:))) Ez utóbbit azért írom, mert az általam tisztított, bontásra előkészített friss halat ecetes lében átmosom, a limonádé fogyasztása pedig nem halfüggő - nálam.
> Hal pucerálás közben halszagú tud lenni az ember keze.
Kétségtelenül igazad van, de 1 igazi HALbarátnak mitől oly' NAGY' gond ez? ? ?
A hal pucerálása együtt jár annak természetes hal ''illatosodásának'' átvételével is, ugyanakkor előrevetíti a sikeresen elkészített halászlénk/halétkünk elfogyasztásának élményét is...
Javaslatos 5let?: ecetes víz, vagy többszöri, meleg vízben történő körömkefés, szappanos kézmosás.
A gumikesztyűs hal-pucerálás számomra idegen jelenség fizikálisan, de egyéb gasztronómiai hagyomány(ok)ból eredendően is . . . Példálózásom OFF lenne!.....
Kedves Tuutuu!
Számomra, -
mint halkedvelőnek a HAL bármely módon el(ő)készítve sem büdös,
amennyiben emberi fogyasztásra alkalmas a nyersanyag!
1xűen halbukéja van!:-)))
- élmény a hal tisztítása, élmény az előkészítése, s az elkészítése is
Hal pucerálás közben halszagú tud lenni az ember keze. Eme illat eltávolítására technika? Az idő vasfoga nem játszik, a gumikesztűt meg egye más, mert az is büdös.
Kérlek benneteket hogy ne csapkodjatok egymás fejéhez fagyasztott halat!
Én nem értek sem a halászathoz, sem nem pedig a halak biológiájához! Meg kell mondanom, hogy a halevéshez értek egyedül, az is kimerül abban, hogy jó a hal vagy sem.
Ez a topik sem nem halfajfentartó sem nem környezetvédő, sem nem halász-vadász madarász topik. (azt magyarázza meg valaki, hogy hogy a francbe került ide a malacos koca (gondolom vad) biztos szerti a halat!):):):):):):)
Ezért mindenkit kérek hogy a halak elkészítési beszerzési fogyasztási módszerek és módozatok kitárgyalására fókuszáljunk (van egy japán barátom az mondta szó szerint (we have to focus helyett) vihevtúfákász):)Ö:):):):):):))
ez sem tudom, hogy mit keres itt, de azért remélem, hogy nem zártok ki...:)
Te, Tamás, ne legyél már ennyire khmm, a teleltetőben ahová ősszel beb@szták, mi a retkes faxomat őriz a süllő?
A múlt hét elején, amikor elkezdtek szállítani, még a komp is alig bírt a Balaton jegével...akkor szerinted honnan hozták a halat? De ha most azt mondod, hogy a jég alól fogták eresztőhálóval, elküldelek valahová...
Egyébként mindkettőnek beszerezhetők az ivadékai és fel is nőnek, csak nem tápon hanem természetes táplálékon. Nem győzöm ismételni, hogy ezek a halak tógazdaságokból származnak, ahol más elvek érvényesülnek(ezt, úgy látszik, nem vagy képes megérteni)
Egyébként sem értem, miért lovagolsz az ívás időn. Ha decemberben vagy januárban fogják ki, ugyanúgy nem fogja lerakni az ikráit mintha februárban, közvetlenül ívás előtt fogod meg. A leeresztett vízben az ikrák amúgy is elpusztulnának.
Elég gáz összemosni a dolgot a malacos kocákkal, amelyek NEVELIK az utódaikat...
Annyi szól az árusítás ellen, hogy az ívó hal esetleg lázas, nem jó a husa.
Pontyot lehet zárt technológiában, intenzíven nevelni, ezért árúsítható az innen származó hal tilalomban is. Meg pisztrángot is lehet így nevelni. Csukát, süllőt nem.
A mesterséges halastavakban érdekes fogalom a "természetes" állomány. És amikor leeresztenek egy tavat, akkor mindegy, hogy milyen hal volt benne, kiveszik...
A süllő sem eszik tápot, oszt valahogy felnevelik.
Nem érdemes összekeverni a szabadvizi dolgokat a termeléssel.
Én kibírom csuka nélkül, de attól, hogy esetleg nem veszem meg, még kapható. sokáig jég alatt voltak a tavak, pangott az élőhal piac, most igyekeznek bepótolni.