Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2009.04.25 0 0 1794
Valahogy megpróbálom megoldani.
Előzmény: Törölt nick (1791)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.25 0 0 1793
Nem, csak érzékeltetni akarom az általam megtapasztaltakat.
Előzmény: Törölt nick (1792)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.25 0 0 1792
Hajaj...szóval mégis megpróbálsz lebeszélni...:)
Előzmény: ninovarga (1790)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.25 0 0 1791
Hát az egész jó ár.És új fajták is lennének kb ennyiért ? Igazság szerint én is szerettelek volna kérni majd néhány /hát ez relatív fogalom.../ fa behozatalára,csak az a kérdés hogyan tudsz annyit elhozni /mert ugye más érdeklődő is van/.Ráadásul a barackon kívül körték is szerepelnek a vágyaim között /mert ebből a legszegényesebb a választék Magyarföldön .../
Előzmény: ninovarga (1783)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.25 0 0 1790
Az őszibaracknál az jelenthet esetleg problémát, a többi fajoktól eltérően, hogy egy esetleges durva tafrinafertőzés következtében leszáradhatnak ágai és alapi rügyről nem lehet rajta olyan könnyen új ágat fakasztani tetszőleges helyen, mint ahogy az egyéb fajoknál egyszerű bemetszéssel könnyedén kiváltható.
Előzmény: Törölt nick (1787)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.25 0 0 1789
Nem is tudnál. A gyümölcsészet az amire nem igaz nálam /feltétlenül/,hogy okos ember a más kárán tanul.Én szeretem kipróbálni a saját /és ha nekem tetszik akkor más/ ötleteimet.Nem győzöm hangsúlyozni ,ez nekem a HOBBI,tehát ebbe minden őrültség belefér...és minden apró eredmény NAGY ÖRÖM.Mert én csináltam,az enyém.
Előzmény: ninovarga (1772)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.25 0 0 1788
Ebben az a poén,hogy nekem az általad önszabályozósként említett fajták nincsenek,a sztahanovisták viszont mindegyik...tehát ritkíthatok ész nélkül /na azért ésszel/.
Előzmény: Mozo66 (1769)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.25 0 0 1787
Na azért nem akármilyen béna fát akarok csinálni...:) De biztos te is láttál már,ha másképp nem képeken- M27 es alanyon lévő alma-szuperorsót.Vmi hasonlóban gondolkodnék.A törzsön csak termővesszők .persze a visszametszések hatására gondolon kialakulhat vmi nem túl szép képződmény,nem tudom.Ha minden része metszve van akkor is felkopaszodna ?
Lehet,hogy hülyeség volt felvetnem ezt az agyi-torzszüleményt,maradjunk annyiban,hogy én azért megpróbálom és csak akkor térek vissza rá,ha már vmi mutatható eredmény lesz.
Előzmény: Mozo66 (1768)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.25 0 0 1786
Az említett fák közül ennek például ilyen meredek vázága van, ami semmiben nem különbözik egy különálló karcsúorsótól. Ezt így tartom termőn. Hasonló feladatot jelent az orsófa karbantartása.
Előzmény: Törölt nick (1767)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.25 0 0 1785
Zalában, Letenyén.
Előzmény: Vebber (1784)
Vebber Creative Commons License 2009.04.25 0 0 1784
Még azt meg szertném kérdezni, hogy az Ország melyik részén élsz?
Előzmény: ninovarga (1783)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.25 0 0 1783
Szabad gyökérrel. Ha jól emlékszem, 5 Euro. Nagyon nagyméretű oltványok.
Előzmény: Vebber (1782)
Vebber Creative Commons License 2009.04.25 0 0 1782

Rendben, köszönöm.

Szabadgyökerrel, vagy esetleg konténerben vanak a fák?

Mibe kerül egy oltvány?

Előzmény: ninovarga (1776)
napalm. Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1781
ok.
már írlak is be!
Előzmény: ninovarga (1780)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1780
Jobb az október, akkor talán már nem kell még egyszer kérnem, hogy figyelmeztess.
Előzmény: napalm. (1779)
napalm. Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1779
rendben.
köszi előre is!
mondjuk szeptember? mert akkor már írom is a telefonom naptárjába.
Előzmény: ninovarga (1778)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1778
Ősszel emlékeztessetek!
Előzmény: napalm. (1777)
napalm. Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1777
én is beneveznék két darabra ha megoldható.
fejér megyében lakok.
Előzmény: ninovarga (1776)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1776
Hoztunk haza az idén is 3-4 darabot a barátoknak. Ha előbb jelezted volna, tudtam volna beszerezni belőle, de ami késik, nem múlik, amennyiben számodra is érdekes.
Előzmény: Vebber (1774)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1775
Olaszországban jutottunk hozzá ezekhez a nyalánkságokhoz egy olyan faiskolában, ahol módszeresen gyűjtik a régi tájfajtákat. Azóta itthon is végeztem ilyen kutatást és a környéken fölleltem néhány hasonlóan késői, sőt még annál is későbbi fajtát.
Vebber Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1774

Megkérdezhetem, hogy nálunk Magyarországon a Natalina nevű őszibarakhoz hol lehet hozzájutni?

Nálunk a környéken sehol nincs, sok faiskolában még nem is hallottak róla.

Előzmény: ninovarga (1771)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1773
Itt is megvannak a "rajtafelejtődött" tafrinás virágok, de csak a Taphrina deformans-szal fertőzött fákon. A fodros levél nélkülieken nincsenek tafrinás virágok. Ebből gondolom, hogy ugyanaz a ludas.
Előzmény: Flanell (1742)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1772
Amikor az olasz "főnököm" bezárta a céget, a területemen működtetett kis referenciaültetvényt több éven keresztül elhanyagoltam akut időhiány miatt. Az egyik tavaszon istentelenül megtámadta őket a tafrina. Jó pár fát ki is kellett vágnom utána, mert teljesen elpusztultak. Némelyek részlegesen pusztultak el és drasztikus csonkolásokkal kellett beavatkoznom. Ezt követően jó néhány furcsa alakú fám lett a rekonstruált növényekből, a szokásosnál meredekebb, laposabb szögű, stb. ágakkal. Ezeken most légtornász mutatványokat kell művelnem a metszéssel, hogy valamelyest elfogadhatóak legyenek. Ezzel a tapasztalattal a háttérben nem próbállak eltántorítani a kísérletezéstől, sőt. Csak éppen az olasz fórumot olvasgattam és találtam benne ideillő hozzászólásokat. De a szándék nem a lebeszélés volt.
ninovarga Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1771
A "Natalina" (karácsonyi barack /addig nyugodtan tárolható/) és a "Pesco dei Santi" /mindenszenteki barack/ minden évben egyetlen koratavaszi lemosó permetezést kap, kizárólagos évi kezelésként (a többi még létező fajtával együtt) a "játékültetvényben. Soha nem jelent meg rajtuk tafrina. Mellettük az egyéb fajtákból már el is távolítottunk néhányat, mert úgy megviselte őket a tafrina. A képen együtt látható egy már csonkolt "normál" fajta, tele tafrinás levéllel, mellette a kicsi levelű, alig elvirágzott Natalina egyetlen fodros levél nélkül.
ninovarga Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1770
A kis házi "játékültetvény" kajszijai
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1769
Szó volt a kajszi termésválogatásáról . Azt azért figyelembe kell venni , hogy a fajták eltérő módon viselkednek a " bevállalni " kívánt mennyiség tekintetében . Vannak amik szinte a teljes kötődött mennyiséget bevállalják , ha bele is szakadnak , ilyen a Bergeron a Hargrand , Harcot, Pannónia bizonyos mértékben aztán vannak amik szintén nagyot vállalnak , de azért kissé ritkítják magukat : Magyar C235 , Ceglédi hajnalpír , Gönczi és vannak amik rendesen ledobálják magukról a felesleget , persze itt is vannak eltérések : Mamut , Ceglédi óriás , C. Piroska .

Namármost ...: ) ....az is megfigyelhető , hogy amelyik eldobja a termést , az hogy teszi . Nem úgy , hogy egyszerűen lepotyog a felesleg , hanem beindul egy folyamat miszerint alválik a két csoport egymástól , a maradók és a távozók . A maradók erősödnek, növekednek a távozók pedig fogynak, aszalódnak . A növény kivonja az addig felhalmozott anyagokat a távozókból és beépíti a maradókba így takarékoskodva az addigi munkájával ( még szerencse , hogy a természet ilyen ) . Ha megnézzük egy lehulló termés magházát az már csak egy bőrszerű száraz anyag ellentétben a maradó magjával ami már elkezdte a bekeményedést .

Tehát ebből következik , hogy bizonyos ...általában nagyszemű, korai , fajtáknál nem kell elkapkodni a válogatást , mert elvégzi maga a fa és nem utolsósorban , hagyjunk neki arra időt , hogy kivonhassa a lehullajtani kívánt termésekből az addig felhalmozott anyagokat .

Persze azokat a fajtákat amik nem így viselkednek nyugodtan lehet már időben válogatni .
Előzmény: Törölt nick (1764)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1768
Érdekes dolgokat tudtam meg az olasz hozzászólásokból . Ugye ott nagyobb hagyománya ...kultúrája ... van a gyümölcsnek mint nálunk , és nagyon tetszett ez a nős hasonlat . Szerintem bár évtizednyi ... együttélés ... után az ember megismeri a nőt is és a barackot is .

Atifocinak : értem az álláspontodat , de azzal nem értek egyet , hogy mindegy hogy milyen " béna " fát csinálok , csak sok fajta legyen ... bocs ezért . Tehát azt tudni kell , hogy az őszibarack ... folytonnövő .... növény , ellentétben szilvával , cseresznyével ..stb .vel . Ha nem adjuk meg a folyamatos növekedés lehetőségét , nem érzi jól magát és olyan dolgokat csinál ami pl. nekem nem tetszik : kopaszodik , kérgesedik , elveszti a jó termővesszők kinevelésének esélyét , egyszóval öregszik . Na ezért találták ...kísérletezték ki , hogy milyen alanyon milyen koronaformával ...stb mit csinál a növény , persze újabb kisérleteket lehet csinálni és nem is biztos , hogy balul üt ki , de megerőszakolni büntetlenül ... nagymértékben eltérni a normálistól ... szerintem nem lehet .

Annak idején én is csináltam 1 db kb.ilyen fát amit leírtál .... azóta visszaalakítottam . mert ezt a hagyományos formát kereste a fa .

Persze el tudom képzelni , hogy aprólékos , egész éves , következetes metszéssel , válogatással meg lehet oldani amit akarsz .... meg kell próbálni , az eredményről szívesen mondok majd véleményt . : )

Amúgy a szabvány csemetéből is lehet bármilyen fát alakítani , akár a törzs aljáig vissza lehet vágni és úgy indítod ahogy akarod .
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1767
Én értem és elfogadom a véleményed,de hangsúlyozom kizárólag a helyhiány miatt próbálkoznék ezzel a megoldással.Ha nagyobb területem /és hozzá sokkal több szabadidőm / lenne ,maradnék a hagyományos katlan v. váza koronánál.
De... nekem az a célom ,hogy a meglévő területen minél több fajtát kipróbálhassak,az teljesen másodlagos, hogy mennyit terem.ha nem sikerül se vesztek vele semmit,mivel ez csak hobbi,így bármilyen extrém elképzelést kipróbálhatok.
...a fő kérdés az,HA MÁR EGYSZER nekiállok ,hogyan is próbáljam viszonylag jól csinálni,hogy esetleg vmi jó is kisüljön belőle.Ahogy az általam nagyon útált főnököm mondaná:Nem az a kérdés,hogyan nem lehet csinálni...
Előzmény: ninovarga (1765)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1766
www.forum-macchine.it
Előzmény: Törölt nick (1763)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1765
Néhány másik érdekes vélemény:

Mio padre a suo tempo diceva "il pesco è come una donna, al buio si spoglia",
Allora non sono l'unico a fare similitudine tra la donna e il pesco o pescanettarina. più son belle più son delicate,più son brutte più son rustiche!Comunque la pianta di pesco all'ombra si spoglia in un anno, la donna molto prima

tocia ha proprio ragione!cmq io vedo gli impianti a fusetto della mia zona che tendono un po' a "filare" e non sono molto convinto su questa forma di allevamento; è anche vero però che oggi giorno ci vogliono peschi che entrino presto a produzione, ma io rimango con la mia idea e lascio che il fusetto lo facciano gli altri.

Apám annak idején azt szokta mondani, hogy "az őszibarack olyan, mint a nő: "a sötétben levetkőzik". Akkor nem vagyok egyedül azzal, hogy hasonlatosságot látok az őszibarack vagy nektarin és a nők között. Minél szebbek, annál kényesebbek, minél csúnyábbak, annál rusztikusabbak! Mindenesetre a barackfa az árnyékon egy év alatt vetkőzik le, a nő sokkal előbb.

Tociának nagyon igaza van! Látom, hogy itt a térségemben a karcsúorsók hajlamosak egy kicsit a felnyurgulásra, ez a koronaforma nem nagyon meggyőző számomra: az is igaz, hogy manapság olyan őszibarackfák kellenek, amelyek hamar termőre fordulnak, de én maradok a saját elképzelésemnél és a karcsúorsót meghagyom másoknak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!