már voltunk 3D-s UH-n olyan huszonegyedik hét környékén, de úgy elbújt pocaklakó, hogy szinte semmi nem látszott. Az sem, hogy fiú vagy lány-e, csak annyit mondtak, hogy talán kisfiú, de nem 100 %, mert nem látják jól :-((( (Timi nem erre emlékszel?) Remélem most majd több látszik!
A Lili pl. nekem is tetszik, de mostanában nagyon divatos. És azért azt sem szeretném, ha az osztálytársai közül ötüknek ugyanaz lenne a neve...
Sok eltérő eredetű keresztnév jelentése hasonló: ajándék, kegyelem, Isten ajándéka, Isten kegyelme.
Egy átlagosnak tartott, gyakori vezetéknév mellé rikább, különlegesebb keresztnevet választva szvsz. könnyen át lehet esni a ló túloldalára.
Ha a két név között ordító eltérés van, az lehet hogy az ellenkező hatást éri el A Claudia Mercédesz és a Karmen Vivienn keresztnév párok nem biztos hogy ülnek a Nagy,Kiss,Tóth,Kovács,Varga stb vezetéknevekhez (lehet cáfolni).
Mint ahogy hiába szép önmagában a miniszoknya (választás), ha vastag a lábam (örökség). A kettő együtt kínos is lehet.
Fontosabbnak tartom az összhangot. Nem baj ha esetleg nem én viselem egyedül.
Sica:
A 3D ultrahang baromi nagy találmány, hihetetlen, hogy a 20 hetes gyerek ujjait megszámoltuk, egész egyszerűen olyannak láttuk a képernyőn, mint ha ablak lenne a pocak elején. Videokazettát othhon ne felejtsd! A szerdára meg kérdezz rá, mert most már biztos hogy munkaszüneti nap lesz.
Amalka:
A Lili gyönyörű. Nálink sokáig vezetett, de van egy előképünk, hogy Lili csak törékeny, vékony kislány, egy pici tündér lehet. Féltünk, hogy ha nem felel meg ennek, akkor csak teher lesz a neve.
Mindenkinek:
Ezúon jelentem, hogy a környezetünkben pá hét eltéréssel két Kristófot is anyakönyveztek. Újabb divatos név?
Sziasztok!
Amíg pocaklakóm nem lett, biztos voltam benne, hogy a lányom Baranka lesz! Megjegyzem, ha valaki ritka, szép, hosszú nevet szeretne, ez ideális:-) Kb. 2 éve még nem is anyakönyvezték, most már lehet, elvétve fordul csak elő... Eredetileg az Ágnes beceneve.
Aztán most új páromtól van a pocaklakó, és valahogy nem akartam Barankát, pedig nagyon tetszik. (meg közben rám is ragadt :-) )Nem kerestem nevet, csak úgy jött, az első perctől éreztem, hogy Dominika. Ez is tetszik, csak sajnos már sok van, de a páromnak is tetszik, szóval ha kislány, Dominika.
A kisfiún vita volt, én az apja nevét akartam, az is ritka : Ervin. De az úr nem óhajt ilyen nevet, neki a Gábor tetszik. Nekem tetszene még a Dániel, Martin, Domonkos, érdekes, a Dominik -ot erőltetettnek érezném. Hát, úgy tűnik, Gábor lesz ha kisfiú.
Sziasztok!
Én most vagyok először ebben a topikban. Gondoltam, megosztom veletek, mi hogyan választottunk. Az első babócánál szinte biztosra mondták, hogy lány lesz és mi valamilyen különleges nevet szerettünk volna. A mamám Gyöngyvér, ami elég ritka és emlékszem, ahányszor benn voltunk a kórházban, mindenki tudta, ki az a "Gyöngyvér". Mi Lilian-t (ejtsd: "lilien") választottunk, ami liliomot jelent és az 5 éves lányunk boldog a névválasztással, főleg, hogy sokan elmondják neki, hogy olyan, mint egy szép virágszál. A papámnak volt egy belga levelezőpartnere gyerekkorában és őt hívták így. Sokszor emlegette őt és felnőttkorukban is váltanak néha levelet. Nekem borzasztóan tetszik ez a név.
Most várjuk a második manót, akinek a Lili adott nevet: Anna lesz. Annával kapcsolatban fel sem merült más név.
A második keresztnév mindkettőnél a keresztmama keresztneve, ez amolyan családi hagyomány nálunk.
én is gondoltam rá, hogy Dominik lesz a második, és még jó is, mert csak annyit kell mondanom, hogy Domi és mind a kettő jön... vagy egyik sem :-) De mégis inkább valami mást szeretnék, hogy ne legyen ennyire egyforma. Egyébként érdekes, hogy nekem is leginkább a D betűsek tetszenek és a B betűsek. Talán B-ből a Benedek, Bence (de abból most sok van). Szerdán már okosabb leszek, mert megyünk 3D-s UH-ra (legalábbis remélem).
Nem azt írtad egyszer, hogy fiúnak látszott kistesó?!
Nehogy azt gondold, hogy a ritka vezetéknevek jobbak... Nekünk olyan ritka vezetéknevünk van, hogy aki így írja, ahogy a párom családja, az az országban szegről-végről biztos rokon... ráadásul mássalhangzó torlódással indul, és a-ra végződik. Így az A betűs neveket eleve kilőttük, pedig a párom Attila, hát igen, anyós nem bölcsész...
Nálunk fontos szempont volt, hogy szép legyen a ritmusa, ezt már régebben itt is leírtam, ezért minden gyerekünk neve hangsúlyos szótaggal kezdődik (alkalmazkodva a vezetéknév mássalhangzótorlódása miatti hangsúlyhoz). Mi végül a D betűs neveknél maradtunk, egész egyszerűen azért, mert az elsőnél én ragaszkodtam a Dórához, apa a Patríciához, így ezt a két nevet kapta. A második azért lett Máté, mert az ugyanazt jelenti héberül, mint a Dóra görögül: Isten ajándéka. Ő második névként kapta a Dánielt, és végül ez ragadt rajta. A harmadiknál már tudatosan kerestünk D betűs nevet, ezért lett Dalma, és követve a hagyományokat, Júlia is.
A Tóth tényleg elég gyakori vezetéknév, ezért sokan tudatosan keresnek mellé ritka keresztenvet. Nem rossz 5let, mert a legjobb barátnőm Tóth Ildikó, és élete során millió azonos nevűvel akadt össze...
A Dominik most nem játszik fiúnévként? A hosszú fiúnevek közül nekem változatlanul tetszik a Barnabás, a Domonkos, és a Dömötör. A lánynevek közül nálam is nyerő a Johanna és a Daniella is, ha nem lett volna már egy Danim, lehet, hogy az lett volna a picilány...
Petra!
Ahogy kerestük a neveket jóval többről derült ki hogy bibliai eredetű, mint gondoltuk. Meg azért is van két keresztnevük, hogy váltogassák ha akarják:)
Egyébként valóban nagy csapda, hogy a gyerek mit fog kezdeni a nevével, ha felnő. Lehet hogy utálni fogja, vagy szeretni, vagy megszokja. Mi azt szerettük volna, ha vezeték+keresztnévnek van vmi ritmusa, dallama, összhangja. Nem biztos hogy sikerült, lehet hogy rossz a ritmusérzékünk.
A Hannával meg az a tapsztalatunk, hogy némely ember ki se tudja ejteni rendesen. Nem baj, olyan jó becézni őt: Hanna baba...
Sica!
Lehet hogy a hagyományos nevek lesznek különlegesek abban a korosztályban, ahová a babád fog tartozni.
Mi is lehetőleg nem divatos nevet kerestünk a gyerekeknek, aztán kiderült, hogy rajtunk kívül sokan ezt tették, így egyre többször kiderül, mást is hívnak így.
Lehet hogy butaság, de rövid vezetéknévhez (nekünk is az van), nem kell feltétlenül hosszú keresztenevet ragasztani. Ha jól eltalálod, a rövid keresztnév is lehet nagyon találó.
Na most már nagyon ideje, hogy átjöjjek Hozzátok is egy kicsit egy-két jó ötletért... :-) A 31. hétemet töltöm a második babával. Az első, a lányom Dominika. Most viszont bajban vagyunk, mert nem igazán találtunk eddig olyat, ami úgy igazán tetszene. Egyrészt nekem az ilyen hagyományos nevek nem nagyon tetszenek (János, József, Gyula...), másrészt nem nagyon akarok túl tucatnevet sem adni pocaklakónak. És mivel a vezetéknév rövid, és igen gyakori, ezért nem ártana valami kicsit különlegesebb, meg ugye kicsit hosszabb. De se fiú, se lány nevünk nincs. És nem is tudjuk még, hogy kisfiú lesz-e a baba, vagy kislány. Anno könnyű volt, mert ha fiú Dominik, ha lány, akkor Dominika volt előirányozva, ez nagyon tetszett. De most igazán még ötlet sincs. És Nektek?
A Rebekka is aranyos. Egyik ismerősöm kislánya Rebekka és olyan aranyos, ahogy bemutatkozik: Re-bekka. Kihangsúlyozza. Bár érdemes vigyázni ezekkel a nagyon bibliai nevekkel, sose lehet tudni, hogy a gyerek mit fog majd csinálni vele felnőttként. Én pl. évekig gondolkoztam azon, hogy megváltoztatom a keresztnevem. Aztán szerencsém volt, mert a férjem vezetéknevével egészen csinos lett. De lányként borzalmas volt. Csakhát ugyebár a szülők néha csak a saját fejükkel gondolkoznak.
Na, így már jól hangzik.
A pénteki Népszabadságban van egy cikk a névadási szokásokról és rengeteg statisztika. Szvsz tanulságos. Ebből tudtam meg, hogy gyerekeim a századforduló 4. legdivatosabb nevét viselik. Pedig nem állt szándékomban, csak így alakult.
Így utólag 8 és 5 év távlatából okos választás volt a Tamás és a Petra. Nem is tudnám másképp elképzelni őket.
Na további jó válogatást, én ma este elmegyek jól megérdemelt szabadságra, azt hiszem gépet se akarok látni.
Erre mi is ügyeltünk, aztán elfogytak az ABC betűi (mert két keresztnevük van a drágáimnak és az egyszer már odaítélt neveket nem adtuk a később érkezőknek) úgyhogy......
Sziasztok!
Nálunk egy praktikus szempont is játszik: legyen mindenkinek más kezdőbetűje. M,P foglalt volt eleve, aztán Á, J, E, I. Tehát ilyen kezdőbetűk már nincsaenek a kalapban. Viszont vannak: poháron, törülkozőn, sapkazsákon és ezer más hleyen. Csak azér' írtam le, hátha segít valakit a döntésben. Üdv: M.
Sziasztok, a Hanna tényleg gyönyörű, de ahogy nézem mire mi idáig jutunk túl népszerű lesz:-))
Ez történt az Annával is, másik befutónk a Sára lesz....
Azért ennyire nem szúrnék ki magammal, de az ismeretségi körömben volt aki megpróbálta.
Ettől függetlenül az Anna, Hanna már megvan és nem bánom. (Igaz közben becsúszott Bálint és Petra)
Hanna jelentése az utónévkönyv szerint: (héber) Isten kegyelme.
Réka jelentése az utónévkönyv szerint: (török-hun-magyar) ismeretlen.
Ha lesz még babánk, Johanna lesz :))))))
Ja, van már egy Anna is!
Kedves Móni
Bár én nem nagyon szeretem a rövid neveket (az enyém túl rövid), szerintem szép a Mira. (Vagy hosszú í-vel van?)
Hangzásra egyik sem fura. A Máté kicsit(?) gyakori.
Lencsi
Ambrus Csilla Dorina.
A legjobb barátnőmet Ambrus Csilla Melindának hívták, de amikor férjhezment a férje vezetékneve mellé csak a Melindát tartotta meg. Olyan furcsa lett.....