Mi manapsag a legjobb ar/teljesitmenyu valasztas otthonra, amator szintre,
gyakorolgatni, stb. egy valamilyen elektromos billentyus hangszerben gondolkodva ?
Szinte biztos, hogy az alaplapon a kifolyt NiCd akksi okozza a problémát, rendszeres hiba ezeknél a GEM zongoráknál. Az akksiból kifolyt sav lemarja a panelon az összeköttetéseket, és zárlatot okoz, ami miatt az IC8 (HM628128) memória ic elhalálozik. Jó, hír viszont, hogy jó eséllyel javítható. Az akksit ki kell cserélni egy NiMh-re, javítani kell a szétmart összeköttetéseket, és ki kell cserélni az IC8-at. Alkatrészek nem kerülnek sokba (IC8 1300Ft), viszont meló van vele. IC8 egy 32 lábú SMD alkatrész, ezért pákával nem cserélhető, csak hőlégfúvós forrasztóállomással, és megfelelő forrasztási gyakorlattal. Ha tudsz valakit a közelben, aki ezekkel rendelkezik, meg tudja csinálni. Ha nem tudsz, akkor én vállalhatom a javítását. Én Budapesten lakom, a zongora hol van?
Az elmondottak alapján lehet kis baja és lehet nagy baja. Valami valószínűleg a tápegység vagy a végfok körben durrant el, az is lehet, hogy egy tantál elkó. (Utána nagyon büdös tud lenni.) Önmagában ennek a kijavítása még általában nem nagy ügy, de ha ez a meghibásodás esetleg magával vitt a sírba a hangkeltő áramköri panelon is dolgokat, akkor lehet, hogy nagyon drága lenne a javítás. Az viszont legalább biztató, hogy meg lehet vásárolni a szerviz manuált, mert anélkül komolyabb hiba elhárításba bele se érdemes fogni. http://www.servicemanuals.net/GEM-GENERALMUSIC/RP1/609334/detail.aspx
Tanácsra lenne szükségem az alábbi témában, köszönöm, ha segítetek:
Feleségemnek van egy nagyon régi General Music RP1-es digitális pianínója, ami pár éve elhalálozott. (pukkant egyet valami és amperszag lett).
Gondolkodom a pianínó javításán, de foglalmam sincs, hogy szerintetek érdemes-e egy ilyen 20+ éves valamit javíttatni. (nem is biztos hogy lehet, de tételezzük fel, hogy mégis)
A gyermekünk 3 éves, ez lehetne egy kezdő pianínó, amin tud egy kicsit nyomkodni, esetleg később tanulni rajta. Rossz ötlet?
Én inkább szeretem a régi dolgokat javíttatni, mint kidobni és venni egy újat, de életemben nem zongoráztam, nem értek a témához.
A Roland HP603 nál (PHA50) is egyébként a Middle C billentyű kezdeti leütési suly 65 gramm ami szintén elég nehéznek számít. Yamaha CLP585 (68gramm) a CLP575 (76gram) ...
Mindenképpen ilyen cabinet style digitalis pianoban gondolkodom. A stabil felépítés, stabil pedálok miatt is. Nem jött be nekem az X állvány izgett mozgott amikor játszom rajta, pedal odébb czuszkált vagy véletlenül odébb rugtam. Nem mellesleg egy szép rózsafa kivitel a lakás éke is tud lenni.
Harmadik jelöltem már pár honapja a Roland HP603 de ez kicsit hátrébb van a rangsorban mert nem annyira tetszik a Rolandnak ez az uj Supernatural modellezett zongora hangja. Van valami fémes élces componens benne kis hangerőnél is de főleg erősebb leütésnél jön elő, tudom ez egy akkusztikus zongorán is létező jelensége a húrnak de Rolandék tul tolták picit legalábbis az én fülemnek zavaró :) Lehet várok még egy-két generáciot hátha kiforr Rolandéknál ez a vonal.
Egyébként nem csak magamnak akarom leváltani a mostani régi (EP75) Rolandot hanem kisfiamnak is már ez az Uj lesz az első tanuló hangszere, de még pár éve van az első osztályig szoval nem kapkodom :) Nekem sajnos mostanában nincs időm lehetőségem annyit játszani mint szeretnék.
Igen! Gondolkodtam PC-hez való 2.0 vagy 2.1-es aktív szettben! Az lesz, hogy kölcsönkérek próba erejéig.
Amúgy visszatérve a Te vásárlásodra!
Nem tudom, hogy ragaszkodol a szekrényen Digitáliszongorához?
Mert esetleg vannak igen jó hordozható verziók.
Igaz nem mindnek van beépített hangszórója, de ez úgy gondolom tejességgel feleslege, mert szinte mind, ami nem nagyon drága hangszer, annak mind silány a saját hangja.
Na meg még a pedál is sarkalatos, mert amiben nincsen legalább fél állású pedál, azzal nem egyszerű zongorázni.
Hát sajnos elmondható úgy tűnik, hogy a Kawai összelapátolja a hangszereit.
Az ember panaszkodik a videóban, hogy még sérült is a hangszer. Nem egyet olvastam ezekről, és bár az enyém apróság de összekarmolt volt a lába ahogy kinyitottuk a gyári dobozát.
Mivel hobbiként műbútorokkal foglalóztam, így tudom, hogy ezt a lábat a földön húzták végig és nem volt szőnyeg, vagy linóleum alatta!
Engem ez és a Kawai hozzá állása az Ő hibáikhoz, arra enged következtetni, hogy nem érdekli Őket a minőség és a vevő elégedettsége!
A Yamahánál még ilyet nem tapasztaltam.
Yamaha CLP 545-t még nem próbáltam, csak a régebbi, CLP 440-t. Azt tudom mondani, hogy ez a hangszer és a Kawai CN34 között vacilláltam.
A Kawai billentyűjét kezelhetőbbnek találtam és mellett szólt még a: waw, mp3, midi felvételi és lejátszási lehetőségek is. Az ár arány és az eladó tehetsége is a Kawai felé terelt. A hangja a saját hangszórójukon nézve talán hasonlóak voltak, de míg a Tuttonál ott volt az eladó és Ő is játszott vele most már tudom, hogy szépen kikevert, beállított hangon. Ott egy nagy terem volt az Eldorádóban megy egy zsúfolt pincében, tömve, decemberben vevőkel. Más az akusztika!!!
Nem hinném, hogy a Yamaha hibás lenne még most sem!
A CLP 545-re visszatérve annak fa azaz ( NWX (Natural Wood X) billentyűzete van szintetikus elefántcsont borítású fehér billentyűkkel, addig a CLP 440-s szimpla GH3-s billentyűzetű. Valóban nehezebbnek ítéltem a billentését a Kawai-nál, gondolom ez a CLP 545-nél sincsen másként?!
Sajnos azt kell mondjam hogy kezelhetőbbnek tűnt a Kawai billentyű a Yamahához képest.
Ma is csak az az egy tény tántorítana el a Kawai mellől, hogy tudom sz@rnak az ügyfélre, még központi szinten is!
Azt tudnod kell, én mindössze 5 éve lesz, hogy zongorázom azt is csak magamtól autodidakta módra, és a Kawai volt az első "igazi" zongorám, de rengeteget fejlődtem rajta azaz 1 év alatt is, míg jó volt.
A billentyű sokat számít milyen. A helyi iskolában van egy pianínó Yamaha mechanikás és azt kell mondjam, hogy igencsak hasonló a játék élmény, illetve a billentése a Kawai CN34-hez.
Magam is dilemmába lennék, mert a szívem a Kawai-hoz húz, az eszem meg a Yamahához!!!
Nagyon köszönöm hogy meghallgattad, és hogy felvetted ezt a mintát. Tetszik ez a Mellow Grand, és szépen szól így a hangszered hangja. Hogy ha van olyan hang kimenete amit egy bármilyen akár kölcsönkért hangszoro szettre rátudsz kötni, akár egy olcsobb PC-s mélyláda + 2 magas. Megtudod hallgatni hogy ott tisztán szól vagy zörög.
Nekem van egy 20 éves Technics erősítöm régi nagy 8ohmos fa Orion ládákkal én biztos azt kötném rá :) De lehet kapni sok féle aktiv hangfalat is.
Találtam egy videót ahol kamerával rögzített a hang és nem Mp3 a felvétel. Igaz egy billentyűproblémás CA67-t mutat bae ez illető, de talán viszonyíthatsz a saját hangjára.
Mondanám inkább saját füledre hallgass és próbáld ki, ha tudod valahol mielőtt megvennéd.
Igaz én is elmentem ki is próbáltam, meg is hallgattam, csak nem olyan érkezett mint amilyent hallgattam!
Köszönöm az ötletet! Most csütörtökön bemegyek a Tutto-hoz és viszek egy gyatra felvételt és megszeretném hallgatni egy CN típusú hangszerben is. Azzal játszva saját hangján, halható lesz különbség! Nem várok sokat, de én is szeretném hallani a különbséget.
Itt van két felvétel az egyik szerintem egy Mp3 a másik meg szimpla kamerás felvétel.
Kérdésedre válaszolva a CA67, talán kicsivel jobb, mint a CN34-es!
Viszont meg kell jegyezzem, hogy én még nem játszottam CA67-el, így csak az adott felvételekre hagyatkozhatom. A belinkelt videókat meghallgattam, de ezek Mp3 felvételek, nem a saját hangja a zongorának. Most az a kérdés, hogy valóban így szól-e a saját hangján is a CA67, azt kétlem!!! Szerintem ezek a felvételek amiket YouTube-on hallunk, sok szerkesztett, így ezek is, amiket belinkeltél.
TE mit szeretnél magadnak játszani, esetleg másoknak, vagy felvételeket készíteni? Mert felvételre „egy” CN34-is megfelelhet. Az már egy másik kérdés, hogy a fabillentyűk mennyivel jobbak, mind az érzésben, mind a játékban?!
A felvételre nincsen manipulálva, szimpla spontán Mp3, amit USB-n keresztül egy pendrive-re vettem fel.
A zongora: Mellow Grand a Reverb Type: Concert Hall és nincsen semmi több effekt rajta.
A fejhallgató, amivel hallgattam, egy Sennheiser HD 201-es.
Azt tudom mondani, hogy többször visszahallgattam PC-ről a felvételt és a CN34-el is játszva , nem sok különbséget hallok a PC-n keresztül visszahallgatott és a CN34-n játszott hangminőség között!
Vagyis ha meghallgatod a feltett Mp3 felvételt, akkor a fejhallgatón hallottak igencsak ugyanazok hangzásra.
Így talán némi különbséget tehetsz magad is a CA67 és CN34 között!
Remélem tudtam segíteni, de minden csak szubjektív!
Kérdeznék most egy kicsit érdekelne a CN34 zongora hangjához képest (ami nekem egyébként nagyon tetszik) ha fülessel meghallgatod ennek a drágább CA67 -nek a hangját érezni jelentős fejlődést? Neked azért hozzászokott a füled a CN34 -hez
hamarabb meghallod ha jobb esetleg a CA67 mint én.
Miért nem veszed fel a kapcsolatot a Hitspace szervizével? Szerintem játszi könnyedséggel megjavítanák ha a végfoka a hibás, de legalábbis profin átnéznék neked a hangszert!
m tudom mi lenne a jó! Mikor elküldtem a képeket Kecskeméti cégnek, kik hangszereket javítanak, és Ők hosszas keresgélés kutatgatás után annyit írtak: "Ez egy tipikus modern technikával szerelt, és egyben javíthatatlan megoldás.Tehát a tápegységet leszámítva két modult látunk: main board és egy audio board. Ebből következik hogy a hangpanel kompakt, megbonthatatlan, alkatrész szintjén történő javítás gyakorlatilag lehetetlen. Továbbra is az a gondom hogy Kawaival nincs együttműködésem."
Nem tudom mit ért azon, hogy alkatrész szintem történő javítás lehetetlen? Én úgy értelmezem, hogy nem forrasztható ki, és nem cserélhető, benne diódák és egyéb?! Maximum komplett panel csere a megoldás.
A mások hangszóró szetten én is gondolkodtam, de mit tegyek rá, ami jól is és megfelelően szól?
Nem mindegy, hogy lesz-e rajta mély vagy zizegni, rezegni fog különböző hangtartományokban?!
Hifi, PC, stúdió szettet, milyet lenne érdemes megvenni?
Aktív és keverő, passzív milyen erősítővel és keverővel?
Például egy Yamaha HS5 is több mint 55.000,-Ft és két darab kell belőle.
Megveszem és ugyanúgy nem lesz jó, vagy szép a hangja? Ezért 110-120 ezret nem szeretnék kidobni.
Ja értem. Ha már nem lenne más reményem lehet megprobálnám elvinni ezt a hibás alkatrészt valahova hogy kondikat cseréljék ki lehet kiszáradtak, ujitsák fel az egész lapot amit tudnak rajta. Vagy ha nem akarsz hozzányulni, akkor egy külső hangszoró szett még megoldás lehet komolyabb hangja is lesz a nem tul jó minőségű beépitett hangszorokhoz képest. Igy megkerülöd a problémát, és még akár lehet egy szerethető hangszer is belőle.
Azt el felejtettem le írni, hogy ezt az alkatrészt cserélték:
Nekem CPU-nak mondta a szerelő.
Viszont ezt az alkatrészt tapogatta az ujjaival és sikeresen megcsíphette az áram, mert olyan hirtelen rántotta el a kézét róla mintha megszúrták volna.
Az ujjaival tapogatta és közben recsegtek a hangszórók, valamint megjegyezte, hogy azt tanulta, hogy ha a hűtőbordára ráköpnek és sistereg az már régen rossz. Rá nem köpött, de melegnek találta.
Ez az alkatrész ludas a csúnya hangért, de ezt olyan bonyolult kicserélni. 5 perc alatt kicserélném, ha itt volna egy új belőle. Idestova 2 éve képtelenek egy ilyen nyomorult alkatrészt elküldeni vagy beszerelni!!!
Igen én is erre tippeltem volna, hogyha a digitalisan kijövő hang szép. Végfok a sound engine boardra lenne integrálva CN34 -nél?
Egyébként azt is eltudom képzelni hogy mikor nézték akkor csak egy diagot néztek rajta usb porton keresztül computerrel és mindent rendben találtak. Hallgatás alapján nem biztos hogy csekkolták kinnt a hangszorobol kijövö hangminőséget. Bár illett volna pláne ha levélben erre külön felkérted őket.
Egy Kawai CA95 -nek igy néz ki egyébként a Sound engine boardja:
Ezek pedig lennt a pedál résznél az erősítők a magashoz, középhez és a (transducer) jelátalakító:
A Equalizer beállításokra milyen mértékben reagál?, azt nem tudnám megmondani, de talán mint régen. Az egyéni beállításoknál a fejhallgatón keresztül egész szépen szól!
Az az igazság, hogy a végfoka lehet hibás és főleg a hangszóróján kijövő hang a rossz! Az Mp3 felvételeket ez nem befolyásolja, mert az alap hangja szép benne, csak a saját hangszóróin gyatra.
Igen, két különböző felvétel is készült az egyiket egy ismerődőm vette fel egy kölcsönkért mikrofonokkal, keverő stb.., a másikat meg én egy: Beyerdynamic - TG V50d s-vel mikrofonnal és Tyros4-el.