Namármost. Ez itt a topic, ide beleférnek a nyesedékeim. ;-))) Az Alapítványban csak a szemétkosárba kerülnek, igaz, ha az megtelik, lefölözzük ;-)
Szóval ne tessék félni, hogy valami nem üti meg az alapítványi szintet (ami amúgy is folyton változik :-), tessék alkotni bátran (de azért ha lehet, szabályosan ;-)
Nyes.:
Jimmy mégsem pisztolyt használt?
Kádból pattant, "most már elég!", kúrta le a szappant,
Puskát fogott, s bajonettel szúrta le a kappant.
Pivo,
nem értek veled teljesern egyet. Ugyanis ez a topik - léegalábbis szerintem - elsősorban azért van, hogy szórakozzunk. Persze, lehet azt is csinálni, hogy valóban csak a teáltalad írtak alapján is rangosnak minősíthatő szintű kecskéket rakjuk be, de akkor mi lenne? Hetente 1-2 beszólás. Az eddigi kecskéink legfeljebb köbö
egyötöde felelne meg ezen szabályoknak. Nem hiszem, hogy ez lenne az út.
Ne érts félre, az igényességet nagyra becsülöm, bármilyen területen. De szerintem ez a hely pont azért - is - jó, mert lazíthatunk magunkon kicsit. Ez itt nem művészet - ez játék.
Ja, és még valami... bár most lehet, hogy nem épp illendőt mondok: a te általad vázolt alapelveknek a Kétsoros Alapítvány jópár műve sem felel meg - legalábbis az én szememben. Ettől persze még nagyot röhögtem rajtuk, és olvasom is őket időről időre újra meg újra, hogynemondjam alapmű lett nálam. De van, amelyikről azt érzem, hogy igenis, csak a rím kedvéért született (mint az enyéim döntő többsége), vagy más alapelvedet hágja át. Bár, mondom, ettől még semmivel sem rosszabb az én szememben!
Lehet, hogy most a többiek szemében is zuhanok kicsit, de szerintem kecskéket komolyan kezelni - bűn! (De minimum egy hármas alliteráció :)))
ses:
széktémlára/ (vet)ték számlára - már ellőttem.
Pivo:
kartonpapír/parton kap ír - tózse.
Csak ezért, mert nagyon jó lopósakat remélek mindkettőtöktől :)))
Amúgy, ses, Pivo kollegánál szerintem megy egy ilyen kis szubrutin a gépen, hogy minden beszólása elé automatikussan attachol valami mentegetőzést... Csak azt nem értem - én sem - hogy miért, amikor olyan remekeket ír... Mindegy, ő tudja :))))
Na, azért dolgozok is:
Az orosz elnök homoszexuális aktus közben bukik le Putyin
Pityun.
Görög barátnőmmel való első együttlétkor kínos csalódás ér: lehet, hogy kedvenc csapata májer, de szemmel láthatólag nem tanult higiéniát :( Jó csapat bár a Panathinaikos,
Nálatok még nem tan a pinai kosz...
;-)
Beszélgetésrészlet:
"- Te olyan szerény vagy...
- Áh, dehogy..." ;-)))
A rendes kétsoros érthető, valós közegben elhelyezhető, lehetőleg nem képzavar (hacsak nem hangsúlyozottan abszurd), próbál művészi is lenni, és a cím nem kell, hogy prózában hosszasan részletezze, miről fog szólni a - rossz esetben - csak a rímpárra épülő mű. A kétsoros rövid, hát minden betűjének értéke van. A ritmus sem elhanyagolandó. Ja, és át kell mennie Csocsó kritikus szűrőjén is ;-)
Ha pedig valami hibádzik, akkor az nyesedék.
Példa:
III. Richárd
M'ért jöttem én pont e helyre,
cserélni a hont e pejre...
Hogy nézne ki ez azzal a címmel, hogy "a menekülő király országát kínálja, csak lovat kaphasson" ;-)
Amúgy a címe eredetileg Szvatopluk volt, lévén neki is hasonló sztorija a lovakkal, de Csocsó lecseszett, hogy a pej az nem fehér ló: lám, mennyire kell ügyelni a részletekre.
Lehet persze, hogy a nyesedékekből is kerül be a nagy válogatásba (és esetleg már benne lévő nyesedékek meg kikerülnek), de addig is kitartok a farigcsálás mellett ;-)
Cserébe a hosszas elmélkedésért egy újabb nyesedék :-)
Sikkasztott
Ne hazudozz, kontár a csel:
Nekem most a csont ára kell!
már egy ideje figyellek ;), most már nem állom meg, hogy megkérdezzem: miért van az, hogy minden beírásod előtt mentegetőzöl (nyesedék, nem üti meg az alapítvány szintjét, stb.) - függetlenül attól, hogy éppen gyengébb vagy erősebb, vagy egyenesen kiváló rímet írsz be?
Tüzép-telepi lógós Megjött a séf a ti kályhátokkal,
mostantól sétafikálj hát okkal!
Gonosz cukrosbácsi a miniszter, de nem tudja a szomszéd gyerekeket se elcsábítani, ezért bosszút forral Ha nem fogadnak közel el mézest,
rontom akkor a közélelmezést!
ez szabálytalan, bocs:
Magát kellető kanca Nézz a szügyemre,
vedd jól szemügyre!
Elvakult tudós felületes ítélete Itt a sör csak Bak: szar bár!
-mondotta a szakbarbár.
GZ, nem sértődtem meg, sőt örömmel vettem a kiigazításodat, s remélem, ugyanilyen megértéssel állsz majd hozzá az én javításomhoz. A javítás jó, de csak így lesz tökéletes kecske:
A nyugat-Mo-i város szlovák nemeztiségű lakója szerint tévhitben élnek az orosz kolostorokban Vélekedik Pápa ráca:
-Azt gondolja pár apáca,
tengerben csak pár a cápa,
s Rómában a cár a pápa.
Vuru, sajna csalatkoznod kell, nincs hjétvégi termésem, ez a legutóbbi igen munkás víkend volt, más irányú szógyúrásban kellett jeleskednem. De m,ajd este hazafelé bepótolom, OK?
Addig is két absz. friss, egy rugóra:
Tudom, hogy, még csak pelyhedző állam miatt gúnyolhatnak, de ebben a községben mindig is kellemesen csalódtam ezügyben Bár még igen szerény a barba,
Sose hagyott még Berény a szarba'!
Angol barátnőmnek izgalommal telve ecsetelem: mekkora mázli, hogy megtaláltuk a somogyi falut, mert a térképen rossz helyen van feltüntetve! Suzy: Berencse!
Buzi szerencse!
Vuru, azért engedd meg, hogy végezetül, hódolatom jeléül kiegészítsem háromsorosodat:
A nyugat-Mo-i város szlovák nemeztiségű lakja szerint tévhitben élnek az orosz kolostorokban Azt gondolja pár apáca,
s Rómában a cár a pápa.
Vélekedik Pápa ráca.
Hahó minden kecskésnek!
Na jó, hahó azoknak is, akik nem tudtak kecskéket faragni... nem mondunk le róla, hogy egyszer nekik is sikerül:)
Van egy adagom, beírom, de előrebocsátom, a régi tagokkal nehezen veszem fel a versenyt, jó formában vannak. (Az égi rablak meg a répapapi pl. nagyon a csúcson van!) E-papi is kezd belejönni, az újak még gyakoroljanak, míg szabályos lesz a kecskéjük:)
Előre várom GZ hétvégi termését, abban nem szoktunk csalódni!
A feladványon majd gondolkodom még!
És hát:
Nem akarja az édességet, csak lisztet Bár a csoki kísértette,
mégis csak a sikért ette.
Féltucat diétázó ibériai figyeli, amint egy pasas egy edényt akar nagyobbá tenni, s megállapítják, hogy jó fizikuma miatt valószínűleg sikerülni fog neki Azt mondja a karcsú portugál hat,
vastag a kar, csupor tágulhat.
Filozófus-baleset Bizonyítják, hogy túljár a világegyetem észen,
s bölcsek közül agyoncsap a villám egyet egészen.
Tévhitben élnek az orosz kolostorokban Azt gondolja pár apáca,
s Rómában a cár a pápa.
kicsit szabálytalan, bocs:
Álarc-kereskedők Döntsél magad maszk-árról,
mi ma jön Madagaszkárról.
Rosszkívánságok egy homokos késelőnek, inkább erőszakolt volna meg... Üsse el a Barkas úrt,
aki engem kerbaszúrt,
inkább kúrjon a szaromba,
de ne szúrjon a karomba.
(bocs, komolyan azért ne vegyétek...)
Tengeriállat-anyuka műtétje az állatkertben Nézd, kisfiam, amott éppen szop e rája,
míg anyját az orvos szépen operálja.
Állatidomár a Balatonon Bámulnak a nyaralók ám:
eperfagyit nyal a rókám!
Hálátlan ifjú Mire nagyra cseperedett,
földhöz vágta cserepedet.
Oktalan állat Szendvicsemet majom nézi,
nem tudja, a majonéz mi.
s a kínrímek:
Könyvtárral kereskedő Míg nem ül a por tékámon,
túladok a portékámon.
Edzőszemmel a fémüzemben Tüdőd edzi jó vaspor tágra,
alkalmas vagy a lovassportágra!
Olasz szendvics Míg kenyeret szel e talján,
pók mászik a szelet alján.
Illetlen tengerész Nagyot köpött Magellán,
s landolt dinnyemag Ellán.
Kaland a Vígmatrózben Nem beszéltem "kurva szépen",
Ezért lettem szúrva képen.
Rajzfil-video mellett könnyebb lábra gyúrni a konditeremben! A tévében Walt Disney,
Mindjárt jobb így vádlizni!
És a megoldás a múltkori feladványomra, ami - szerintem nem jobb semmivel, mint Pivo két remeke, vagy e-papi megoldása:
Csőd volt a decemberi thaiföldi kirándulás, mert a buszban az üléseken annyira dörzsölt az ülések oldalán a kárpit, hogy mire odaértünk, kedvünk sem volt semmihez...
Bukta volt a télen a szextúra,
Mert túl kemény volt a szélen a textúra.