Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A lényege, hogy 80 éves, és jól volt az elején gondozva, mostanra már akkora gyökérzete van, hogy vígan kinevel talán 50kg-ot is. De egy 5-10 éves tőke, ami mondjuk már a 2.-3. évtől meg van terhelve, sajnos hamar megszakadhat, elfagyhat, ahogy "van_Persil" is írta. Ha azon is 5-10 kg-t próbáltak volna az elején termelni, már réges-rég elpusztult volna. Mariborban van egy kb. 400 éves tőke, amiről 30-50kg-ot szüretelnek és bort szűrnek. De itthon is van egy-két öreg, az egyik ilyen a somlón, melyből szintén készül jópár palack bor.
Megtudom erősíteni amit írtál a terheléssel kapcsolatban,a túlterhelt tőkéim szinte mindeggyike kifagyott,a hüvelyk ujj vastagságú vesszőket sem kímélte a többi tőkén,a vékonyabb vesszők viszont javarészt megeredt
ez sem teljesen igaz.Apámnál van egy combvastag Ezeréves Magyarország Emléke tőke,ami évente vagy 10-20 kiló szőlőt terem saját gyökéren,legalább 80 éves és kutya baja.Most a fagy is meg sem kottyant neki
"Egyik Évám is gázosnak tűnik,közel tíz kilót szedtünk le róla a nyáron"
Aztán majd csodálkozol, hogy egy-két év alatt kipurcan... 3 kilónál többet hagyni egy tökén esztelenség, mert a szölö nem fogja bírni.
A Mátraalján egy termelö kb 15 éve azzal hencegett, hogy a pátriája úgy hozott 8 kilót, hogy a fele termést zölden leszedték. Két év múlva ki kellett vágni az egész ültetvényt, mert kipusztult a túlzott terhelés miatt.
Szálvesszön (az ernyö is az), a förügy gyak. mindig termö, a mellékrügy (a képeden a kisebb hajtás) kevésbé). tehét az, hogy megvárod, amíg látod, hogy van-e fürt, teljesen hibás felfogás, mint az is, hogy csakis a fürt terheli a tökét, a hajtás kinevelése nem. Ha valaki a termelésben dolgozik, és nem hobbikertész, annak igenis ajánlott minél elöbb elvégezni a hajtásválogatást (a fürtválogatás egy késöbbi, szintén fontos munka). Pont, hogy az ernyönél az el nem végzett hajtásválogatás miatt (pláne, ha kétfelé húzod) besürüsödhet a töke. Ezért (is) jobb a guyot. Tanulni csak a jót szabad, az általad említett "módszer" viszont nem jó, söt.
Az Éva valóban fagyérzékeny,de tegnap voltunk muternál ott az Évának semmi baja,a haveromnál aki 20 tőkével rendelkezik tőlem vitt sima vesszőről telepített olyan szép hajtások vannak hogy elkapott a sárga írigység! A sors furcsa fintora hogy mindkét helyen csak az Árkádia fagyott ki.Persze termés még nem biztos hogy lesz az Éván mindkettőjüknél ,minden esetre most nagyon szépek.Én még bizakodok hogy nálam csak a vastag vessző végett van a késlekedés,de majd meglátjuk.
Nálam a Crimson tőkék fele teljesen elfagyott...a helyükre új fajtákat ültetek.Amelyik tőkék életképesek csak az alsó rügyek hajtanak.:(a fagyérzékeny fajtáknál várható volt a kár,harminc éve nem volt ilyen tartós hideg téli időszak.
Leírásokban az Éva fajtát egyértelműen fagyérzékenynek jelölik, a Dunav -18, ami nagyon alacsony fagytűrést jelelnt, a Jupiter Rhea - 21°C fokot bír elvileg, ami szintén nem sok. Nálam a tavaly oltott Dunav (amit tőled kaptam) több rügye is elfagyott, de remélem ettől még szép tőke lesz, mert hosszúra metszettem. A Nagyesda Azos szerintem csak későn indul, -22°C a fagytűrése.
Nálam is -18°C volt a leghidegebb, de elég hosszú volt januárban a fagyos időszak, szerintem ez is számít. Izgalmasan alakul az idei év is.
Érdekes, mert ez a hőmérséklet annyira nem hideg, hogy nagy károk keletkezzenek, főleg a januári időszakban. Amit tapasztalok: a vastag vesszők, ha nem is volt rajtuk termés, kevéssé bírták a hideget - de ezt szakirodalom is említi, és azt is írják, hogy a nagyon leterhelt tőkék kevéssé bírják a fagyot, túl sok energiát toltak a fürtökbe, nem lettek elég télállóak.
De ne ess kétségbe, délután találtam olyan tavalyi oltást, amiről már majdnem lemondtam, mert annyira rossz volt, hogy szinte teljesen vissza kellett vágni, és valamilyen rejtett rügyből hoz most kis hajtást, talán még az oltócsap eredeti rügyéből - illetve annak mellékrügyéből. És még mindig vannak nem induló tőkéim, gondolom főrügyek elfagytak, azért késlekednek, vagy később induló fajták, ahogy írtad, az elkövetkezendő időszakban minden kiderül.
A két leghidegebb nap -19-cel zárult,ezt hozta! Egyébként vannak nálam furcsaságok,Dunav Nagyesda,Kecskecsöcsű Jupiter elég furcsa.Mindegyikből két tőke van egyiken 5-6 centis hajtás a másikon szinte semmi! Egy-két szemen látok barkásodást,nem tudom mi lesz vele.Egyik Évám is gázosnak tűnik,közel tíz kilót szedtünk le róla a nyáron,brútál vastag vesszőket nevelt,lehet nem értek be eléggé?Pár hét múlva minden kiderül!
Igen, régen én is így gondoltam. Nagyon erős, totális fagynál így is lenne. Olyanban még nem volt részem szerencsére. Viszont "enyhe" részleges tavaszi fagyásom már többször volt és azt tapasztaltam, hogy a hajtások elfagyása nem egyenletes, több dologtól is függ. Pl. a magasságtól, ill. a hajtások kondíciójától, stb. Volt, hogy a főrügyből fejlődött erős hajtás fagyott meg és a mellékrügy hajtása, ami satnyább volt az maradt meg, és termést is hozott! Régebben már megosztottam ezt a tavalyi videót, talán látható milyen szertelen tud lenni a tavaszi fagy:
Sajnos nálam is tapasztalható fagyás, egyes fajtákon hiányos a rügyek fakadása. Én ez ellen úgy próbálok védekezni, hogy későn metszek és hosszúra. A tőke terhelését pedig később véglegesítem, a fagyveszély múltával. Több tőkeformát is alkalmazok, ernyőből van a legtöbb.
Itt csak a védett helyeken látszik valami... Máshol alaposan elfagyott az is amit még nagy fagyok előtt metszettem, de amit utána, az szinte reménytelen... Még a Bianka és a Néró is jó részt. É-Ny-i ház oldala idén kevés volt (Eszter, Oportó-n még semmi nem látszik)...
De ami érdekes néhánynak elég volt egy vastagabb élő fa "fűtése"... ezt eddig is megfigyeltem. A fűtés nélküli ól kevésnek bizonyult, eddig elég volt...
Érdekes, mert Eszter nagyon korai fakadású, nekem azon már 1-3cm-s a hajtás, Pölöskei mellette meg éppen barkásodás végén tart, mindjárt látszik a friss zöld hajtás.
Az Árkádia elvben -25 °C-ig bírja, nekem egy éves, gyenge oltvány takarás nélkül vígan bírta, Pölöskei mondjuk nem ilyen jó fagytűrő, talán -20-ig bírja, de nálam az is szépen megmaradt, pedig van belőle jónéhány tőkém. Nálad lehet, hogy nagyon hideg volt?
Tehát ebben az állapotban én még nem válogatok, mert egyszer már megjártam az áprilisi faggyal vagy 10 éve. Hamarosan látszanak majd a fürt kezdemények, én azt megvárom.
Köszönöm a tanácsot, de én nem tördelek rügyeket és ezt nem is javaslom senkinek, mert kockázattal jár. Inkább megvárom amíg a fürtkezdemények láthatóvá válnak és utána válogatok. Jöhetnek még tavaszi fagyok, ami megtizedelheti a hajtásokat, (mint tavaly) ill. olyan rügyek is maradhatnak a tördelés után, amiből nem fejlődik ki fürt. Sőt, még virágzáskor is lehetnek problémák, a nem jól kötött fürtöket később még lehet válogatni. Ernyő művelésen nálam nem kell félni, hogy túl sűrűvé válna a tőke, a hajtások pedig akkor vonnak el erőt a tőkétől ha fürtöt is hagyok rajta, a fürtök számát pedig szabályozom. Mindezt az utóbbi kb. harminc évben volt alkalmam kitapasztalni és másoktól megtanulni, természetesen a tanulásnak soha nincs vége és ezek a javaslatok, tapasztalatok viszik a dolgokat előre.
Az őszi ültetéssel egyelőre semmi dolog, ahogy a most tavaszival se. (Én mondjuk a tavaszi ültetést szeretem, mert elvermelve kevésbé van kitéve a télnek, meg tavasszal jobb az idő, mint novemberben. Gyerekként kifejezetten utáltam az ültetést pont a sz.r idő miatt.) Majd ha látszik, hogy viszi valamire, kell két hajtásra kitisztítani.
A mellékrügyeket jó lenne, ha kitörnéd, mert késöbb nehezebb/veszélyesebb lesz, és teljesen feleslegesek, söt károsak (besürítik a lombfalat, eröt vesznek el a tökétöl) így is lesz vagy 15-16 rügy a tökéden (szerintem sok egy relative fiatal tökén, de ez részletkérdés)
Nálam a szokásos három fajta fagyott ki,Árkádia,Rizamat,Pölöskei Muskotály.Három éves oltványok,hét év alatt másodszor,soha többet nem ültetem egyik fajtát sem.