Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nálam szépen kötöttek a kajszik, és van egy érdekes megfigyelésem ( kezdő kajszifásként). A bergeronon alig láttam virágokat, barack meg rengeteg van. Ez így volt tavaly is, amikor úgy gondoltam nem is virágzott, és legalább 25 szemet szedtem fánként.
Az orangered úgy kötött fullra, hogy virágzási ideje 90%-ban hideg volt és nem volt méh. Maga a csoda, egyet bánok csak rettenetesen: minden fajtából 2db fát ültettem pár éve, és csak az egyik orangered oltvány nem hajtott ki.
A rózsakajszi mutat a legkevesebbet, lassan is fejlődik, kevés is van rajta. Lesz még jobb később?
Én nem dobálom le vissza kellene fogni a növekedést . Annyi maradt , hogy pont elég rá . Nálam egyszer már februárban megfagyott ... akkor csak itt felénk volt - 16 sehol máshol az országban , aztán a porzás is gyenge volt , de szerintem jó lesz ez a fajta simán bírni fogja a fagyokat mert elhúzódó a virágzása .
A tsunami nálad hogy kötött? mert nekem ahhoz képest mennyi virág volt rajta elég kevés lett. Mondjuk nem baj most, mert tavalyi telepítés, úgyis ledobáltam volna.
Nálam a C óriás és a Sz mamut is a körülményekhez képest jól kötött . Egy délelőtt volt jó méhjárás rajtuk úgy néz ki annyi elég is volt nekik . A Kioto az brutál néz ki nálam is , minél előbb le kell csupálni legalább a nagyját .
Július eleje ... az Orange red könyéke . A Big redről sok tapasztalatom még nincs tavaly termett először az idén is úgy nézem , hogy a porzás miatt ...majd meglátjuk ... termés lesz ( szerintem még sokat le fog dobni ami nem termékenyült ) Bergeval van még az úgy nézem öntermékeny kevés virág volt a tavalyi ültetésen de ez megkötött ... szerintem jobb lesz .
Nézegettem ma a kajszikat, nem lesz egy nagy termés az idén. A 15 fajtából eddig úgy nézem, hogy csak a Kiotot, a bergarouget Roxanat esetleg a harcotot kell ritkítani. Reméljük az őszibarack jobban fog kötni. Nálatok mi a helyzet?
Majd csinálok idén a fán is, csak sajna mindig akkor jut eszembe a fényképező, mikor kint vagyok. A tányéros képen, balra fent van egy eltérő, kerek piros - ő a belgarúzs.
Július legelején érő fajtákat tudsz nekem ajánlani, nekem egyelőre az a hiánycikk.
Idén csak két bundásbogárral találkoztam eddig. Az egyik a szépen meginduló cseresznye alvószemzésemet csócsálta, a másikat pedig egy pásztortáskához hasonló fehérvirágú növényen láttam (ez a terület frissen gyepesített, a pitypang még nem vetette meg a lábát). Itthon a körte és almafákon egyszer sem láttam bundás barátunkat, igaz hogy nálunk is és a környéken is minden kert gyepesített, növényvédelmet nem folytat senki. Tavaly a tanyánkon egy kis starking fán rágta néhány a virágokat, de a maradékot így is elég volt kinevelni neki. Egy gondos gazda által tökéletesen gyommentes ültetvényben ahol csak gyümölcsfák vannak földevéssel kéne beérnie? Ha csak minden harmadik-negyedik sorköz gyepesítve lenne már lehet nem okozna jelentösebb kárt, vagy a metszést is lehetne kicsit mérsékelni számítva valamennyi bundáskárra.
Csak viccből kérdeztem , hogy melyik fajta lehet ( pár hsz-al feljebb megmondtam ) Ez egy az udvarban magról kelt " fajta " volt sajnos csak egy példányban .
Na most bánom , hogy a kéregmoly kiette a fát amit tavalyelőtt mutattam ( meg nem szemeztem vagy oltottam róla tartalékot ) ..... pont az kellene . nagyszemű , nem puhulós Bergeron idejében .
Szóval Selena .... abból lesz mutatód a szezonban ??? kíváncsi vagyok . Még filózunk a későieken is de abból nem akarunk nagy mennyiséget mert akkor már lesz szilva meg körte is .
Anegat ...??? azt keresném . A kioto meg a frisson közé kellene egy jó fajta . A Kiotót sokáig a fán lehet tartani azt tudom , de a frisson csak valamikor aug . elején jön , de azt még nem tudom pontosan mert csak most fog teremni . A Bergarouge- nál későbbi kellene . Az a tardicot milyen nem túl apró ???
Ah,köszönöm..majd meglátjuk.Egy fajtalista cserét /minden fajra kiterjedően /esetleg megejthetnénk privátban...hátha nekem is van vmi használhatóm...Írtam volna mailt,de vmiért nem tudom az adatlapodon megnézni az elérhetőségedet.
Prunus domestica .... az lehet wagenheim .... de tényleg mindegy . Na ennyit a " hiteles " információkról , 3 lap 3 félt ír róla .
Na talán a fagyokon túl vagyunk legalább is itt a nyugati részen most néztem a hőtérképet a keleti csücsökben meginr 3 fok már most .... szerintem nagy károk lettek az elmúlt napokban főleg kecskemét környékén .
...ÁÁÁÁÁÁÁÁ sztem hagyjuk :) ...a második tag egyébként stimmel...csak az első...na tényleg mindegy...azért az látszik,hogy a Wangenheim nem szerepel sehol az ősei között ...
Szombaton én is elég kis méh mászkálást tapasztaltam napközben /reggel nem is baj,hogy nem voltak,mert a beijesztésre való tekintettel végigfújtam Folicur+Merpannal a cserkó+meggy+szilvákat ill. a körtét /amik most virágoznak/