Nálunk is nagy az esőhiány, utoljára mác.19-én esett komolyabb mennyiség, az is hó volt. Azóta egyszer mértem 3 mm-t, de az pillanatok alatt elpárolgott a szélben. A fák még nem érzik a szárazságot, de a talajmunka problémás és a falugazdász szerinti kb.40-50 mm csapadékhiány az aprómagvak kelését és a kapások fejlődését károsan befolyásolja.
Vigasztalódjunk azzal, hogy a tafrina és a monilia elleni védekezés fele permetezéssel is eredményes volt és a gyomok is kevésbé nőnek.
Elég vegyes a növekedésű hajlamuk. A fák többsége a száraz homokot nem igazán szereti (ideértve az egyébb gyümölcsfákat is). De ősziből van két Champion ami eddig minden évben szinte megduplázta a méretét, van egy Caldesi is ami mondjuk még "szereti" a homokot -meg sajnos a tafrinát is :) -.
De ami a legnagyobb baj az az, hogy itt már egy jó hónapja nem volt csapadék (azt, hogy az elmúlt egy hónapban kétszer 5 percre eleredt az eső, azt nem számoltam ide). A kertben nálunk már most olyan szárazság van mint tavaly júliusban.
Az is kérdés,hogy ha őszimagoncba raknék kajszit,akkor az mit változtatna /már ha megered persze/.Jó lenne ,ha vmivel visszalehetne fogni az amúgy erősen hajtó kajszit,hogy vmi intenzív koronaformát össze lehetne hozni a kajsziból.Bár nem hiszem,hogy ezt csak alany változtatással el lehetne érni,de nem lenne rossz.
Nekem is myrabolan alanyon áll a legtöbb őszibarackom. Van még néhány B-VA alanyon, ami egy szelektált őszimagonc, azonban a myrabolanosok sokkal szebben fejlődnek. Kötött a talaj nálam is. Szemeztem saját magoncokra is (szőlőkben található vadbarackok magoncaira), azonban ezek közt sok a különbség. Főleg ha magasabbra teszem a szemet (pl. vázágak helyére). Eltérő növekedési erély, mézgásodás stb. A szilva törzsbe oltott kajszik nálunk is nagyon beváltak. A szomszédokat, falubelieket figyelve: minimális agrotechnika, semmi vegyszer, a 15-20 éves fák pedig élnek és virulnak. Gutaütés nincs, azonban a monilia tarolt (persze az idei év kivétel).
Nem annyira agyament ötlet, sőt. Én eléggé kötött talajon kertészkedem, és a 10 db. őszibarack fám mindegyike myrabolán alanyra oltott fa, kötött talajon sokkal jobb mint a vadőszi, v. a mandula. Továbbá 4 db. kajszibarackfám szintén kétszeresen oltott szilva alanyra vannak téve. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egyszer a föld felett beoltották egy másik szilvával, amiből lett a törzse, majd kb. 1 m. magasan a szilva törzsbe oltották a nemes kajszit, vagyis az én kajszi fáim törzse szilva fa. Az idős kertészmérnök akitől szoktam vásárolni, azzal indokolja a kajszinál, hogy így töredéke az esély, hogy később gutaütést kap.
A tavaly ősszel ültetett Vénus szépen virágzott és van is rajta kis nektarin ..kérdesem..maradhat rajta vagy az első évben még megterheli és szedjem le...?
Újabb agyament gondolatom született.Egy myrabolán alatt egy csomó mag kikelt amelyekből felszedek jó párat és elültetem "iskolába".Először csak kajszi és néhány szilvára gondoltam,de mi lenne ha megpróbálnám őszibarack-alanyként is,erről mi a véleményed ?Milyen hatással lenne a korona méretére ill. egyáltalán az egész fára ? A másik még lököttebb gondolatom Őszibarackmagoncra /ezeket már én vetettem direkt őb alanynak/ kajszit megpróbálni,a kérdés uaz mint az előző ,már persze ha van egyáltalán esély a megeredésre. Mondjuk a szilvára amúgy is utálok szemezni,mert nagyon vékony,foszlós ,ócska a héja,ellentétben az őb magoncokkal...
ez igaz! két hét alatt nem valószínű hogy lebomlik a hatóanyag (ekkor a koncentrációban), de jobb minél előbb elhasználni. hónapokig nem tanácsos így őrizni, pár hét alatt érdemes elhasználni. szerintem.
Arra nem válaszoltál, hogy meddig áll el! Érdekelne. Én kb. 2 hétre eltettem úgy, hogy a megkezdett ampulla nyitott száját befóliáztam. És minap permeteztem el a maradékot, úgy tűnik, hogy a hatása megvolt.