Keresés

Részletes keresés

tehtube Creative Commons License 2008.05.28 0 0 7486
Ja, a kép:
tehtube Creative Commons License 2008.05.28 0 0 7485

A waterfall ezt jelenti. Abszolút túlnyúló perem nélküli kockabillentyűk. És ezek vízesésszerűen követik egymást átfedés nélkül. Ami nem látható a képen, az a mozgásuk, a játék rajtuk. A legprecízebb, a leggyorsabb.

Zongorabillentyűvel kár összevetni, ugyanis a Hammondon béna dolog zongorázni. Ez egy önálló hangszer a maga stílus és játéktechnikai sajátosságaival. Át kell állni agyilag. Kíváló példák: Jimmy Smith (of course), Joey DeFrancesco, Tony Monaco, Lonnie Smith. Róluk sok jó videó lelhető föl a youtube-on.

Ezt a waterfall formát másolta le a Fatar a legnagyobb tökéletességgel, ill. a mozgását már kevésbé tökéletesen. Lassabb, keményebb.

Ha tényleg jó kétmanuálos klónról beszélünk, akkor a közismert márkák mind mellőzhetőek szerintem. Inkább Key-B=Diversi, Pari.E, NewB3 porta, Hamichord.

Attól függ, mi a feladat.

Otthonra, stúdióba, csakis igazi A100, B3, C3.

Sztárkoncertre az előbbieken túl a hivatkozott klónok.

És jön a gazdaságos klubkoncert, a kis pénz, kis foci, nagy kompromisszum. Igazából oda bármi jó ami a használójának meg a stílusnak jobban fexik. Erről sokat írtam.

Előzmény: RókaMóka (7484)
RókaMóka Creative Commons License 2008.05.28 0 0 7484
Jé, én eddig azt hittem, hogy a waterfall a leütési dinamikára vonatkozik. :-/
Akkor a lényeg, hogy a súlyozott/szintetizátor mechanika nagyon messze áll a zongora feelingtől. (Ráadásul én a kemény kalapács feelinghez szoktam.)
Előzmény: djuice (7482)
djuice Creative Commons License 2008.05.28 0 0 7483
Igen. Nos, a C1 vásárlás még a jövő zenéje, addig lehet hogy finomodnak még a klónok.
Most csak azt döntöttem el, hogy nem kívánok 3. rangú billentyű mechanikát. A Nord C1-é és a Korg CX3-é eddig az etalon, az alá nem szeretnék menni. Persze ez azt jelenti, hogy meg kell vásárolni valamelyiket... Talán CX3 már használtan akad olcsóbban, de duplázva már biztos drágább a Nordnál. Megjegyzem, elképzelhető hogy mint kiállított, leakciózott darab kerül 400-párezerbe.
Akkor lehetne igazán dönteni, ha pl. egy frankfurti zenei vásár jellegű felhozatalnál az ember azokat is kipróbálná, amikről itthon nem is hallani. Mondjuk mint a Doepfer megközelítései. Vagy pl. itt ez az eddig ismeretlen cég, ami nagyon impozáns kalapácsos kontrollert kínál, most láttam az absolute oldalán.
ez is ESI :)

Persze költséghatékonyságban még mindig a TehTube-setup a nyerő :) Itt viszont azzal a billentyűvel kell beérni amit talál hozzá az ember. Én személy szerint már azt mondom, hiába a 100% Hammond sound, ha nincs hozzá legalább 99%-ban hasonlő keyboard!
Az A33 persze jó és olcsó alternatíva, ami kb 85-90%-ban megfelelő orgonázási élményt nyújt, a midi sokoldalúságát hozzáadva egy jó 95%-ra felhozza szerintem a dolgot. De ha jól számolom: (2db A33 a két manuál miatt, durván egy 100-as, ESI4000 ca. 50, RT20 - 50, + hangfal-végfok-keverő) szóval 400 alatt ez sem jön ki, pláne KB3-al, de nyilván a C1-el ez árban még csak a hangszert jelenti...

Konklúzió: kinek mennyit ér meg a dolog... :)

Amúgy azért is törtem pálcát a C1 mellett, mert a többi klón közzül ez szól a legnormálisabban. Fülessel próbálva is nekem elég vastagnak tűnt az alja és ott az EQ is még a cuccon! Persze túlzott mély emelésnél a közép és magas tartomány is korrigálásra szorult, de ezt akár egy jó minőségű kis csatorna számú külső mixer is javíthatja.
Ami nem tetszett, hogy a lower manuál presetekre érvényes kórus/vibrátó a bass pedálra is hat. :(
Továbbá, a vibrátó szelektor kerék helyett itt nyomorék nyomógomb van, ami 6 funkciós ciklusban nyomogatható mint a tetris. :(
Ami viszont kezdett barátságos lenni, az a "fény draw bar". Ugye ez is nyomógombos, de gyors a reakciójuk és rátenyerelve itt is "kirántható" az összes bar. Amúgy meg 3 preset gomb is van és fújt a szél... :)

Kipróbáltam a Kurzweil SP2X digit zongorát is, eredmény: zseniálisan jó billentés/súlyozás és artikuláció, nagyon zongoraközeli az élmény rajta játszani (árban ez is esett olyan lassan a 200-at közelítve, előtte 250 volt), viszont hangokban nagyon halovány szegényke. Még a zongora meg a slap bass minták elmennek, de a többi mulatságos, 90-es évekre jellemző sound blaster hangzásvilág.
röviden ennyi. :)

Van egy meglepi számodra Zsolti, majd hamarosan hallasz róla! :)
djuice Creative Commons License 2008.05.28 0 0 7482
Bocs, de a waterfall azt jelzi hogy a billentyűk végei nem nyitottak alul mint a szintiknél, vagyis nem nyúlhatunk be a billentyű alá. Tehát azért waterfall, mert minr a vízesés, derékszögben lezárja a billentyűk végét. Ez a mechanikára/rugózatra nem jelent semmit. Tehát végül is a zongora is waterfall kialakítású a billentyűiben, de mint írtad is, maga a súlyozó mechanika számít, nem a billentyűvég zongoraérzetnél.
Előzmény: RókaMóka (7481)
RókaMóka Creative Commons License 2008.05.28 0 0 7481
Igazad van. De akkor is nagyon mellbevert az ára... :-D

OFF: Utolsó kommented: 76 billentyűn tönyleg jobb zongorázni, mint csak 5 oktávon, de waterfallon nem egy leányálom zongorázni leütésdinamika ide-oda. Legalábbis személy szerint nagyon rosszul érezném magam a kalapácsok súlya nélkül. Persze értem, hogy ez csak szükségmegoldás illetve beépített plusz lehetőség az egyéb hangzásokra, csak ártalmatlan megjegyzésnek szántam.

(Bár ez érdekes dolog. A zeneiskolám új elektromos TEMPLOMI orgonája is képes zongorahangon és csembalóhangon megszólalni.)
Előzmény: tehtube (7477)
tehtube Creative Commons License 2008.05.28 0 0 7480

Szia. Ok. A javasolt setupom minden hangot tud, nemcsak orgonát. A C1-hez kell egy plusz modul, további költség. A zongorázáshoz jobban passzol a 76 billentyű, az öt oktáv karcsú. És kell egy aktívbox is amin szól lezli helyett. A szimuláció minden jósága ellenére elmarad az igazitól. A C1 hangja elég jó, komoly előrelépés, de a sávhatároltság érezhető. Nem üt úgy a mélyben, nem megy olyan magasra.

A 425e az nagyon jó ár, a létező legjobb. Úgy kompletten valamivel 500 fölött jön ki. 

A C1 jó választás, sok sikert hozzá.

Mit tud javasolt összeállításom? Most lett egy srácnak Solton lezlivel és 200e előnyben van. 500 fölött gyakorlatilag Motion Sound KBR-3D-vel kihozható.

(Megjött ez ESI :-)

Előzmény: djuice (7479)
djuice Creative Commons License 2008.05.28 0 0 7479
Helló Zsolti!
Na az történt hogy bementem a hitspacebe és megnéztem az összes midi keyboardot. De nem is ez a lényeg mert mindegyik harmatgyenge volt! Hanem lecsekkolttam a Nord C1et is és engem mind hangilag, mind műlaciilag, mind pedig keyboardilag a legmesszebbmenőkig meggyőzőtt és eldöntötte a kérdést. A lacija sokkal élethűbb a Roland RT20 pedál effektnél és egyben van, nem kell két külön billentyű, működik, elviselhető orgona kezelőfelület, és szerintem az A33tól szenzációsabb a waterfall mechanikája! Már-már majdnem B3 feeling! Negyed annyira nem érezhető rajta a műanyag billentyűrúgózás és gumiharang jelleg. Én úgy éreztem, teljesen jó rajta játszani. Most ha jól emlékszem 425-re levitték az árát, ami ugyan így még mindig jóval drágább mint a "filléres orgona" setupod, viszont ez így már kerek perec, semmi se kell hozzá meglátásom szerint.

Ennek ellenére, ha valaki Roland A33ra pályázna (2 orgona manuálhoz úgy is kettő kell belőle :) és akkor nem árt ha két tök egyforma) így megkeresheti Vácszentlászlón amit én visszamondtam. Tulaj: MASZLAG MIHÁLY 70 384-1882
tehtube Creative Commons License 2008.05.28 0 0 7478

L100 Víxínház?

Előzmény: Dick17 (7476)
tehtube Creative Commons License 2008.05.28 0 0 7477

Az érték is szempont. Attól függ mi célra kell?

Ha a fő motiváció a barkácsolás akkor 100%. De ha a használat, akkor más a helyzet.

Annyiba...anyag, tervezés, selejt, munka, idő...bőven belekerül mint egy profi gyári. És lehet hogy nem lesz annyira profi. De ha esetleg később a tulaj más foglalatosság miatt mexabadulna tőle, kb. a tizedárát kapná meg egy profival szemben. Bukja. Általában mindenkit lebeszélek a komolyabb hozzáállást igénylő tuningról, fejlesztésekről.

Előzmény: RókaMóka (7474)
Dick17 Creative Commons License 2008.05.28 0 0 7476
 ott Presser háta mögött...
akapuli Creative Commons License 2008.05.28 0 0 7475
jók ezek a videók, felkerült a listámra ez a cucc is :-D
Előzmény: okumoto (7462)
RókaMóka Creative Commons License 2008.05.28 0 0 7474
Hát én így okoskodtam ezt:
2 jó MIDI billentyűzet: 200 000 Huf
MIDI Drawbarok: 100 000 Huf
Ház + szgép: 100 000 Huf
+szoftver (ami lehet a VB3 INGYENES donationware verziója is kezdetnek.)

Szerintem ez így olcsóbb, mint a Hamichord kb. 600 000 Huf-os ára. Persze tökölni kell vele pár hetet-hónapot, míg összerakja az ember, de valami valamiért... :-)

Kísérletezni vágyástól függ.

Pl.: Én építettem már pár gitártorzítót. A sok kísérletezésbe majd annyi pénzt raktam bele, mintha vettem volna egy-két gyári pedált, de más összerakni a sajátot. A megszerzett tapasztalatért is megéri, annak, aki rászánja az időt.
Előzmény: szimizso1 (7472)
tehtube Creative Commons License 2008.05.28 0 0 7473

Mégegyszer Jimmy McGriff egy jobb kis cikkben.   Béke poraira |

szimizso1 Creative Commons License 2008.05.28 0 0 7472

Hmmmm.....

Szerintd egy vadi új digitális B3-as Hammondba egy Lezlivel mi kerül 27000€-ba?:-)

Előzmény: RókaMóka (7471)
RókaMóka Creative Commons License 2008.05.27 0 0 7471
Köszi, de pofátlanul drága. (Valamit valamiért...) Szerintem sokkal olcsóbban meg tudnám építeni.
Előzmény: szimizso1 (7470)
szimizso1 Creative Commons License 2008.05.27 0 0 7470

Nekem semmi biznisz benne, de kérdezték imélben, hogy hol, mennyiért lehet venni.

Itt találtok egy listát a kereskedőkről:

http://www.bgmi.it/?a=dealers

Sok sikert az érdeklődőknek!:-)

tehtube Creative Commons License 2008.05.27 0 0 7469

A Pari gyártja az elektromechanikus mellett, mintegy "üres" billentyűzetként.

Szerintem csak midi master, össze kell dugni egy külső hangforrással. De ha összedugod, akkor hagyd az XB-t, a B4 vagy a VB3 sokkal élethűbb szimuláció.

Egyszer kell megvenni az életben, aztán kész, nincs további okoskodás.

Csak legyen jó (precíz, élethű keménységű, gyors, megfelelő billentésmélységű) a billentyűzete. Tehát a key action. Ez az amit kipróbálás nélkül nehéz eldönteni és nem is javaslom a megvételt egyenlőre emiatt. Én sem próbáltam.

Amin a legtöbb midibillentyű elvérzik az a block szóló. A legjobb teszt. Nem az a lényeg hogy a repertoárodban szerepel-e olyan hanxerelésű szám, hanem hogy eljátszható-e vele a Garner stílussal bármi?

Ha nyögvenyelősen, akkor passzolni kell, mert a billentyű mozgása nem megfelelő.

Nekem szinte csak az A33-on megy elfogadhatóan a midisek közül, ami jelent valamit.

Előzmény: okumoto (7465)
szimizso1 Creative Commons License 2008.05.27 0 0 7468

2690€

Előzmény: okumoto (7467)
okumoto Creative Commons License 2008.05.27 0 0 7467
"Ha jól értem bele van építve egy szgép és így futtatod egyből belőle a szoftver Hammondot." - én is így értettem, de valóban úgy van? Nem tudom mibe' kerül...
Előzmény: RókaMóka (7466)
RókaMóka Creative Commons License 2008.05.27 0 0 7466
Jó ez a Hamichord. Ha jól értem bele van építve egy szgép és így futtatod egyből belőle a szoftver Hammondot.

Mennyibe kerül egy ilyen? :-)
Előzmény: okumoto (7465)
okumoto Creative Commons License 2008.05.27 0 0 7465

szia. Nagyon tetszik a szund' és a játékfelület is. Szívesen összekötném 1 midi kábellel az XB-1-est és a Hamichord-ot. :) A Hamichord és a Parie rokonok?

Előzmény: tehtube (7464)
tehtube Creative Commons License 2008.05.26 0 0 7464
Akkor te is felfedezted. Ugye milyen jól szól? Ez a VB3 Hammond program is egész jó hangú a B4 mellett. A Hamichord meg egy örök darab, elvégre "csak" egy tökéletes B3 felületű számítógép billentyűzet.  Pro145 is sokat nyom a hangzásban a 3 mikrofonjával.
Előzmény: okumoto (7462)
szimizso1 Creative Commons License 2008.05.26 0 0 7463

Jövőhét elött nem hiszem. De addig kiderítem az okosságot! Bár már jöttek tudás morzsák, hogy miért is lehet azonos fordulatú két teljesen más motor.

Előzmény: tehtube (7461)
okumoto Creative Commons License 2008.05.26 0 0 7462
tehtube Creative Commons License 2008.05.26 0 0 7461
Mikor jössz?
Előzmény: szimizso1 (7459)
RókaMóka Creative Commons License 2008.05.26 0 0 7460
Most megnéztem. A Hammond motorok 1200-at forognak, azaz 60 HZ-en 3 pólus van bennük.

50 Hz-en, hogy 1200-at forogjanak 2.5 pólus kéne, ami elég hihetetlenül hangzik, de valószínűleg kigeometriázzák a dolgot valahogy (esetleg valami +segédfázissal) + a lendkerék simítja a dolgokat és így kijön belőle az 1200 fordulat per perc.

Semmi ördöngősség, csak többpólusúak. Így már teljesen elképzelhető a dolog!
szimizso1 Creative Commons License 2008.05.26 0 0 7459

Oksa. Zárjuk is le a dolgot. Nekem nem megy vérre a dolog:-)

Előzmény: tehtube (7458)
tehtube Creative Commons License 2008.05.26 0 0 7458
Passz, nem is érdekel, de ugyanannyit. 117/60=230/50
Előzmény: RókaMóka (7456)
tehtube Creative Commons License 2008.05.26 0 0 7457

Végülis engem különösebben nem érdekel hogy csinálja a motor, de tudja a dolgát az biztos, mint már soxor leírtam. Mégtöbb topiktársanak van német Hammondja. Azok is ilyen lehetetlenül, de működnek :-)

Gyere nézd meg mielőbb. Lassan olyanná válik ez, mint a viccben az ember, aki életében először lát zsiráfot és azt mondja, hogy ilyen állat nincs is! :-D

Előzmény: szimizso1 (7451)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!