Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Én azon csodálkozom,hogy egy tízmilliós országban,ahol huszonöt éve megnyíltak a határok.
Három embert érdekel ez a csoda,ami elébünk tárult.
A csemegeszőlő kavalkád.
Még mindég a kövidinkánál tartunk,mikor az élet véges,és el kel felejteni a becsontosodást, és ragaszkodást a régi öregjeinkhez,(én is tiszteletben tartom)de...ugyan már.
Aki nem halad ,az lemarad.
Egy másik téma.
Egy mai Orosz nemesítő aki arcát adja, videón kezével mutatja az elért nemesítéseit.
Fórumot tart fenn, visszajelzésekkel.
Az nem fog eladni egy meddő klónt.
Ellentétben az idáig Magyarországon működőkkel!
Szégyeljék, magukat.
Hidd el én is odamennék és megrángatnám a hajukat, és megkérdezném,idáig hány milliót keresetek becsapással.
Példaképp:
A szalkai kertészet óbudán.
Látod itt csupa kisbetűvel.
Mert rohadjanak meg,a felmenőkkel és az utódokkal.
Kiadott egy színes prospektust 30 féle gyönyörű rózsával.
Én rendeltem 20 fajtát.
Ebből 2 év múlva virágzott 10 piros és 10 fehér.
Mit érdemelt volna?
Minimum,hogy felgyujtsák a házát.
Visszatérve az Orosz oltványokra.
Én már rendeltem életemben egy pár darabot,de mikor ezt megláttam megijedtem.
A vesszők hüvelyk kújjnyi vastagok, a gyökér mint egy dús nemi szőrzet:fél méteres.
A hajtás: plusz még egy méter,20 szemmel,.
Igazi_Orosz őserő.
Mondtam is magamban csoda,hogy elfért a kamionban.
Nem akartalak megbántani, távol áll tőlem. Én csak a véleményemet mondtam el a Red Globe-ról, és a kibetű-nagybetűről. Ez a fórum azért(is) jó mert itt mindenki szabadon elmondhatja véleményét. Előfordul, hogy ez néha érdekeket, vagy embereket sért, de ilyenkor elnézést kérünk.
Akkor egy picit irigyellek a jó klónért,és sajnálom,hogy így jártál.
Valóban nagyon jó és értékes fajta a Red Globe,én az idén is szálvesszőztem kb 10 centisek a rügyek ,de egyiken sem látni fürt kezdeményt.
Ősszel tervezek újabb fajtákat hozatni,lehet ezt is újra telepítem ,mert az enyém rossz klón, és néztem nem drága 500 forint.
Vagy kérek valakitől cserébe akinek bőségesen termett minden évben. Májusban nekem is marad nagyon sok különleges fajtám, mert úgysem tudom minden hűtőben tárolt vesszőt leoltani, és csak kidobnám.
Az ímélem publikus, keressen meg akinek fontos a csere.
Mivel nem vagyok nyelvész,(foglalkozásom egyszerű nőgyógyász)ezért az idegen szőlőneveket fonetikusan írom,nem fogok minden név leírása előtt,nyelvészeti kutatást végezni, nehogy véletlenül megsértsek valakit.
A neveket ha nagybetűvel kezdem akkor ki akarom emelni, tehát kiabálni akarok velük.
Most még nem tartanak ott,hogy kiemeljem őket, mert még nem bizonyítottak,vagyis még nem teremtek.
1979 ben vettem az első telkem-80 ban már szőlőket,és csak csemege szőlőket ültettem,és elfogadtam cocialista lehetőségeket és ha termett termett,ha nem nem.
Most 2 éve,hogy a csemegeszőlő topikot olvasgattam.
Most tudatosult bennem,hogy milyen nagy lehetőségek tárulnak fel a szőlőfajták terén.
Célom csak olyan fajtákat hagyok meg amelyeknek szinte minden rügyéből,rögtön léthatóan termés bújik elő,és olyan finom ami megüti a mércét .
Mivel csak 150 tő fér el.
Ha nem akkor nem várok több évet hátha méltóztatik teremni.
Ilyen a Vénusz,Talizmán stimul,iszonyatosan bőven ontja a termését,4 centis rügyekből is kiemelkednek a termés kezdemények.
Most,hogy ilyen nagy lehetőség tárult elém,cél a csillagos ég.
Az idén számtalan új fajta átoltása és telepítése áll előttem.
Szerintem ne keverjük össze a szezont a fazonnal. A bor, az nem csemegeszőlő. Nemrég voltam a Bock pincészetnél egy szimpóziumon, ahol egymás között beszélgetve felmerült az, hogy a szőlőfajtákat kis-vagy nagybetűvel kell-e írni. Neves borászok mondták, hogy a szőlőfajta nevét ha másért nem a fajta tisztelete miatt is nagybetűvel kell írni. Ezen persze vitatkoznak a nyelvészek.
Aki igazán tiszteli, és szereti a szőlőt, mint növényt, az nagybetűvel írja. Aki úgy gondolja, hogy fölösleges, annak lelke rajta. Én mindenesetre MINDIG nagybetűvel írom, és megvan a véleményem arról, aki mint egy tárgyat, úgy kezeli. Én úgy kezelem, mintha a saját gyermekeim lennének.
"A szőlészek- borászok a szőlőfajták a nevét tulajdonnévnek tekintik és ezért gyakran nagy kezdőbetűkkel írják"(e-nyelv.hu/2016-05-30/szolofajtak-neve/ ).
Nagyon sok csemegeszőlőt keresztnévről neveztek el, pl.: Éva, Orsi, Melinda, Eszter, de külföldön is.Pl: Podarok Irina, Knjagina Olga stb. Most akkor egyiket kis betűvel írjuk, a másikat nem? Röhej!
Csak magyarul beszélek, így nem tudom, hogy a Dokacsvüj vagy a dokacsvülj szőlőnév helyes-e, de szeretnék tudni róla valamit, mert megfakadt egy tavalyi oltásom és szépen hajt, úgy néz ki idén már terem is. Ha valaki tud róla valamit, megköszönöm a választ.
"A szőlőfajták nevét a magyar helyesírás szerint kisbetűvel írjuk. Ugyanez igaz akkor is, ha például azt mondjuk: fröccsnek legjobb az olaszrizling, tehát amikor borokról általános értelemben beszélünk. Az Irsai Olivér néhány társával együtt azért kivétel, mert személynevet hordoz magában, ilyenkor szőlőfajtaként és borként is nagybetűvel írjuk a nevét!"
Az, hogy te mit gondolsz helyesnek, teljességgel érdektelen, a tény az, hogy nincs igazad.
Azért írom nagybetűvel a W-t, mert ez a Te nick neved. Ugyanúgy a szőlőnek is van tulajdon neve, melyet a nemesítő nevezett el. Tehát illik nagy betűvel írni.Aki nem így tesz, az már alapból nem tiszteli a szőlőt.
A Red Globe (így írják helyesen) fajtát nem muszáj lefikálni, azért mert nálad nem teljesít, ne gondold,hogy másnál sem. Arra még nem gondoltál, hogy rossz klónt vásároltál? Én ugyanígy jártam legalább 7 fajtával, hogy 6-8 évig sem hozott termést(pl.Éva). Ebből nem azt a következtetést vontam le, hogy az Éva fajta rossz, ki kell dobni. 1981-ben, amikor H.Olmo professzor kinemesítette a Red Globe fajtát, ez volt a sztár. Azóta is rajta van szinte a világ legtöbb oltványárus listáján. Vajon miért? Próbálj beszerezni egy másik klónt, és meglátod utána egész más lesz a véleményed a fajtáról.
Tudom, most az orosz fajtáktól vagy elájulva, de tapasztalatból mondom, hogy azok sem mind csúcs minőségek,sőt.. Amellett ott is előfordul, hogy nem azt kapsz,amit kérsz. Én pl.a Gold Fingerrel jártam úgy hogy már a második, vagy harmadik vásárlásnál tarok, mert nem azt kaptam drága pénzen. Ha rügyet veszel, akkor az még négy öt év, mire biztonsággal eldöntheted: hogy ugyanazt kaptad amit kértél, egyes oltvány fajtákon hogy teljesít, mennyire bírja a hazai klimát, vírusmentes-e mennyire fagy- és betegség érzékeny stb. Mert más amit leírnak róla, és kicsit más a valóság.
Ez csak a magán véleményem, és nem akarlak kioktatni, távol áll tőlem.
Ne felejtsd el, hogy a tavaly oltott hajtásokat sajnos érzékenyebben érintette a fagy, később értek kb. egy hónappal. A Katherina nálam még barkás, a Kesza viszont hibátlanul hajt. Kell még egy kis idő, hogy pontos képet kapjunk az idei fagykárról.
Ezek a fajták többnyire magnélküliek, labrusca vérvonallal. Egyébként az általad említett Kesza-1 papíron -25C°-ot bír ki, de úgy látszik a valóság mást mutat, vagy nálad -26 C°is lehetett,ami már határeset.
A fajta táblázatban megnézheted a többi fajtákat is:
Nagyon nagy baj, hogy sokan így gondolkodnak mint te.
Nekem több mint 20 éve van red glóóbe fajtám, ez idő alatt hozott kb háromszor termést.
Óvtam védtem mert egy értékes fajta.
Az idén új felfogással, és egy orosz kapcsolatot kiépítve,a legújabb 50 fajtát tudtam beszerezni,csak egy kettő,piszanka,parizsanka.ajuta,tulipán ,krassza valok,dolgozzdannüj ,dibovszki ruzovűj, 4 japán ,és még vagy 45 új fajta de nem akarom mind elsorolni ,nehogy félre értsd, a lényege, hogy:
El kell felejteni azt a fajtát ,ami hazánkban nem terem minden évben biztonságosan.
Köszönöm a hozzászólásokat, a zöldbe fás oltásom szépen fejlődik.
A kinti szőlők néhány kivétel( Vénusz, Boscoop, Triump von Elsace, ...) most 5mm, éppen kibujtak a pikely alól. Muskat Bleu még a "gyapjút" magán tartja.
A Talisman és Katherina vastagabb veszőin semmi mozgás, néhány vékonyabb szerencsére megindult. -21-24Celsius volt. Sajnálom , mindkető kiváló fajta, mutatós, finom, betegségekkel ellenálló csak nembirjak a székelyföldi fagyokat.
Tudnátok -25-30 Celsiust is tűrő fajtákat ajánlani ?
Nem értek egyet Van_Persil fórumtárssal a hajtás válogatás idejével kapcsolatban. Most borszőlőről ne beszéljünk, csak csemegeszőlőről. A csemegeszőlőnél nem minden vessző hoz termést. A főrügyek-mellékrügyek aránya is fajtánként változik. Sőt vannak iker-rügyek(pl.Belüj Original), de sok más fajta is van, ahol két teljesen egyforma rügy fejlődik egymás mellett. Tapasztalat szerint, csak az egyik rügy a termőrügy. Kordonos művelésnél (csemegeszőlő)általában 4-6 rügyre kell metszeni, a mag nélkülieknél többre. Na már most ha idő előtt elvégzed a hajtás válogatást, akkor nem tudod mi a termő rügy és mi nem. Előfordul, hogy a negyedik, és ötödik rügy is hoz szép fürtöt, de ha idő előtt kitöröd az egyiket, soha nem tudod meg, hogy a másik rügy mire lett volna képes. Sőt tovább megyek: én mindkét rügyet meg szoktam hagyni mindaddig, amíg a virágzás kötése kialakul, és kis borsószem nagyságú lesz a bogyó. Ekkor döntöm el, hogy melyik fürtöt hagyjam meg, és szerintem ez a helyes eljárás.
Az megint téves felfogás, hogy a fürt ebben a korai stádiumban megterhelné a tőkét, sőt amíg zöld, addig asszimilátaként működik.
Ki mondta, hogy nem végzek hajtásválogatást? Én a rügyeket nem ritkítom. Te termelésben foglalkozol csemegeszőlővel? Tehetnél már fel képeket, hogy tanuljunk.
A lényege, hogy 80 éves, és jól volt az elején gondozva, mostanra már akkora gyökérzete van, hogy vígan kinevel talán 50kg-ot is. De egy 5-10 éves tőke, ami mondjuk már a 2.-3. évtől meg van terhelve, sajnos hamar megszakadhat, elfagyhat, ahogy "van_Persil" is írta. Ha azon is 5-10 kg-t próbáltak volna az elején termelni, már réges-rég elpusztult volna. Mariborban van egy kb. 400 éves tőke, amiről 30-50kg-ot szüretelnek és bort szűrnek. De itthon is van egy-két öreg, az egyik ilyen a somlón, melyből szintén készül jópár palack bor.
Megtudom erősíteni amit írtál a terheléssel kapcsolatban,a túlterhelt tőkéim szinte mindeggyike kifagyott,a hüvelyk ujj vastagságú vesszőket sem kímélte a többi tőkén,a vékonyabb vesszők viszont javarészt megeredt
ez sem teljesen igaz.Apámnál van egy combvastag Ezeréves Magyarország Emléke tőke,ami évente vagy 10-20 kiló szőlőt terem saját gyökéren,legalább 80 éves és kutya baja.Most a fagy is meg sem kottyant neki
"Egyik Évám is gázosnak tűnik,közel tíz kilót szedtünk le róla a nyáron"
Aztán majd csodálkozol, hogy egy-két év alatt kipurcan... 3 kilónál többet hagyni egy tökén esztelenség, mert a szölö nem fogja bírni.
A Mátraalján egy termelö kb 15 éve azzal hencegett, hogy a pátriája úgy hozott 8 kilót, hogy a fele termést zölden leszedték. Két év múlva ki kellett vágni az egész ültetvényt, mert kipusztult a túlzott terhelés miatt.
Szálvesszön (az ernyö is az), a förügy gyak. mindig termö, a mellékrügy (a képeden a kisebb hajtás) kevésbé). tehét az, hogy megvárod, amíg látod, hogy van-e fürt, teljesen hibás felfogás, mint az is, hogy csakis a fürt terheli a tökét, a hajtás kinevelése nem. Ha valaki a termelésben dolgozik, és nem hobbikertész, annak igenis ajánlott minél elöbb elvégezni a hajtásválogatást (a fürtválogatás egy késöbbi, szintén fontos munka). Pont, hogy az ernyönél az el nem végzett hajtásválogatás miatt (pláne, ha kétfelé húzod) besürüsödhet a töke. Ezért (is) jobb a guyot. Tanulni csak a jót szabad, az általad említett "módszer" viszont nem jó, söt.
Az Éva valóban fagyérzékeny,de tegnap voltunk muternál ott az Évának semmi baja,a haveromnál aki 20 tőkével rendelkezik tőlem vitt sima vesszőről telepített olyan szép hajtások vannak hogy elkapott a sárga írigység! A sors furcsa fintora hogy mindkét helyen csak az Árkádia fagyott ki.Persze termés még nem biztos hogy lesz az Éván mindkettőjüknél ,minden esetre most nagyon szépek.Én még bizakodok hogy nálam csak a vastag vessző végett van a késlekedés,de majd meglátjuk.
Nálam a Crimson tőkék fele teljesen elfagyott...a helyükre új fajtákat ültetek.Amelyik tőkék életképesek csak az alsó rügyek hajtanak.:(a fagyérzékeny fajtáknál várható volt a kár,harminc éve nem volt ilyen tartós hideg téli időszak.