Nem csak a hőcserélőt, hanem az egész csőrendszert fel kell melegíteni, azért ez nyilván hőveszteség, ha az egészet nézzük, lehet hamarabb beáll az egyensúly egy akár pár perces "előmelegítéssel".
A műhelyemben egy asztalon ragasztok, kétoldalt van egy-egy perforált oszlopelszívó, és még az asztal felett egy pici kürtő.
Ez azért nem annyira off, majd teszek fel képeket... A perforált asztal annyira tetszett, hogy annak idején beszereztem egy halom 230V-os vasalóasztal motort, de aztán ezt is elégnek éreztem, így nem épült meg.
Mindössze néhány (kb 12?) négyzetméter papírvékony (kb 40-60 um vastag) és harmatkönnyű (2,7 g/cm3) alumínium: lehet, hogy a teljes hőcserélő súlyának 50-70 százaléka a négy sarok + a két vége. Számolással megbízhatóbb szerintem.
"indulaskor az egesz hocserelobetetet fel kell melegiteni,"
Ennyire kis tömeg mellett a hőegyensúly beállása valószínűleg nem több, mint 5-10 másodperc. Kár vele foglalkozni szerintem.
A munka helyén történő káros gőz / büdös eltüntetését a normál szellőztetéstől ne nagyon reméld: a mennyezet sarkából másodpercenként elszívott mondjuk 20 liter levegő az egész helyiséget szellőzteti, amely talán 20 EZER literes. Ha a munka helye (bűzforrás) jól körülhatárolható (pl munkaasztal), akkor alkalmazz helyi elszívást: vagy egy elszívó kürtőt felül, kis asztali elszívó(ka)t, vagy akár pl a lyukacsos asztalfelületen át.
De néha már az is sokat segít, ha az egy helyre koncentrálódó tömény szagot "szérkergetjük" egy ventilátorral.
A zavaró zaj meg legtöbbször a ventilátorból jön, azt lehet messzire tenni és/vagy hangszigetelt dobozolni és/vagy okosan megválasztani/átalakítani.
Az egész szellőztetés onnan indult nálam, hogy van egy műhelyem, ahol sokat ragasztok. Ez már nyáron sem jó, de télen aztán igazán szörnyű. Sokat zsibizek, és pár éve vettem egy Miele kétmotoros konyhai elszívót, 4 fokozat,600 m3/óra,amit klasszul beépítettem a belső térbe. A bejárati ajtó fölé pedig egy szintén zsibis egymotoros Elektra Bergenz került, ez a kettő így döbbenetes.
Bemutató darabok voltak ausztriából, soha nem mentek konyhában egyetlen percet sem. Nálam aztán egyre többet , néha csak a benti,( két helység van,) pótlásra bőven elég volt. És Miele ide, vagy az érzékenységem oda, kezdett zavarni a hangja. Próbából a két motort sorba kötöttem, így is gyorsan indul, és egyáltalán nem is hallani. Az elején egy infrás hőmérővel még méregettem a motorokat, de semmi melegedés. Most már oda jutottam, hogy egy kapcsoló órával jó időben éjjel megy három órától reggelig, hogy tiszta levegő fogadjon.
Ennél a szellőztető gépnél már ez volt az első, amit kipróbáltam. A D3TH-ban a könnyű műanyag lapátokkal a motorok nagyon gyorsan pörögnek fel, remélem nem lesznek vele gondok! Azért majd figyelem!
Van fejlemény az utófűtéssel is, nálunk tegnap lomtalanítás volt, ilyenkor fiammal biciklire, klassz dolgokat lehet találni. Persze ilyet csak véletlenül, 11 cm-es leeső 0,5 vastag rézcsikokat találtam,kis lapokra összehajtogatva. Gumikalapáccsal kiegyengettük, így kicsit módosítva a háromszög méretét rézből lesz a fűtés. :-) Mégiscsak jó, ha az ember nem kapkod...
Meg egy adat erdekelne, ha lehet! Mekkora a sulya a hocserelobetetnek?
Csak azert kerdem, mert mar tobbszor is irtam, hogy idokozonkenti szelloztetesnel indulaskor az egesz hocserelobetetet fel kell melegiteni, ha nincs a hazban a haz homersekleten. Igy az elso percben talan 0C°kornyeken lehet, hogy jobb megoldas volna eloszor a kifuvo ventit menetni, majd utanna hozzakapcsolni a befuvo ventit is. Velemeny?
Nalam a Ket darab RM ventimotor kozosen 1 fazishasitorol uzemel csokkentett teljesitmennyel. Idaig semmi baj, nem egtek le.:)
A teljesítményt egy Lidlgazdaságos mérővel mértem, nem tudom mennyire pontos, de ennyit azért csak nem téved. Kiírja a teljesítménytényezőt is, majd megnézem.
Nálam az első fokozat a két motor max teljesítményen sorba kötve, én úgy értettem, ennyire kicsi légcserére elégnek kell lenni a felületnek. Lehet, pazarlás, de én eleve azért vettem nagyobb gépet,hogy kisebb teljesítményen jobb hatásfokkal, és főleg halkabban üzemeljen. Egyébként öten vagyunk, plussz Püré (egy cuki tengerimalac), a levegő három helyen megy be, és három helyen ki, lehet, kelleni is fog a 150 m3/óra
A szabályzót köszi, utánna nézek, alkalmas-e a motorom rá.
Nagyon szepen koszonom, hogy szakitottal idot a kepek elkeszitesere.
Ez a hocserelobetet ezek szerint 300m3/h legcserehez van meretezve? Nekem tetszik, csak amit hianyolok, az a kivitel, hogy nem kereszt - elleniranyu, ha mar elleniranyu nem fert bele.:(
De majd beszamolsz az eredmenyekrol es tobbet fogunk tudni rola.:)
"Peterch lexanos hőcserélője (2786 és 2787) ezt úgy leveri, mint vak a poharat."
Ez kb 2,5 m2 hőátadó felületű,
én meg mindig aztat mondogattam, hogy a tisztességes hőcserélő 10 m2-nél kezdődik és szégyelltem bevallani, hogy az első hőcserélőm mindössze 5 m2-esre sikerült, ezért kidobtam :)
(na jó, nem csak a kis felület miatt, volt annak más baja is bőven ;)
Látod, hogy mennyit számít, ha nem fukarkodsz az informáióval? ;)
Két ilyen motor kb 40 wattot eszik, ha nincs melléjük kölönöseb egyéb elektromosság (vezérlő áramkör), akor a 70-80 wattos mérés vagy túlterhelt motorok mellett történt (ami nem valószínű), vagy mérési hiba (vagy vacak mérő, vagy brutális cosinus fi érték).
Ha van rendes mérő műszered, akor AC amper üzemmódban mérd meg az áramfelvételét (de meg ne rázzon közben a vilany).
"egy fázishasításos +- 2 'C-on belüli szabályzó lesz hozzá, ha télen hidegebb a befújt levegő, visszaveszi a fordulatot, nyáron pedig fordítva."
Nem vagyok biztos aban, hogy egy ilyen egyszerű motort fázishasításos szabályozóval jól lehetne szabályozni. Ha nem kimondottan hozzá adták/javasolták, akor csak nagyon óvatosan, mert leéghet a motorod.
"Nekem nem 3szoros légcserére kell, csak komfortjavításra vettem, nem hinném, hogy nem lesz elég!"
Félreértesz: mi nem azon aggódunk, hogy nem lesz elég, a gond éppen az, hogy talán éppenhogy szükségtelenül sok lesz. A légszükséglet fejenként kb 30 m3/óra, tehát egy két fős családnak elég 60, ez meg legalsó fokozaton is tol 150-et, márpedig nagyobb légsebesség mellett tovább romlik az amúgy sem nagytudású hőcserélő hatásfoka. A magasabb zajról, a motorok gyorsabb kopásáról és a magasabb villanyfogyasztásról nem is beszélve.
Persze az is lehet, hogy ha erre rákötöd a hosszú+vékony+kanyargós+bordázott szellőzőcsöveidet a jól lefojtott anemosztátokkal, akkor ebből a 150 m3/h-ből már csak 40 marad, tehát még még erősebbre is kell kapcsolni a motorokat...
A hossza 46 cm, és most megnéztem, neked volt igazad, kb 120 db lapból áll, 1 cm-re 3 jut, plussz a hullámlemezek.
A motorok AC , és egy fázishasításos +- 2 'C-on belüli szabályzó lesz hozzá, ha télen hidegebb a befújt levegő, visszaveszi a fordulatot, nyáron pedig fordítva.
A motorok teljesítményét az adattáblájukról vettem:
De felvettre többet eszik, lehet, hogy csak rossz a matrica...
quint:
Nekem nem 3szoros légcserére kell, csak komfortjavításra vettem, nem hinném, hogy nem lesz elég!
Sajna ez már csak télen derül ki, de ígérem, beszámolok róla!
Érdekelt a legnagyobb szellőztetőjüknek néhány adata, de - akkor még meglepetésre - a Permanent azt válaszolta, hogy csak azokat az infókat ismerik, amelyek a honlapjukon is fel vannak tüntetve. A képeket elnézve már nem csodálom, hogy nem is próbálnak korrekt műszaki adatokat megadni...
Peterch lexanos hőcserélője (2786 és 2787) ezt úgy leveri, mint vak a poharat. A másodperc tört része alatt átsurran rajta a levegő... Izgalmas kérdés, hogy például -10 fokos beszívott mellett eléri-e a nulla fokot a befújt levegő :)
Kb 90 db, kb 160*160, a keret nyilván picit levesz belőle, plussz még a hullámlemezek a belsejében. Közelről nézve nem tudom hogyan gyárthatják, de a lemezek érintkezésénél van vmi, rögzítik őket egymáshoz. Hővezetéshez, stabilitáshoz ragasztó? Fém színe van.
Nincs semmi adat a papirokban. Még a felületét sem adták meg, pedig az ellenőrizhető! Ami nekem fura, bár még nincsen rajta a csőrendszer, így nagyobb teljesítményt adhat le, de rendre többet fogyaszt a tábláján és a motoron levő adatnál. Elvben 2*20 W-osak a motorok, a mérőm szerint simán 70-80W között eszik.
Mivel fokozatmentesen fogom szabályozni, majd ki kell tapasztalnom, mi az a légmennyiség, ami kellemes. Azért már szeretnék a finomhangolásnál tartani...
Most vettem egy családi házat Borsod megyében, amibe szeretnék hővisszanyerős szellőztető rendszert kiépíteni. A házilagos beszerelés kizárt, mert nem vagyok egy ezermester.
A kérdésem az lenne, hogy tudnátok-e nekem ajánlani olyan céget, aki komplett kivitelezést vállal és pozitívak a tapasztalatok velük kapcsolatban? Tudom, hogy ez nem olcsó mulatság, ezért szeretném jól megnézni, hogy kire bízom a kivitelezést. Elsősorban olyat keresek, ami nyáron esetleg hűteni is tud egy kicsit, de ezzel kapcsolatban is várom a tapasztalatokat , hogy érdemes-e?
Azért 2,5-3 négyzetméternyi hőátadó felülettől ne várj túl nagy csodát.
Habár talán még fél-egy millió forint körüli rekuperátorokban is találnánk 5 négyzetméter körüli hőcserélőket... nem véletlenül hallgatják el szerényen a gyártók ezeket az adatokat,
helyette kapunk ismeretlen mérési körülményekre vonatkozó százalékos hatásfokokat (tisztelet a kevés kivételnek).
"ha már ilyen profin guglizol, azt is láttad hogy magát a lamellát is árulják????"
Ha jól sejtem "lamella" alatt valószínűleg a hőcserélőre gondolsz (aminek az oldala valóban lemezes/lamellás szerkezetű). Ebben az esetben valószínűleg nem olvastad el 2895-ös bejegyzésem, amely pont arról szól, hogy csoda történt, mert már kapható külön hőcserélő is, nemcsak komplett berendezés (rekuperátor).
Tehát:
rekuperátor = légkezelő berendezés, amely tartalmazza a hőcserélőt, a benne kialakított légjáratokat, cső-csatlakozásokat, ventilátorokat (kivétel: passzív rekuperátorok), olykor elektromos fűtőbetétet, kalorifert, mini hőszivattyút, stb stb
hőcserélő = az az alkatrész, ami a hőcserét végzi a rekuperátorban (melynek levegő ki/belépő felületei valóban lemezesek/lamellásak).
Tudom, hogy egyes cégek a rekuperárort következetesen hőcserélőnek nevezik a honlapjukon, miközben úgy tesznek, mintha nem is létezne külön hőcserélő nevű alkatrész, amivel jól összezavarják a laikusokat. Ha már nem akarják az idegenül hangszó "rekuperátor" szót használni, akkor legalább használnák helyette a "hőcserélő berendezés" kifejezést, hogy megkülönböztessék a belsejében lévő alkatrész elnevezésétől.
Nem nyelvészkedni akarok, de ez egy viszonylag új műszaki terület és már volt szerencsém látni más területeken, hogy az újdonságok ezerféle házilagos elnevezése (sokszor hozzá nem értők által) mekkora értelmezésbeli keveredést tud okozni. Lásd pl "számítógép kapacitása" vagy "napelemes vízmelegítő" :) És évekig tart, mire áttekinthető lesz a dolog.
ha már ilyen profin guglizol, azt is láttad hogy magát a lamellát is árulják???? 30körül???? :))))) Szerintem ez az az ár amiért már érdemes pénzt kifizetni. Mos beszéltem velük van is készleten mindegyikből, csak pontos adatokat nem tudtak adni, de mailben a kolégáktól lehet kérdezni.
Gyönyörű kínai karakterekkel kaptam bele vmit, de még nagyon nehezen tudom elolvasni :-), az angol meg kb 4 oldal, semmi nincsen benne. Az sem derült ki belőle, hogy a vezérlőn beállítható hőfok a bypasst vezérli-e, de persze majd kitapasztalom. A gép teljesítménye egy fázishasításos szabályzóval lesz, a sorba kötés főleg a végre hadd építsem be-nek szól. Ha a hétvégén lesz időm megcsinálni a mini hőcserélőt, talán két hét, és végre bekerül, már szeretném kipróbálni nagyon, de évek alatt azt megtanultam, jobb betartani a sorrendeket. Ha most bekötném a flexi csöveket, a fűtéscsőnél szinte biztosan sérülne.
Ma napközben tudok fotót csinálni, este , vagy max holnap reggel felrakom!
érdemes megtanulni egy hasznos google parancsot: "site:permanent.hu" (persze más honlapnál is működik ;)
és olykor a bal felső sarokban érdemes átkapcsolni "Képek" üzemmódra.
Kis cégek honlapja általában azért jó (áttekinthető/használható/minden megtalálható), mert tisztában vanak a korlátaikkal, ezért külső (hozzáértő) szakembert bíznak meg a honlap készítésével és karbantartásával. Nagy cégeknél meg már presztizskérdés (is) a minőség, ezért ott is profi csinálja a webes anyagot. A problémás zóna a két kategória közötti (sajnos igen széles) sáv, amikor a cég már elég nagy ahhoz, hogy saját informatikusa legyen, de arra még nem jöttek rá, hogy szegény ő sem érthet mindenhez, ezért rá bízzák a honlapot is. Sokszor ott van valahol a számunkra szükséges az információ a honlapon, de pl a főoldalról nem is lehet eljutni oda, szóval néha jobb, ha nem bízunk a készítők profizmusában.
Termeszetesen ez a resze igaz is a dolognak, de Te ezt irtad:
Nagyon nagy hidegben egy gyengébb hatásfokú hőcserélő jó nagy légárammal még ennél kevesebbet is küldhet: pl amikor odakint -20 fok van, akkor egy 60 százalékkal üzemelő hőcserélőből mindössze kb 4 fokos levegő megy a lakás felé. Ez a szamitas is csak mindket iranyban szaraz levego esetere ervenyes. A paratartalommal nem szamol.
Ha a lakas fele megy +4C°-os levego, akkor a hocserelobetet hazbol meno oldalan a benti levegoben levo vizpara mar regen lecsapodott es rafagyott a hocserelobetet feluletenek egyharmadara . Szerintem.
Pont ezert talaltak ki az ellenaramut, hogy a dT egyenletes legyen az egesz hocserelo egyik oldali belepocsonktol a masik oldali kilepocsonkig. Valamint a tervezesnel nem hiszem, hogy ennyire tevednenek a meretezessel, hogy leengednek csokkeni a friss levego homersekletet +4C°-ra. Akkor azokat a hocsereloket a mi eghajlatunkon nem is szabadna forgalmazni!
Igazad van, ezen a rajzon valoban jol lathato a hocserelobetet formaja. En az altalad is belinkelt oldalra kerestem ra, de ott semmit sem talaltam a megnevezesen es az aron kivul.:(
"es az ilyen hocserelobol 4C°-os friss levego lepne ki ennel a legcserenel, mert akkor a hocserelo mar regen lefagyott volna."
Lefagyni csak a víz tud :), ahhoz hogy valahol víz legyen, ahoz ki kell csapódnia a levegőből. A kintről télen befelé jövő levegő viszont nem hűl, hanem egyre csak melegszik, miközben a relatív páratartalma egyre csökken. Tehát a kitről beszívott téli levegő ha mínusz akárhány fokos is, mindig annyira száraz lesz, hogy szó sem lehet nedvesség kicsapódásról, tehát lefagyásról sem.
Termeszetesen igazad van epitsd bele es ha bevalik akkor mukodteted, ha meg nem leszel vele megelegedve , akkor nem engeded kerigetni a vizet rajta keresztul.
Nagy keres lenne egy foto a hocserelobetetrol? A masik kerdesem. A 60m3/h-t az anemosztatokon kepes befujni 1-es fokozaton, vagy csak a rekuperator csonkjain ennyi? Mert azert nem mindegy, a csovek ellenallasa is levesz valamit belole, ha a csonkokon ennyi. Van a leirasban adat a hocserelo legellenallasanak ertekerol? Mert az oldalukon semmi infot nem tudtam szerezni a berendezesrol.:(