Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Én a Velkopavlovickára nem panaszkodhatok... Szépen növekszik és virág is sok volt rajta... A cseh fórumokon sokan a Magyar kajszihoz hasonló tulajdonságokat (ízben) adnak neki...
Nálam is ezt csinálta kétszer a Kioto, aztán szinte tőből kihajtott, sokat nőtt. Átültettem, és ugyan szinte nem virágozott, de most nincs rajta ágelhalás, jönnek a levelei.
Na a csehekkel nincs sok szerencsém,a Barbora 5 éves lesz,eddig kb 3-4 szemet /!/ hozott össze,idén sincs rajta virág...elég fura hajtásrendszere van,a Radka 3 éves,de csak idén hozott pár virágot a vezérágak legfölső részén...
A Barborát már 2 éve elkezdtem átszemezni,a Radkával még várok,hogy milyen lesz a gyümölcse.
Hát valahogy az nem vonz,nincs különösebb oka /így is van sok fajtám,meg várható is néhány új...de ez vhogy nem hiányzik /.Nekem a Pinkcot az egyik új kedvencem ,semmi gondom vele,a vacakabb fajtáimba is sorba szemzem a Pinkcotot...
Nálam az Early Orange az, amivel jelenleg mem vagyok elégedett... Nem is akar nagyon nőni és a virágokkal sem viszi túlzásba. Ha jól tudom,akkor már 4 éves fa és a vele ugyanakkor ültetett Velkopavlovická (cseh fajta) 3-szor akkora. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egy év "sínylődés" után visszametszettem suhángra...
Na ezért is volt nekem a Bergeron a kedvencem...így eléggé hervasztó,hogy az utolsó /ráadásul 17 éves volt../ fám is halálán van.Nem vágtam ki ugyan,csak csonkoltam,de most ,kihajtás után tovább kell csonkolni..és azt sem tudom,hogy a maradék rész kihordja -e a termését mielőtt teljesen meghalna.Mindenesetre egyenlőre nem ültetek belőle újat ,marad a 3 Bergeval ,mint utód ill. szemeznék Bergarouge-t ill. Tardicotot ,mint leszármazottait.
Ez a magoncom van még ami terem , ebből oltottam át nagy fákat nemrég .... hogy biztos legyen belőle . Elég korai jóval a magyarkajszi előtt van jó színes , itt még nem szedtem volna le csak annyi volt a fán , hogy a 3 ágból 2 letört ..tavaly volt ez . A háznál a kert végében van a fagyokat elég jól bírja és annak ellenére , hogy tavaly lehasadt és nem kezeltem , semmi baja természetesen nem permetezem és az idén is tele lesz szóval strapabíró . A virága sötét rózsaszín a gyümölcs húsa is narancsos és markáns piros fedőszíne van .
Még lehet , hogy szemzek is belőle a klónalanyokra egy pár darabot , ennek a husa nem a mostan divatos kemény hanem még a puhulásra képes , leveses .
Nézd meg a kérgét .... vágd fel egy késsel ... szerintem totál el van barnulva . Nálam még a tavaszi cserélés után 2 fa adta meg magát . Valami van ezzel a fajtával , de remélem ami megmarad az már bírni fogja .
Na, azt hiszem tőlem is kiszelektálta magát a Kioto, 7-ből talán ha 2 megmarad. Nem tudom mi a van velük, mintha elszáradnának a rügyek 2-3 mm-es korukban.
Nem látszik rossznak,de különböző méretűek a kisbarackok.Ha nagyobbak lesznek és meg is maradnak,akkor látszik jobban...a hétvégén megnézem és akkor biztosabbat mondok.
A Kuresia is jónak látszik,pedig eddig nem törte össze magát.
Nekem Goldrich nincs,nem is tervezem...a Big Red közelében Bergeval,Kuresia,Pinkcot,Tomcot és Ceglédi bíbor van...a többi kb 30-40 méterrel lejjebb....
Nah en is pont ezt fogom csinalni..... ledobalok esetleg valami minimalist..... es meglatjuk ... hagy nojenek a fak, nem METSZEM MEG oket..... egy erdekes dolgot akarok majd a kajsziknal kiprobalni...... persze ha lessz ra ido..... foleg azoknal a HOSSZUAKNAL... :) :)
..ja ... gyümölcsméret , hát amin sok van azt jó minél előbb amikor már meg lehet fogni . Tavaly a kiotot kétszer ritkítottam . Meg ahogy sor kerül rá .
Igen . A nagyszeműek ( óriás mammut ) általában leritkítja magát . A Kiotot , Bergeront ha nagyon tele van de a többit annyira nem szoktam . A magyarkajszik ha sok van rajtuk akkor elhúzzák az érést és 2-3 hétig folyamatosan lehet szedegetni .
Az új ültetvényben a ritkítás miatt akarunk kezelhetőbb méretű fákat alakítani . Bár épp most néztem a Big redet meg a Pinkcotot és rendkívül sz@r a kötés rajtuk ... már idősebb fák ... .
Én pár éve kiirtottam a farontó hernyókat egy öreg szilvafámból: a lyukon át ahol mindig jött ki a fűrészpor beöntöttem nekik egy félliter benzint, utána agyaggal betapasztottam a lyukat. Megszünt bent a fűrészelés, a fa most is megvan.