Gondolom, most is az áttelelő hagymáid vannak? Honnan lehet ilyen magokat venni? Vagy termeled a magot? Ősszel egy illetőtől kaptam dughagymát belőle (ő is dughagymaként veszi, zsákos tételben), csak már nagyon későn, és a kis hagymák nem tudtak rendesen beerősödni a nagy hideg előtt. Szedtem már ki belőle valamennyit piacra, de az április eleji duggatású hagyományos hagyma előbb volt piacképes. Az ősziből csak 2 év múlva lesz saját magom.
"Állítólag 10 centis hajtásméret után indul csak meg a gyökereken a tápanyag és vízfelvétel" Én erről még nem hallottam. Mi lenne ennek a magyarázata? Hiszen télen, mélynyugalmi állapotban is van minimális víz- és tápanyagfelvétel, ennek hiányában kiszáradna a fa. Nem beszélve arról, hogy akár 3 cm-es hajtásokkal együtt levágott ág levelei pillanatok alatt elfonnyadnak, ezt a rengeteg elpárologtatott vizet a gyökereknek kell pótolni. Azt viszont elhiszem, hogy 10 cm-es hajtáshossz után megugrik a tápanyag- és vízfelvétel.
Na erre nem tudok érdemben válaszolni , mert nem értek ezekhez a dolgokhoz . Szerintem próba kérdése az egész . Lehet hogy adott helyen adott kombinációban lehet jó eredményt elérni meg az is lehet hogy nem .
Általánosságban azért az elmondható , hogy a terület adottságai ( mikroklíma , talaj , fekvés ...) nagyban befolyásolják a végeredményt , erre jó példa a kukorica , vagy más haszonnövény próbatáblái , ugye mikor a tábla szélén jópár fajtát bevetnek és megjelölik kis táblákkal , hogy mindenki lássa , hogy az adott fajta azon a területen hogy viselkedik .
Szóval .... próbálkozz aztán megnézzük mi lesz belőle .
Kedves Szilvi, nekem is sok kicsi barackfám van és voltak már hasonló gondjaim.
Kár, hogy nem csatoltál fényképet, mert látni kéne milyen erőben van a fa. Ha szépen fejlődnek a vázágai, nem beteg, tápanyag, víz megvan, akkor nyugodtan hagyhatsz rajta néhány szemet, nem veti vissza a fejlődésben.
Nekem soha nem volt szívem minden termést leszedni és nem lett baj.
Mozó,neked mi a véleményed az őszi alanyú kajsziról ill.egyéb ötleteimről ? Azon is gondolkodtam,hogy-mivel nemes őb-k magcsemetéire szemeztem eddig- befolyásoló tényező lehet-e,hogy milyen növekedési erélyű az a fajta aminek a magcsemetéjére szemzek ?Tehát egy alapból gyenge növekedésű nemes barack magcsemetéjére szemezve elérhető-e lenne kisebb növekedési erély másik fajtákkal is ?Illetve a kajszit visszafogná-e ?/már ha megered rajta persze.../
Bocs ...... Szerintem azóta megoldódott a dolog , mert ha van is virág és úgy is néz ki , hogy megkötött , de az esetek 99%-ban a növény ledobja magáról a kis termést . Tehát ha még megvan , hagyhatod , de szerintem hamarosan le fognak potyogni .
Szerintem az idén a fanevelére kellene fordítani a teljes energiát,estleg jövőre,ha szépen fejlődik,1-2 szemet kostolónak,de ha bírsz várni inkább hadd fejlődjön a fa.
Na kiderült,hogy te komplett zöldség-gyümölcs kertészetet vezetsz.:) Gondolom olvastad többünk problémáját a baracklevelekkel,mit gondolsz ?Kicsit utána olvastam a hiánybetegségeknek,de nem lettem okosabb. Tafrina ellen valszeg én sem permetezek többet.1-2 fán van nyomokban,azt inkább leszedegetem.A kajszin is kisebb hajtásokon volt némi moniliára utaló hervadás,de nem vészes.Ha lenyomom rovarölővel még kap+ gombaölőt is. Nekem az az érzésem,idén inkább a rovarkártevőkkel lesz gondom.A cserebogár invázió a vége felé tart,bár a csimaszok ki tudja meddig tevékenykednek.A bundásbogarak is letudva,különösebb kárt nem tettek,így is ritkítanom kell a leginkább támadott Elstar fámat.A levélpirosító levéltetü szépen kidekorálta az almafáimat,igaz én meg BI58-al kivasaltam őket,de a tetvek már az őszin i megjelentk,azt hiszem a tevek lesznek az egyik fő szám az idén...ja és a rohadt hajtáshervasztó,ezt soha nem tudom kivédeni,ez főleg a körtefáimat/és részben az almát is/támadja.Mivel a kókadt hajtásokat vissza szoktam cipkedni,ez némileg visszaveti a növekedést. A hétvégén,ha nem lesz éppen eső,akkor komplett rovarölőzést végzek,a cseresznyét és meggyet kell most leginkább menteni.Az őszit egyelőre nem ritkítom,nálam még kisebb a gyümiméret,mint nálad.Viszont a kajszit muszáj lesz,mert már most hajlanak le az ágak/kivéve a Ceglédi bíbort,mondjuk annak nem tudom mi kellett volna,hogy rendesen kössön ?/
A rejtély ..... hogy megoldódik-e vagy sem ????? Én úgy gondolom , hogy se nem csapadékhiány se nem táp hiány , meg nem is betegség .
Ez a dolog csak tavasszal a lombhajtás után jelentkezik és mint tudjuk a barack gyökérzete viszonylag későn tud csak növekedésnek indulni . A lombozat viszont a tartalék tápanyagokból kezd növekedni . Állítólag 10 centis hajtásméret után indul csak meg a gyökereken a tápanyag és vízfelvétel .... kb . most . Abban az esetben ha valamiért lassabb a gyökérfejlődés , átmenetileg felléphet egy hiány a növényben , de nem azért mert nincs , hanem mert nem tudja felvenni , mert nincs elegendő gyökérzete . Ilyenkor segíthet egy lombtrágyázás .... segít is . Drasztikusabb esetben lehullhat a lombozat egy része , de van hogy csak bepöndörödik , így védekezik a kiszáradás ellen . .... szerintem . Ez csak megfigyelés , nem olvastam még erről a dologról .
hahóóóó...... nem vesztem el , de pár napig be volt halva a rendszer , meg húzgálom a ....... hagymám és viszem a piacra . Csapadékfronton jó a helyzet volt két egész jó eső , végre el tudtam dolgozni a tavaszi szántásom , már kissé megnyugodtam . A kajszi áll elég ... csehül ... rengeteg van rajt és kissé gyenge a lombnövekedés . nehezen állnék neki a válogatásnak , de a fiatalabb fákon muszáj lesz , főleg a Hargrandon . Tafrina már lefutva , április közepén permeteztem utoljára , a rovarok ellen meg a héten kellene egy bevetést , mert itt-ott rágják a barackot . A Starcrest , Springtime ritkításával készen vagyok , a Springcrestnek a felénél tartok , Néhány fajta lesz amit nem kell erősen ritkítani , de a zömével el lehet majd szórakozni .
Majd 8.-án csinálok fotókat és össze lehet hasonlítani a 2007-es szezon fejlettségével , szerintem 3-4 nap lemaradása lesz , tehát ha marad a jó idő , június első hetében lehet szedni a barackot .
Volt némi jég pár napja , 2-3 kisbarackot láttam amit megrepesztett , a kajszin is látni karcolásokat , de ha ennél nagyobb nem lesz akkor adok egy ezrest Szentantalnak .
érdekes, ezek szerint több olvtársnál is felütötte fejét ez a tünet...;( jó lenne kideríteni mi lehet ez mert (gondolom többünknek is) megnyugvást jelentene.
Sajnos /?/ nálam is ez a helyzet,de nem minden fajtánál.Én sem tudom mitől lehet,permetezve volt,csapadék volt ,különleges egyéb elváltozás nem látható.Talán ha Mozó előkerül megoldódik a rejtély...
Nekem is van egy pár barack fám és rendszeresen olvasom ezt a fórumot is. Ugyan azt tapasztaltam én is amit ti, hogy a levelek össze húzódnak és én szerintem nem csapadék, nem táp, nem rovar (permetezve és tápozva vannak). A fiatal körte fákon is ugyan ez a jelenség és a citrusoknál is tapasztaltam. Inkább az óriási hő ingadozásra fognám, példa kép a tegnap, a napon 30 fok, éjszaka meg 6 fok, ez elégé nagy stressz hatás, plusz a múlt héten elégé viharos szelek is voltak, de lehet hogy tévedek.
Én a szárazság miatt rendszeresen locsolom a gyümölcs fákat (és nem csak megmutatom nekik a vizet). Ennek ellenére az Andosa, és a Vörös Császár levele nálunk is ilyen lett. Gombaölő, és rovarölő szerrel is voltak kezelve -úgyanúgy mint a többi-. Sztem valami tápanyag hiány, de ezt csak gondolom.
Én is láttam tegnap két fajtámon (Mariska, Andosa) inkább a hajtás alapján levő leveleknél, a frissebbek már kisimultabbak, de eléggé össze van "hajtogatva" a levélzet... sztem nem lehet csapadékhiány, nálam a Mariska kimondottan életerős, idősebb fa, és van is nedvesség még a mélyebb talajrészeken nálunk. Szívó kártevők nem látszanak - félek vmi vírus lesz.... Más mit gondol erről?
Nálunk /ÉNY Somogy/ a múlt héten volt többször is kiadós eső,kellett is nagyon.Már untam öntözni a tavaszi telepítést,de ennyi esővel most már szépen meg tudnak indulni.
Nálunk is nagy az esőhiány, utoljára mác.19-én esett komolyabb mennyiség, az is hó volt. Azóta egyszer mértem 3 mm-t, de az pillanatok alatt elpárolgott a szélben. A fák még nem érzik a szárazságot, de a talajmunka problémás és a falugazdász szerinti kb.40-50 mm csapadékhiány az aprómagvak kelését és a kapások fejlődését károsan befolyásolja.
Vigasztalódjunk azzal, hogy a tafrina és a monilia elleni védekezés fele permetezéssel is eredményes volt és a gyomok is kevésbé nőnek.
Elég vegyes a növekedésű hajlamuk. A fák többsége a száraz homokot nem igazán szereti (ideértve az egyébb gyümölcsfákat is). De ősziből van két Champion ami eddig minden évben szinte megduplázta a méretét, van egy Caldesi is ami mondjuk még "szereti" a homokot -meg sajnos a tafrinát is :) -.
De ami a legnagyobb baj az az, hogy itt már egy jó hónapja nem volt csapadék (azt, hogy az elmúlt egy hónapban kétszer 5 percre eleredt az eső, azt nem számoltam ide). A kertben nálunk már most olyan szárazság van mint tavaly júliusban.
Az is kérdés,hogy ha őszimagoncba raknék kajszit,akkor az mit változtatna /már ha megered persze/.Jó lenne ,ha vmivel visszalehetne fogni az amúgy erősen hajtó kajszit,hogy vmi intenzív koronaformát össze lehetne hozni a kajsziból.Bár nem hiszem,hogy ezt csak alany változtatással el lehetne érni,de nem lenne rossz.