Keresés

Részletes keresés

haliholaci Creative Commons License 2011.03.26 0 0 2911

A hossza  46 cm, és most megnéztem, neked volt igazad, kb 120 db lapból áll, 1 cm-re 3 jut, plussz a hullámlemezek.

A motorok AC , és egy fázishasításos +- 2 'C-on belüli szabályzó lesz hozzá, ha télen hidegebb a befújt levegő, visszaveszi a fordulatot, nyáron pedig fordítva.

A motorok teljesítményét az adattáblájukról vettem:

De felvettre többet eszik, lehet, hogy csak rossz a matrica...

quint:

Nekem nem 3szoros légcserére kell, csak komfortjavításra vettem, nem hinném, hogy nem lesz elég!

Sajna ez már csak télen derül ki, de ígérem, beszámolok róla!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2909)
quint Creative Commons License 2011.03.26 0 0 2910

Érdekelt a legnagyobb szellőztetőjüknek néhány adata, de - akkor még meglepetésre - a Permanent azt válaszolta, hogy csak azokat az infókat ismerik, amelyek a honlapjukon is fel vannak tüntetve. A képeket elnézve már nem csodálom, hogy nem is próbálnak korrekt műszaki adatokat megadni...

Peterch lexanos hőcserélője (2786 és 2787) ezt úgy leveri, mint vak a poharat. A másodperc tört része alatt átsurran rajta a levegő... Izgalmas kérdés, hogy például -10 fokos beszívott mellett eléri-e a nulla fokot a befújt levegő :)

Előzmény: haliholaci (2908)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.03.26 0 0 2909

"Kb 90 db, kb 160*160,"

Köszi az adatokat :) A hosszát is mérd meg légy szíves.

"Elvben 2*20 W-osak a motorok,"

Ez az adat honnan származik? A motorokon lévő adatlapról olvastad le? Mert ennél sokkal erősebb motorokat szokás alkalmazni.

"Mivel fokozatmentesen fogom szabályozni,"

Ezek valószínűleg aszinkron AC motorok. Mivel fogod vezérelni fokozatmentesen?

Előzmény: haliholaci (2908)
haliholaci Creative Commons License 2011.03.26 0 0 2908

Szia!

Akkor itt vannak a képek a hőcserélőről!

Kb 90 db, kb 160*160, a keret nyilván picit levesz belőle, plussz még a hullámlemezek a belsejében. Közelről nézve nem tudom hogyan gyárthatják, de a lemezek érintkezésénél van vmi, rögzítik őket egymáshoz. Hővezetéshez, stabilitáshoz ragasztó? Fém színe van.

Nincs semmi adat a papirokban. Még a felületét sem adták meg, pedig az ellenőrizhető! Ami nekem fura, bár még nincsen rajta a csőrendszer, így nagyobb teljesítményt adhat le, de rendre többet fogyaszt a tábláján és a motoron levő adatnál. Elvben 2*20 W-osak a motorok, a mérőm szerint simán 70-80W között eszik.

Mivel fokozatmentesen fogom szabályozni, majd ki kell tapasztalnom, mi az a légmennyiség, ami kellemes. Azért már szeretnék a finomhangolásnál tartani...

Előzmény: peterch (2893)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.03.26 0 0 2907

Szarintem tedd fel a kérdésed a Passzív ház topicban is.

Előzmény: hidegszél (2905)
olvas0 Creative Commons License 2011.03.25 0 0 2906

hú, ha nem lennél ilyen messze de meg csinálnám neked jó pénzért :)

Előzmény: hidegszél (2905)
hidegszél Creative Commons License 2011.03.25 0 0 2905

Sziasztok!

Most vettem egy családi házat Borsod megyében, amibe szeretnék hővisszanyerős szellőztető rendszert kiépíteni. A házilagos beszerelés kizárt, mert nem vagyok egy ezermester.

A kérdésem az lenne, hogy tudnátok-e nekem ajánlani olyan céget, aki komplett kivitelezést vállal és pozitívak a tapasztalatok velük kapcsolatban? Tudom, hogy ez nem olcsó mulatság, ezért szeretném jól megnézni, hogy kire bízom a kivitelezést. Elsősorban olyat keresek, ami nyáron esetleg hűteni is tud egy kicsit, de ezzel kapcsolatban is várom a tapasztalatokat , hogy érdemes-e?

Előre is köszi a válaszokat.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.03.25 0 0 2904

"mentésegmre legyen mondva nagy volt az öröm :))"

Azért 2,5-3 négyzetméternyi hőátadó felülettől ne várj túl nagy csodát.

Habár talán még fél-egy millió forint körüli rekuperátorokban is találnánk 5 négyzetméter körüli hőcserélőket... nem véletlenül hallgatják el szerényen a gyártók ezeket az adatokat,

helyette kapunk ismeretlen mérési körülményekre vonatkozó százalékos hatásfokokat (tisztelet a kevés kivételnek).

Előzmény: olvas0 (2903)
olvas0 Creative Commons License 2011.03.25 0 0 2903

ezzel egyetértek, a hszed fölöt pedig röstellem de tényleg túl sikolottam, mentésegmre legyen mondva nagy volt az öröm :))

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2902)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.03.25 0 0 2902

"ha már ilyen profin guglizol, azt is láttad hogy magát a lamellát is árulják????"

Ha jól sejtem "lamella" alatt valószínűleg a hőcserélőre gondolsz (aminek az oldala valóban lemezes/lamellás szerkezetű).  Ebben az esetben valószínűleg nem olvastad el 2895-ös bejegyzésem, amely pont arról szól, hogy csoda történt, mert már kapható külön hőcserélő is, nemcsak komplett berendezés (rekuperátor).

Tehát:

rekuperátor = légkezelő berendezés, amely tartalmazza a hőcserélőt, a benne kialakított légjáratokat, cső-csatlakozásokat, ventilátorokat (kivétel: passzív rekuperátorok), olykor elektromos fűtőbetétet, kalorifert, mini hőszivattyút, stb stb

hőcserélő = az az alkatrész, ami a hőcserét végzi a rekuperátorban (melynek levegő ki/belépő felületei valóban lemezesek/lamellásak).

Tudom, hogy egyes cégek a rekuperárort következetesen hőcserélőnek nevezik a honlapjukon, miközben úgy tesznek, mintha nem is létezne külön hőcserélő nevű alkatrész, amivel jól összezavarják a laikusokat. Ha már nem akarják az idegenül hangszó "rekuperátor" szót használni, akkor legalább használnák helyette a "hőcserélő berendezés" kifejezést, hogy megkülönböztessék a belsejében lévő alkatrész elnevezésétől.

Nem nyelvészkedni akarok, de ez egy viszonylag új műszaki terület és már volt szerencsém látni más területeken, hogy az újdonságok ezerféle házilagos elnevezése (sokszor hozzá nem értők által) mekkora értelmezésbeli keveredést tud okozni. Lásd pl "számítógép kapacitása" vagy "napelemes vízmelegítő" :) És évekig tart, mire áttekinthető lesz a dolog.

Előzmény: olvas0 (2901)
olvas0 Creative Commons License 2011.03.25 0 0 2901

ha már ilyen profin guglizol, azt is láttad hogy magát a lamellát is árulják???? 30körül???? :))))) Szerintem ez az az ár amiért már érdemes pénzt kifizetni. Mos beszéltem velük van is készleten mindegyikből, csak pontos adatokat nem tudtak adni, de mailben a kolégáktól lehet kérdezni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2899)
haliholaci Creative Commons License 2011.03.25 0 0 2900

Szia!

Gyönyörű kínai karakterekkel kaptam bele vmit, de még nagyon nehezen tudom elolvasni :-), az angol meg kb 4 oldal, semmi nincsen benne. Az sem derült ki belőle, hogy a vezérlőn beállítható hőfok a bypasst vezérli-e, de persze majd kitapasztalom. A gép teljesítménye egy fázishasításos szabályzóval lesz, a sorba kötés főleg a végre hadd építsem be-nek szól. Ha a hétvégén lesz időm megcsinálni a mini hőcserélőt, talán két hét, és végre bekerül, már szeretném kipróbálni nagyon, de évek alatt azt megtanultam, jobb betartani a sorrendeket. Ha most bekötném a flexi csöveket, a fűtéscsőnél szinte biztosan sérülne.

Ma napközben tudok fotót csinálni, este , vagy max holnap reggel felrakom!

Laci

Előzmény: peterch (2893)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.03.25 0 0 2899

Tipp:

érdemes megtanulni egy hasznos google parancsot: "site:permanent.hu" (persze más honlapnál is működik ;)

és olykor a bal felső sarokban érdemes átkapcsolni "Képek" üzemmódra.

Kis cégek honlapja általában azért jó (áttekinthető/használható/minden megtalálható), mert tisztában vanak a korlátaikkal, ezért külső (hozzáértő) szakembert bíznak meg a honlap készítésével és karbantartásával. Nagy cégeknél meg már presztizskérdés (is) a minőség, ezért ott is profi csinálja a webes anyagot. A problémás zóna a két kategória közötti (sajnos igen széles) sáv, amikor a cég már elég nagy ahhoz, hogy saját informatikusa legyen, de arra még nem jöttek rá, hogy szegény ő sem érthet mindenhez, ezért rá bízzák a honlapot is. Sokszor ott van valahol a számunkra szükséges az információ a honlapon, de pl a főoldalról nem is lehet eljutni oda, szóval néha jobb, ha nem bízunk a készítők profizmusában.

Volt már olyan céges holnap is, amit még a google-ba sem regisztráltak be,

megtettem én, hogy tudjak keresni rajta :)

Előzmény: peterch (2897)
peterch Creative Commons License 2011.03.24 0 0 2898

Szia !

Termeszetesen ez a resze igaz is a dolognak, de Te ezt irtad:

Nagyon nagy hidegben egy gyengébb hatásfokú hőcserélő jó nagy légárammal még ennél kevesebbet is küldhet: pl amikor odakint -20 fok van, akkor egy 60 százalékkal üzemelő hőcserélőből mindössze kb 4 fokos levegő megy a lakás felé. Ez a szamitas is csak mindket iranyban szaraz levego esetere ervenyes.  A paratartalommal nem szamol.

Ha a lakas fele megy +4C°-os levego, akkor a hocserelobetet hazbol meno oldalan a benti levegoben levo vizpara mar regen lecsapodott es rafagyott a hocserelobetet feluletenek  egyharmadara . Szerintem.

Pont ezert talaltak ki az ellenaramut, hogy a dT egyenletes legyen az egesz hocserelo egyik oldali belepocsonktol a masik  oldali kilepocsonkig.  Valamint a tervezesnel nem hiszem, hogy ennyire tevednenek a meretezessel, hogy leengednek csokkeni a friss levego homersekletet +4C°-ra.  Akkor azokat a hocsereloket a mi eghajlatunkon nem is szabadna forgalmazni!

Udv , Peter.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2896)
peterch Creative Commons License 2011.03.24 0 0 2897

Szia !

Igazad van, ezen a rajzon valoban jol lathato a hocserelobetet formaja. En az altalad is belinkelt oldalra kerestem ra, de ott semmit sem talaltam a megnevezesen es az aron kivul.:(

Udv , Peter.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2894)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.03.24 0 0 2896

"es az ilyen hocserelobol 4C°-os friss levego lepne ki ennel a legcserenel, mert akkor a hocserelo mar regen lefagyott volna."

Lefagyni csak a víz tud :), ahhoz hogy valahol víz legyen, ahoz ki kell csapódnia a levegőből. A kintről télen befelé jövő levegő viszont nem hűl, hanem egyre csak melegszik, miközben a relatív páratartalma egyre csökken. Tehát a kitről beszívott téli levegő ha mínusz akárhány fokos is, mindig annyira száraz lesz, hogy szó sem lehet nedvesség kicsapódásról, tehát lefagyásról sem.

Előzmény: peterch (2891)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.03.24 0 0 2895

Ha már a hőcserélő a téma: kiderült, hogy ma már nem mindegyik cég tekinti katonai titoknak a csupasz hőcserélők árait, né mit találtam:

http://webaruhaz.permanent.hu/termekek/rekuperator-5

Már csak használható adatok kellenének az árak mellé (össz hőátadó felület + fizikai méretek és esetleg nyomásesés) és mekk lennék elégedve.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.03.24 0 0 2894

"A  2880 -as hozzaszolasban a kepet nezve nem ugy tunik, mintha a csucs 90°-os szoget zarna,"

Az egyik képen látható 45 fokos háromszögű fémlemez elég pontos szögmérőnek tűnik.

"De ha Te mondod es utannaneztel meg a mereteknek is, akkor biztosan ugy van.:)"

Ahogy a böcs kínaiak mongyák, ezer szónál is többet mond egy kép :)

Előzmény: peterch (2891)
peterch Creative Commons License 2011.03.24 0 0 2893

Szia !

Termeszetesen igazad van epitsd bele es ha bevalik akkor mukodteted, ha meg nem leszel vele megelegedve , akkor nem engeded kerigetni a vizet rajta keresztul.

Nagy keres lenne egy foto a hocserelobetetrol? A masik kerdesem. A 60m3/h-t az anemosztatokon kepes befujni 1-es fokozaton, vagy csak a rekuperator csonkjain ennyi? Mert azert nem mindegy, a csovek ellenallasa is levesz valamit belole, ha a csonkokon ennyi.  Van a leirasban adat a hocserelo legellenallasanak ertekerol? Mert az oldalukon semmi infot nem tudtam szerezni a berendezesrol.:(

Udv , Peter.

Előzmény: haliholaci (2892)
haliholaci Creative Commons License 2011.03.24 0 0 2892

Sziasztok!

A szellőztetőm 300 m3/órás, de mint már írtam, nálam az egyes fokozat a két motor sorba kötve , ez egészen halk, és ezzel együtt kb 50-60 m3/óra,ez három helységbe elosztva tényleg semmi, akár nem is kellene utánfűtenem. Nem tudom mérni, ez becsült adat, itt egyébként 32 W-ot fogyaszt. Nem tudom fogom e használni, de most őszintén, mibe kerül beletennem?  Pár óra munka, imádok barkácsolni, kidobott füstcső , ón,  eddig  1,2 m fűtéscső, belefér, ha beépítem a helyére, már nem tudnám megcsinálni.

Az elsődleges szempont amúgy is a nyári szellőztetés volt, zajos utcában lakunk. Télen nem gond, zárva az ablak,akkor meg jól jön majd a friss levegő.

peterch Creative Commons License 2011.03.24 0 0 2891

Szia !

A  2880 -as hozzaszolasban a kepet nezve nem ugy tunik, mintha a csucs 90°-os szoget zarna, ezert azt felteteleztem, hogy legalabb kereszt-elleniranyu, tehat van neki olyan resze, ahol legalabb egy kis szakaszon elleniranyban aramlik a levego.:(

De ha Te mondod es utannaneztel meg a mereteknek is, akkor biztosan ugy van.:)

Azert nem tudok olyat elkepzelni, hogy egy gyarto peldaul deklaralja, hogy a hocsereloje 250m3/h-s legcserere keszult es az ilyen hocserelobol 4C°-os friss levego lepne ki ennel a legcserenel, mert akkor a hocserelo mar regen lefagyott volna.

Sajnos a trend itt is a miniaturizalas es igy egyre kihegyezettebbek a hocserelok es ezert kellenek a seged programok a lefagyasvedelemre. De minden ilyen ujabb beavatkozas ujabb energiaveszteseget okoz, ami visszaveti az osszhatasfokot egy ellenaramunal a keresztiranyuak szintjere.:(

Ezert irom, hogy sajnos a hocserelonek hely kell. Foleg fuggolegesen.

Udv , Peter.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2889)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.03.24 0 0 2890

Megpróbálom a kép alapján megsaccolni, hogy mekora lehet a hőcserélőd hőátadó felülete:

elválasztó lapok száma: 120 darab

kersztmetszet (egy lap mérete): 150 x 150 mm

tehát a (saccolt) össz hőátadó felület: kb 2,25 m2

De ha ráérsz, akkor légy szíves mérd+számold meg nekem pontosabban,

mert érdekel, hogy milyen értékekre lehet számítani a gyári készülékeknél.

Ha esetleg valaki más is tud ilyen adatot (ismert termék hőcserélőjének összfelülete), ne kíméljen.

Előzmény: haliholaci (2880)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.03.24 0 0 2889

" Remelem nem keresztaramuba lesz beepitve.:("

A képen látható: keresztáramú.

Előzmény: peterch (2887)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.03.24 0 0 2888

"Megette a fene , ha mar a hocserelo olyan gagyi, hogy 14-15C°-os levegot fujjon be a hazba.:("

Nagyon nagy hidegben egy gyengébb hatásfokú hőcserélő jó nagy légárammal még ennél kevesebbet is küldhet: pl amikor odakint -20 fok van, akkor egy 60 százalékkal üzemelő hőcserélőből mindössze kb 4 fokos levegő megy a lakás felé.

Még ezt a 4 fokos levegőt is lehet olyan okosan bejuttatni, hogy ne legyen zavaró az ott tartózkodóknak. Elvégre a lakások tízezreiben az ablakokba épített szellőzőkön sem előfűtött levegő jön be a lakásokba: a köbméter per óra nagyjából hasonló (olykor jóval több), a hőmérséklet meg sokkal rosszabb mint ami a legolcsóbb hőcserélőből jönne, mégsem panaszkodik szinte senki, hogy zavarja a hideg légáramlás.

Szóval szerintem nem kell túlzott fontosságot tulajdonítani annak, hogy hány fokos levegő jön be télen a szellőzőrendszerből. A hőcserélő természetesen legyen minél jobb hatásfokú, oszt ennyi. Az a kis hővszteséget meg pótolja a fűtés.

"mert altalaban csak 2,5C°-al hdegebb"

Ilyen kis hőmérsékletkülönbséghez egy olyan jó hatásfokú hőcserélő kell, amilyen neked van. De aki megveszi a legolcsóbb bótit, annak nagy hidegben nem ennyi lesz a különbség, különösen akkor, ha esetleg a bóti ventilátorán a beállítható legalacsonyabb légáram nem lehet kisebb mint mondjuk 150 m3/h.

Előzmény: peterch (2887)
peterch Creative Commons License 2011.03.24 0 0 2887

Szia !

Megette a fene , ha mar a hocserelo olyan gagyi, hogy 14-15C°-os levegot fujjon be a hazba.:(  Nalam valoban csak egy 125W-os futobetet van, de elegendo a 217m3 levego utanfutesere, mert altalaban csak 2,5C°-al hdegebb ( nagy hidegben) a rekuperatorbol jovo friss levego mint a benti es ezt kenyelmesen utanfuti. Ekkora teljesitmenyt az a futobetet is fog tudni talan leadni, ha az eloremeno viz homerseklete lesz 50-60C°koruli.

Remelem nem keresztaramuba lesz beepitve.:(

Udv , Peter.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2886)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.03.24 0 0 2886

"Meg persze nem légfűtést készítek, nekem ez csak egy komfortjavító levegőpótlásra kell, csupán nem szeretném, ha hideg levegőt fújna be."

Habár nem tudom, hogy a csövedben hány fokos víz fog keringeni és mekkora lesz ott a levegőáram, stb.  stb. de attól tartok, hogy ez a szerkezeted (sűrű lemezeléssel) még a leghidegebb télben is csupán kb fél-egy fokot fog majd emelni a lakásba bemenő levegő hőfokán, a fűtési szezon túlnyomó részében pedig még ennnyit sem. Ami szerintem nem akkora nyereség, hogy megérje mindezt a fejtörést+barkácsolást.

Egész házra elegendő légsebesség mellett, ennyire kis felülettel jelentős (több fokos) melegítést csak magasabb hőmérsékletű fűtés esetén tudnék elképzelni, de az már nem a radiátor-melegvíz, hanem az elektromos fűtések hőmérséklet tartománya.

Szerintem próbálj együtt élni a szellőzéssel enélkül és ha bármilyen jelét észleled annak, hogy valóban érzed a bejövő hideg levegőt, akkor inkább azon gondolkozz el, hogy talán feleslgesen magas a levegőmennyiség, vagy a szobába befúvó szerkezet megfelelően lett-e megválasztva.

Habár nem vagyok szakember, de szerintem egy 21 fokos szobába talán még 14-15 fokos (mondjuk 60m3/h) levegőt is be lehet fújni úgy, hogy annak hidege a szoba életterének** egyetlen pontján sem érzékelhető.

(**élettér: ahol az ember általában tartózkodik, tehát NEM a falak és a mennyezet közvetlen közelében :)

Előzmény: haliholaci (2884)
Aeroventil Creative Commons License 2011.03.24 0 0 2885

Kedves Gzuci!

Köszönjük az érdeklődést, a Sentinel Kinetic listaárai a következők:

290m3/h teljesítmény:

Kinetic V - 392.550+áfa (alap kivitel)

Kinetic B - 400.542+áfa (nyári bypass-os kivitel)

Kinetic CW, CS - 530.265+áfa (konyhai páraelszívóval egybe szerelt)

500m3/h teljesítmény:

Kinetic Plus B - 567.768+áfa (nyári bypass+beépített páraérzékelő)

Opcionálisan rendelhető tartozékok:

Vezeték nélküli távirányító: 51.028+áfa

Vezetékes távirányító: 29.900+áfa

Beépített páraérzékelő: 12.911+áfa

Az árak komplett árak, tartaélmazzák a hőcserélőt is.

Remélem segíthettünk.

Üdvözlettel: Aeroventil Kft

Előzmény: Gzuci (2776)
haliholaci Creative Commons License 2011.03.24 0 0 2884

Köszi a tanácsot, megpróbálom sűrűbben, a  45 db bevallom a 0,5-ös lemez mennyisége miatt van. Teljes táblát tudnék csak rendelni, így egy gázszerelő  ismerősöm  szereléskor leeső füstcsöveinek a hulladékából készül. J

Eleve lesz egy iránya a levegőnek amikor a hőcserélőből kilép, tehát nem az alsó sarkánál menne el, inkább felfelé, ezért is hajlítottam vissza a felső  élét. Meg persze nem légfűtést készítek, nekem ez csak egy komfortjavító levegőpótlásra kell, csupán nem szeretném, ha hideg levegőt fújna be.

A lemez formája természetesen a gépből adódik, de még mindig egyszerűbb a hőszigetelt házon belül elhelyezni, mint a kilépő levegőnek egy doboz, ráadásul komoly helyhiánnyal küzdök. Egyébként megnéztem kész ajtó-ablak padlóba épített fűtését, bár ott ideális az irány, de azoknak a lemezei  is kb 7-8 mm-re vannak egymástól.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2883)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.03.24 0 0 2883

Mivel a levegő nagy része mellette fog elmenni illetve csak az alsó csücskénél (a felület nagy részét alig érintve), ráadásul a 10 mm-es lemeztávolság is elég ritka,

ezért túl jó hatásfokú hőátadásra ne számíts.

Nézd meg közelről egy lékondi levegő hőcserélőjét, egy kis kalorifert vagy egy autó hűtőét: a lemezek 3-4 mm-enként vannak egymástól, ráadásul a melegítendő/hűtendő levegő minden cseppje a lemezek között megy el - na ott kezdődik a jó hatásfokú hőátadás.

Kérdés, hogy mit szeretnél elérni ezzel, mert tartok tőle, hogy kiábrándítóan halovány lesz a befektetett sok fejtörés+munka eredménye.

Előzmény: haliholaci (2882)
haliholaci Creative Commons License 2011.03.23 0 0 2882

Nekem a forrasztás az egyszerűbb, és elég stabillá is teszi.  Az furatot lyukasztóval próbáltam, kicsit peremezi, így elég nagy a felület hozzá, a rézen szépen körbefut, az elég is lesz.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2881)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!