Keresés

Részletes keresés

imkerei Creative Commons License 2011.04.08 0 0 9436

Csemegeszőlőkben nem igazán vagyok otthon, így nem is tudok nyilatkozni róla. Jobban szeretem azokat a fajtákat, amik finom bort adnak!

Mindenkinek a saját gyermeke a legszebb, persze, hogy ők is azt dícsérik. A szőlős könyvek nagyrészét az 1900-as években főleg azok írták, akik akkor az új fajtákat készítették.

A Jubileum 75  és az Ezerfürtű fajtát is nagyon dícsérték, akkoriban azt hiszem még Miklóstelepi akárhányas szám volt a nevük. Nálam nem váltak be.

Az erdeti fajtákat többre becsülöm(piros tramini x ezerjó).

Előzmény: Midnightx (9435)
Midnightx Creative Commons License 2011.04.08 0 0 9435

Köszi!

És amúgy mennyire jó fajta ez? A könyvben (88 színes oldal a szőlőfajtákról) nagyon dícsérik. Viszont megfigyeltem, hogy a szocializmusban előállított fajtákat agyon dícsérik, a régebbieket meg porig alázzák. Nyilván elfogultak voltak kicsit:)

Előzmény: imkerei (9434)
imkerei Creative Commons License 2011.04.08 0 0 9434

Ha jól tévedek a Kozma Pálné muskotály nevet kapta a keresztségben. :-)

Előzmény: Midnightx (9433)
Midnightx Creative Commons License 2011.04.08 0 0 9433

Egy régebbi könyvben jó dolgokat olvastam a CS. É. 35 nevezetű csemegeszőlőről. A könyv írása idején még új fajta volt, elnevezés nélkül. Nem tudjátok mi a rendes neve?

Kozma Pál állította elő az Itália és az Irsai Olivér keresztezéséből 1953-ban.

janijani Creative Commons License 2011.04.06 0 0 9432

Ha van olyan vessződ amit le tudsz kötözni vízszintesre az alsó dróthoz akkor át tudsz állni idén, de ezt nem tartom valószínűnek mert a legyezőművelésnél általában alacsonyan van a termővessző, ezt lemetszetted 4 szemre, túl rövid. A guyotnál magasabbra kell tenni az alsó drótot mert a fürtök lelógnak a drót alá és nem jó az ha a földre lóg és kapálni is tudni kell alatta. Nekem 75-80 cm az alsó drót (a középső 100-105, a felső 160) így állva tudom a metszést és a zöldmunkát végezni és a kapálógép is elfér alatta.

Előzmény: eisbaren (9431)
eisbaren Creative Commons License 2011.04.06 0 0 9431

Nem feltétlen ragaszkodok hozzá érdekelnek a modernebb művelésmódok de sajna már megmetszettem hosszúcsapra 4-5 szemre termőcsaponként+ 2 rügyes ugarcsapra át lehet még állni a Guyot művelésre? vagy már nem?

Előzmény: janijani (9429)
imkerei Creative Commons License 2011.04.06 0 0 9430

Úgy van! :-)

Előzmény: RAMBO (9426)
janijani Creative Commons License 2011.04.05 0 0 9429

Helyesbítek:azt akartam kérdezni, hogy ragaszkodsz a legyező műveléshez?

Előzmény: janijani (9428)
janijani Creative Commons License 2011.04.05 0 0 9428

Ragaszkodsz az ernyőműveléshez?

Megmetszetted már a szőlőt? Ha még nem metszetted meg, állj át Guyot művelésre! Mivel 70 cm a tőtávolságod kb 4-5 szemre tudod elhúzni ami pont megfelelő.

http://w3.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/szolo/muvmod/guy.htm

Nekünk is volt Othelló szőlőnk még otthon apám lugasnak nevelte 2 m-es vesszőkkel rengeteget termett.

Előzmény: eisbaren (9427)
eisbaren Creative Commons License 2011.04.05 0 0 9427

Üdv mindenkinek

Otelló szőlőm huzalos támrendszerű 120cm sortávolság és 70cm tőtávolsággal legyező művelésű

a terhelését nem tudom hogy lenne jó mert a könyvek a termőcsapra 3-5 világos rügyet írnak és azért nem mindegy hogy 3 vagy 5 de arról nem találok információt hogy otelló szőlőnél milyen a rügyek termékenysége mert ugyebár hiába hogyok 5 rügyet úgyis max a felső három hajt ki és ha az alsók is elég termékenyek akkor elég a 3 is és nem kopaszodik fel  hamar azért nem egyszerű ez a szőlőmetszés

előre is köszönöm a segítséget:)

RAMBO Creative Commons License 2011.04.05 0 0 9426

internodium

internodiális gyökerek

Előzmény: imkerei (9424)
laca696 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 9425

Köszönöm !

(használtam a keresőt, de ezek szerint figyelmetlenül)

Előzmény: imkerei (9422)
imkerei Creative Commons License 2011.04.04 0 0 9424

Egy év múlva megmondom. :-)

A szőlőnek teljesen felesleges a gyökereztető hormon. A gyökerek általában a nóduszoknál törnek ki a dugványból, bár előjöhetnek az internódiuszokból is.

Előzmény: hebrencs74 (9423)
hebrencs74 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 9423

Üdv mindenkinek!

Én elkövettem azt a hibát,hogy dugványozás előtt nem tettem vizbe a szőlővesszőket,hanem metszés után gyökereztető hormonba mártottam a tövüket,és ledugtam őket.

Vajon megmaradnak?

imkerei Creative Commons License 2011.04.04 0 0 9422

Légyszíves olvass vissza! (9282)sz. hozzászólás.

Előzmény: laca696 (9421)
laca696 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 9421

Üdv a szőlészeknek!

Mivel én  keveset értek a szőlődugványozéshoz, ezért tőletek várok tanácsot.

Építettem egy fa pergolát , amire szőlőt szeretnék futtatni.

Egy barátomtól kaptam szőlővesszőket ( állítólagos neve: ausztrál vasszőlő, de az aleglényegesebb tulajdonsága, hogy nagyon gyorsan nő és nem kell permetezni ! ).

A vesszők kb 60 cm hosszúak, kb 5 rügykezfeménynel.

1 hete állnak vízben , 2 rügy mélységgel.

Kérdéseim:

- meddig tartsam vízben őket? ( a nem vízben lévő rügyek szépen dagadnak)

- kell-e a vízbe tennem valamit?

- nem hosszú-e a kb 50 cm?

- kell-e iskoláztatni a vesszőket, vagy közvetlen mehet a végleges helyére?

( nyilván többet raknék egy helyre  a biztos eredmény miatt)

- ha iskoláztatni kell , csak 1 rügy maradjon a föld felett?

- amikor erakom a végleges helyére , a lyuknak a vessző körüli részét ki kell " iszapolni" ?

Remélem nem buták a kérdések.

Minden tanácsot köszönök!

Midnightx Creative Commons License 2011.04.04 0 0 9420

Szeretném kipróbálni a szőlő fás oltását. Nem zöldbe, hanem fásat fásba:)

Erről azt írtátok, hogy kevésbé eredményes. Miért? És hány %-os siker várható? Csak hogy el tudjam osztani azt a számot tízzel:)

imkerei Creative Commons License 2011.04.03 0 0 9419

A takarás néha több gondot okoz, mint a fagy! Ahol nem csökken tartósan -10°C alá a hőmérséklet, ott fölösleges takarni!

Előzmény: hebrencs74 (9418)
hebrencs74 Creative Commons License 2011.04.03 0 0 9418

Debrecen környékén "szőlészkedek"

Sajnos nem nagy sikerrel

Előzmény: imkerei (9417)
imkerei Creative Commons License 2011.04.03 0 0 9417

Hol szőlészkedsz? Kell ott egyáltalán takarni? Egyébként február végén vagy legkésőbb március elején kellett volna nyitni a szőlőt.

Lehet, hogy kipálott!

Előzmény: hebrencs74 (9415)
imkerei Creative Commons License 2011.04.03 0 0 9416

A szálvesszőt nem fel kötjük, hanem le!

Egyébként bármivel: raffia, spárga, huzaldrót stb. A lényeg, hogy tartsa és ne károsítsa a vesszőt!

Előzmény: zsebpiszok0510 (9414)
hebrencs74 Creative Commons License 2011.04.03 0 0 9415

Üdv mindenkinek!

Metszéskor szomoruan tapasztaltam,hogy a két éve ültetett csemegeszőlő oltványok nagyrésze valószinüleg kipusztult.

Csak a pölöskei,Eszter,Teréz, és a palatina tövek maradtak meg.Kimentek:Attila,Éva,szultán,szuvenir,hamburgi muskotály,favorit,cardinál,Kozma Pálné.

A vesszők aljáról lejött a háncs.

Kb.három hete nyitottam ki a szőlőt.

Szerintetek mi lehetett a baj?

Még várok,hátha az oltócsapból majd  kihajtanak.

zsebpiszok0510 Creative Commons License 2011.04.03 0 0 9414

A szálvesszőket mivel kötitek fel?

Viti85 Creative Commons License 2011.04.03 0 0 9413

A talajlakó gyökértetű vagy filoxéra csak a kötött talajokon fordul elő itt a talajban járatokon közlekedik és a gyökereket sebzi és táplálkozik, az Alföldön is csak a kötött talajokon jelenik meg a nagy szilicium azaz homok talajokon járatai beomlanak és ott nem fordul elő ezek immunis talajok, de a levélfiloxéra talán előfordulhat.

Előzmény: Midnightx (9395)
Midnightx Creative Commons License 2011.04.03 0 0 9412

Lassan kihajt a szőlő és véget ér a metszési szezon, de nekem még szükségem lenne (lehetőleg nem kihajtott) vesszőkre a következő csemegeszőlő fajtákból:

Hamburgi muskotály, Esther, Japán Izabella (rózsaszínű), Attila, Afuz Ali, Rizomat, Helikon Szépe, Kósa, Bírókék, Kossuth szőlő, Vaniliai muskotály, Melinda, Guzal kara, Muscat adda + bármelyik magnélküli fajta.

Fajtánként néhány vessző elég lenne. Cserébe sok mindent tudok küldeni. Köszi előre is!

Midnightx Creative Commons License 2011.04.01 0 0 9411

Szia!

Oké, válaszoltam mailben.

Előzmény: ricsi93 (9410)
ricsi93 Creative Commons License 2011.04.01 0 0 9410

Szia midnightx

Engem érdekelne a maradék vesző cserébe óriás eperpalántát tudok küldeni!Irtam e-mailt!

Midnightx Creative Commons License 2011.04.01 0 0 9409

Még sosem használtam szőlőt süteményhez (a mazsolát leszámítva), de szeptemberben ki fogom próbálni a híres Concord-szőlőspitét.

Concord Grape Jam Tart

This is from the October issue of Martha Stewart Living (which is pretty all around amazing). I know, I know, I went a little overboard with the photos. I've been sick all week so my productivity happens in spurts and thus it took me two days to make this dessert–plenty of buffer photo time. Not quite sure what I was doing there with the star placements, kinda reminds me of the Alaskan state flag??? I was watching the VP debates last night....hmmmm! I swear it was not intentional!

Concord Grape Jam Tart

from Martha Stewart Living, October 2008

serves 8-10

For the Dough:

2 cups all-purpose flour, plus more for surface

1/4 cup granulated sugar

3/4 teaspoon coarse salt

8 ounces (2 sticks) cold unsalted butter, cut into 1/2" pieces

1/4 cup ice water

For the Jam:

1 1/2 pounds Concord grapes, stems removed ( I used about 2 pints)

3 tablespoons fresh lemon juice

1 cup granulated sugar

salt

1 large egg, lightly beaten

Coarse sanding sugar, for sprinkling

Cr?me Fraîche, for serving

1-Make the dough: Pulse flour, sugar, and salt in a food processor to combine. Add butter, and process until mixture resembles coarse meal, about 10 seconds. With machine running, add ice water in a slow, steady stream until mixture just begins to hold together. Shape dough into 2 disks, wrap each in plastic and refrigerate 1 hour (or up to 2 days).

2-Make the jam: Combine grapes and lemon juice in a medium non-reactive saucepan over high heat. Cook, stirring frequently, until grapes release their juice, about 7 minutes. Strain through a fine sieve, pressing the grapes to release all the juice. There should be about 1 1/2 to 2 cups of juice (discard solids). Return juice to a saucepan over high heat, stir in sugar and a pinch of salt, and bring to a boil. Reduce heat to medium and simmer until the temperature registers 220 degrees F on a candy thermometer. (I didn't have a candy thermometer at first and my jam was too liquid, so later I put it back on and simmered it forever and I think it got way too thick and gooey-oh well). Let mixture cool, stirring occasionally.

3-On a lightly floured work surface, roll out each disk of dough to 1/8" thickness. Transfer 1 round to a baking sheet lined with parchment, and fit the other into a 9 1/2" tart pan with a removable bottom. Trim edges flush with tart pan. Freeze both until firm, about 15 minutes.

4-Using the wide base of two pastry tips (one 3/4" in diameter and one 1") cut clusters of holes in the dough on baking sheet to create a bunch of grapes. Using a paring knife, cut a stem at the top. Freeze until firm. (I modified the cutout design to create my Alaska tribute, haha)

5-Preheat oven to 375?. Spread 1 cup jam over the dough in tart pan. Brush top edge of dough with egg. Slide remaining dough round one top, centering the design. Press edges to seal, and trim excess dough. Brush top with egg, then sprinkle with sanding sugar. Refrigerate 30 minutes.

6-Bake tart for 15 minutes, then gently tap pan on counter to release air bubbles. Return to oven, and until golden brown and bubbling, 15 to 20 minutes. Transfer to a wire rack, and let cool. Unmold, and transfer to platter. Serve with a dollop of cr?me fraîche!

AMAZING. Happy Fall Everyone!

Tovább »

forrás: Blogspot.com

Midnightx Creative Commons License 2011.04.01 0 0 9408

Ok, megegyeztünk! Az e-mail címem nyilvános, írj kérlek és megbeszéljük a részleteket.

Előzmény: tp329 (9407)
tp329 Creative Commons License 2011.03.31 0 0 9407

Engem érdekelne 5 db dugványnak való vessző.

Szeder tövet tudnék adni cserébe nyárvégi fejbujtásból.

Előzmény: Midnightx (9405)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!