Csemegeszőlőkben nem igazán vagyok otthon, így nem is tudok nyilatkozni róla. Jobban szeretem azokat a fajtákat, amik finom bort adnak!
Mindenkinek a saját gyermeke a legszebb, persze, hogy ők is azt dícsérik. A szőlős könyvek nagyrészét az 1900-as években főleg azok írták, akik akkor az új fajtákat készítették.
A Jubileum 75 és az Ezerfürtű fajtát is nagyon dícsérték, akkoriban azt hiszem még Miklóstelepi akárhányas szám volt a nevük. Nálam nem váltak be.
Az erdeti fajtákat többre becsülöm(piros tramini x ezerjó).
És amúgy mennyire jó fajta ez? A könyvben (88 színes oldal a szőlőfajtákról) nagyon dícsérik. Viszont megfigyeltem, hogy a szocializmusban előállított fajtákat agyon dícsérik, a régebbieket meg porig alázzák. Nyilván elfogultak voltak kicsit:)
Egy régebbi könyvben jó dolgokat olvastam a CS. É. 35 nevezetű csemegeszőlőről. A könyv írása idején még új fajta volt, elnevezés nélkül. Nem tudjátok mi a rendes neve?
Kozma Pál állította elő az Itália és az Irsai Olivér keresztezéséből 1953-ban.
Ha van olyan vessződ amit le tudsz kötözni vízszintesre az alsó dróthoz akkor át tudsz állni idén, de ezt nem tartom valószínűnek mert a legyezőművelésnél általában alacsonyan van a termővessző, ezt lemetszetted 4 szemre, túl rövid. A guyotnál magasabbra kell tenni az alsó drótot mert a fürtök lelógnak a drót alá és nem jó az ha a földre lóg és kapálni is tudni kell alatta. Nekem 75-80 cm az alsó drót (a középső 100-105, a felső 160) így állva tudom a metszést és a zöldmunkát végezni és a kapálógép is elfér alatta.
Nem feltétlen ragaszkodok hozzá érdekelnek a modernebb művelésmódok de sajna már megmetszettem hosszúcsapra 4-5 szemre termőcsaponként+ 2 rügyes ugarcsapra át lehet még állni a Guyot művelésre? vagy már nem?
Megmetszetted már a szőlőt? Ha még nem metszetted meg, állj át Guyot művelésre! Mivel 70 cm a tőtávolságod kb 4-5 szemre tudod elhúzni ami pont megfelelő.
a terhelését nem tudom hogy lenne jó mert a könyvek a termőcsapra 3-5 világos rügyet írnak és azért nem mindegy hogy 3 vagy 5 de arról nem találok információt hogy otelló szőlőnél milyen a rügyek termékenysége mert ugyebár hiába hogyok 5 rügyet úgyis max a felső három hajt ki és ha az alsók is elég termékenyek akkor elég a 3 is és nem kopaszodik fel hamar azért nem egyszerű ez a szőlőmetszés
A szőlőnek teljesen felesleges a gyökereztető hormon. A gyökerek általában a nóduszoknál törnek ki a dugványból, bár előjöhetnek az internódiuszokból is.
Én elkövettem azt a hibát,hogy dugványozás előtt nem tettem vizbe a szőlővesszőket,hanem metszés után gyökereztető hormonba mártottam a tövüket,és ledugtam őket.
Mivel én keveset értek a szőlődugványozéshoz, ezért tőletek várok tanácsot.
Építettem egy fa pergolát , amire szőlőt szeretnék futtatni.
Egy barátomtól kaptam szőlővesszőket ( állítólagos neve: ausztrál vasszőlő, de az aleglényegesebb tulajdonsága, hogy nagyon gyorsan nő és nem kell permetezni ! ).
A vesszők kb 60 cm hosszúak, kb 5 rügykezfeménynel.
1 hete állnak vízben , 2 rügy mélységgel.
Kérdéseim:
- meddig tartsam vízben őket? ( a nem vízben lévő rügyek szépen dagadnak)
- kell-e a vízbe tennem valamit?
- nem hosszú-e a kb 50 cm?
- kell-e iskoláztatni a vesszőket, vagy közvetlen mehet a végleges helyére?
( nyilván többet raknék egy helyre a biztos eredmény miatt)
- ha iskoláztatni kell , csak 1 rügy maradjon a föld felett?
- amikor erakom a végleges helyére , a lyuknak a vessző körüli részét ki kell " iszapolni" ?
A talajlakó gyökértetű vagy filoxéra csak a kötött talajokon fordul elő itt a talajban járatokon közlekedik és a gyökereket sebzi és táplálkozik, az Alföldön is csak a kötött talajokon jelenik meg a nagy szilicium azaz homok talajokon járatai beomlanak és ott nem fordul elő ezek immunis talajok, de a levélfiloxéra talán előfordulhat.
Lassan kihajt a szőlő és véget ér a metszési szezon, de nekem még szükségem lenne (lehetőleg nem kihajtott) vesszőkre a következő csemegeszőlő fajtákból:
Hamburgi muskotály, Esther, Japán Izabella (rózsaszínű), Attila, Afuz Ali, Rizomat, Helikon Szépe, Kósa, Bírókék, Kossuth szőlő, Vaniliai muskotály, Melinda, Guzal kara, Muscat adda + bármelyik magnélküli fajta.
Fajtánként néhány vessző elég lenne. Cserébe sok mindent tudok küldeni. Köszi előre is!
This is from the October issue of Martha Stewart Living (which is pretty all around amazing). I know, I know, I went a little overboard with the photos. I've been sick all week so my productivity happens in spurts and thus it took me two days to make this dessert–plenty of buffer photo time. Not quite sure what I was doing there with the star placements, kinda reminds me of the Alaskan state flag??? I was watching the VP debates last night....hmmmm! I swear it was not intentional!
1 1/2 pounds Concord grapes, stems removed ( I used about 2 pints)
3 tablespoons fresh lemon juice
1 cup granulated sugar
salt
1 large egg, lightly beaten
Coarse sanding sugar, for sprinkling
Cr?me Fraîche, for serving
1-Make the dough: Pulse flour, sugar, and salt in a food processor to combine. Add butter, and process until mixture resembles coarse meal, about 10 seconds. With machine running, add ice water in a slow, steady stream until mixture just begins to hold together. Shape dough into 2 disks, wrap each in plastic and refrigerate 1 hour (or up to 2 days).
2-Make the jam: Combine grapes and lemon juice in a medium non-reactive saucepan over high heat. Cook, stirring frequently, until grapes release their juice, about 7 minutes. Strain through a fine sieve, pressing the grapes to release all the juice. There should be about 1 1/2 to 2 cups of juice (discard solids). Return juice to a saucepan over high heat, stir in sugar and a pinch of salt, and bring to a boil. Reduce heat to medium and simmer until the temperature registers 220 degrees F on a candy thermometer. (I didn't have a candy thermometer at first and my jam was too liquid, so later I put it back on and simmered it forever and I think it got way too thick and gooey-oh well). Let mixture cool, stirring occasionally.
3-On a lightly floured work surface, roll out each disk of dough to 1/8" thickness. Transfer 1 round to a baking sheet lined with parchment, and fit the other into a 9 1/2" tart pan with a removable bottom. Trim edges flush with tart pan. Freeze both until firm, about 15 minutes.
4-Using the wide base of two pastry tips (one 3/4" in diameter and one 1") cut clusters of holes in the dough on baking sheet to create a bunch of grapes. Using a paring knife, cut a stem at the top. Freeze until firm. (I modified the cutout design to create my Alaska tribute, haha)
5-Preheat oven to 375?. Spread 1 cup jam over the dough in tart pan. Brush top edge of dough with egg. Slide remaining dough round one top, centering the design. Press edges to seal, and trim excess dough. Brush top with egg, then sprinkle with sanding sugar. Refrigerate 30 minutes.
6-Bake tart for 15 minutes, then gently tap pan on counter to release air bubbles. Return to oven, and until golden brown and bubbling, 15 to 20 minutes. Transfer to a wire rack, and let cool. Unmold, and transfer to platter. Serve with a dollop of cr?me fraîche!