Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Virágedénybe ültettem és a beépített teraszon fogom tartani árnyékolónak egy Estherrel már melegházi hatást. A hullámpapirt kipróbálom a Talisman és Katherina fajtáknál, nekik néhány fok védelemre van szükségük nálam
A nagyüzem egy-két év alatt át tud állni másik fajtára zöldbe fás áoltással.
Amúgy pont az új fajtáknál jelentkezik halmozottan a licensz-kérdés. Az oltványosnak minden egyes oltvány után díjat kellene fizetnie a jogtulajdonos felé. (Pl. a Valentin azért nem lett fajta, mert a Georgikon Kar és Bakonyi Károly örökösei nem tudtak megegyezni, hogy kié a jog) Ha az oltványos tud is szerezni szaporítóanyagot egy új fajtából, ki is fizeti a jogdíjat, hányat fog tudni eladni belőle és mennyiért?
A dróotkefézés teljességgel hibás módszer. Több kárt csinál, mint hasznot. Jó lenne, ha az ilyen módszereket a kitalálói nem terjesztenék, mert a saját szőlőjüknek akkor ártanak, amikor akarnak, de a másét ne akarják tönkretenni!
Van a vélemény, és vannak a szabályok. ha az a szabály, hogy kisbetű, akkor hiába okoskodsz, a szabály akkor is kisbetű, ez nem a szőlő iránti tiszteletlenség. Anno a szőlőből származó bevételből tudta a dédapám felnevelni az árván maradt édesanyámékat, úgyhogy ha valaki tiszteli a szőlőt, az én vagyok, de az egyszerűen vicc, hogy a nagybetűvel tisztelnénk meh. Nem. Azzal tiszteled meg, hogy a megfelelő törődést adod neki. Nem terheled túl, nem engeded befülledni, nem ugrassz neki drótkefével, etc.
Kedves István, a növényvédelem sehol sem könnyű. Én a lemosó permetezést nagyon fontosnak tartom, a megelőzés miatt és egy ideje próbálom ezt is alaposabbá, intenzívebbé tenni. Be is mutatom az alábbi kis videón hogyan csinálom, cél az áttelelő képletek ritkítása, hogy később kevesebb méregre legyen szükség(esetleg ne legyen szükség).
Öregszem , elfelejtettem a végére, azt akartam írni, hogy az Aknaszlatina - Dés vonalon kb 300km en egy hatalmas Só tenger van, a só hatalmas erővel bevonzza a térből a pozitív /jang/ energiát, itt valószínű a nőivarú fajták élnének jól? Nagy bajban vannak a Székely férfiak mert onnan is viszi az energiát és nem tudják miért az a sok iszákos ember Erdélyben, pótolni kell az energiát , nem vicc!! Hasonló a helyzet Paks környékén is az atom erőmű is hatalmas energiát vesz ki a térből, de ott van egy BÁR anya - Baranya- urán, kőszén a mélyben , Kulicz Lacinak azért könnyebb a növény védelem, nincs plusz energia kisebb a gombásodás.
Ne oltsd át, inkább védd meg a fagytól. Sok kiváló fajta van, ami érzékeny a fagyra, pl. Dunav, Rizomat, Éva, ezek nagyszerű fajták, nekem is van belőlük egy-két példány. Kiskertben néhány tőke megvédhető, én így csinálom:
Mivel a frissen oltott hajtások fagyérzékenyebbek lehetnek, én hullámpapírral védem az elhajtandó szálvesszőket. A régebben oltott Rizomatot is így védtem meg, nem is fagyott meg. A több rétegű papír néhány fokot jelent csak, de az elég lehet. -20 alatt már lehet, hogy ez kevés, lehet továbbfejleszteni. Egyébként én az idén oltok Red Globe-ot, szeretem a kihívásokat.
Szikul, / tudod mit írtam?/ Székely körrováson / Lu__Ember, Szik- a magnak a Szike,/csíra magyarul/ vagyis az emberiség első embere, Úgy vigyáz magadra!!! Newyork - kal is úgy járhattál vagyis jó meg tolta energiával, 1-2 éves tőkét még hagyni kell be állni, had fejlődjön a gyökérzet és utána meglátod a lombozaton mennyire terhelheted a következő években , az aszonykára is vigyázz!.
az ukránok évről évre alá homlítják a télre, macerás ,de biztosan bevált, ill, ott nem megy másként, nekünk is ehhez kell nyúlni a kényesebb fajták esetében
Jól hangzik a kielemelt szó (homolítják), ha jó tippelek akkor lehúzzák és takarják télire...
Annó apánk is csinálta télire, én is (már nem)... Valóban vissza kell térni erre, mert sok tőkém -még a kevésbé érzékeny is pl. Néró, Bianka-- is alig akar kihajtani. Az igazi csemegék, csak a fal mellett hajtanak, s még akár teremnek is majd... A látszat legalábbis egyenlőre.
Köszönöm a tanácsokat, sok tapasztalattal rendelkezhetsz. Az oltásom valószínűleg a kevésnek gondolt hígítatlan szóba növény táptól éghetet meg. Szégyellem is!
Amint az időjáras engedni kiültetetem szabadföldbe.
A gyűrűzest 2014ben a feleségemnél próbáltam, bevált, hamar termőre fordult :) Van egy másfél éves kislányunk és úton a tesó is. Viccet félretéve, van egy Romulushoz hasonló New York Weis fajtám. Hosszú veszőre metszve csak két középso rügy hoz termést. Talán it segítene a gyűrűzés?
oltottszekely, te biztosan okosabb lettél a levél égésed miatt ,de áruld már el a többiek is tanuljanak belőle, több műtrágyát kapott ? a kis tőke ,és milyen alanyra mit oltottál,? levágtad a barna részt? Nem szégyen a hibákból tanulni ill abból is lehet!!. Ditróban új klímát kell rendelni , nem csak a csemegeszőlőnek tenne jót. A red glób - ot és a többit az ukránok évről évre alá homlítják a télre, macerás ,de biztosan bevált, ill, ott nem megy másként, nekünk is ehhez kell nyúlni a kényesebb fajták esetében. a jó és a rossz klónhoz annyit, hogy harmonizálni kell a tőkét,/ július végén meg kell dróttal "gyűrűzni" azt a szakaszt melyet jövőre termőnek akarsz hagyni, /októberben a drót lekerül/ e feletti rügyek az eoxin hatássára jól fognak differenciálódni,./ termő és hajtó rügy arány/, a nyár folyamán úgy kell kialakítani a " nemesítést" ,hogy az oldalhajtásokból a 3-4 ik rügynél vissza vágod és az onnan hajtó első hajtást úgy szintén 3-4 rügynél visszavág, a harmadikat beérlelni és azt felhasználni tovább szaporításra / az ÜDŐ /idő/ ilyen lényeges egy fázisban a harmadik generáció.
Az árérzékenység valóban létezik, meg az emberek többsége tényleg tujával meg hasonlókkal rakja teli a kertet. Ha meg nem, akkor azon régi fajtákat keresi, amikről hallott, szőlőnél maradva, a saszlát, meg a többi hasonlót. De hogy is keresne mást, mikor nem ismer. Itt jönne az árudás, hogy elmondaná neki, hogy olyat nem tartunk, de itt vannak ezek a szép új modern, rezisztens fajták. De még az oltványosok/árudások sem tudnak róluk, tisztelet egy-két kivételnek (Néró, Esther, Pölöskei muskotály legalább megtalálható a legtöbb helyen, esetleg még Teréz, Palatina...). Egyébként meg a magyar szabályozás miatt tényleg nem olyan egyszerű ezekből az új fajtákból szaporításra ültetvényt létrehozni. De EU-n kívülről behozni sem. Ha meg az egy-két környékbeli ország oltványosát nézzük, olyan magasak az áraik, hogy már mi magunk sem szeretünk vásárolni tőlük, ha azt egy árudás hozná be, a maga hasznát rátéve már senki nem venné meg. Szóval ez nem egyszerű történet, maradnak a fanatikusok....
Az oltványosokkal is baj van ez tény,fajtaazonnág terén van némi problém! Nemegyszer póruljártam! A másik gond az emberekkel van! Környezetemben eléggé árérzékenyek az emberek,ha valamilyen szőlő vagy gyümölcsfajtát vásárolnának az ár nagyon döntő tényezö! Nagyot néznek amikor mondom nekik,hogy vettem új fajtát 4-5-6 ezer Ft is lehet darabja! Kissé fanatikusnak is kell lenni! Nem mindenki ilyen! Mondjuk én igen,ez csak egy megjegyzés! Az oltványosok/faiskolások szerintem ezért sem nagyon hajlandóak/van kivétel/ új fajtát árulni mert a nyakukon maradna illetve nem tudnák haszonnal eladni! Szerintem ez is gátja az új fajták terjedésének! Személyes vélemény! Szoktam is időnként mondani ha rendelés ügyben valakihez be lehet társulni én nyitott vagyok!
Azért nincs nagy vàlaszték gyümölcs és szőlőfajtàkból,mert kevés rà az igény...ezt egy kereskedø mondta.Röhej,de itt az emberek csak tujàt,hangàt,meg egyéb szart ültetnek....A gyümölcstermelő nagyüzemekben meg nem mernek kìsérletezni az új fajtâkkal,inkàbb hordjàk ki tonnaszàm a mérgeket a régi"bevàlt",kényes fajtàkra....
Nagyon igazad van a magyarországi oltványosokkal kapcsolatban, még sokszor az új magyar nemesítéseket sem lehet náluk beszerezni, egy-két kivételtől eltekintve. Ennek részben az is oka, hogy a magyar fajták nagyon lassan vagy be sem kerülnek a fajtajegyzékbe, így az oltványos nem is telepítheti/értékesítheti. A külföldi fajtákat pedig annyira bonyolult behozni és honosítani egy oltványosnak, hogy hivatalosan lehessen neki, hogy szinte a lehetetlent súrolja.
Mi egyszerű emberek pedig nem is tudjuk, hogy a környékünkön milyen csodálatos nemesítések történnek - egész addig, amíg ide nem tévedünk, és kiderül, hogy nem csak az a néhány 10 fajta létezik, amit itthon lehet venni. De utána többségünk beindul, és nagy nehezen beszerzi a különleges fajtákat. Gratulálok is az új fajtáidhoz, én is rajtuk vagyok beszerzés ügyileg, illetve van is már egyik-másikból oltócsapom a hűtőben, de ezekről majd akkor, ha már hoznak termést is...
Köszönöm a konkrét ajánlást, felsorolást. Vénusz, Buffalo, Romulus és Boskop nálam is teremnek. A család kedvencei közé tartoznak. Igyekszem majd a többit is beszerezni és népszerűsíteni. Ehez nagyon jó eszköz http://xn--csemegeszlk-6bcb.hu ajánlom mindenkinek. Júliusban, Nagyvárad helyett Szeged felé megyek, ha sikerül beszerezek néhány Sulima-t.