Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Amúgy a 2. képen jól látni , hogy a madarak hol szedegették ki azokat a hernyókat amik a halálát okozták a fának . A kajszi ilyen a 20 év termésben az szép kor .
Az a patkó ott az ágba belenőve ...szerencsehozónak volt odarakva ???? Én a kerítésre aggatom fel meg egy lugasoszlopra amiket találok a földben nem a fákra .
Érdekes ez a big red kérdés. Nekem 1 db kis új big red fám van, de arányaiban sokkal jobban kötött mint a ceglédi óriás vagy gönci fáim, azokon szinte semmi, pedig most volt számottevő különbség a virágzási időben. Még van egy ismeretlen fajta óriás kajszim, ami szintén jobban kötött. Lehet a big red ezzel jött össze... (ha ceglédi és gönci tényleg nem porozza). Az ismeretlen fajtám ismertetőjele, hogy óriás típusú, nagyon leveses, a gyümölcs egyik fele már szinte túlérett, a másik fele meg alig érett... :)
Amúgy nekem ezek a kis fák később virágoztak mint a régiben ... hogy mikroklíma-e vagy a tavalyi késői lenyugvásuk az oka nem tudom , de a lehető legroszabb időt kapták ki a virágzásra úgy hogy az idei év természetesen nem mérvadó .
A C . óriás is van hogy nagyon gyengén porzódik és az idén az időjáráshoz képest elég jó ... pontosabban nem is kellen rá több a Mammut meg még sok is elég volna a fele rá .
Sőt az udvari fát is néztem amiről a fotót tettem kissé lejebb ... az is gyenge pedig virág sok volt rajta ... tavaly meg letörte a termés az ágakat . Na mindegy ez miatt nem esek kétségbe ... : ) ...
Nagyon szepek a kajszik ugy latom nalatok is :) (Sajna..... ma huzatokapaztam es elfelejtettem vinni a fenykepezogepemet :( ugy spontan jott.... hogy az esok elott torjem fel a talajt hogy jobban eligya a vizet... persze ha lessz eso... most nagyon mondjak :) )
Nallam az egyik fajta mar kezd pirosodni is.... :) a napos oldalan.... nagyobbak a tieiteknel.... talan egy picit elorebb vagyok a fejlodesben az iden.... az oszik is kezdenek mar kiduzzadni a vedo palast alol :)
Én meg úgy vagyok,ha 20 fajta kajszi nem porozza,akkor csak az ő kedvéért nem veszek-szemzek 21-et...max részlegesen átszemzem és ennyi.Nekem nem létkérdés,hogy teljes termőfa legyen belőle,én csak gyűjtöm a fajtákat...alapból 1-1 fajtából 1-1 ág is elég lenne.
Az egyik bergeron egy ágán a levelek lekókadt, pénteken még nem vettem észre rajta semmit. Eddig egyetlen fámon sem volt gutaütés. Tőből levágtam a 2cm átmérőjű ágat, lekezeltem.
A bergeron érzékeny a gutaütésre? (baktériumos ágelhalás)
Csak kicsit off: a mellette lévő cacanska lepotica fám is úgy néz ki, mint amit leforráztak, nagyjából a virágszirmok látszanak, mintha megállt volna az idő 10 napja. Na de ki látott már szilvafán gutaütést?? Ráadásul ezt a fát nem is metszettem, de a kajszin is csak néhány vágás van le seb kezelőzve fagéllel.
4-5 éve mikor Palesitsnál érdeklődtem fajták iránt akkor mondta, hogy a Goldrich nagyon jó tulajdonsága, hogy szinte mindent poroz. Nekem bevált, persze ha ez váltotta ki a jobb kötést. A porzók közt nincs a listán tudom, nem tom miért.
Hát...a Palesits a Goldrichet nem írja,ott van a Pinkcot /ez nekem is van /,Sylred,Aurora,sylred,Spring Blush...gondolom ezekből is van neked.
Érdekes ez a porzás dolog,mert több olyan fajtám van /nem csak kajszira gondolok / amihez nincs a szakirodalomban ajánlott porzó,mégis normálisan terem...szóval nem tudom...
Szóval nálad sem fog a Bigred lerogyni a termés alatt ..... tényleg meggondolandó lesz a Goldrich mint porzó telepítése .... a 80 bigredet nem akarom átoltani . Majd még utánanézek ennek a Goldrich dolognak .
Azok a " botok " a hajtásokkal az oldalukon ideiek a többi az tavalyi ültetés .
Ahhoz a faalakhoz amit elképzeltem az a megfelelő indítás ...de amúgy bevált ... Tavaly nyár közepén kaptak egy erős visszavágást és most tavasszal csak egy gyenge válogatást és egyes fajtákon a túl hosszú hajtásokat visszavágtam , de volt amelyikhez nem nyúltam . A további alakítás az majd az aktuális hajtáserősségtől függ . Most a szárazság miatt gyenge a növekedés da ha bejön a csapadék akkor úgy meglódulnak , hogy ...ihajjjjj ....
Nézegettem a fiatal fákat (hány évesek egyébként?) ennyire soha nem mertem visszavágni, de meggondolandó.
Ismerős vett múlt évben néhány kajszit, de alig vágta vissza, már a nyáros sem éltek, de tavszra ki sem hajtott egyik sem. Én nyáron láttam, akkor már hiába próbáltam visszavágni.
Tehát bevált nálad ez?
Tavaji alvó szemzéssel van néhány fácskám, és most néhány oltott és megredt fám, azokon majd próbálom hasonlóan (bár ezek fosószilvára vannak szemezve, illetve oltva). Nyáron is metszed, vagy csak tavasszal?
Szóval a Big Red...ma néztem,nagyon sok virág volt,jónak látszott elsőre a kötés is,aztán a kicsik jó része lepotyogott...szóval kostoló azért lesz..ill. nem biztos,mert vmelyik jószág már felébredt,több barackon is láttam egy csomó fekete belövést...ez volt a legkorábbi valami nagyon rámozdult.
Egyébként minden fajtán tűrhetően van ,még az ősszel ültetett kis oltványaimon is van amelyiken 1-1 szem kötött.Az Ishtara alanyúak a legszebbek.
Amikor az első társaságot fogod rendezni, készítenél róla videót? Nagyon tanulságos lenne nekünk kezdőknek, ahogy az őszibarack metszés videóid is azok. Nekem is van idén tízenkettő kajszi ifjonc. Plusz a tavalyi ültetés. Ilyen típusú videókat csemetékhez nem sokat látni főleg amelyikben el is magyarázzák mit hogyan és miért kell csinalni.
Ahogy adja majd magát . Úgy néz ki , hogy nem egyformán kell majd kezelni a különböző fajtákat a növekedésük függvényében . A képekről is látszik valamennyire , hogy a hajtások nagyrésze már lezáródott , nyársak lesznek csak a vesszők végein van 2-3 meginduló hajtás . Ezeket kell majd legelőször lerendezni , de nem is kitörni fogjuk hanem a legjobb állásút hagyjuk és a másikat visszavágjuk rövidre így szüntetjük meg a konkurenciát és kerüljük el az erős elágazódásokat .