Keresés

Részletes keresés

Camrom Creative Commons License 2015.05.03 0 0 3669

Na a Kiotóknak kampec, visszavágtam, de barna az egész szakramentum. Ott tartok, hogy nem is tudom sajnálom-e. Egyszerűen talán nem idevaló, a szomszédos Tom Cot és a Médiabel szép erős. Lesz helyem más fajtáknak. :-(

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.03 0 0 3668

Nálam a Kuresián idén a legjobb a kötés mióta megvan..persze majd várjuk meg az érést...

Előzmény: Lactarius Curtis (3667)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.05.03 0 0 3667

Nem a Chorus, hanem a fagy a hibás, -3 - -5 fokok voltak! Ennek ellenére nálam lesz termés az Aurórán  (ami nagyon korán virágzott) és a Kuresian is. A környéken minden kajszifán látok jövendőbeli termést, a fagy pont kinevelhető mennyiségűre ritkította. Kerepes ezek szerint szép kis fagyzug lehet, azt nem bírták.

Előzmény: pupákdézi (3665)
Pro.polisz Creative Commons License 2015.05.03 0 0 3666

Oszlopos kajszit nem ismerem, bár láttam ezeket Gödöllőn, amikor a kuresia-t vettem.

Mekkora oszlopot kell ezekből nevelni egy fazék lekvárhoz? :)

Gondoltam leírom a tapasztalatom a magyar fajtakörökről, de lehet érdemes lenne egy új fajtát próbálnod inkább...

Előzmény: N0rb3rt0L4ncz0s (3664)
pupákdézi Creative Commons License 2015.05.03 0 0 3665

Én is Chorussal permeteztem a Kuresia fámat és csak elvétve van termés rajta. Pedig virágzás után még úgy nézett ki rekordtermés lesz.

Előzmény: budai2 (3662)
N0rb3rt0L4ncz0s Creative Commons License 2015.05.03 0 0 3664

Köszönöm a válaszodat! A ceglédi így jobb fajtának hangzik picivel, de ha jól olvastam, akkor neki kell porzós fa is, ugye? A magyar kajszi, pedig öntermékeny.

Mi a véleményed az újabb oszlopos fajtákról?

Pl.:

http://www.sieberz.hu/termek/golden-sun-oszlopos-sargabarack/

Nekem most van egy oszlopos Aida őszibarack, szinte alig volt rajta virág, ami nem kötött be, bár még fiatal, mert most 2 éves.

Van még egy oszlopos cseresznyém is, az még csak egy éves, így nem tudok nyilatkozni róla.  :-)

Előzmény: Pro.polisz (3657)
Pro.polisz Creative Commons License 2015.05.02 0 0 3663

Chorus-szal permeteztem, pocsék a kötés, de nem hiszem, hogy emiatt.

Meglepetés a big red-em: ami tök jól kötött, és valami miatt a hernyó is sokkal kevésbé rágta meg a levelét, mint a többinek. Alig várom, hogy tesztelhessem a gyümit :) Nálam rég nem látott hernyóinvázió volt, mospilan permetezés után egy héttel is találtam élő hernyókat...

Előzmény: budai2 (3662)
budai2 Creative Commons License 2015.05.02 0 1 3662

kajszihelyzet Kerepesen:

Röviden pocsék.

Hosszabban: 5 féle  kertemben levő kajszin (Kuresia, Mandula, Bigred, Springblush, Magyar legjobb) gyakorlatilag nincs kötés, Orangered-en minimális.

Közvetlen szomszéd Bergeron zéro, távolabbi szomszéd Magyar kajszi minimális kötés.

Idén először permeteztem monilia ellen Topas helyett Chorussal, ami meggynél, szilvánál, őszibaracknál tökéletes védelmet jelentett, ezeknél a szokásos jó kötés látható. Nem vagyok benne biztos, hogy a kajsziknál  ez a szercsere okozhatta a gondot, de leírtam, hátha másnál is hasonló a helyzet.

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.05.02 0 0 3661

Nekem fontos szempont, mert kevés helyem van és a környéken egyáltalán nem láttam kajszit.

Előzmény: Mozo66 (3660)
Mozo66 Creative Commons License 2015.05.02 0 0 3660

... sok külföldi fajta is öntermékeny pl Bergeron ... meg az újak közül is sok . De tény , hogy nem elhanyagolható szempont a fajtaválasztásnál .

Előzmény: öreg_néne_b (3659)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.05.02 0 0 3659

A hagyományos gönci/magyar kajszi öntermő, a modern külföldiekhez meg egzotikus porzót is kell ültetni.

Előzmény: Pro.polisz (3657)
Pro.polisz Creative Commons License 2015.05.02 0 0 3658

Még annyit, hogy homoktalajra vadkajszi alanyt szoktak választani mirabolan helyett.

Előzmény: N0rb3rt0L4ncz0s (3656)
Pro.polisz Creative Commons License 2015.05.02 0 0 3657

A hagyományos magyar fajtakörök közül két jelentősebb az óriás kajszik és a magyar/gönci kajszik.

Az óriások korábbiak, fagyra emiatt érzékenyebbek lehetnek. Lédúsabb állagúak, éretten nehezebben szállíthatóak, de frissen fogyasztva isteniek, zamatuk is szuper (pl. ceglédi óriás nekem kedvencem). Egyszerre szedhető. Lekvárnak a nagyobb létartalom hátrány is lehetne, ha már nem terjedt volna el annyira a zselésítés. Ez utóbbit a kajszilekvárnál szerintem nem érdemes túlzásba vinni. A gönci/magyar kajszi később virágzik és érik, kevésbé lédús, de ugyancsak finom ízű. Az én szubjektív véleményem, hogy túléretten (amikor már lepotyog), kissé "lisztes" friss fogyasztáskor. Lekvárnak is kitűnő. Szakaszosan szedhető.

A fenti fajták gombabetegségekre nem túl ellenállóak.

Vannak még pl. rózsabarack fák, ezek tovább élnek, nagyobbra nőnek, de rostos az állaguk, nem túl jó.

Az új külföldi fajták közt vannak modernebbek, ellenállóbbak. Most ültettem tsunamit (korai), kuresiat, big red-et. Sajnos nálam még nem teremtek, így ízvéleményt nem tudok mondani. Tardicot-ra évek óta várok. Kuresia ízét nagyon dicsérték itt a fórumon....

Előzmény: N0rb3rt0L4ncz0s (3656)
N0rb3rt0L4ncz0s Creative Commons License 2015.05.02 0 0 3656

Sziasztok Kedves Kajszisok!  :-)

Örülök, hogy vannak bőven, akik foglalkoznak ezzel a finom gyümölccsel.

Nekem egyik álmom, hogy legyen egy szép kajsziültetvényem, majd, ha lehetőségem lesz rá.

Egyenlőre szeretnék egy fát a kertemben nevelgetni.

Jó olvasni a tapasztalatokat, mert sokat tanulhat belőlük az ember.

Viszont lenne egy-két kérdésem:

Az egyik, hogy szerintetek a magyar kajszi mennyire jó fajta? Van-e már a nemesítettek között olyan, amelyik túlszárnyalja mind finomságát, esetleg a betegségekkel szembeni ellenállóságát? Lehet, hogy én vagyok lemaradva és még nem hallottam olyanról.

A másik, hogy Délegyházi lakos vagyok, ami ugye az alföld része. Itt eléggé sok homokból van minden, lehet-e kajszit ültetni ebbe a térségbe? Bár az eddig elolvasottak alapján úgy gondolom, hogy igen.

Van-e olyan, aki a közelben lakik és esetleg meg lehetne nézni a barackosát, tanácsokat, tapasztalatokat meghallgatni tőle?

Üdv,

Norbi

atrego Creative Commons License 2015.04.30 0 0 3655

készítek majd  fotókat.ez     egészen   biztosan fitoplazma.A  terület   Budapest   külterülete,a  XVI.ker.

A  fák  több helyről  származnak,részben  pedig    általam  erdei  fosókaszilvára    szemzettek.Ez a  betegség néhány éve tűnt  fel és  a  környéken  mindenfelé  fertőzöttek a  fák.Szerintem az egészséges növények is   előbb-utóbb   megkapják

Előzmény: arpad-lajos (3654)
arpad-lajos Creative Commons License 2015.04.30 0 0 3654

A mikoplazmák mai neve fitoplazma. Sajnos az antibiotikumos beöntözés és permetezés semmit sem ér. A permetezés sem használ. Néhány képet tegyél fel, hogy valóban a fitoplazmás megbetegedésről van-e szó. Az ország mely részén vagy? Melyik faiskolából származik a szaporítóanyag? Mindenki ugyanattól a faiskolától venné a csemetéket? Ez szinte elképzelhetetlen. Az elképzelhető, hogy egy faiskola egy-egy anyafája véletlenül fertőzött és az ebből származó utódok így fertőzötté váltak volna, de hogy minden fajta, az már nehezen képzelhető el. A NÉBIH felügyelői is ismerik már a tüneteket és biztos kivágatják a fertőzött anyafákat.

Előzmény: atrego (3653)
atrego Creative Commons License 2015.04.30 0 0 3653

felénk mindenfelé  tarol  a  kajszi   mikoplazmája,nekem is  mindegyik  fámon  láthatóak  a  tünetek.Szerintetek  antibiotikumos   öntözés-permetezés     hatásos   lehet?

Hiába   vágom ki  őket és  hozok  valahonnan  messziről"mikoplazmamentes" fákat,úgyis   átfertőződnek,bármivel és   bármikor  is   permetezek,annyira   fertőzött  a  vidék.

masterflash Creative Commons License 2015.04.30 0 0 3652

Sok szabadidőmben ilyeneket találok ki! Most mond meg!?

Előzmény: pupákdézi (3651)
pupákdézi Creative Commons License 2015.04.29 0 0 3651

Ez mesébe illő!

Előzmény: masterflash (3650)
masterflash Creative Commons License 2015.04.29 0 0 3650

Nekem hoztak a szüleim egy fát pár éve márciusban, amit egyből el is ültettem, majd nem történt semmi vele abban az évben.

A következő év május végén indult meg a fa, nagy szerencséjére, mert már gondolkoztam, hogy cserélem.

Szerintem, addig van esély, amíg a fa belül zöld, és nem pattannak az ágai.

Várjál türelemmel, van, hogy valamiért bealszanak az átültetéskor!

Az én fám már két méter magas, és a legjobb kopasz barack terem rajta, sajnálnám, ha kidobtam volna!

Előzmény: Anianita_12 (3648)
Mozo66 Creative Commons License 2015.04.28 0 0 3649

Kedves Anita

A kérdésedre a felsorolt lehetőségek közöl én a békén hagyást javaslom . Ha mostanra nem hajtott ki akkor nem sok mindent lehet tenni . Ha az alsó részen van még benne némi élet onnan esetleg kihajthat , de a továbbiakra tekintettel ez nem jó jel .... ha ilyen keservesen indul akkor nem nagy jövőt lehet jósolni neki .   Ha száraz a földje lehet kicsit öntözgetni , de nagy reményt nem kell táplálni .  Az őszig adj neki lehetőséget és ha nem lesz jó akkor tegyél helyette másik csemetét .

Előzmény: Anianita_12 (3648)
Anianita_12 Creative Commons License 2015.04.28 0 0 3648

Sziasztok!

Szeretném kérni a véleményeteket: Vajon van esélye a fácskámnak? 

Tavasszal pirosbimbós állapotban volt, amikor jöttek a nagy szelek, és nem hajtott ki, rajta vannak a száraz bimbók. Most megkapargattam a kérgét, alul zöld, a vesszői hajlanak, de meg sem moccannak a rügyek. Hogy tudnám visszacsalogatni az életbe? Öntözgessem? Vágjam erősen vissza? Hagyjam békén? Menthetetlen? Mi a jó?

Tavaly ültettem egy kis fát védettebb fekvésbe, ő csodásan van, virágzott, kihajtott, már szépen növöget.

Köszönöm!

Anita

Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.04.27 0 0 3647

Pontosan ezert kaptak enni tavaly isttallotragyat, meg minden cuccost.....

MI IS VARJUK AZ ESOT  :) :) :) 

Előzmény: Mozo66 (3645)
Mozo66 Creative Commons License 2015.04.27 0 0 3646

Elkeverték a mintákat . Vagy a faiskolában címkézték a Sz Mammutot C óriásnak .... ilyen előfordult már a hazai faiskolai gyakorlatban .

Amúgy nem azonosak .... persze ezen mi ne vitatkozzunk .

Előzmény: arpad-lajos (3643)
Mozo66 Creative Commons License 2015.04.27 0 0 3645

Szépek és sok is van rajtuk , de nekem ezek az ágak vékonynak és hosszúnak tűnnek ... lehet hogy csak a video torzítja el ???

Előzmény: Szerzo Laszlo (3644)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.04.27 0 0 3644

Sziasztok... Ma direkt felszaladtam.... megnezni a kajszik hogyan novogetnek... hat szepek :)

Nalatok is ilyenek????

arpad-lajos Creative Commons License 2015.04.27 0 0 3643

Pedryc Andzej 2008-ban írt MTA doktori disszertációjában ( a neten megtalálható) a következőket írja:

"A Ceglédi óriás és a Szegedi mammut szinonim elnevezések." Ezt a kijelentését molekuláris genetikai vizsgálatokkal támasztotta alá. Bárki elolvashatja a 150 oldalas igen alapos disszertációt.  Pedryc professzor ma az egyik legképzettebb hazai kajszinemesítő.

Én nem tudok ezen túlmenően vitatkozni, mert én csak a Ceglédi óriást ismerem.

Előzmény: Mozo66 (3636)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2015.04.27 0 1 3642

Legközelebbi előadásán lőjjél neki egy nyakast, hogy ne hazudozzon...

Előzmény: arpad-lajos (3640)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.04.27 0 1 3641

Otthon lehet a magyar fajtákban...

Előzmény: arpad-lajos (3640)
arpad-lajos Creative Commons License 2015.04.27 -1 0 3640

Pedryc Andrzej

Előzmény: Mozo66 (3636)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!