Minden kórházban más a módi, de ezt gondolom olvastad itt. Diabetológushoz biztos elküldenek, ô majd ad étkezési tanácsot. Amíg eljutsz hoozzá, addig is iktasd ki a cukrot, ehér lisztbôl készült dolgokat, pl kenyér, péksüti az étrendedbôl. Ne nagyon egyél aszalt gyümölcsöt, banánt, szôlôt, krumplit, rizst. Tejet inkább csak este igyál, reggel nem jó, mert hirtelen emeli a vércukrot, és naponta 3-4 dl-nél ne legyen több.
Egyébként a terhességi diabétesz kimondásához még lehet pár vizsgálatot scinálni vérvételbôl is.Van egy hgb1ac (most sajna nem vagyok otthon, hogy megnézzem így írják-e), ebbôl lehet következtetni arra, hogy amagas vércukor hány hete van, milyentartósan áll fenn. Aztán van un. 6 pontos vizsgálat, ami az étkezések utáni állapotot mutatja. Ennél ehgyomorra, reggeli után 1 órával, tízórai, ebéd, uzsi, vacsi után 1 órával ujjbegybôl vesznek vért.Ezt ambulansan csinálják, nem kell befeküdni. Az a jó, ha 6-nál, 6,2-nél nem magasabb az 1 órás érték. Bár nekem azt modták a SOTE I-n, hogy az éhgyomrit leszámítva az 5 átlaga ne legyn több 5,5-nél.
Ha van idôd kicsit olvasgass vissza, korábban írtunk itt határértékeket.
szerintem a dokid majd elküld a diabetológiára, ahol diétát és folyamatos kontrollt fognak javasolni. Az igaz, hogy egy vizsgálat csak szűrőérték, és több kell ahhoz, hogy diagnózist állítsanak fel? ez múlik a diabetológuson, h mennyire lelkiismeretes. (van olyan doki a szt.imrébe, aki csak diétára fog fogni, 2 hetente ránéz az értékeidre és ennyi, nem foglalkozik a "háttérrel") <én is a szt. imrében szültem, a 7.62-es terheléses értékkel diétára fogtak (7.8 a határérték), kéthetente kellett kontrollra járnom (éhgyomri vérvétel+evés után 1 órával)> remélem tudtam segíteni!
Sziasztok! A nevem Kistappancs, 25 hetes kismami vagyok, és a terheléses cukor a 4,9-es éhgyomri vizsgálat után 8,06 lett. (75gr.os cukros oldat, 2 óra után újabb vérvétel, Szent Imre Kórház) Ez elég soknak tűnik így az itt-ott olvasottak alapján. Szerintetek mi lesz majd a teendő? Hétfőn megyek a dokihoz, addig is jó volna tudni, mi van... Mit illenék ennem, mit nem? Gondolom, a jó kis karácsonyi sütijeimet tehetem is félre, bármennyire is fáj a szívem értük...
Az igaz, hogy egy vizsgálat csak szűrőérték, és több kell ahhoz, hogy diagnózist állítsanak fel?
Ha az ember meg van fázva, hasonlók a vizsgálat idején, az gondolom nem befolyásolhatja az értékekeket?
Az én inzulinos históriám szerintem túlzott óvatosság volt egy részről, másrészről meg nevetséges. A 75 gr-os terhelés után (a SOTE I-n egyből ezt csinálják) 7,71 lett az értékem, ez után elküldtek 6 pontos vérvételre, és közölték, hogy inzulin. Az én adagomat nem emelték és nem is csökkentették a terhesség további részében. Egyszer voltam diabetológusnál (vagy hogy hívják), amikor megmondta, hogy a 180 gr-os CH diétát hány evésre kell elosztani és evésenként mennyi ch-t ehetek. És némi tanácsot adott arra, hogy mit egyek. És amitől kiakadtam, hogy azt mondta, ha nagyon éhes vagyok, akár egy egész grillcsirkét is megehetet. Pedig ahogy utána olvastam a fehérjére is elvileg figyelni kell. Amikor a belgyógyász doki megmondta, hogy mennyi inzulin kell, 5 napot kórházban kellett töltenem, hogy figyeljék, hogy reagálok az inzulinra. Egyébként ez is nevetséges volt, mert a terhespatológián voltam és csak háromszor kaptam kaját, pedig nekem 6-szor kellett ennem. És nem is diétásat kaptam. No comment. Az 5 nap alatt 3-szor kellett 6 pontos mérést csinálni. Ebből a 18 vérvételből egyet csinált a nővér, a többit a saját vércukor mérőmmel csináltam és írtam az adatokat a papírra, ami aztán ment a dokihoz. Gyakorlatilag le se sz......ák. (bocs)
Ugyan a nőgyógyász dokimhoz két hetente kellett menni, és vittem a saját magam által mért vércukor értékeket. Gyakorlatilag azt írhattam volna a papírra, amit akarok, mert a fenti eseteket kivéve soha nem nézték a kórházban. Nekem azt mondták, hogy az éhgyomrit leszámítva a többi 5 mérés átlaga 5,5 vagy alacsonyabb legyen.
Másodszor, amikor most terhes lettem, megmondtam a dokinak, hogy ha magas lesz a terhelésem, nem vagyok hajlandó befeküdni, mert semmi értelme. Szerencsére most minden jó lett. :))))
Repedsarkú: az 5,8 nem magas evés után!!!! egyébként csak azt nem értem, hogy a szabolcsban kifejezetten jó a diab doki, miért nem oda küldenek, egyszerre a szülészettel. elméletben tényleg nem vállal minden kórház cukrosokat, legalábbis eredeti inzulinost nem, ezt tudom. (sőt kifejezetten csak a szabolcs és a SOTE I)
Kollina: jól értem, hogy egyszer voltál diab dokinál és utána csak otthon méregettél? ez nekem eléggé kuruzslásnak tűnik, remélem, félreértem.
Én most kéthetente járok a dokimhoz, a szabolcsban meg hetente kelett. Amit tudok a szabolcsban a nem inzulinosok is hetente jártak vérvételre+diétás napló, stb.
az inzulinigény úgy tűnik más a cukrosoknál és más a terhességi cukrosoknál, legalábbis itt folyton azt olvasom, hogy a terhességieknél végig nő, míg a rendes cukrosoknál a 34. hét körül csökken, hogy a baba inzulintermelése megindul.
Sokat olvasgattam már itt, köszi a jó tanácsokat!:) Tudod, ahány hely, sajnos, szinte annyiféle határérték létezik.:( Az én dokimnak 6,5 a határ, máshol 7 vagy még afölött. Múltkor említette egy rokonom, hogy 4 éves a gyereke, és nézegette a leleteit, és akkor még 8,2-et értékre nem kapott semmit, sőt! Diétáznia sem kellett.
Szerintem is szigorú volt, de legalább a diéta miatt nem híztam. :)) És most másodszor elő sem jött. :)))
Állítólag a terhesség végéig emelkedik az érték, de olyan is van itt a topicon, akinek mást mondtak.
Szerintem az 5,8 nem rossz, de én nem vagyok doki. Ha van időd visszaolvasgatni, akkor sok kérdésedre választ kaphatsz a hsz-ekből. Csak azért írtam ezt, mert sokan már megszültek, és lehet, hogy nem jönnek ide vissza, de sok jó dolgot osztottak meg itt velünk. Egyszer én ide beírtam határértékeket, hátha az is segít valamit.
Kollina, ez hihetetlen szigorú, szerintem, amit kértek tőled a SOTE I-en. Az én diabetológusom szerint 6,5-ös értéktől jön az inzulin. Ez a reggeli utáni értékre vonatkozik. 5,8-at mértem eddig legmagasabbat ebéd után egy órával. Ma már 0,4-el többet mértem (vércukormérőval) reggeli után, mint eddig, eddig 4,8 volt, ma már 5,2 lett:( Minden héten számíthatok majd rá, hogy rosszabbodnak az értékeim?
Én a SOTE I-es női Klinikára jártam terhesgondozásra és az első terhességem alatt inzulinos voltam, és nem kellett máshová mennem sem diabetesz rendelésre, sem szülni. Amikor kiderült, hogy "magas" a terhelés utáni értékem, ott a Klinikán - szülészeten - elmentem egy diabetológushoz tanácsadásra egyszer az elején. Majd egy hetet töltöttem a terhespatológián, hogy figyeljék, jó-e az inzulin adag és ennyi volt. Ez után én otthol mértem magamnak az értékeket.
Nekem azt mondták, hogy ha 6 pontos vérvételt csinálok -éhgyomri, reggeli után 1 órával, tízórai után 1 órával, ebéd után 1 órával, uzsonna után 1 órával, vacsi után 1 órával -, akkor az éhgyomrit figyelmen kívül hagyva a többi 5 átlagának 5,5-nek vagy kevesebbnek kell lennie, ekkor jó, és egy adat se legyen magasabb 6,2-nél. Már a szülés napján sem kellett beadni az inzulint. A második terhességemnél meg normális lett minden adatom, még csak diétázni sem kellett!!!
Most jött meg a vérvétel eredménye, 4,9 lett a cukrom reggeli után egy órával, ez nagyon jó.:) Viszont az ebéd utáni értékeim mindig rosszabbak, ez szerintetek hogy lehet? Ebéd után vénásan még nem mértek, csak én szoktam vércukormérővel, és mindig magasabb, mint a reggeli utáni mért vércukormérővel. (Azt hiszem, jól megaszondtam.:)) Szóval szerintetek ez gáz?
Nagy kérdésem az, hogy ha jelenleg a IX. ker.-be járok a diabetológiai szakrendelésre (ahol azt mondták, ha inzulinos leszek, akkor az I-es belgyógyászatra kell mennem), akkor ha inzulin kell majd, akkor én elmehetek a Szt. Imrébe, és kérhetem, hogy kezeljenek, de nem ott akarok szülni, hanem a II-es női klinikán?
Én is a Szt.Imrében szültem és én is inzulinos voltam.Megkérdeztem a diabéteszes doktornőt és a szülészemet is és határozottan azt mondták,hogy nem kell máshol szülnöm.ÉS ha nem koraszülőtt a baba akkor mivel van csecsemő neonatológus a szülészeten ezért rögtön ellenőrzik a babát és ha rendben van a cukra akkor őt semviszik el máshova.
Van egy barátnőm, aki első terhességénél inzulinra szorult. Dokihoz a Szt. Imrébe járt, meg diabétesz rendelésre is, + ott is szült (és tudtommal szó nem volt róla, hogy vmi miatt máshol kellene szülnie, vagy máshová kellene járni diab. rendelésre).< És most a második terhességénél is ugyanez a helyzet.>
27. hetes kismama vagyok. Csökkent glukóztoleranciám van, eddig diétával tudtam tartani a cukromat. Kérdésem az, hogy tényleg igaz-e, hogy ha egy kismama inzulinra szorul, akkor kötelezően az I. belgyógyászati klinika diabétesz rendelésén kezelik, és Szabolcs utcai kórházban kell szülnie?
Hát ne kelljen már, ott már voltam, nagyon nem volt szimpatikus (mármint az I. belgyóyászat diabétesz rendelése).
Akkor javasolják a terhességmegszakítást és még akkor is TE DÖNTESZ!!!! ha az elmúlt 2 hónap értéke, amit HgA1c-nek hívnak magas lesz. Ne kérdezd, mi a határ, mert én tudok olyat, ahol 8,3-ra már azt mondták, hogy sok, nekem most legutóbb 7,4 volt, ami számomra nagyon magas, mert még nem volt ilyen, a dokim mégis azt mondta, hogy próbálkozzunk a babával nyugodtan. :-) És úgy tűnik... de még kiabálom el. :-))))
Írj, ha van új dolog, kíváncsi leszek a folytatásra!
A cukorbetegség kezelhető.. akár diétával, rosszabb esetben inzulinnal! Ne keseredj el, ha cukorbeteg is vagy, neked nem genetikus kell, hanem diabetikus.. esetleg egy jó belgyógyász!
Azt tanácsolom, keress magadnak egy másik nőgyógyászt is.. A fene sem érti, miért kell ráhozni a kismamára a frászt.. amikor - főleg nálad - időben kiderült és odafigyeléssel, valamint törődéssel tényleg kezelhető ez a baj.
7 hetes terhes vagyok. Kedden voltam vér- és vizeletvételen. 7,8 lett a cukrom (2dl tej + zsemle + 1 óra). A doki felírt valami port, hogy azt kell majd éhgyomorra meginnom, és 2 óra múlva fogja megint megnézni. Ha az is magas + az elmúlt három hónapban kiugróan magas volt a cukrom, akkor cukorbeteg vagyok. 3 szoros az esélyem akkor, hogy beteg gyerekem születik, kell hívni egy genetikust, aki javasolhatja a terhességmegszakítást.
Lányok! Úgye ez nem így működik??? Tegnap óta csak sírni tudok, annyira kikészített.
Köszi. Azért nálam nem ilyen vészes a helyzet, édesség nélkül se haldoklom :) Amúgy pénteken voltam a védőnőnél, ő is nézegette a leleteimet, és neki is föltűnt az alacsony cukorérték. De azt mondta, hogy már több ilyennel találkozott, ezért egyszer felhívott egy diabetológus orvost (nagyon lelkes védőnőm van :) ), és azt a válasz kapta, hogy ez nem baj.
A másik, amit a babaneten találtam:
------
Kérdés: 16 hetes terhes vagyok most végeztek nálam PP vércukor mérést,
amelyhez 2 dl. tej és egy zsemle elfogyasztása után 1 órával
vetek vért. A vércukrom így 3,8 lett, ami az alsó határ, 4,2
alatti. Megpróbáltam utána nézni a dolognak, de mindenhol csak
a határérték feletti vércukorral foglalkoznak, mint a diabetes
jele.
Válasz: A vércukor terhelés után észlelt alacsony cukorérték miatt
megjöttünk a nyaralásból, msot tudok csak válaszolni.
a túl alacsony vércukorszint az túlzott inzulintermelést jelent, ami egy másféle betegség. tudok olyat, aki ilyenben szenved és rengeteget kell ennie, innia édeseket, hogy ne haldokoljon folyamtosan.
szóval, ha rendszeresen éhgyomri alatt mérnek a terhelés után, az szerintem gyanús, mert semmiképpen nem normális érték. az egészséges embereknek is megy feljebb valamennyit.
Repedtsarkú: a Szabolcsban azt mondták, hogy csak az aszpartam jó a babaának, bár ez is vitatott. ellenben a többit végképp nem javasolják.
Azért mert ikrek nem volt semmi más. császárral születtek, még aznap szoptattam őket segítséggel, másnaptól kint voltak, igaz csak annyit amennyit bírtam, de ha akartam volna egész nap kint lehettek volna.
A cukor miatt néha mérték a cukukat és kaptak pótlást az elejétől. De ez a szopit nem befolyásolta.
Köszönm, aranyos vagy! Sikerült kicsit megnyugtatnod. A kenyérevést eddig sem vittem túlzásba, a rozskenyérből is 2, max. 3 szeletet szoktam eltüntetni egy nap, többet még soha. Azt is a "svéd szárazkenyér" típusból, amit az IKEA tart, + sovány husi, hal, ilyesmik. Ennek köszönhgetően fogytam is az induláshoz képest 2,5 kg-t, de az nem baj, mert volt miből.
Azért a nem fehérlisztesekkel is csak óvatosan bánj, mert a rozskenyérben és minden barnakenyérben is ugyanannyi a szénhidrát mint a fehérkenyérben. A nem fehér az emésztés miatt jó igazából cukorproblémásoknak azt is csak mértékkel. Kivéve, ha diabetikus kenyér, de abban is elég sok ahhoz képest (normál kenyérben 100 grammban 55 gramm kb, diabteikusban 35, szóval vigyázni kelll általában minden gabonáva). Keress szénhidráttáblázatot, nekem itt, lentebb valamennyivel linkeltek be több ilyen oldalt, ami nagyon nagy segítség volt! Én kb 3 szelet kenyeret eszek meg egy nap, hát diéta előtt ez legalább a duplája volt alapból. De könnyen meg lehet szokni, nekem szépen vissza is állt a cukrom az első kontrollra, folytatom is bőszen a diétát, mert jövő héten újabb kontroll.
Igyekszem eljutni orvoshoz -a kórházban is dr. T.E. foglalkozik a cukros kismamákkal, úgyhogy patthelyzetnek látszik. Mindenképpen felkeresem, amint lehet.
A babáidat nem kezelték másképp, mint a többi babát? (Tovább inkubátor, nem adják oda, mert megfigyelik, stb...)?
Ikreket szültem, terhességi cukorral. Attól, hogy ikrek, ugyanannyinak kell lennie a cukornak. Az AFP nem mérhető megfelelően ikresen, de a cukor igen. Ugyanis nem a vércukrod fele jut a babákba egyenként, hanem ugyanúgy az egész. Szóval menj el valahova, mert ez így nem jó.
Köszi a választ, bár érthetően nem annyira örülök...
A hab a tortán: Első lehető alkalommal hívtam a diabetológiát -dr. Thaisz Erzsébet rendel nálunk is- és szabin van, de nem ám csak ő, hanem a váltótársa is, vagyis a telefonomtól számítva aug. 23-ig SENKI NINCS, aki fogadni tudna. Addig az ember ugye dögöljön meg... Bocs a kirohanásért. Persze igyekszem addig is mértékletesnek lenni, semmi cukor, semmi fehérlisztes kaja, sok zöldség, a gyümölcsöket is megválogatom, de változatlanul agybajt kapok az eü-től úgy, ahogy van. Persze a saját dokim is szabin, jövő héten megyek hozzá. Grrrr...............
Biztos vagy benne, hogy baj a "túl alacsony" terheléses vércukorszint? Ezt doki mondta neked? Nem kötekedni akarok, nehogy félreértsd, csak meg vagyok keveredve. Nekem ilyen volt az első terhességemnél is és most is (alacsonyabb, mint az éhgyomri), és mindig azt mondták, hogy rendben van. A neten is keresgéltem ezzel kapcsolatban, sehol nem találtam olyat, hogy ez rendellenes lenne.
Elköltöztünk, nem volt netem, most tévedtem ide és mennyi hozzászólás van! Fogok válaszolni mindenre, akkor is, ha már megvitattátok, minden vélemény használhat.:-)
Babaprojekt: kölötzés óta gyönyörűek a cukraim, most kaptuk emg a hivatalos engedélyt, kapásból gombám volt a jó napokon, illetve akkor már kezeltük, szóval nem kapkodjuk el a dolgot.:-(
új babások: gratulálok mindenkinek!
szigorúság: én a SOTE-ra járok, de ott tök lazák a Szabocls utcához képest. és ez jó, mert itt is betartom, csk más a hangulata.
édesítőszer terhesen: canderel kizárólag.
evés utáni felső határ 7,0.
gyorsan-lassan felzívodó: enyire nem érdemes szigorúan veni, mitn ahogy Nestea írja. de átl érdemes lassúakat enni.
100g: szerintem teljesen midnegy, hogy 75 g vagy 100g, a cukor akkor sem mehet fel!
3,8 terhelés után? ugye nem mondjátok, hogy az jkó? az totl alacsony, határérték alatt van még éhgyomrira is! az sem jó, ha túl erős az inzulin termelés!!!!
Szilvibank: szerintem magas a 8,8 evés után, terhesen. a Szabolcsban erre simán inzulint adnának már. ikrekkel végképp! én a helyedben elmenék egy újabb vérvételre a diabetológiára, jól küldött a védőnő.
étrendek: lányok néha zavar van a vonalban.:-) a cukorbetegség nem extrém dolgokról szól, hanem sokszor kevesetről, sőt, még az sem igaz, hogy keveset, mert én sosem vagyok éhes, sőt!