Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2009.05.17 0 0 1949
Tavasszal írta valaki, hogy ha az őszi évekig nem hajt 15 cm-nél hosszabb (vagy ilyesmi volt írva) ágakat, akkor nem érdemes vele próbálkozni, ki kell cserélni.
Van nekem egy csemetém, idén 4. éve, hogy oltottam, a koronájában nem volt még neki 20 cm-es hajtása. Na, idén összeszedte magát, és olyan szépen hajt, mint a többi, már most van 20 cm-es hajtása.
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.17 0 0 1948
Nem tudom ez az oldal szóba került-e már,azért felrakom.Nekem tetszik és több gyümölcsre is van hasonló /pl szilva,cseresznye ,meggy/
http://kertesz.palmai.eu/letoltes/IV.%20f%E9l%E9v/Gy%FCm%F6lcstermeszt%E9s/Szalay_Papp_Oszibarack_kajszi_termessztestechnologiaja.pdf
Flanell Creative Commons License 2009.05.17 0 0 1947
Itteni ötlet nyomán két éve egy fiatalon (ok nélkül) elhunyt sk kajszi gyökérről újrahajtó mirabolan alanyába raktam őszit, most van is rajta pár szem. Nagyon erősen hajtott tavaly.
Előzmény: napalm. (1943)
Vebber Creative Commons License 2009.05.17 0 0 1946

Nekünk is van egy Red Haven szilva alanyon.

Az alany kétféle szilva (szilvába szemzett szilva, amibe a Red Haven szemezve lett).

Törölt nick Creative Commons License 2009.05.17 0 0 1945
Nem hülyeség,az apósom már csinált/ na nem nekem.../ és én is fogok próbálkozni vele.Kíváncsi vagyok mennyit változtat ugyanazon faj más alanyon lévő példányához képest.Eddig csak kajszival próbálkoztam,nekem úgy tűnik lassabban nő rajtuk a kajszi,nem hoz olyan hosszú új hajtásokat mint vadkajszi alanyon.
Mozo66 Creative Commons License 2009.05.17 0 0 1944
Szépek a fák . A ritkítással én is hadilábon állok , holnap egy levéltápolás lesz , utána meg nekiállok válogatni a barackot .

Jön a kánikula !!!!!
Előzmény: Törölt nick (1940)
napalm. Creative Commons License 2009.05.17 0 0 1943
ti láttatok már szilva alanyon őszibarackot?
mert én ma igen egy weekendesnél.
napalm. Creative Commons License 2009.05.17 0 0 1942
nagyon szépen mutatkoznak!
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.17 0 0 1941
...és 1-2 saját gyártmányu körtém,tavalyi szemzések ill. egy idei oltás:
kököiol
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.17 0 0 1940
na még.../kicsit korán nyomtam meg a felrakás gombot/:
mt3újra nevelt első termése
haguhaldokló gumi
cre fiatal Cresthaven
harkerti Harko ,az idei sztárom
ha amit idén tud
car Ceglédi arany ritkítva
car2na ezt nem tudom kellene-e ritkítani,3 éves fa
.
Előzmény: Törölt nick (1939)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.17 0 0 1939
Teszek fel néhány képet a jelenlegi állapotokról/persze csak kivonatosan/:
kop sorkopsz sor részlet
tud1amit tud az idén
mt2
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.17 0 0 1938
Mi meg nem is vitatkozunk,csak beszélgetünk.:)
Előzmény: Mozo66 (1934)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.05.17 0 0 1937

Jujjjj....  :-S

Ez az átka a színtelen vegyszereknek,de nem hiányoltad a kannában  maradt  gyomírtót....hogy hova lett ?

Láttam  ma  a hagymáid  tényleg nagyon szépek , a sonka mennyire csípős ?

Bár  gondolom nagyon nem kóstolgatod őket ...

A lila fajtádból most nem is lesz magod , tudsz majd azért venni...?

Szétvágtam egy kisbarackot, kukac nem volt benne, de nagy valószínűséggel  valami

rovar  tett kárt benne...

Nem volt időm még alaposabban szemügyrevenni a többit...

Azért azt nem értem, ha egyidőben  szórom meg az összes fát akkor miért van ilyen ,

hogy nem egyformán hat , vagy pont azt a fát találták meg elöbb  a rovarok ...?

Előzmény: Mozo66 (1935)
Vebber Creative Commons License 2009.05.17 0 0 1936

Erre mondana valaki valami okosságot?

"Nálunk a gyümölcsfák -főleg a folytonos öntözésnek köszönhetően- a talajtól 10, 20 cm-re is elég komoly gyökeret hoztak.

Mikor teszek jót velük? Ha ezeket levágom, vagy ha meghagyom?

Itt továbbra sem volt csapadék, és nedvességet nem tudni meddig csak a locsolás útján kapnak."

Mozo66 Creative Commons License 2009.05.16 0 0 1935
ja .. szép eset volt .... csak neked mondom el ... : )

Gyomirtóztam Glialkával , ehhez egy külön kannám van ( békebeli sárga ) és maradt benn jó félig . Utána a húgom is akart gyomírtózni és a maradékot egy vödörbe öntötte ki . Eltelt néhány nap és permetezni kellett a hagymát a hagymalégy ellen . Motoros kanna ki , Bi 58 bele ... meg kell a víz , ugye . Látom ott a vödör benn " tiszta " víz , betöltöm a kannába , meg még egy vödörrel a hordóból és mehet a hagymára . Pár nap múlva nézem , olyan szépen hervadnak a kikelt gyomok a hagymavetésben , de nem tudtam mire vélni , kicsit később így járt a két leveles hagyma is . Kitalálható , hogy a bekevert glialkát tettem a kannába . Kb 1/3 -át sikerült legyomirtóznom , benne a szép lilát is .

Szóval tanultam az esetből .
Előzmény: F.Szilvi (1924)
Mozo66 Creative Commons License 2009.05.16 0 0 1934
Ez nem ennyire egyértelmű . Én azt tapasztalom , hogy egy fa ha jó erőben van akkor ki tudja nevelni a bevállalt termést ... ha nehezen is . Nálam sok fajtáról most potyog a felesleg , örülök is neki . Egy legyengült fa nem képes , vagy nem akarja ledobni a felesleget , még akkor sem ha beleszakad . Ez valahogy a szaporodási kényszerrel lehet összefüggésben . Tehát ha a termésbe szakad bele a fa akkor annak már volt előzménye . Nálam az idén 2 fa adta fel , igaz már 2-3 éve lehetett látni rajtuk , hogy valami zűr van . Viszont olyan is van ami tavaly gyengélkedett , jó erősen visszavágtam , most meg úgy hajt ... hogy csak na .

Szóval erről a gutaütésről még a nagyok is vitatkoznak .
Előzmény: Törölt nick (1932)
Mozo66 Creative Commons License 2009.05.16 0 0 1933
A honlapom fórumjára .... igen ritkán . Talán az idei fotókból majd teszek fel , természetesen érésben levő barackokról .

Kérdésem: milyen mély talajmunkát ajánlasz? Kertem a nyirségi homok és a bihari fekete föld találkozásánál van. Egyik vége enyhén homokos, másik vége szikes agyagra nyulik. A termő réteg kb. 60 cm, alatta a gyökerek számára átjárhatatlan kékagyag van. Az egészre azért laza talajszerkezet a jellemző. 10 lóerős kapálógépemmel akár 25 cm-es porhanyós réteget is tudok csinálni, de van egy kis 2 LE-s amivel 3-5 cm-est. Az őszibarack fáim (kb. 100 db) szépen díszlenek, különösen esős években.

( hogy a többiek is tudják miről van szó . )

A feltett kérdésedre .... sajnos nem tudok válaszolni egyértelműen , mivel nem tanult ember vagyok , " csak " tapasztalt , és a tapasztalatomat az itteni viszonyokról szereztem . Az egész biztos , hogy más az itteni kötött talaj meg más amit írtál . Az is egész biztos , hogy egy nyugalmi állapotban végzett mélyebb talajmunka nem árthat a növénynek ...sőt használ a következő évi gyökérfejlődésnek , ugyanúgy , mint a metszés az ágrendszernek . Az idén én is beszántottam a talajt és igen elégedett vagyok a lombozat növekedésével . Több olyan fa is van amit már ki akartam vágni és úgy erőre kaptak , hogy öröm nézni . Hogy ez a mélyebb talajforgatásnak tudható-e be vagy másnak , nem tudom , de azért biztos ez is benne van .

Bár szerintem egy rotációs kapa másféleképp munkálja meg a talajt , mint az eke , itt igazából az időzítést kell jól eltalálni ... ugye a várható csapadék függvényében .
Előzmény: Ali-bá (1931)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.16 0 0 1932
Túlterhelt fát is elérheti ,nem ?Amikor nem győzi kinevelni a sok kis gyümit ?
Előzmény: Mozo66 (1929)
Ali-bá Creative Commons License 2009.05.16 0 0 1931

Mozo!

A  fórumodra ritkán nézel rá?

Mom Creative Commons License 2009.05.16 0 0 1930
hát ez fantasztikus - mármint az őszi!

a kajszi pont Wuxalt kapott a rendes permetezésnél (asszem 2x is), de van Volldünger is, ha este jó idő lesz, akkor adunk neki...

(köszönöm)
Előzmény: Mozo66 (1929)
Mozo66 Creative Commons License 2009.05.16 0 0 1929
A gutaütés egy tünetegyüttes és a fa általános leromlása miatt következik be . A permetezés csak egy dolog a megelőzésben , az öntözés megint csak egy és a tápanyagellátás megint egy dolog . Aztán vannak más dolgok is .

Amit még lehet tenni : levéltrágyázás , mivel a gyökér már nem igen funkcionál , ezért is van az elhalás , és ha valami hormontartalmú szert alkalmazol pl Wuxal akkor nagyobb az esélyed .

Az ősziknél : nem kell lekapargatni azokat a ... micsodákat .... , azok levélmirigyek , amik mézharmatot választanak ki . Hangyák szokták nyalogatni , persze ha nem vegyszeres . Érdekes hogy egy ennyire ...kultúrnövénynek ... is megvannak az ősi fegyverei a rovarkártevőkkel szemben . Ha valami bogár rágja a levelét akkor a hangyák cserébe a mézharmatért elüldözik a kártevőt . Csak sajnos már sokféle kártevő van , és pl : a levéltetü ugyanezt a cselt alkalmazza .
napalm. Creative Commons License 2009.05.16 0 0 1928
@atifoci válasz | megnéz | könyvjelző 2009.05.15 22:29:23 © (1927)

megelőzni meglehet?
vagy egyszerűen jön mint derült égből....?
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.15 0 0 1927
Hát...ha a kjszi gutaütést kapott /ami igencsak előfordulhat.../ akkor azt már öntözheted...olyan ez mint az infarktus az embernél....
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.15 0 0 1926
Én se piacon láttam,hanem a fürdő területén lévő árusoknál,ott meg minden felárral megy /na nem a magyaroknak elsősorban.../.
Nagyban nem is foglalkoznék vele,de 1-1 db kuriózumnak megteszi,ezért szeretnék a sárga és kopaszasz változatából is.
Más...ma szemrevételeztem a fáimat,hát reménykedem,hogy semmi nem éri őket,mert azok /főleg/ amelyikek az elmúlt évekban csak elvoltak v. a tafrinában úsztak most szépek .A kopaszokat még ritkítani is kell,főleg a Harko-t.Hál isten a sok eső az új barackokat is megindította ....most azért drukkolok,hogy a vetett barackokból minél több kikeljen,mert /sajnos/ lehet hogy rá kell álnom a saját gyártásra a gyümifáknál /begyűrűzött a válság.../
Mom Creative Commons License 2009.05.15 0 0 1925
Sziasztok, kajszi és őszi ügyben is tanácsot kérnék.

A nagy öreg kajszink az ágelhalás klasszikus leforrázott leveles tüneteit produkálta egy nagy, terebélyes ágon, sok levéllel, mellékággal, és sok barackkal. Pedig kétféle lemosót is kapott tavasszal és azóta gombaelleneseket is....mit volt mit tenni, levágtuk tőből és sebkezeltük, ahogy itt nemrég olvastuk - megelőzendő a továbbterjedést.

Sajnos, úgy tűnik, hogy máshol is folytatódik ez a dolog. Mielőtt szép lassan elfogyna a fa, gondoltam azért megkérdezem, hogy tényleg erről van-e szó és ez az egyetlen megoldás-e (első két kép).
Annál is inkább, mert ma egy helybéli szaki azt mondta, hogy ássunk ki egy-két lapátnyi tányért a törzs körül, jól be kell öntözni, és ettől akkor rendbe fog jönni. (megjegyzem, rendszeresen locsoljuk, nem csak a törzsnél, hanem az egész korona alatt)

nem tudok feltölteni képet - itt vannak a linkek:
http://gallery.site.hu/d/9011073-1/kajszi1.jpg
http://gallery.site.hu/d/9011079-1/kajszi2.jpg

Őszi -> tavalyi ültetésű csemetéken találtam ezt ma - nem hernyók, nem is élőlények...de mik ezek a világos kunkorok a levélnyeleknél?
http://gallery.site.hu/d/9011086-1/oszi1.jpg
http://gallery.site.hu/d/9011089-1/oszi2.jpg

Előre is köszönöm
F.Szilvi Creative Commons License 2009.05.15 0 0 1924
Baleset ?...azt hittem nálad az ilyen kizárva....

Pedig a lilád a nyerő....!:-))
Mozo66 Creative Commons License 2009.05.15 0 0 1923
Az idén sonkahagymám van lilában . Egy kis ... baleset ... érte ősszel a hagymavetést így kicsit szűkebb lett a választék . De nagyon finom az ezüsthagymám , meg a sonka is .
F.Szilvi Creative Commons License 2009.05.15 0 0 1922

No..... hát végűl is nem kizárt, igen ma  is kapott...

Majd belekukkantok lakik-e valaki benne..

A barackosban melyik szer jobb a Sherpa vagy a  Decis, most függetlenűl az évi-

jétől ?

Amit páran is írtak levélsodródást,nálam is felütötte a fejét igaz csak az egyik fán..

Van/lesz lila hagymád?

Vebber Creative Commons License 2009.05.15 0 0 1921

Nálunk a gyümölcsfák -főleg a folytonos öntözésnek köszönhetően- a talajtól 10, 20 cm-re is elég komoly gyökeret hoztak.

Mikor teszek jót velük? Ha ezeket levágom, vagy ha meghagyom?

Itt továbbra sem volt csapadék, és nedvességet nem tudni meddig csak a locsolás útján kapnak.

Mozo66 Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1920
Vagy valami bogár belerakta a gyerekeit ....... rovarölőztél már ????
Előzmény: F.Szilvi (1916)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!