Keresés

Részletes keresés

woodruff Creative Commons License 2017.05.03 0 0 4881

Én a kétéves oltványt első és egyetlen fürtig hagyom,hogy lássam,következő évben mehet szálveszőre kordonra.

woodruff

Előzmény: Sanci07 (4880)
Sanci07 Creative Commons License 2017.05.02 0 0 4880

Én úgy gondolom hogy a tőke fejlettsége mutatja meg mikor mehet a drótra nem a kora!Az már más tészta hogy mikor engedem teremni.Természetesen én sem akartam húsz fürtöt hagyni de egy két kóstolót mindenképp.Vannak fajták pl:Kecskecsöcsű amin nálam két éves korában 8 fürtöt nevelt ki,és azóta is szépen hozza magát.Csak kárt okoztam volna avval ha akkor még két szemre újra visszavágom.Ha nem terhelem eléggé borzalmasan vastag vesszőt nevel és ez fagyállóságát hátrányosan befolyásolja.Ezért voltam kíváncsi a fajta terhelhetőségére,és növekedési erejére.

Előzmény: van_Persil (4879)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.02 0 1 4879

Két éves szőlőn 0 db fürtöt szabadna hagyni. A következő évben a meghagyott hajtásokon (6-8 db) egy-egy fürtöt. A 8 hajtáson a 20 fürt nem rendkívüli, de meghagyni annyit a tőke lassú halálát jelenti. Igazából a kétéves szőlőt két rügyre kellett volna metszeni, vagy ha többre, akkor csak két hajtásteghagyni.

A fentiek fajtától függetlenül érvényesek minden szőlőfajtára.

Előzmény: Sanci07 (4876)
Sanci07 Creative Commons License 2017.05.02 0 0 4878

Annyit még kérdeznék ha nálad termőalapok vannak akkor rövid csapra metszhető a fajta? Illetve még annyit ha leszedem a fürtöket,törjek ki hajtást is vagy a tőkének jobb ha több vessző van rajta termés nélkül?

Előzmény: szölőszem (4877)
szölőszem Creative Commons License 2017.05.02 0 0 4877

Kedves Sanci! Ha 2015-ben gyökereztetted, akkor abban az évben 0 éves volt.2016-ban volt egy éves a "tőke". Tehát most 2 éves. Általában 3 éves korban szokták kordonosítani, de ez sem teljesen igaz, mert nekem van olyan fajtám, ami most 4 éves, de még nem megfelelő vastag, és erős, hogy drótra hajtsam. A Nizina közepesen erős növekedésű, én még hagynám egy évig, hadd erősödjön. Most csak egy két fürtöcskét hagynák meg. Az én tőkém kb 6 éves, 6 termőalapon hat fürtöt hagyok minden évben (kb.3 kiló). Volt,hogy többet hagytam, de akkor később ért be, és nem voltak olyan nagyok a bogyók. De ez a megállapítás majd minden csemegeszőlőre érvényes, kivéve a lugasra.

Előzmény: Sanci07 (4876)
Sanci07 Creative Commons License 2017.05.01 0 0 4876

Kedves szölőszem! Van egy 2015 februári gyökereztetésű Nizina tőkém,ami olyan szép volt tavaly hogy idén lehajtottam egy vesszőt a drótra.Kérdésem az lenne hogy mennyire terhelhető a fajta,mert jelenleg nyolc hajtás van rajta ami kb 20 centis de eléggé vékonyka!A 8 hajtáson 20 fürtkezdemény van ilyet még nem is láttam,valószínűleg igen termékeny fajta lehet.Alapból nem hoz erős vesszőket vagy sokat hagytam rajta? Nálad van már termő idősebb tőke mennyire lehet terhelni hogy biztonsággal kinevelje a meghagyott fürtöket?Az oldaladon nem találtam termesztési tapasztalatot róla ha írnál pár sort megköszönném.

zola123 Creative Commons License 2017.04.30 0 0 4875

A pénz nem boldogít,viszont ha nincs akkor nem boldogul az ember....:)

Előzmény: woodruff (4872)
woodruff Creative Commons License 2017.04.30 0 0 4874
csereháti48 Creative Commons License 2017.04.29 0 0 4873

Nem jó szakmát választottál, de talán még nem késő átképezni magad, mondjuk gázszerelőnek ...

woodruff Creative Commons License 2017.04.29 0 0 4872

Mindenki,aki megteheti,pótcselekvésként,keres magának egy úgynevezett,hobbit.

Ami leköti,eltereli a figyelmét a fő foglalkozásáról.

Nagyon sok ember van aki,kínjában nem tud mit kezdeni a pénzével.

Nem akarom nevén nevezni az elnököt,van aki,szőlő birtokokat vesz,Tokaj hegyalján.

Nem mindenki kuporgatásból jut hozzá egy különlegesebb új fajtához.

Van akinek a milliárdos éves bevételéhez,ez egy toll pihe súlyú.

Példaképp lementem a Duna parti telkemre,a szomszédom most vette ,és 180 métert lerakatott tegolával a vízig.

3 méter szélességben és egy q7 állt a portán.

A számat tátottam!

Amíg én itthon teleltem,mások mire képesek ha van pénz.

woodruff

Előzmény: Csíkos Tigris (4871)
Csíkos Tigris Creative Commons License 2017.04.29 0 0 4871

Egyetértek,az ár nem mindig mérvadó/max.az ember zsíros kenyeret eszik hagymával és összespórolja,mert hát a gyűjtőszenvedély ha valakit megfertőz/hanem a források az kissé nehézkes! Főleg Orosz,Ukrán felől,ha nincs kapcsolat! Bár ha jól tudom valamelyik Lengyel oldalon majdnem minden új fajta megtalálható! Onnan azért könnyebb!

Előzmény: vegyigyümi10 (4870)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2017.04.29 0 0 4870

Vannak igények...,ha ilyen könnyen menne....

Nem feltétlen az ár az ami számít,hanem ,hogy egyáltalán honnan???

Előzmény: woodruff (4869)
woodruff Creative Commons License 2017.04.29 0 0 4869

Így látható az igényeid felsőbb kategóriásak.Mint az előttem szólótól láthattad ,egy újabb fajta beszerzése még ennél is többe kerülhet.

Erre fel kell készülnöd.

woodruff

Előzmény: Tibicsoki19 (4865)
Tibicsoki19 Creative Commons License 2017.04.28 0 0 4868

Vénuszt sikerült tavaly beszereznem. Most azt a fajtát nem keresem.

Előzmény: szölőszem (4866)
szölőszem Creative Commons License 2017.04.28 0 0 4867

Az általad keresett Century csemegeszőlő fajtát megveheted a Starkl kertészetben potom háromezerért.

Előzmény: Tibicsoki19 (4865)
szölőszem Creative Commons License 2017.04.28 0 0 4866

Kedves Tibicsoki!

Nem kell "csinálni", vagy csináltatni mert néhány oltványosnál vásárolhatsz rezisztens, magnélküli, korai, erős növekedésű csemegeszőlő fajtát. A neve:Vénusz. Csak időbe rendeld meg, mert sokan keresik!

Előzmény: Tibicsoki19 (4861)
Tibicsoki19 Creative Commons License 2017.04.28 0 0 4865

Nem ismerem úgy a szőlőfajtákat mint itt sokan, de a leírások alapján szóba jöhet például az Alenka, Anja, Century, Vanessa, Neptun.

És még gondolom van sok egyéb fajta, amiről nem találtam leírást, de megfelelne az előzőekben leírt kritériumoknak.

Előzmény: woodruff (4864)
woodruff Creative Commons License 2017.04.28 0 0 4864

Esetleg még a fajtákat is leírhatnád,melyiket szeretnéd? Melyik fajtára gondoltál?Melyikeket részesítenéd előnyben,?Nyugodtan írd meg így legalább mindenki láthatja,az igényeid milyen szinten vannak.

woodruff

Tibicsoki19 Creative Commons License 2017.04.28 0 0 4863

Sok ilyen fajta létezik. A gyűjtők tudják!

Előzmény: öreg_néne_b (4862)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.04.28 0 0 4862

Nem kívánsz egy kicsit sokat egyszerre?

Tibicsoki19 Creative Commons License 2017.04.28 0 0 4861

Őszi ültetésre szeretnék csemegeszőlő oltványt a következő paraméterekkel:

Rezisztens, mag nélküli, korai vagy középkorai érésű legyen. Nem baj ha erős növekedésű.

Aki elvállalná ,hogy csinál nekem ilyen oltványt az privátban jelentkezzen. A részelteket ott megbeszéljük.

Köszönöm előre is!

pintjano Creative Commons License 2017.04.28 0 0 4860

Jelenleg a Mo.-on forgalomban levő legjobb mésztűrő alany a Fercal

Szivesen kipróbálnám ezt az alanyt,de ahogyan Te meghatároztad nálam  5BB-van. Itt igen meszes a talaj... Az, hogy jobban fejlődik pl. a Zalagyöngye saját gyökerén, azt tapasztaltam, még nem kezdett "garázdálodni" a gyökértetű (lehet a többi fajtával nem lett volna ugyanez a tapasztalat, de azokat meg sem kiséreltem saját gyökerén).

Egyébként nagy különbségek vannak ebben a kis országban is mit és hogyan... S ha már irok-kérdezem mert nem tudom- ez az 5BB alany mennyiben "hibás" a téli fagykárért? Persze minus 20 alatt bőven és tartósan már lehet mindegy milyen az alany?? S a idei két minusz 5 is "segitett". üdv PJ

Előzmény: szölőszem (4859)
szölőszem Creative Commons License 2017.04.28 0 0 4859

Kapa bácsinak igaza van, az alany nagyban befolyásolja a növekedési erényt, érési időt, mésztűrő képességet, szárazabb, vagy nedvesebb talajt stb.

Jelenleg a Mo.-on forgalomban levő legjobb mésztűrő alany a Fercal. Most oltottam néhány vesszőt az egyik ismerősnek belőle, mert nagyon meszes talajon van a kertje. A T5C is jó mésztűrő, jobb mint az 5BB.

Az a baj, hogy a kertészetek sem mindig tudják milyen alanyra oltották az oltványosok,akitől a fajtákat kapják. Amiből éppen a legtöbb van, arra oltják. Olyat meg nem is kapsz ami Fercal-ra van oltva, legfeljebb ha külön megrendeled egy évvel korábban százas nagyságrendben.

Az volna a korrekt, hogy a "bilétán" rajta lenne az alany neve is. De olyan "nagy"kertészetek, mint a Síberz, vagy Starkl sem veszi a fáradtságot hogy ráírja. Jelenleg itt tartunk.

Előzmény: pintjano (4856)
Kapa bácsi Creative Commons License 2017.04.28 0 0 4858

Hát azért nem teljesen van így,ahogy írod nekem inkább az a tapasztalatom,hogy az oltványok jobban,nőnek előbb van az érési idő,stb a Teleki féle vadalanyok mésztűrőek,a Villányi,és a Tenkes "hegység"-hez lettek kikisérletezve.

van_Persil Creative Commons License 2017.04.28 0 0 4857

Pont a Nógrádi borvidék az, ahol a leginkább megsínylették a szölök (100 %-os kipusztulás) a filoxérát. A filoxéravész óta nincs Nógrádi borvidék...

pintjano Creative Commons License 2017.04.28 0 0 4856

S ahol nem "garázdálkodik" a gyökértetű, ott a saját gyökerén a nemes jobban fejlődik és nem is

"utálja" a meszes talajt... Az alanyok, csak jobban vagy kevésbé "tolerálják", de nem szeretik a meszes talajt. üdv PJ

u.i. ma láttam kötött talajon Zalagyöngyét és láthatóan semmi baja. Tulaj elmondása, és láthatóan is idős tőkék. De itt nem jellemző a nemes szőlő (Vanyarc Nógrád megye). Nálam viszont már vége a saját gyökerén kb 35 éve ületett Zalagyöngyéknek. Légvolalban nincs messze (Galgagyörk), de itt már vannak-voltak- nemes szőlők is, a gyökértetű jeleneléte is egyértelmű

Előzmény: van_Persil (4855)
van_Persil Creative Commons License 2017.04.27 0 0 4855

A talaj kvarctartalma a döntő, 75 % felett nem él meg.

A másik, hogy ahol nincs a közelben másik szőlő, ott előfordulhat, hogy kimarad a szórásból. De lehet nyugodtan tagadni a filoxéra létezését, attól még létező probléma és nem az oltványosok marketingfogása.

Előzmény: atrego (4854)
atrego Creative Commons License 2017.04.27 0 0 4854

Mindig jöttök ezzel a filoxéràval,meg az ezzel kapcsolatos pusztulàssal...Budapest XVI.kerületében lakom,a talaj betonkeményre összeàlló,agyagos,kötött föld.mégis vannak tizenéves,egészséges tőkéim és egy sajàt gyökeres80 évesnél öregebb Ezeréves Magyarorszâg Emléke tőke.....,hogy is van ez???

Előzmény: van_Persil (4851)
gyfa50 Creative Commons License 2017.04.27 0 0 4853
Előzmény: gyurka kertész (4850)
szölőszem Creative Commons License 2017.04.27 0 0 4852

Ha csak vízben gyökereztetted, akkor konténerezd be előtte palánta földbe. Mivel nagy a lombja, a bekonténerezést megsínyli a növény, vagyis lehervad, vagy akár el is száradhat.

Ezt úgy tudod kivédeni, hogy visszavágod a lombját, vagy fóliát húzol a növényre egy hétig, és hűvös helyre teszed. Kb. két-három hét múlva kiültetheted.

Előzmény: gyurka kertész (4850)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!