Mivel nálunk tűzött a nap, kimentem a kertbe egy kis rendcsinálásra, láttam, hogy klematiszok tele vannak rügyekkel.
Most alaposan visszavágtam mindegyiket. (Összesen 6 db van csak sajnos.) Remélem nem volt túl korai, de nem szeretném, ha a több méteres szárak végére akarna új szárakat növeszteni, oda koncentrálná a növény az energiáját.
Itt egész nap be volt borulva. Ha minden igaz, holnapra már jó időt mondtak, de csak 2 napra. Így egyik szemem nevet, a másik sír.
Ma klematiszos képeimet nézegettem, miután a köv. számban is lesz róluk szó, bemutatom a kedvenceimet, ha akis képre mentek ott lesz a nevük is :D (ZsuR figyelmébe ajánlom őket, hisz imádja őket, és olyan szerencsés, hogy több itt bemutatott fajta nő is a kertjében):
Én ősszel szaporítottam őket először! Emlékszem mert a nappali ablakába raktam őket és nem is figyeltem, hogy gyökeresednek-e a drágák. Locsoltam amikor a többi növényt is kellett. Mivel átlátszó műanyag edénybe raktam őket, tavaszra vettem észre, hogy milyen szép gyökereket eresztettek. Én is nagy szívfájdalommal vágtam vissza mindegyiket, és még a mai napig is fáj minden egyes centiért a szívem. De hát a szép növényekhez kemény szívre és éles ollóra van szükség.
Én még hozzátenném a saját véleményemet: Imádom a riportokat! Azt is, hogy van utánna egy kert alaprajz, amin áttekinthetem a kert tényleges elosztását.
Már én is nagyon várom a következő számot mert megint lesznek benne rózsák!
Nekem is van primulám én is cserépben virágzó állapotban vettem őket. Mikor elvirágoztak kiültettem mindegyiket és most nagyon szépen kezdenek hajtani. Már mindegyiknek van 3 levélkéje.:-)))
Ma nagyon jó idő volt erre felénk és kint kaparásztam a kertben egy kicsit. Átültettem a zsályát egy másik helyre, ahova majd a többi fűszernövényt is fogom tavasszal, hogy végre egy helyen legyenek:-))) Jó érzés volt megint kint tevékenykedni ennyi sötét tétlenségre ítélt nap után.
Megint tetszik a tartalma. Örülök a primulás cikknek, mert nagyonnszeretem. Tavaly 6 cseréppel vettünk, de nekem tönkrementek mire elvirágoztak. 2-t kiültettem, de nem maradtak meg. A 10-11.oldalon középen fent az a sárga-pink primula meseszép szerintem, még nem láttam azelőtt ilyen színűt.
23.oldal az almafa spalíron nevelve nagyon jópofa, talán a saját kertemben is fogom majd használni, mint látványelemet.
46-47.oldal mesés a tájkép az ágyásról. Nagyon jól kialakított, és csupa olyan növény van benne, ami itthon is biztosan megmarad, és még kapható is.
Az kertstílusokkal foglalkozó cikk közül a legjobban a mediterrán tetszik.
Nagyon tetszik az 56.oldalon kjialakított phenő mögötti rácsra futtatott rózsatömeg, akár soppoltákk akár nem, nagyon nyerő, az 58-on is tetszik az étkező körül futó kis fal.
A hosta megérdemelten lett az év növénye. A 61.-en a hortenziás kép, és ami mellette van nagyon tetszik.
62.-en ismét rózsás rácsok. Nagyon bejönnek, ilyet biztosan fogok csinálni majd egyszer én is.Ami nem tetszik az a 66.-on a tavat átszelő híd. Nekem nem jön be az a kivágás az elején középen.
Most várom nagyon a márciusit, mert megint lesz klematisz benne, a kedvencem.
Én azt vettem észre a buxus szaporításnál, hogy a tavaszi megindulás után -szigorúan felhős időben - végzett első metszés ágacskái maradnak meg, viszonylag sok vizet kívánnak és sűrű lombárnyékban cserépben tartom őket alátétbe locsolom csak.Eddig mindig megmaradtak, csak az a baj, hogy lassan lesz belőlük olyan amiből azután gömb alakot lehet nyírni.Ha megfogantak, nagy lelki fájdalmak közepette és manikürolló segítségével minden csúcsot visszavágok 1 levélkével, hogy elágazzanak és sűrű legyen.
A kertlátogatási projektben én is benne vagyok, de úgy olvasom nekem kell a legtöbbet utaznom. Őrült messze lakom tőletek!:-((( És persze tavaszra és nyár elején itt vannak a vizsgáim is. újabb szomorú szmájli. Talán én mégis kimaradok ...... pedig menni akarok nagyon!!!
Akkor úgy veszem hogy a szomszéd telke az enyém is!,,,,,Rengeteg növényt adtam már nekik,de majd reklamálok ha úgy látom nem megfelelően gondozzák "nekem"!!:-)))
Nem sokat vacakolok a buxus dugványokkal, mivel semmi konkrét tervem nincs velük. Az első adag véletlenül adódott, mikor megláttam a töltésre kidobva azt a gyönyörű bokrot (öreg, hatalmas példány volt), meg akartam menteni belőle valamennyit. Telelapátoltam két virágládát vakondtúrással, bemártottam a kb. 15-20 centis ágak végét gyökerezető porba és bedogdostam a földbe, eléggé egymás nyakára. A ház északi oldalán alig kaptak közvetlen napot, télire teljesen a fal mellé toltam és néha megnéztem, nem száradtak-e ki. Tavasszal a gyökereseket szétültettem. Kíváncsi vagyok az újakra. Ezek kissé sárgásra fagyott, de szép fás nyesedékek voltak, elég nagy részük biztatóan néz ki. Kint voltak a -18 fokban is. Minden évben lejön a bokrokról egy púpos vödörnyi nyesedék (több, mint 20 liter), van mivel kísérletezni. A dugványozás így kb. márciusra esik, akkor nyírom meg őket.
támogatom ezt a közös kertlátogatás ötletet! Nem kell ehhez sárga könyv :-) Csak szervezés kérdése :-) Ágiczáét biztos megnézem mikor majd teljes pompájában lesz a kertje, mert közel lakik hozzám :-)
Persze a dáliáknak megint nem tudtam ellenállni. Csak győzzem majd felszedni őket (az ültetésnél még lelkesebb vagyok). Néhány liliomot az olcsóbb fajtából. Zöld virágú kardvirágot, arra nagyon vágytam már. Fátyolvirágot, mert abból sosem elég.
Sziasztok! Sajnos nem tudtam megnézni Vtma albumát, mert vacakolt a gépem. Most járt le a víruskeresés, nem talált semmit. De élőben már láttam a kertjét, élmény volt! :)
Jöhettek. Én is szívesen végiglátogatnám a ti kertjeiteket! Ágiét láttam egyedül! Sajnos az enyém nem felelne meg a "Sárga könyv" kritériumainak, mert nagyon pici!
Ha Vtma benne van, akkor tavasszal szervezzük meg a közös látogatást!! Aztán majd kiderül, hogy sikerül összehozni az egészet! Remélem jó lesz, már most várom...:D:D:D Aztán mehetünk körbe egymáshoz is akár ;)