Lehet,hogy vmi biomódszert próbálok ki,pl nem tudom a csalánlé nem lenne-e jó ,a kertnek ez a hátránya ,a vegyesművelés.Most nem szívesen vegyszereznék,mert az eper mellett zöldségfélék is érésközeli állapotban vannak,majd meglátom.
Megnéztem a könyvben, csonthéjasokra Actara 14 nap, Chess 28. Rövid idősnek ott a Decis, igaz, a folyékony változatot nem írja őszibarack-levéltetűre, de azért nagyjából leviszi, főleg az előírtnál töményebben. Hivatalosan 3 nap az ÉVI, ha töményebben használod, akkor a biztonság kedvéért tarts 5 napot.
Mivel sok vegyszert kivontak így rá kell kérdeznem a gazdaboltban,Actara vgy Chess-t szoktam használni a tetvek ellen,de fejből nem tudom hogy ezeknek mennyi a várakozási ideje...esküdni nem szoktam rájuk,mert van akinek beválik van akinek nem...
Pl : a Biokál is egy humuszkivonat -ot is tartalmazó szer . Általános erősítő , serkentő . Amúgy a növényeknek nagy szükségük van erre az anyagra , csak mi általában nem vesszük észre .
azt hiszem szegény kajszinak itt a vége :( kapott korábban Wuxalt, most Volldüngert, kapott rengeteg vizet - köré locsolva, meg most két napja esténként órákig esett is, de mára így néz ki - az első képen a bal oldala meg a közelebb eső nagy ágak levelei szottyadtak el, a jobb oldala még él és virul, vajon kitart érésig, lesz azért termés?
anyunál van egy kb 14x24 m-es terület, ahova szeretnék gyümölcsfákat tenni majd ősszel. mit ajánlotok őszi és kajszi terén? milyen nem túl macerás, kezdő kertészkedő számára is metszhető-permetezhető és szépen termő fajtát érdemes keresni? milyen min. sor-tő táv ajánlott?
Azt hittem meguszom,de nem...megjelentek az őszibarackokon a levéltetvek.Sajnos 1-2 fával gondban vagyok,mert érik az eper és emiatt a permetezés most gáz lenne.A hegyen nincs gond mert külön van a veteményes rész ,ott nyugodtan fújkálhatok...mondjuk ott meg nincs tetü... Más...a már említett Levél probléma az Independencen vmi alkalmi elmezavara lehetett a fának,mert némi leállás után a növekvő hajtások már egészségesnek látszanak.
Igen . Folytatom , de meg kell várnom míg érnek a fák , mert szerintem az az igazán érdekes .
Nyáron a sorközöket kultivátorral gyomtalanítom , a fa sorát pedig gyomirtózom . A porhanyós réteg ..... hááát .... ez szerintem függ a talajtól is , mert ugye egy homoktalaj eleve porhanyós , de amúgy nem kell hogy mélyen porhanyós legyen , mert az kiszárad , csak a felső néhány centi , alatta viszonylag tömör legyen , hogy a vizet megtartsa , meg hogy a gyökerek tudjanak haladni benne . Szerintem a lényeg , hogy ősszel vagy tavasszal kissé át legyen forgatva , levegőztetve , aztán nyáron kell hagyni ahogy van .
Ja így már egész más ..... sőt teljesen normális . Attól nyugodtan lehet művelni a talajt , hogy hajszálgyökereket lehet találni a felső talajrétegben , persze nyáron már nem illik 20 centi mélyen átdolgozni . Ilyenkor már csak boronával és kultivátorral megyek rá 5-10 centi mélyen ... maximum .
Vebber kérdésére nem tudom a választ , illetve elképzelni sem tudom a dolgot ... almánál valami törpe alanyon láttam már ilyet , de hogy barack a föld felett gyökeret eresztene , ezt hihetetlen dolognak tartom , már csak azért is , mert nem illik 10-20 centi magasan kilógatni az alanyt a földből , és hogy a nemes az szemzés felett gyökeret eresztene ..... háááát , ez már a tudományos fantasztikum határát súrolja . De egy fotót megnéznék róla .
Hát, ha senki nem válaszol... Szerintem ha nem zavar a talajművelésben, most már hagyd meg a vastagokat. A vékonyakat el lehet vágni, ásni, szántani, stb. Ha nem öntözöd, akkor majd a lenti régiókba is fejleszt gyökeret, és ahol nedvességet talál, onnan gyűjti majd be. Nem hinném egyébként, hogy muszáj lenne már öntözni. Nálunk sem volt eső másfél hónapja, de a fák szépen hajtanak. Még soha nem öntöztem a felnőtt fákat, pedig csak 50-60 cm termőréteg van a vízzáró agyag fölött.
Tavasszal írta valaki, hogy ha az őszi évekig nem hajt 15 cm-nél hosszabb (vagy ilyesmi volt írva) ágakat, akkor nem érdemes vele próbálkozni, ki kell cserélni. Van nekem egy csemetém, idén 4. éve, hogy oltottam, a koronájában nem volt még neki 20 cm-es hajtása. Na, idén összeszedte magát, és olyan szépen hajt, mint a többi, már most van 20 cm-es hajtása.
Nem tudom ez az oldal szóba került-e már,azért felrakom.Nekem tetszik és több gyümölcsre is van hasonló /pl szilva,cseresznye ,meggy/ http://kertesz.palmai.eu/letoltes/IV.%20f%E9l%E9v/Gy%FCm%F6lcstermeszt%E9s/Szalay_Papp_Oszibarack_kajszi_termessztestechnologiaja.pdf
Itteni ötlet nyomán két éve egy fiatalon (ok nélkül) elhunyt sk kajszi gyökérről újrahajtó mirabolan alanyába raktam őszit, most van is rajta pár szem. Nagyon erősen hajtott tavaly.
Nem hülyeség,az apósom már csinált/ na nem nekem.../ és én is fogok próbálkozni vele.Kíváncsi vagyok mennyit változtat ugyanazon faj más alanyon lévő példányához képest.Eddig csak kajszival próbálkoztam,nekem úgy tűnik lassabban nő rajtuk a kajszi,nem hoz olyan hosszú új hajtásokat mint vadkajszi alanyon.