Utánna lehet a hajtásláncot is fejleszteni! No, meg annyiból mindenképp jó, hogy a modernebb technológiát ötvözi a régivel, szerez tapasztalatot is, és a legfontosabb: ha van hozzá kedve miért ne csinálná? Én megértelek, és igazad van, de hogyha ő azt szereti csinálni, no meg ki tudja, lehet a csehek fognak majd hozzá járni tuning tippekért! :D
Én nem akarom senkinek a kedvét elvenni, csak szerintem egy 50 köbcentis motort tuningolni ilyen szinten nem sok értelme van. Bár ha valaki esetleg versenyezni akar 50-es kategóriában, akkor megértem. De az esetleges plusz teljesítményt meg nem biztos hogy fogja bírni a hajtáslánc.
Miért nem próbálkozunk meg egy kisgép,pl láncfűész karbival?Ami membrános és emiatt bármilyen pozícióban működik!!!Elég lenne egy pici csőcsonk talppal a hengerre!!!
FIGYELEM!!! Danuvia fűnyíró eladó!Eredeti gyári termék,125ccm.Egy kertészet használta.Jó motorral,vadiúj csapágyakkal,szimmeringekkel...főtengely nem kotyog,gyújtása újszerű. Tank és berántótárcsa hiánnyal. Tartalék főtengellyel. Nekem 5e ft-ba van,annyiért továbbadom. Szombaton ,ha addig senkit se érdekel,sajna megy a méhbe...
Ma elvittem az egyik hengerperselyt meg az egyik dugattyút esztergáltatni.A külsejéből le kell venni 2tizedet,a belsejét meg 40-esre felnövelni.Ez lesz a bemérő cucc.Beszélgettünk kicsit a sűrítésről.Az elméleti sűrítést úgy számoljuk ki hogy összeadjuk a hengertérfogatot meg a hengerfej térfogatot,és elosztjuk a hengerfej térfogattal.Gyakorlatilag akkor kezdődik a sűrítés amikor a kipufogónyílás már bezárt.Ez a mustang gyári hengerénél a peremtől lefelé 30mm-el van.Ha kiszámoljuk a teljes sűrítési térfogat 35köbcenti.Ha ezt osztjuk a hengerfejjel akkor már csak 4.6:1-hez arány jön ki.Azaz 4.6 köbcenti benzin/levegő keveréket 1 köbcentibe sűrít össze.Ez nem valami sok.Ha megemeljük a kipufogónyílás magasságát akkor nő a sűrítés is némileg.
Mindenképpen kell külön membránház.Mégpedig vasból kell csinálnom,mivel aluból is meg lehetne,de legalább össze kéne pöttyinteni hegesztővel hogy ne essen addig szét amíg egy aluhegesztő össze nem hegeszti rendesen.De ez a kisebbik gond.A képen tényleg van egy "membrános" musti blokk,de szerintem az a vicc kategóriába tartozik.Erre szokták azt mondani hogy "nem szartak a kútba,csak a szélére és utána belepiszkálták".Így semmi értelme ennek a megoldásnak.Ott van a gyári kicsi karbi,közte a membrán,utána a membrán keresztmetszetét el sem érő gyári szívócső a majdnem 90 fokos kanyarjával,a gyári szívónyílás az alu hengertesten,és végül lehet gyári szívónyílás van a perselyen.Szerintem ennek csak annyi hatása van,hogy a karbi vége nem annyira benzines a visszabüfögött keveréktől.Igazából fekvő hengeres motoron két megoldás lenne ami tökéletes szívócsövet eredményez.Az egyik egy esőáramú karbi,mint ami a jawa90-en van.és azt teljesen merőlegesen vezetni a hengerre,a másik meg hogy ha forgótárcsás vezérlést csinálna az ember és ott minden hajlat nélkül merőlegesen a főtengelysonkákra vezetné oda az áramlatot.A kettő közül még az első jobban megvalósítható lenne.A második esetben a szívócső kissé zavarná a gyújtás megoldását,bár ügyesen ez is megoldható,de csakis akkus gyújtással,miniatűr gyújtási rendszerrel.Ezekről nem is igazán érdemes beszélni.Az első megoldásnál,még az is ott van,hogy ugye a váztól nem fér el a karbi sem,A második esetben meg a berugókar(ha van) nem férne el és a légszűrő lógna ki nagyon oldalra.Így marad a kompromisszumos megoldás.Azaz minél nagyobb ívben(szögben) kell hajlítani a gázáramlat útját.A hengerbe szerelt membránnál eleve mindjárt a gyárival egyező ívű(szögű) szívócső kellene.Ami megfelelhet,de nem az igazi.Jómagam azt látom elfogadhatónak amit pár cseh is megvalósított,hogy egy hengerhez minél közelebb levő membránház legyen,ami ferdén áll a hengerhez képest.Kb 45 fokos szöget kellene bezárnia,így is lesz benne ív,de nem olyan nagy hogy a gázáramlat sebessége a levágások miatt számottevően csökkenjen.Ebbe a házba kerül a membrán,majd erre kerül a szívócső amit szintén ívesre kell kialakítani.Itt a szög a membrán mértani közepéhez képest 135 fokot zár be,a hengerbordákhoz képest pedig párhuzamos lesz. Itt egy egyszerű kis rajz erről.
Szerintem az a "hatalmas felszabaduló nyomaték" a kuplung ideális kialakításának köszönhetően nem feltétlen fog a keréken is érződni, de próba cseresznye.
Nem, nem éppen ideális, ha rövidebb lenne, és nem olyan éles lenne a kanyar benne, az sokkal jobb lenne, de a karbicsek nem fér el, illetve tűzveszélyes lenne a henger fölött. Habáár, ha megnézzük a babettát... Olyasmi kellett volna ide is, mint ami a 90-es jaffán van.
Jobb ha külön házat csinálsz. Egyébként mintha valami olyasmit véltem volna felfedezni az előbbi linken lévő egyik képen: (http://jawa50vixteam.wbs.cz/jawa_50/13022010509_original.jpg ) De aztán elvetettem a dolgot mivel a mi értelme lenne egy hengertől "kilométerekre" lévő membránháznak? Egyébként a gyári szívócsőhossz az ideális? Aki csinált már másmilyet, annak van valami tapasztalata? Nekem van egy 20-as DAX/Monkey karbim valahol, gondolkodtam már hogy kipróbálom a Mustangon, de új közdarab kellene neki. Rézcsőből pont nincs 20-as, pedig aból össze tudnám hozni.
Joe, azért vigyázz majd a hatalmas felszabaduló nyomatékkal :D!
Ma voltam a szerelőnél.Adott ingyen egy másik jog dugattyút.Elég koxos volt a teteje,de sérülésmentes.Megpucoltam,és akkor tünt fel hogy ezen fél millivel vékonyabb gyűrűk vannak pedig jog mind a kettő.Ami eddig nálam volt annak 1.5-ös amit ma kaptam annak meg 1-es a gyűrűje.Nyilván jobb lenne a vékonyabb gyűrűs. Vettem egy jog membránt is kompletten 700-ért.Nem valami bóvli,malossi, karbonnyelves.Meglepő de a jogban nagyobb membrán van mint a yamaha dt80lc2-ben.Majd megmutatom képen is.De azért ne örüljek előre a sikernek,megint előjött egy probléma.Úgy akartam besüllyeszteni a membránt a hengerbe hogy az ék alak a menetirányban legyen.Tehát a két nyelv a henger két oldala felé.De ez nem jött össze mivel akkora mélyedést kéne csinálni,amibe belelógna a két felső tőcsavar is.Elfordítva már nem ér bele,de úgy meg az a baj hogy a membrán hátsó füle túllóg a hengeren,és beleér a vázba.Nincs kedvem azt csinálni mint a csehek hogy elvágták a vázat és két zártszelvény kikerüli a membránt :D Így az a megoldás marad hogy csinálok vaslemezből egy membránházat ami rácsatlakozik a hengerre,és arra csavarozom a membránt,meg a karbi szívócsonkját.És így oldalra lóg majd ki a karbi.Át kell még gondolni rendesen.
Arról még nincs szó.De pl a fogaskerekeket meg a kapcsoló izéket is úgy maratta ki. http://www.jawa50vixteam.wbs.cz/Jawa-50--silnicni-uprava.html legalul.