Az engedélyeztetés enm azt jelenti, hogy neked megengedik majd, hogy a gyerekednek ezt a nevet add, hanem hivatalosan, bárki számára anyakönyvezhetővé teszik. Persze valóban nem árt várni még néhány évet, hátha akkor könnyebben engedélyeznek ilyen neveket. Ha te akarod megváltoztatni, ahhoz is engedély kell ilyen esetben, ha jól tudom.
Az az igazsag hogy pontosan en sem tudom hogy Nasca-e vagy Nazca, a neten mindketto megtalalhato.
Jelenlegi baratomnak mindket nev tetszik, bar o azt szeretne ha en valtoztatnam a nevem Vimanara.Egyelore meg tavol a hazassag es a baba gondolata, szal meg nem akartam engedelyeztetni.
A Misi nekünk is tetszett, hasonlóan a Matyihoz, de a Mihály és Mátyás túl komor hangzású, ezért elvetettük.
Mindkét fiunknál a Kolos volt a sztár, de annyira ellenállt a család, hogy kénytelenek voltunk mást kitalálni. (Gergely 3 éves, Domonkos 7 hónapos).
Szóba jött még a Barnabás, Benedek, lányból a Boróka Anna megmarad a harmadik próbálkozásra.
Pedig a Lajos egész jó név, gyerknek is könnyen becézhető - Lali. Bár én nem adnám, a vezetéknévhez nem illik, de második névnek szerintem egyáltalán nem rossz. Persze a ti döntésetek lesz. :-)
Vettunk egy utonevkonyvet es mindketten kulon-kulon kiirtuk a leginkabb eselyes 30 nevet (2x mert meg nem volt biztos a neme). Termeszetesen egyetlen kozos nev sem volt, tehat volt 60 nevunk. Aztan mindketten atirtuk a listankat a masiktol szarmazo neveket is beleveve es szukitve 10-10 nevre. Lanynevben sikerult megegyeznunk viszonylag hamar (mar nem emlekszem mi volt :-) ) de fiunevbol meg igy is volt 20 mert a szukitett lista persze megint nem tartalmazott kozos neveket. A gyoztes Daniel nem szerepelt egyikunknel sem :-). Vegul elkezdtuk leirni csak azokat a neveket a konyvbol amelyeket olaszul es magyarul ugyanugy ejtenek es irnak. Maradt a Daniel :-) tortenelmi kompromisszum.
Az oregkori Bence csak szokas kerdese, ha valakit valahogy hivnak akkor az "hozzano".
Meginterjuvoltam a fiamat, mi lenne ha nem Daninak hivnak hanem Tadenak (nagyon tetszett kulonosen az olasz Taddeo valtozat). Ramnezett csodalkozva: En Dani vagyok, nem Tade! Olyan kepet vagott hogy nem mertem tovabb eroskodni, mi lenne ha :-)
A most tervezett babanak mar van neve, pedig meg el sem kezdtuk a lombikot :-), most nagyobb az egyetertes, talan mert mas lesz az apuka :-)
Ha lany akkor Olivia, ha fiu akkor Oliver. Masodik es harmadik neveken meg vitatkozunk de eselyes a Monika es a Zoltan. Parom ragaszkodna a Lajoshoz (nagyon kedvelt nagybacsi) de ellenallok erosen :-)
Spec. az én kisfiamat is Balázsnak hívják. Fogalmam sincs mi bajod ezzel a névvel. Nem hivalkodó és nagyon szép hangzása van. Akárkivel találkozunk mindenki dicséri a nevet és igaz, hogy divatos név, de szerintem egyáltalán nem olyan, hogyha az ember elkiáltja magát, akkor 600 Balázs rohan oda hozzá. A kisfiam 2 éves, de mióta játszótérre viszem (kb. 1 éves kora óta), azóta kb. egyszer fordult elő, hogy találkoztam egy másik Balázzsal.
Ismerek Gergő nevű 50 éves férfit is és semmi gáz nincs vele. Teljesen jól illik rá a név és egyáltalán nem cikis.
Az tény, hogy fontos, jól illeszkedjen a vezetéknévhez a keresztnév.
Bocsi,de nem tudtam szó nélkül hagyni, hogy ne álljak ki az egyik kedvenc nevem mellett.
Azokkal a nevekkel, amik már magyarnak tűnnek (mint pl. Ildikó), nincs bajom, csak a Pamelákkal, Bobbykkal, Kevinekkel...
A Vimana izgalmasan hangzik!! Meg valamelyikőtök emlitette az Emmát, azóta izlelgetem és egészen tetszik. (Bár mint látjátok, ezek megint lánynevek...:o( )
Mit szóltok a Heidihez? (önálló névként, nem a Hedvig becézéseként)Tudom, hogy ez se echte magyar név, de úgy látszik, csak az amerikaiakkal van gondom. :o)
m.
Bocsánat, de azt a fennsíkot, ahol azok a vonalak vannak nem Nazca-nak kell írni? Próbáltad már engedélyeztetni akár ezt, akár a Vimana-t a BM-nél? Hátha... Egyébként valóban különleges hangzásúak keresztnévnek, de a Vimana szép dallamú szerintem. Engem a Villőre emlékeztet. Mellesleg az sem túl gyakori. :-)
Köszönöm! Érdekes. Az biztos, hogy mást nem fognak így hívni és ha ilyen céltudatos lesz, mint a szülei, akkor az sem fogja zavarni, ha nem értik az emberek a nevüket. Kívánom, hogy elérd, amit szeretnél.
Sajnos az elso helyezetteket magyarorszagon nem lehet anyakonyveztetni:((((
Viszont nekem barati korben van egy srac , akinek Nasca a nickneve.Mivel imadom az ilyen kicsit spiritualis dolgokat, es ez a nev nagyon tetszik es szerintem inkabb fiunevnek valo, ezert orulnek ha majdani gyerekem a Nasca-fennsikrol kapna a nevet.
Nekem ez a nev csak fiuhoz kapcsolhato.
A Vimana:az indiai vedak konyveben az ismeretlen repulo szerkezeteket hivtak vimanaknak.En eloszor egy trance szam cimekent lattam, es nagyon megtetszett, raadasul csak ezt a nevet tudnam elkepzelni (legalabbis az elso) lanyomnak.Mondjuk az is sokat nyom a latban hogy vitorlazorepulok:)Meg szerintem noies is, raadasul tuti hogy masnak nem lesz ilyen neve.:)
Nekem nagyon tetszenek ezek a nevek (mar ket eve ezek), ugyhogy ha nem tudom anyakonyveztetni, akkor kulfoldon fogom inkabb megszulni oket.
Akkor tulajdonképpen te már meg is válaszoltad ezt a Bence dolgot:) Furának tartod a nevet egy idősebbnek, de ha belegondolsz az általad ismert Bencébe (ismersz egyáltalán más Bencét?), akkor nem is tünik neked furcsának, hogy ez a neve egy középkorú embernek:)Mert ez a név tartozik hozzá....és más névvel lenne lehet fura:)
Szabolcs? Dániel?:) Szerintem ezek sem rossz nevek...
rollller, nem tudok szűkiteni... :o) max annyiban, hogy nincs az a pénz, amiért Kevinnek hivnám a gyerekemet (bocs,ha vkit megsértek,nem akarom,csak egy magyar névhez szerintem nem passzol egy amerikai)
Csak érdekel,h ti miben gondolkodtok, hátha megtetszik valami. Régen tetszett a Balázs, Ádám, Dávid, de ma már ezek se igazán... :o(
a Barnabás nem rossz, csak kicsit gyakori mostanság, nem? (ahogy mondogatom magamban, egyre jobban tetszik! :o))
más ötlet? hátha bejön... köszi
m.
ui:láttam vkinél Lőrincet, ezt hogy lehet becézni?
Szerintem csak megszokás kérdése ez a Bence dolog:) Talán azért fura mindenkinek, mert nem egy régen használatos név (legalábbis itt, Mo-n)és még nem nagyon ismerünk olyan idősebb embereket, akit így hívnának. Ezért tünhet kicsit furának, annyira nem tudjuk emberekhez kötni még. Bár nekem abszolút nem tünt furcsának, hogy Szabó Bencének (exsportoló), Bence a neve, holott már nem egy tini.
Itt viszont én jegyzem meg, hogy a Marci viszont tényleg nem egy konkrét név (legalábbis tudtommal), hanem egy becenév...:)
Mindenki úgy dönt, ahogy akar + izlések és pofonok,de azért mégis megjegyzem:
a Bence tündéri név szerintem (komolyan!!), de képzeljetek el egy 30-40 éves meglett férfiút, akit Bencének hivnak... Én nehezen tudom elképzelni, de lehet, h bennem van a hiba.
Nekem a Marci és az Anna a kedvencem. Tudtok jó fiúnevet??? Mert nekem a Marcin kivül semelyik se tetszik... :o(