Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.05.24 0 0 1981
Csapadék: talán most egy kicsit sok a jóból,de nem panaszkodok /jellemző példa: normál eső után másnap anyu kertje sáros,de a hegyen már lehet kapálni...most meg a domboldalon is a sarat dagasztottuk...de muszáj mert némileg le is vagyok maradva...ráadásul a kultúrnövényken kívül a gyomok és a fű is nő...sőt jobban...a négykézláb gyomlálást rettenetesen utálom./Szóval eső volt bőven,jég nálunk nem ,de a szomszéd faluban pl volt.Egyik este erős szél is volt,de lényeges kárt nem csinált.
A ritkítást meg kellene a kerti fákon csinálni,a hajtásválogatást meg folyamatosan,ahogy sikerül.Sajnos a tetvek megjelentek /az őbarackon is/,de permetezni csak a hegyen tudok ,a kertben a borsó és az eper bezavar...Valami növényvédelmi beavatkozás várható mostanában ?Durvább rovarkártevők,monilia ellen kell még a barackokat fújni ?
Előzmény: Mozo66 (1980)
Mozo66 Creative Commons License 2009.05.24 0 0 1980
A fiatal fáknál szépen kiritkítottuk a fiammal a hajtásokat , gyönyörű is az állomány . A termőknél egyelőre a termésritkítással vagyok elmaradva ... rendesen . A jövő hetem erre fog elmenni . Mivel rekordtermés ígérkezik , csak az erős ... felesleges ... hajtásokat tördelem le . Ha kevés a barack akkor a termővesszőkről is válogatok le , de az ide év nem ilyen .

Amit írtál , a módszer jó , lényeg , hogy egyensúlyban legen a termés a lombozattal , ezt a gazda szeme látja helyesen .

Mi újság a csapadékkel ???? Jég nem volt ???

Nálam megint úgy 40 mm eső volt , cseppnyi jéggel meg viharos széllel , pár ágat a kajszikról , cseresznyéről letördelt , de komoly kár nincs .
Előzmény: Törölt nick (1979)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.23 0 0 1979
Ma a hegyen megcsináltuk a gyümölcsritkítást.A kopaszokon kellett ill. 1 almán.Az alma tisztuló hullás után is nagyon sokat meghagyott ált. 5 db-ot /helyenként és a kopaszok is nagyon sokat kötöttek.A szőrösöknél már nem ilyen a helyzet,ott csak a gumibarackot kell ritkítani nagyon,a többit már mértékkel v. egyáltalán nem.A kerti fákat csak minimálisan tudtuk megcsinálni,mivel a hegyi fákkal ellentétben itt létrázós fák vannak,nagyrészt.Létrázni pedig ma se erőnk,se időnk nem nagyon maradt,ráadásul a tegnapi eső hatásaként el is süllyedt volna.
Jut eszembe , a ritkítással együtt némi hajtásválogatást is csináltam,ez abból állt,hogy a függőlegesen le-fel álló új hajtásokat /legalább is egy részét/ leszedtem, a kis fáknál a vezér hajtáscsúcsának a konkurens elágazásait is.
Te szoktál ilyenkor vmilyen hajtáscsökkentő módszert alkalmazni ?
Előzmény: Mozo66 (1972)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.22 0 0 1978
Egyelőre csak egy fiatalabb fa egyik oldalán találkoztam velük,de felénk elég sok eső esett/most is átvonult egy kiadós vihar/ és az utána következő párás meleg "bíztatja őket".1-2 hozzávalót még csak összeszedek,de az ürmöt...hát azt sem tudom,hogy néz ki...és van-e a környéken...na majd vmit kotyvasztok...
Azért köszönöm :)
Előzmény: RékAri (1977)
RékAri Creative Commons License 2009.05.22 0 0 1977
Nem szívesen keserítelek el,de a csalánlé önmagában kevés lesz a tetvek ellen.Adj még hozzá fokhagymát ,tormát,bodzát és ürmöt.Ha nem akarsz ezzel bajlódni,javaslom a káliszappant.Gyenge fertőzésnél 1vol%,erősnél 3vol%(térfogatszázalékos) oldattal végezz lemosó jellegű permetezést.
Előzmény: Törölt nick (1976)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.22 0 0 1976
Lehet,hogy vmi biomódszert próbálok ki,pl nem tudom a csalánlé nem lenne-e jó ,a kertnek ez a hátránya ,a vegyesművelés.Most nem szívesen vegyszereznék,mert az eper mellett zöldségfélék is érésközeli állapotban vannak,majd meglátom.
Előzmény: Flanell (1974)
Vebber Creative Commons License 2009.05.22 0 0 1975

Hát igen.......

Nálunk ezt a méretet kb. 8-10 éves korára éri el.

Előzmény: ninovarga (1971)
Flanell Creative Commons License 2009.05.21 0 0 1974
Megnéztem a könyvben, csonthéjasokra Actara 14 nap, Chess 28.
Rövid idősnek ott a Decis, igaz, a folyékony változatot nem írja őszibarack-levéltetűre, de azért nagyjából leviszi, főleg az előírtnál töményebben. Hivatalosan 3 nap az ÉVI, ha töményebben használod, akkor a biztonság kedvéért tarts 5 napot.
Előzmény: Törölt nick (1973)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.21 0 0 1973
Mivel sok vegyszert kivontak így rá kell kérdeznem a gazdaboltban,Actara vgy Chess-t szoktam használni a tetvek ellen,de fejből nem tudom hogy ezeknek mennyi a várakozási ideje...esküdni nem szoktam rájuk,mert van akinek beválik van akinek nem...
Előzmény: Vebber (1968)
Mozo66 Creative Commons License 2009.05.20 0 0 1972
Pl : a Biokál is egy humuszkivonat -ot is tartalmazó szer . Általános erősítő , serkentő . Amúgy a növényeknek nagy szükségük van erre az anyagra , csak mi általában nem vesszük észre .
Előzmény: Törölt nick (1966)
ninovarga Creative Commons License 2009.05.20 0 0 1971
Ez a negyedik életéve
Előzmény: Vebber (1880)
Vebber Creative Commons License 2009.05.20 0 0 1970

Én még nem temetném teljesen el a fát a helyedben.

Minnél hamarabb le kellene vágni az egyértelműen beteg részeket (egy kis egészséges résszel ha lehet), és a friss vágásoknál sebkezelni.

Azon a részen ahol már elhervadt levelek találhatóak, biztos, hogy nem lesz beérett termés.

Előzmény: Mom (1969)
Mom Creative Commons License 2009.05.20 0 0 1969
azt hiszem szegény kajszinak itt a vége :(
kapott korábban Wuxalt, most Volldüngert, kapott rengeteg vizet - köré locsolva, meg most két napja esténként órákig esett is, de mára így néz ki - az első képen a bal oldala meg a közelebb eső nagy ágak levelei szottyadtak el, a jobb oldala még él és virul, vajon kitart érésig, lesz azért termés?

anyunál van egy kb 14x24 m-es terület, ahova szeretnék gyümölcsfákat tenni majd ősszel. mit ajánlotok őszi és kajszi terén? milyen nem túl macerás, kezdő kertészkedő számára is metszhető-permetezhető és szépen termő fajtát érdemes keresni? milyen min. sor-tő táv ajánlott?

Előzmény: Mozo66 (1929)
Vebber Creative Commons License 2009.05.20 0 0 1968

Mivel fogod a levéltetveket megkínálni?

Van esetleg valami amire esküszöl, mert az élelmezési határideje rövid, és használ is?

Azért kérdezem mert én Mospillant szoktam használni, de nálunk is érik a megy, így azt már nem használhatom.

Előzmény: Törölt nick (1967)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.19 0 0 1967
Azt hittem meguszom,de nem...megjelentek az őszibarackokon a levéltetvek.Sajnos 1-2 fával gondban vagyok,mert érik az eper és emiatt a permetezés most gáz lenne.A hegyen nincs gond mert külön van a veteményes rész ,ott nyugodtan fújkálhatok...mondjuk ott meg nincs tetü...
Más...a már említett Levél probléma az Independencen vmi alkalmi elmezavara lehetett a fának,mert némi leállás után a növekvő hajtások már egészségesnek látszanak.
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.19 0 0 1966
Ez a humuszkivonat mit takar ?...és mi célt szolgál ?
Előzmény: Mozo66 (1965)
Mozo66 Creative Commons License 2009.05.19 0 0 1965
Humuszkivonattal + némi tápanyag .
Előzmény: Törölt nick (1958)
Mozo66 Creative Commons License 2009.05.19 0 0 1964
Igen . Folytatom , de meg kell várnom míg érnek a fák , mert szerintem az az igazán érdekes .

Nyáron a sorközöket kultivátorral gyomtalanítom , a fa sorát pedig gyomirtózom . A porhanyós réteg ..... hááát .... ez szerintem függ a talajtól is , mert ugye egy homoktalaj eleve porhanyós , de amúgy nem kell hogy mélyen porhanyós legyen , mert az kiszárad , csak a felső néhány centi , alatta viszonylag tömör legyen , hogy a vizet megtartsa , meg hogy a gyökerek tudjanak haladni benne . Szerintem a lényeg , hogy ősszel vagy tavasszal kissé át legyen forgatva , levegőztetve , aztán nyáron kell hagyni ahogy van .
Előzmény: Ali-bá (1959)
Mozo66 Creative Commons License 2009.05.19 0 0 1963
Ja így már egész más ..... sőt teljesen normális . Attól nyugodtan lehet művelni a talajt , hogy hajszálgyökereket lehet találni a felső talajrétegben , persze nyáron már nem illik 20 centi mélyen átdolgozni . Ilyenkor már csak boronával és kultivátorral megyek rá 5-10 centi mélyen ... maximum .
Előzmény: Vebber (1961)
Vebber Creative Commons License 2009.05.19 0 0 1962
féreérthet=félreérthető
Vebber Creative Commons License 2009.05.19 0 0 1961

"Nálunk a gyümölcsfák -főleg a folytonos öntözésnek köszönhetően- a talajtól 10, 20 cm-re is elég komoly gyökeret hoztak."

Nem a föld felett, hanem a talajtól lefelé 10, 20 cm-re, benne a talajban.

Elnézést ha féreérthet voltam.

Előzmény: Mozo66 (1957)
Vebber Creative Commons License 2009.05.19 0 0 1960
Köszönöm a választ.
Előzmény: Flanell (1951)
Ali-bá Creative Commons License 2009.05.18 0 0 1959

Visszatérve a talajmunkára: szóval Te tavasszal megszántottad, aztán rotációval elmunkáltad. És a nyári gyomtalanitás?

Milyen mély porhanyós réteget célszerű kialakitani a fák alatt?

Honlapodon a 2007-es fajtabemutatód, kívánatos képei végén azt igérted, majd folytatod. Azt hiszem nem csak én várom.

Előzmény: Mozo66 (1933)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.18 0 0 1958
Mivel tápolod most ?
Előzmény: Mozo66 (1944)
Mozo66 Creative Commons License 2009.05.18 0 0 1957
Vebber kérdésére nem tudom a választ , illetve elképzelni sem tudom a dolgot ... almánál valami törpe alanyon láttam már ilyet , de hogy barack a föld felett gyökeret eresztene , ezt hihetetlen dolognak tartom , már csak azért is , mert nem illik 10-20 centi magasan kilógatni az alanyt a földből , és hogy a nemes az szemzés felett gyökeret eresztene ..... háááát , ez már a tudományos fantasztikum határát súrolja . De egy fotót megnéznék róla .
Mozo66 Creative Commons License 2009.05.18 0 0 1956
Szerintem ez a Ceglédi óriás .... tipp .
dako60 Creative Commons License 2009.05.18 0 0 1954
Ez milyen fajta, szép a termése a csapadék hiány ellenére:
Előzmény: Törölt nick (1953)
Prof.William Creative Commons License 2009.05.17 0 0 1952
Nállunk olyan van. Még nagyapám ültette. Az itteni talajon nem marad meg az őszibarack de hála a szilva alapnak még mindig semmi baja.
Előzmény: napalm. (1943)
Flanell Creative Commons License 2009.05.17 0 0 1951
Hát, ha senki nem válaszol...
Szerintem ha nem zavar a talajművelésben, most már hagyd meg a vastagokat. A vékonyakat el lehet vágni, ásni, szántani, stb. Ha nem öntözöd, akkor majd a lenti régiókba is fejleszt gyökeret, és ahol nedvességet talál, onnan gyűjti majd be.
Nem hinném egyébként, hogy muszáj lenne már öntözni. Nálunk sem volt eső másfél hónapja, de a fák szépen hajtanak. Még soha nem öntöztem a felnőtt fákat, pedig csak 50-60 cm termőréteg van a vízzáró agyag fölött.
Előzmény: Vebber (1936)
Flanell Creative Commons License 2009.05.17 0 0 1950
Ja, és az a hátránya állítólag, hogy az őszi állandó visszametszése miatt borzasztó módon hajtja a sarjakat.
Előzmény: napalm. (1943)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!