Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.15 0 0 4911

Szia!

Én tegnap este permeteztem, vegyes csemegeszőlő 

Lisztharmat: Topas+Thiovit Jet

Peronoszpora: Ridomil Gold

Előzmény: 122512 (4910)
122512 Creative Commons License 2017.05.15 0 0 4910

Üdv.

Most, hogy végre derült ég van és nem várható eső szeretnék Szerdán permetezni a kis szőlősömben.

Milyen összetételű szert ajánlotok?

Sanci07 Creative Commons License 2017.05.14 0 0 4909

Az egy tő kései fakadású Évámon jelenleg 10cm-es hajtások vannak tele fürtökkel,gyakorlatilag ezen az egyen több van mint a másik három tőkémen együttvéve! Gyakorlatilag olyan mint ha a -19 fok semmi kárt nem tett volna benne.Van valakinek ötlete hogy maga a tőke miért hajtott ki vagy három hét késéssel a másik háromhoz képest? Egymás mellett vannak feltételek ugyanazok!

van_Persil Creative Commons License 2017.05.09 0 0 4908

Viszonyításképp, hogy felénk a hideg mennyire vetette vissza a természetet: az akácnak már fehérbimbósnak kellene lennie, a hétvégén ki kellett volna nyílnia, a repcének meg a hétvégére le kellett volna mennie, ehelyett csak a jövö hét végére fognak.

Nálunk elsösorban a kétéves (két éve ültetett oltvány) tökéket kapta el a fagy, meg a termök közül a vénuszt, afüz alit, chassleas-t (piros, fehér) azaz a leginkább beindult fajtákat. A moldova, nero, pölöskei 8az alant emlegetett fajták közül) elég szépen jönnek fel.

Általánosságban szerencsére -ahhoz képest, ami elsöre látszott- jobbára csak a szél gyötörte meg a kis levélkéket, olyan nem volt, hogy a vitorla sérült volna a nem elfagyott hajtásokon, söt a fürtkezdemények se.  Soronként (33 töke) kb. 5-10 hajtás lehet elfagyva) Kb. egy hét kellett a hajtásoknak, hogy beinduljon a hajtásnövekedés. Holnap permetezek, ha nem lesz szél, 1 % thiovit + 0,4 % dithane + 0,4 % vuxal-la (utóbbi, vagy valami hasonló szer) nagyon fontos a vontatott növekedés miatt a fagygyötört tökéknél.

A zöldbe fás oltás ideje amúgy az akácvirágzás két hete szokott lenni...

Előzmény: Maci_P (4906)
122512 Creative Commons License 2017.05.09 0 0 4907

Moldova: nemrég idult meg most kb 10cm
Bianca: Nő mint a veszett fene Most Kb 50cm
Pölöskei muskotály: Kb 25cm
Teréz: Lassan halad kb 15cm
Belüj Originalnüj: Ugyan az a szint mint a Teréz
Opus: kb 20cm

Előzmény: Beer Monster (4903)
Maci_P Creative Commons License 2017.05.08 0 0 4906

A fajták fakadási ideje nagyon különböző, kb. 2-3 hét is van a legkorábbi fajták és a legkésőbb fakadók között. Az április lehűlés az éppen fakadókat meg talán vissza is fogta idén. Az alanyfajták többsége nagyon korai fakadású, még a korai nemesekhez képest is. Úgy vettem észre, befolyásoló tényező az is, ha saját gyökéren van valami, vagy akár az is, ha egy nemes közben oltás is van (átoltás miatt ez nálam is létező dolog). Aztán az is befolyásol, hogy mikor metszettél, milyen módszerrel, mert a szálvesszőzés korai fakadást ad, de ha nagyon későn metszel, az meg visszafogja a fakadást. Ha a föld közelében bakműveléssel dolgozol, az is gyorsít a fakadáson. Ha melegebb helyen van, 1-2 hetet az is rátehet. A Moldova és a Pölöskei pont későbbi fakadásúak, de a fentiből láthatod, hogy magában a kérdés nem sokat ér, a többi körülményt is figyelni kell. Az biztos, hogy idén vontatott a fakadás, elhúzódó virágzás várható. Ja, és tavaly előtt pl. már vígan oltogattam zöldbe-fást, idén még 1, de inkább 2 hét, mire nekiállhatok.

Előzmény: Beer Monster (4905)
Beer Monster Creative Commons License 2017.05.08 0 0 4905

Inkább arra vonatkozik a kérdés, hogy egymáshoz képest hol tartanak a fajták. Van-e közülük, ami kimondottan korán vagy későn kezdi a lombosodást?

Ez már elég független a területtől is.

Előzmény: Maci_P (4904)
Maci_P Creative Commons License 2017.05.08 0 0 4904

A két fajta azonos, mert van ilyen hasonneve, de van egy Pannonija borszőlőfajta is, azt is írhatja valaki hibásan Pannóniának, de mivel itthon kevéssé elterjedt, nálad a csemegéről lehet szó.

Van egy-kettő a listádból, de nem kívántam felsorolni a teljes fakadási soromat, sose értem volna a végére.

Ha lenne valami konkrét kérdésed, tedd fel, egyébként meg ha arra vagy kíváncsi, kinél hol tart az adott fajta: mindenkinél kicsit más lesz az állapot. Ha valamid nem hajt, akkor meg vágd el a felső rügy felett a vesszőt, ha nem szép zöld, akkor egy kicsit visszább is vághatod, szétvághatod a rügyet, és kiderül, ha elfagyott - ha él, akkor kend le sebkezelővel.

Előzmény: Beer Monster (4903)
Beer Monster Creative Commons License 2017.05.08 0 0 4903

A Pannónia és a Pannónia kincse fajták megegyeznek?

Moldova
Japán Izabella
Iber francia/La Glorie de Seibel/Seibel 5409
Bianca
Pölöskei muskotály
Teréz
Borsmenta
Livia
Belüj Originalnüj
Regina/Augusztin
Krasotka
Muscat frumosa/Frumosa alba/Csíkszépvíz alba
Muscat bleu
Magdolna
Opus
Southern Home
... vannak valakinél?

Előzmény: Maci_P (4902)
Maci_P Creative Commons License 2017.05.07 0 0 4902

Néró nekem már 20 cm felett is van, de ugyanazon a területen, csak a laposon meg van olyan, ami 5 cm, esetleg éppen most hajt.

Talisman cl. Stimul kb. Néróval együtt fejlődik, Nagyesda Azos most fakad csak. Ja, Esther is kb. Néró nagyságú, de Göcseji Zamatos pl. pár centis csak. Szóval elég vegyes a kép, és nem tudom, hogy egyes töveknél elfagyott a főrügy, és azért ilyen lassú, vagy az időjárás tréfálta meg őket ennyire. Pannónia kincse is kb. 10 cm-s. Vénusz szintén nagyon előrehaladott, talán még Nérónál is jobban, de az nem egy területen van, így nem teljesen jó összehasonlítani.

A rezisztenseket pár kontaktos kezeléssel meg lehet óvni, de ekkor hasznos egy lemosó, mert az gyéríti az atkákat, ugyanezért érdemes pár leveles állapotban kénnel végigmenni rajta, virágzás előtt meg rezet is érdemes adni nekik, mert a fürtök egyes fajtáknál virágzásban érzékenyek. És ha a terület korábban erősen vegyszerezve volt (rovarölővel is), akkor csak óvatosan a permetezés leállással, mert a rovarölő viszi a hasznos rovarokat is, és ha megszünteted a védekezést a káros rovarokkal szemben, azok gyorsan felszaporodnak, de az ellenségeik kevéssé. Ez az atkánál erősen jelentkezik, ezért írtam fentieket.

Előzmény: Beer Monster (4901)
Beer Monster Creative Commons License 2017.05.07 0 0 4901

Nero, Esther mennyire hajtanak, akinek van?

Beer Monster Creative Commons License 2017.05.07 0 0 4900

Ezekről egyébként mindegyikről rebesgetik, hogy rezisztens, a Favorit és a Kozmáné kivételével. Nem próbáltad még esetleg őket minimális növényvédelemmel, vagy neadjisten permetezés nélkül?

Előzmény: Sanci07 (4899)
Sanci07 Creative Commons License 2017.05.07 0 0 4899

Hát nem sorolom fel fajtánként de a legkisebb a Jupiter,Nagyesda és egyik tő Éva.

A legnagyobbak a Favorit, Kozma P.-né, Bielij Kokl, Katherina.

Előzmény: Beer Monster (4897)
memorix Creative Commons License 2017.05.07 0 0 4898

szerda éjszaka -2, +3 fokot mond az időjárás jelentés

Beer Monster Creative Commons License 2017.05.07 0 0 4897

"5 centis hajtástól 40 cm-ig minden"

Fajták szerint van valami szabályosság benne?

Előzmény: Sanci07 (4896)
Sanci07 Creative Commons License 2017.05.07 0 0 4896

Az a helyzet hogy a 4-5 leveles hajtás az Éván csupán 6-7 cm mert még nem nyúlottak meg az ízközök.

Növényvédelemben azt kapják amit nálam is 2×felszívódó,3×kontakt.

Idén még nem volt vegyszerezve,jövő hét végén kapják az elsőt:

-Thiovit-Jet

-Dithane

Saját szőlőmben nagyon vegyes a kép 5 centis hajtástól 40 cm-ig minden méret megtalálható!

Csíkos Tigris:

Mindegyik Éva tőkém jó egy volt képes rövid csapon is teremni a többi nem! Akik vittek mindegy volt melyikről kaptak csak kapjanak.Igazából mi nem szelektálunk csak megfigyelünk,de ez hasznos lehet majd a továbbiakban! Zöld dugványozást még nem csináltam,de a nyáron lehet hogy megpróbálom.

Előzmény: Beer Monster (4895)
Beer Monster Creative Commons License 2017.05.07 0 0 4895

Hiszen még a direkttermők is csak négy-öt levélnél tartanak, pedig nem kell őket fagytól félteni.

Ott más a helyzet?

Milyen növényvédelmet kapnak ezek a kísérleti tőkék?

Előzmény: Sanci07 (4893)
Csíkos Tigris Creative Commons License 2017.05.07 0 0 4894

Hasznos és nagyon jó megfigyelés vagy nevezzük kísérletnek! Azt gondolom belefogtál illetve folyamatnan van részedről a "klónszelekció",így lehet egy jó fajtát jobbá tenni! Szurkolok és gratulálok hozzá! Ez az a tőkéd amiből mindenki szeretne! Az eltávolítandó zöldhajtásokaf megpróbálod zölddugványozni? Egy kísérletet megérne! 

Valaki próbálkozott már szőlő zölddugványozással?

Előzmény: Sanci07 (4893)
Sanci07 Creative Commons License 2017.05.07 0 0 4893

Korai lenne még eredményekről beszámolni mivel még csak két évesek,de egy biztos fagyállóság tekintetében óriási különbségek vannak! Mind a 20 tő Éva négy szemre lett visszavágva,plusz egy egyszemes rövid csap biztosítéknak.Náluk a leghidegebb napon -20 fok volt amit nehezen viselt a fajta!Három tőnél vannak kb 40 centis hajtások a harmadik és a negyedik szemből hajtott vesszőn egy-egy fürt.Ezek arról a tövemről származnak ahol tavaly az 1776g és 45 cm fürtöm volt. Ez a tő nálam rövid csapon nem képes teremni.A másik 17 tőnél szerintem elfagytak a fő rügyek mert még csak most tartanak négy-öt levélnél és fürtkezdeményt sem találtunk egynél sem.Gyanítom hogy fagyállóság szempontjából is lehetne egy szelektálást végrehajtani.Kell még pár év hogy okosodjunk!

Előzmény: Beer Monster (4892)
Beer Monster Creative Commons License 2017.05.06 0 0 4892

Erre gondolok: 671

Előzmény: Sanci07 (671)
Beer Monster Creative Commons License 2017.05.06 0 0 4891

Köszönöm érdeklődésed. Magam sem tudom, most eszmélek, hogy többezer hozzászólást értekeztetek a távollétem alatt. Azt hiszem, lélegzetvisszafojtva vártam a 3-4 évvel ezelőtti kísérlet eredményét. Kiderült?

Előzmény: szölőszem (4890)
szölőszem Creative Commons License 2017.05.06 0 0 4890

Kedves Beer! Hol voltál eddig elveszve? A virágzással várjunk még egy kicsit!

Előzmény: Beer Monster (4889)
Beer Monster Creative Commons License 2017.05.06 0 0 4889

Üdv Topiktagok,

Fajták szerint hogy áll felétek a virágzás és lombosodás? Van elmaradó vagy sietős fajta?

Beer Monster Creative Commons License 2017.05.06 0 0 4888

Korábban csináltam két vagy három hosszú listát, egyik épp ilyen fajtákból, a hozzászólásaim között fel tudod kutatni.

Előzmény: Tibicsoki19 (4865)
Sanci07 Creative Commons License 2017.05.04 0 0 4887

Kettőnk közül te voltál a szerencsés,bár nálam sem nagy a kár de azért látszik hogy megkapta az adagját! Egyedül a Kozma P.né ami nagyon gázos de majd rendbe jön az is gondolom érésben csúszni fog egy kicsit.Szép a szőlőd gratulálok!

Előzmény: Kulicz (4886)
Kulicz Creative Commons License 2017.05.04 0 1 4886

Nálam is volt felhőszakadás, jéggel. A városban legalábbis, a szőlőben 10mm csapadékot mértem csak és nem láttam kárt. Remélem te is megúsztad a jeget. Néhány mai kép a fürtkezdeményekről:

Előzmény: Sanci07 (4883)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.04 0 0 4885

1. Ültetés elött vágd vissza két rügyre.

2. Az 1-2 cm szerintem túl kevés, mivel ültetés után még mozdulhat lefelé az oltvány, meg a soköz rmüvelése miatt is kerülhet a töhöz +talaj. Ha a nemes rész legyökerezett, akkor alatta a vadalany el fog pusztulni, a nemes gyökerét pedig elöbb-utóbb megtámadja a filoxéra. (A múltkor írta egy kolléga a zalagyöngyét, de az nem mérvadó, mert annak a pedigréjében van amerikai fajta)

3. Én mindig ültetésre elökészített, beparaffinozott oltványt veszek (összel, majd elvermelem és tavasszal ültetem ki), bár az kb. 20 Ft-tal drágább, de a rügy nem törhet le, nem kell felcsirkézni, és mivel nehezebben száradhat ki, biztosabban megindul. Az idei 130 ültetésem mind megeredt 0 l utólagos öntözéssel, (ültetéskor kapott kb 1-1,5 l-t), az ültetés óta összesen esett 20 mm csapadékkal (szigonyszerü ültetövassal dolgozom, ha puhább a talaj, egyböl az oltvánnyal együtt bököm le, ha keményebb, akkor a vassal elöbököm, majd utána az oltvánnyl együtt újra, ha úgy se menne, akkor vizet öntök a lyukba, így már biztos le fog menni, rövidebb idö allatt, mint ahogy ezt a mondatot leírom).

4. Megbízható oltványostól kell venni, az ár nem minden. Ilyenkor már picit késö van ültetni, de még lehet. Mi 1980-ban egy komplett táblát (több, mint 700 tö) ültettünk május 2-án, az igaz, hogy nem egyemberes munka volt...

5. attól függ, hogy hol volt a letört rügy, ha ott, ami úgyis le fog esni, akkor nem probléma. de ha életképes volt az oltvány, akkor agyból is kell(ene) hajtania, nem csak a két rügyböl, amit rajta hagysz.

Előzmény: gyurka kertész (4884)
gyurka kertész Creative Commons License 2017.05.03 0 0 4884

Sziasztok !!kedves kertbarátok segitséget kérnék mivel sajnos az őszi megrendelt szöllőből sajnos eddig egy sem akar megindulni a sok locsolgatás ellenére sem igy rendeltem egy pár tövet megit !! az lenne a kérdés az oltásokat 1-2 cm a föltszintjétől van az oltási pont az úgy jó ??? és mikor vágjav vissza ??? remélem ezek már meg maradnak !! ha valaki jó tanácsot jó tapasztalatot tud azt szivesen elfogadom hiszen még most keztem a szöllő telepitést eddig nem foglalkoztam vele!! segitsetek köszönöm előre is !!!

A mai nap jött meg a futárral remélem ez már most megmarad igaz szép rügyes a vessző de sajnos van olyan vessző amiről letört a rügy a csomagolás miatt sajnos az még megmarad szerintetek??

köszönöm előre is!!

Sanci07 Creative Commons License 2017.05.03 0 0 4883

Ne aggódj nem fogok sírni,28 év szőlészkedés után van némi tapasztalatom,és egy-két bevált módszerem.Most sem sírok pedig 16.00-kor olyan jégesőt kaptunk amit nem kívánok senkinek!És hol van még a szezon vége!

Előzmény: van_Persil (4882)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.03 0 0 4882

Csináld, ahogy akarod, de ne sírj, ha 8 év múlva ki kell vágnod, mert megszakasztottad. De attól még nem értelek se téged, se mást, hogy minek sietni a szölö termelésbe fogásával, amikor 30-40 évre ültetjük. Lesz ideje épp eleget teremni.

Saját, termelésböl vett tapasztalatom (mivel ebböl élek, és nagyon nem mindegy, hogy hogyan és mennyit terem, de legföbbképp hány évig) alapján mondtam, amit mondtam, ja, és 1 éves szölö nálam: egy éve ültettem az oltványt.

Előzmény: Sanci07 (4880)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!