Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A Néró fürt elszáradásával kapcsolatban valaki már korábban írta, hogy valamelyik alany okozhatja. Vagyis nem mindegy milyen alanyra van oltva. Ezért van az, hogy nem mindenkinél fordul elő, és csak néhány szőlőfajta érzékeny bizonyos alanyokra. Próbáld meg másik kertészetből megvenni, vagy saját gyökerén kipróbálni, esetleg több fajta alanyra átoltani.
Az Évával kapcsolatban a szakirodalom azt írja, hogy rövid csapon is jól terem. A meddő Éva (szőlőről van szó) oka lehet klónhiba, vagy oltási hiba is.
Kiegészítés, a Woodruff 2602 es hozzászólásában leírja az Éva tapasztalatát, publikus az Email címe privátban kitárgyalhatjátok, és az is, hogy a terméskötödésre mit és milyen adagban használ.?
Ha idén is lesz fürtleszáradásod (nem kívánom, de ha mégis...), tudnál majd képet berakni róla?
Ami eszembe jutott: nem lehet, hogy fitoplazmás (nem az aranyszínű, hanem a másik) az a néró tőkéd? Az okozhatja a fürtleszáradást... Ez esetben még a gyökerét is ki kell szedni (télire oda húzódik).
Falusi1, a fürt elhalás , hiány betegségre utaló jelenség nem gondolnám, hogy rossz klón -ról lenne szó a néró esetében/ más fajtánál más helyzet is közre játszhat/virítás előtt Woudruk már írta adni kell boort alul felül/ az Évánál már tárgyaltuk ,hogy meg kell szálveszőzni és figyelni hanyadik rügytől van berakódva terméssel és a következőkben olyan metszést kell alkalmazni, de itt is az évek nem egyformák/ itt odafigyelést igényel a tőke terhelés mértéke / ha nem terheled vesszőre hajt, ha esetleg túl terheled vissza fogja a növekedést, mind emellett nem szabad kivágni egy beállt 6 éves tőkét , meg kell találni a siker titkát egy ilyen NŐ mint az ÉVA megérdemli. A csemegeszőlők egyébként is érzékenyebbek az átlagnál, mennél jobb annál érzékenyebb , olyan mint egy hölgy!
Ezt én (is) írtam már többször is, de azóta sem tudom az okát és a kollégák álláspontja is megoszlott az okot illetően.
A tőke azóta is megvan és továbbra is leszáradtak a fürtök. Az idén permetezni fogom virágzás előtt, közben és közvetlen utána is. Ha most is leszárad feladom.
Sok sikert és kíváncsi leszek, az új ültetés e a megoldás?
Ha nem virágzik akkor én tennék Ként is bele mivel a kontakt szerek gyorsak="egyből van hatásuk" továbbá a Thiovit Jet = kén mikrogranulált formulációban így gyéríti az atkákat is ilyenkor!!!!
Persze raknák bele felszívódót is....ezt te eldöntheted (topas vagy systhane) én ezeket felváltva használnám egymás után!
rézből meg az egyik elég (champion vagy bordói) ezek mindkettő kontaktszer max ide lehetne még felszívódó kombinációval de ha következő permetlébe rakod az se probléma ( pl: cymbal = ez egy elég olcsó szer)
A rezet meg itt az elején helyettesítheted Dithane-nal néha.....(ez is olcsó szer)
persze ha kombinálva használod akkor ezt vedd figyelembe a dózisban!!!!!
Én ezekközül lisztharmat ellen a Topas-t, mivel felszívódó, és intenzív a hajtásnövekedés, és peronosz ellen a shampion-t, de most ide is felszívódót választanék!
Az egy tő kései fakadású Évámon jelenleg 10cm-es hajtások vannak tele fürtökkel,gyakorlatilag ezen az egyen több van mint a másik három tőkémen együttvéve! Gyakorlatilag olyan mint ha a -19 fok semmi kárt nem tett volna benne.Van valakinek ötlete hogy maga a tőke miért hajtott ki vagy három hét késéssel a másik háromhoz képest? Egymás mellett vannak feltételek ugyanazok!
Viszonyításképp, hogy felénk a hideg mennyire vetette vissza a természetet: az akácnak már fehérbimbósnak kellene lennie, a hétvégén ki kellett volna nyílnia, a repcének meg a hétvégére le kellett volna mennie, ehelyett csak a jövö hét végére fognak.
Nálunk elsösorban a kétéves (két éve ültetett oltvány) tökéket kapta el a fagy, meg a termök közül a vénuszt, afüz alit, chassleas-t (piros, fehér) azaz a leginkább beindult fajtákat. A moldova, nero, pölöskei 8az alant emlegetett fajták közül) elég szépen jönnek fel.
Általánosságban szerencsére -ahhoz képest, ami elsöre látszott- jobbára csak a szél gyötörte meg a kis levélkéket, olyan nem volt, hogy a vitorla sérült volna a nem elfagyott hajtásokon, söt a fürtkezdemények se. Soronként (33 töke) kb. 5-10 hajtás lehet elfagyva) Kb. egy hét kellett a hajtásoknak, hogy beinduljon a hajtásnövekedés. Holnap permetezek, ha nem lesz szél, 1 % thiovit + 0,4 % dithane + 0,4 % vuxal-la (utóbbi, vagy valami hasonló szer) nagyon fontos a vontatott növekedés miatt a fagygyötört tökéknél.
A zöldbe fás oltás ideje amúgy az akácvirágzás két hete szokott lenni...
Moldova: nemrég idult meg most kb 10cm Bianca: Nő mint a veszett fene Most Kb 50cm Pölöskei muskotály: Kb 25cm Teréz: Lassan halad kb 15cm Belüj Originalnüj: Ugyan az a szint mint a Teréz Opus: kb 20cm
A fajták fakadási ideje nagyon különböző, kb. 2-3 hét is van a legkorábbi fajták és a legkésőbb fakadók között. Az április lehűlés az éppen fakadókat meg talán vissza is fogta idén. Az alanyfajták többsége nagyon korai fakadású, még a korai nemesekhez képest is. Úgy vettem észre, befolyásoló tényező az is, ha saját gyökéren van valami, vagy akár az is, ha egy nemes közben oltás is van (átoltás miatt ez nálam is létező dolog). Aztán az is befolyásol, hogy mikor metszettél, milyen módszerrel, mert a szálvesszőzés korai fakadást ad, de ha nagyon későn metszel, az meg visszafogja a fakadást. Ha a föld közelében bakműveléssel dolgozol, az is gyorsít a fakadáson. Ha melegebb helyen van, 1-2 hetet az is rátehet. A Moldova és a Pölöskei pont későbbi fakadásúak, de a fentiből láthatod, hogy magában a kérdés nem sokat ér, a többi körülményt is figyelni kell. Az biztos, hogy idén vontatott a fakadás, elhúzódó virágzás várható. Ja, és tavaly előtt pl. már vígan oltogattam zöldbe-fást, idén még 1, de inkább 2 hét, mire nekiállhatok.
A két fajta azonos, mert van ilyen hasonneve, de van egy Pannonija borszőlőfajta is, azt is írhatja valaki hibásan Pannóniának, de mivel itthon kevéssé elterjedt, nálad a csemegéről lehet szó.
Van egy-kettő a listádból, de nem kívántam felsorolni a teljes fakadási soromat, sose értem volna a végére.
Ha lenne valami konkrét kérdésed, tedd fel, egyébként meg ha arra vagy kíváncsi, kinél hol tart az adott fajta: mindenkinél kicsit más lesz az állapot. Ha valamid nem hajt, akkor meg vágd el a felső rügy felett a vesszőt, ha nem szép zöld, akkor egy kicsit visszább is vághatod, szétvághatod a rügyet, és kiderül, ha elfagyott - ha él, akkor kend le sebkezelővel.
A Pannónia és a Pannónia kincse fajták megegyeznek?
Moldova Japán Izabella Iber francia/La Glorie de Seibel/Seibel 5409 Bianca Pölöskei muskotály Teréz Borsmenta Livia Belüj Originalnüj Regina/Augusztin Krasotka Muscat frumosa/Frumosa alba/Csíkszépvíz alba Muscat bleu Magdolna Opus Southern Home ... vannak valakinél?
Néró nekem már 20 cm felett is van, de ugyanazon a területen, csak a laposon meg van olyan, ami 5 cm, esetleg éppen most hajt.
Talisman cl. Stimul kb. Néróval együtt fejlődik, Nagyesda Azos most fakad csak. Ja, Esther is kb. Néró nagyságú, de Göcseji Zamatos pl. pár centis csak. Szóval elég vegyes a kép, és nem tudom, hogy egyes töveknél elfagyott a főrügy, és azért ilyen lassú, vagy az időjárás tréfálta meg őket ennyire. Pannónia kincse is kb. 10 cm-s. Vénusz szintén nagyon előrehaladott, talán még Nérónál is jobban, de az nem egy területen van, így nem teljesen jó összehasonlítani.
A rezisztenseket pár kontaktos kezeléssel meg lehet óvni, de ekkor hasznos egy lemosó, mert az gyéríti az atkákat, ugyanezért érdemes pár leveles állapotban kénnel végigmenni rajta, virágzás előtt meg rezet is érdemes adni nekik, mert a fürtök egyes fajtáknál virágzásban érzékenyek. És ha a terület korábban erősen vegyszerezve volt (rovarölővel is), akkor csak óvatosan a permetezés leállással, mert a rovarölő viszi a hasznos rovarokat is, és ha megszünteted a védekezést a káros rovarokkal szemben, azok gyorsan felszaporodnak, de az ellenségeik kevéssé. Ez az atkánál erősen jelentkezik, ezért írtam fentieket.
Ezekről egyébként mindegyikről rebesgetik, hogy rezisztens, a Favorit és a Kozmáné kivételével. Nem próbáltad még esetleg őket minimális növényvédelemmel, vagy neadjisten permetezés nélkül?