Keresés

Részletes keresés

biopapó Creative Commons License 2011.05.05 0 0 9586

Janijani!

Köszi, megnéztem és ez teljesen mást ír, mint a BORDÓI POR (20 % fémréz) használati útmutatója:

"Virágzási időben figyelembe kell venni a fajták rézérzékenységét".

Egyébként használtam eddig is és semmiféle kárt nem tapasztaltam, csak meglepett ez a dolog.

Egyébként köszönet Alfi13-nak is.

Előzmény: janijani (9577)
janijani Creative Commons License 2011.05.05 0 0 9585

Még a mai éjszakát kell kibírni aztán meleg lesz és lesz eső is.

Előzmény: Cirfandlia (9584)
Cirfandlia Creative Commons License 2011.05.05 0 0 9584

Olyan hideg van, hogy nem csak a peronosznak de a szőlőnek is befagy a ... (holnap reggel sok helyen kaszálhatja a friss hajtásokat a fagy :( ) puskapor száraz a levegő, eső alig volt az elmúlt 2 hónapban, a közeljövő további száraz időt igér; mi a bánatnak mennétek már MOST felszívódó peronosz elleni szerrel? abszolút felesleges, drága, és a többi.

Quicktor57 Creative Commons License 2011.05.05 0 0 9583

Köszönöm a választ! Természetesen még nem virágzik a szőlö. Biztonság kedvéért viszek Ridomil Gold Plus-t is, de ha az időjárás engedi, akkor inkább a Championt készletemet szeretném csökkenteni.

Előzmény: janijani (9581)
ABorcsa Creative Commons License 2011.05.05 0 0 9582

A Safruban már kb. 1 hónbapja csak borszőlő kapható ... A csemegékből úgy tűnik idén nagyon keveset rendeltek.

Előzmény: Quicktor57 (9580)
janijani Creative Commons License 2011.05.05 0 0 9581

Lehet kisebb hajtáshossznál is permetezni Championnal a szőlőt, én virágzáskor nem használok rezet, utána megint lehet.

Most szerencsésebb választás lenne a Champion helyett a Ridomil Gold Plus mert ez a réz mellett tartalmaz felszívódó komponenst is és ezért esős időben megbízhatóbb védelmet ad.

Előzmény: Quicktor57 (9580)
Quicktor57 Creative Commons License 2011.05.05 0 0 9580

Sziasztok!

Sajnos, mint a tavaszi metszésnél, megint időponthoz vagyok kötve, mert most szombaton megyünk apuékhoz. Szerintetek lehet már Champion 50 WP (77 % rézhidroxid hatóanyag) gombaölőszerrel permetezni. A szer leírása szerint 20-25 cm-es hajtásállapotnál használható, de apu szerint sok szőlőhajtás ennél jóval kisebb.

Más. Ha "Dzsibzon"-t még érdekli a konténeres csemegeszőlő, akkor ma délután megnézem a "Safru"-ban, a Budaörsi úton, hogy kapható-e valami.

Midnightx Creative Commons License 2011.05.04 0 0 9579

Másfél hónapos dugványok:

És végül az Izabella, amin már kis fürtök is vannak:

hebrencs74 Creative Commons License 2011.05.03 0 0 9578

Szia gljózsi

Nekem két éve ugyan ez volt a problémám.

Mint kiderült,a dugattyó háza,vagyis a rézcső egy helyen egy kicsit be volt horpadva.

Szerencsére az alsó két centiben volt a horpadás,igy gázlámpával lemelegitettem róla a cint,ami összefogja az elosztófejjel,levágtam a hibás részt visszaforrasztottam és működik.

Igaz,most nem tud olyan nagy utat bejárni a munkahenger mint előtte,de nekem ez is elég.

Egy új munkahenger egy kisebb vagyon.

Előzmény: gljozsi (9559)
janijani Creative Commons License 2011.05.02 0 0 9577

Valamit félreértettél, a rézoxiklorid augusztus előtt is használható szőlőben a virágzás idejét kivéve.

http://www.gazdabolt.hu/portal/downloads/termekek/1488/RÉZOXIKLORID%2050%20WPtermism.doc

Előzmény: biopapó (9575)
alfi13 Creative Commons License 2011.05.02 0 0 9576

Most használhatsz Bravot vagy Dithanet a virágzásig.

Előzmény: biopapó (9575)
biopapó Creative Commons License 2011.05.02 0 0 9575

Üdvözletem minden Szakembernek!

Hamarosan tervezni kell a peronoszpóra és a lisztharmat elleni védekezést.

Azt mondjátok meg, hogy mivel kell a Rézoxiklorid helyett permetezni augusztusig?! Ugyanis azt írják a dobozán, hogy csak onnan kezdve szabad használni a rezes szereket, figyelembe véve egyes növények rézérzékenységét.

Hát ez aranyos! Honnan tudja az egyszerű termesztő minden növényéről, hogy melyik milyen érzékeny a rézre és mettől-meddig nem annyira érzékeny a lelkem? Na nem az én lelkem, hanem maga a növényke!

A lisztharmatnál, illetve az ellene bevethető kéntartalmú szereknél nincs ilyen kikötés és gond, de ez a rezes probléma gondolom sok termesztőnél jelentkezik.

Battaglia Creative Commons License 2011.05.02 0 0 9574

Sziasztok!

Lenne egy (lehet hogy hülye) kérdésem.

Kaptam 2-3 éve olyan gyökeres szőlőket amiről nem tudták a fajtáját, csak annyit hogy fehér szőlő. de jó étkezésre és borhoz is. (itt falun mindre azt mondják, :) )

Nagyon kíváncsi lennék a fajtára, (ha ezt igy meg lehet állapitani látatlanba).

A tulajdonsága a fajtának az hogy a többi szőlőmmel ellentétben ezek nagyon későn kezdenek el megpattanni és levelet hozni. Olyanok mintha ki lennének száradva, de aztán megindulnak (a többi fajtátol jócskán lemaradva). Metszés után még a vizet sem engedte... és a lemetszett vesszők nem zöldek belülről, hanem barnák, olyan mintha szárazak lennének. Még szerencse hogy nem vágtam nagyon vissza őket... megfordult a fejemben mert azt hittem kiszáradtak.

Nemtudom hogy direkt termő e vagy nem. Megnéztem annál is akitől a vesszőket kaptam és nála is ugyanúgy néz ki ez a fajta. Nagyon lassan indulnak be.

Valaki erről a leírásról rájött e hogy vajon milyen fajta lehet ez?

imkerei Creative Commons License 2011.05.02 0 0 9573

Leszedi őket, de valahogy előbb-utóbb mindig visszatérnek.

Előzmény: kertmanó (9571)
Falusi1 Creative Commons License 2011.05.02 0 0 9572

Egy-két nap múlva fagyot jósol a meteorológia.

Van-e valakinek ötlete egy kisebb területű - néhány száz négyzetméteres- kordonos művelésű szőlő fagyvédelmére?

A neten többnyire a füstölést és a permetszerű öntözést javasolják. Vannak tapasztalataitok?

Nagyon jók a terméskilátások. Néhány évvel ezelőtt is hasonló volt a helyzet, aztán egy éjszaka, ami a föld felett volt, minden lefagyott a kertemben.  

kertmanó Creative Commons License 2011.05.02 0 0 9571

A chemotox legyek elleni változata használt? Nekem már egy éve a mandarin fácskámat kínozzák, próbáltam szappanos lemosást, rovarölőket, de mindig visszatérnek a dögök.

Előzmény: imkerei (9558)
imkerei Creative Commons License 2011.05.01 0 0 9570

Azért írtam, hogy töröld szárazra mielőtt elkészíted az oltásokat, hogy még véletlenül se kerüljön szennyeződés a metszlapokra!

Előzmény: Midnightx (9568)
Daeril Creative Commons License 2011.05.01 0 0 9569

Köszönöm az ötletet, megpróbálom.

Előzmény: imkerei (9558)
Midnightx Creative Commons License 2011.05.01 0 0 9568

Értem. Asszem inkább megvárom, míg eláll. Ha esernyő alatt oltok, akkor a szomszédok hülyének fognak nézni:) De tényleg iszonyat hirtelen indultak meg a hajtások. 2-3 napja még túl kicsik voltak, most meg már sietnem kell, hogy időben oltsak.

Miért kell szárazra törölni az oltóvesszőket?

Előzmény: imkerei (9561)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2011.05.01 0 0 9567

Nekem az egész szerkezetet cserélték ki akkoriban.Nem volt drága.

gljozsi Creative Commons License 2011.05.01 0 0 9566

Szia!

Akkor az a javaslatod, hogy a dugattyú hengerét is cseréljem ki?

Józsi

Előzmény: zsebpiszok0510 (9564)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2011.05.01 0 0 9565

Megjöttek az őzek.Pedig azért hagytam ahol lehetett hosszabb vesszőket hogy nem rágják,de ez sem jött össze.Raktam ki rongyokat meg harisnyába hajat,hátha nem jönnek annyira.Az eső után lepermetezem bi-58-al,azt mondták hogy az jó büdös és rossz izű és nem fogják rágni.

zsebpiszok0510 Creative Commons License 2011.05.01 0 0 9564

Szétmarta a szerkezetet a permetlé.pár éve nekem is problémám volt.

alfi13 Creative Commons License 2011.05.01 0 0 9563

A régi permetezőkbe egy kicsit nagyobb gumidugattyú kellene mint az ujabb permetezőkbe van.

Ali-bá Creative Commons License 2011.05.01 0 0 9562

Választ lásd a *szőlőoltás* index fórumon.

Előzmény: Midnightx (9560)
imkerei Creative Commons License 2011.05.01 0 0 9561

Vigyázz! Ne érje víz a metszlapokat! Próbáld meg esernyő alatt oltani és a metszlapok készítése előtt tiszta ruhával szárazra törölni a felületeket. Oltás után borítsd le nylonzacskóval, hogy ne érje víz!

Előzmény: Midnightx (9560)
Midnightx Creative Commons License 2011.05.01 0 0 9560

Ha csöpögő esőben csinálom a zöldbe fás oltást, az előny vagy hátrány? Mert elvileg a pára jót tesz az oltásoknak. Csakhogy az eső kicsit más...

Semmi kedvem esőben oltani, de olyan gyorsan megindultak a hajtások, hogy attól tartok holnapra már túl vastagok lesznek.

Most meg esik már órák óta és nem is akar elállni. Mondjuk örülök neki, mert másfél hónapja nem esett itt.

gljozsi Creative Commons License 2011.05.01 0 0 9559

Sziasztok!

Van egyí régi legalább 20éves vegyépszer permetezőm addig sikerült úgí karbanterteni, hogy jól működött.

Ezen a tavaszon megmozgattam a golyókat és lehetett vele permezezni.

Egyszer csak elkezdte a dugattyú száránál kispiccelni a permetlevet.

Licseréltem a gumi harangokat és a golyókat is fémre. Ha lassan pumpálom akkor csak csordogál a permetlé, de egy hirtelen mozdulatnál újra spricceli a levet, hol lehet a hiba.

Lehet-e rajzot találni a neten erről a gépről 20 literes.

Köszi!

Józsi

imkerei Creative Commons License 2011.04.30 0 0 9558

Nekem a citrusokról a Chemotox segített leszedni!

Előzmény: Daeril (9557)
Daeril Creative Commons License 2011.04.30 0 0 9557

Ha valaki tud jó megoldást a pajzstetvek ellen, akkor legyen szíves megosztani, nekem sem sikerül megszabadulni tőlük... (szerencsére nem szőlőn vannak)

Előzmény: janijani (9556)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!