Először is Mindenki :-))) akinek a szaktárs esetleg dehonesztáló volt: az internetes társadalomra értettem! 0:-)))
Aztán meg köszi a pozitív visszhangot! OFF: Remélem a Matáv Projekt Igazgatója (ill Igazgató úrhölgye, úgyismint ex-cégem ex-szaknője) is hasonlóan áll hozzám! :-))) ON:
De most egy kicsit "rendet tennék" itt az egyéb témakörökben felmerült ügyekben is, ha nem tolakodó:
****** AURIX, Latya:
Való igaz, ha jól tudom Majtényi úr amúgy tiszteletre méltó tevékenysége "okozta" az ex-lex állapotot mely a "rosszakaratú megfogás" zsargonnal emlegetett hívó-azonosítás megszüntetését hozta. Annak idején épp a törvényi szabályozás hiánya miatt nem volt (egyebek között) megvalósítható a hívószám kijelzése a mobilokon. Mára a helyzet jogszerű megoldása adott(tehát a titkosítás/letiltás lehetőségét a hívó oldaláról valamint az ezt megkerülő hívottak körének meghatározását - pl. rendőrség - jól körülíró adatvédelmi szabályozás), emiatt és az azóta beindult CLIP (hívószámkijelzés) lehetősége miatt a szolgáltatásnak túl nagy értelme nincs. Zaklatás esetén szvsz. egy rendőrségi feljelentés hatására kiadott ügyészségi megkeresés után a Matáv (ill. minden távközlési szolgáltató) ki fogja adni az adatokat.
A Te esetedben Aurix elképzelhető, hogy ISDN PRA (ISDN30) alközpont a maga direkt beválasztásával belezavarhat a képbe: ilyenkor ui. a Matáv (és az MTT meg társai...) adatbázisában (ha azt külön nem kérik ÉS FIZETIK MEG az előfizetők, akkor) nem szerepelnek a városi számmal hívható mellékállomások 7 jegyű számai, ethát egy esetleges keresés a kijelzett számra nem biztos, hogy titkosság miatt lesz eredménytelen. Ilyenkor meg kell próbélni megkeresni az ún. vezérszámot (általában 0000-ra végződik, de a régi hagyomásos számokat megőrző cégek, mint pl. MTelevízió, MRádió esetén, ez nem biztos, hogy áll).
de a másik nagy probláma az szokott lenni, hogy (még ha az illető alközpont nem ISDN is!) nem lehet - könnyen - kideríteni, melyik mellékről hívtak Téged! Ehhez meg kell(ene) keresni a telefon(al)központot illetve - ha van - annak számlázó rendszerét üözemeltető ottani illetékest, és az általában (az ő jól felfogott érdekében, hiszen komoly kiadást jelenthet egy ilyen esetleg tudtukon kívül keletkező fals hívástömeg) segíteni tud!
Amúgy a korábban felvetődött V24-es adathívás lehetőségét én kapásból kizárnám, mert pont a TE (Terminal Equipment=ISD végber) típus-azonosság vizsgálata miatt nem is enged egy sima hang-berendezésnek minősített TE-re érkeztetni hívást az ISDN protokoll!
Erről ennyit.
**** LATYA: PRI és "újrahívó"
Egyelőre alközpont esetén nem biztosítják e szolgáltatást (itt most explicite az ISDN esetet említi a leírás, de később részletezendő okok miatt más esetben is célszerű letilteni!). Ennek épp a fentiekben vázolt vezérszám/mellék-hívószám eltérés a fő oka.
Elvileg lehetőség volna a - direkt beválasztással működő - ISDN alközpontok (és akkor nem csak a PRI hanem az esetlegesen működhető BRI esetén is = lásd Privát ISDN hálózat) ilyen szolgáltatás nújtására - az ETSI 300 357 ajánlásának 6.2 bekezdése alapján: a két hálózatnak együtt ell működnie egyrészt egy regisztrációt végző "adatbázis" nmásrészt a számlázást biztosító speciális rebdszer biztosítása mellett - amikor maga a privát ISDN hálózat egyébként alkalmas a CCBS-re.
Egyelőre úgy tűnik, a Matávnak épp elég, ha a mostani (homogénnek sajnos nem nevezhető) távközlő-hálózatán alapesetben tudja nyújtani a normál végberendezések felé e szolgáltatást.
Már itt is problámák adódtak - mint kiderült - az NT-k specikiálásával (anno) és egyelőre épp ezért nem működik - hivatalosan sehol - az analóg portokon a szolgáltatás (itt mindig a visszahívást aktiváló oldaláról kell érteni a "működik"-et). Információim szerint ez a probléma hamarosan megoldódik!
De alközponti rendszerben - kivéve a majdani direkt beválasztásos ISDN renddszereket, ha kialakítják a megfelelő műszaki specifikációt... - a szolgáltatás használatának nincs értelme, mert a visszahíváskor a kezelőre/automata kezelőre fog futni a hívás. Épp ezért kell letiltani/letiltatni ezt a szolgáltatást az ilyen alközpontok esetében. Sajnálatosan a FLASH időzítése hivatalosan (100ms+/-20ms) megegyezhet egy 1-es tárcsaimpulzus jel-idejével (ami elvileg 60-70ms)és általában elfogadásra is kerül, tehát speciális esetekben a CCBS aktiválást mellékállomásról is előlehet idézni! (Bár kétségkívül nagy ügyesség szükségeltetik ehhez, de az előfuzetői-felhasználói "hülyeség" köztudottan csodákat képes produkálni!:-))))
Ellenben kapásból látok egy zavaró "hibát" a szolgáltatásnál (az ETSI ajánlás szerint gond): ha épp beszélek, miközben egy visszahívás jönne az előzőleg aktivált CCBS kapcsán, akkor van egy olyan időpont/időtartam, amikor eddigi tapasztalataim szerint a visszahívás meghiusul és nem is törlődik (ISDN Prrofiset30) az aktiválás-jelzés. Persze most - kipróbálandó - még véletlenül sem tudtam előidézni!
***** Georgie: NT1+2ab
Aktív hívás "parkoltatása" (SUSPEND, nem tévesztendő össze a HOLD-dal, ami a hívásvárakoztatás csomagban a hívás tartását jelenti)
R (=FLASH) majd *79# majd kézibeszélő a helyére!
Ekkor a másik a/b porton lógó telefon csörögni fog! Ezt felvéve automatikusan innen folytathatod a hívást (RESUME).
Vigyázat: ha már parkoltatsz egy hívást (És miért ne?! :-))) ) akkor 5 rövid hang jelzi ezt az R(Flash)*79# beadása után (a leírás szerint ekkor az R(Flash) és 1-gyel válthatsz a parkoltatott partnerek között, de én ezt fentartással olvasom!).
Ugyanarról a készülékről (a parkoltatás után újra felemelve a hallgatót) a
R(Flash)*79# (újbóli) beadásával visszaveheted a hívást a parkoltatásból (RESUME)
Ilyen belső "átadás" az ISDN-a/b viszonylatában oda-vissza is végezhető, csak ehhez már az alkalmazott ISDN készülék könyvét kell elolvasnod (lehet programozni parkoltatás kódot, erre javasolja az NT1 leírása, hogy lehetőleg egyjegyút használj: Profiset30 esetén PROGRAM bill. és 05 aztán vagy adsz parkolási kódot vagy nem).
Én itt a saját netMod NT-mmel agyon izzadtam magam, de ISDN és analóg között az Istennek se tudok "hordozni" hívást - illetve szabványosan, szabatosan a készülék-hordióozhatóságról van sz, azaz az ISDN kütyüt kihúzod az egyik szobában és a másikban bedugod és RESUME! DE: Profiset30 felhívja ékesszólóan a figyelmet, hogy CSAK ugyanazon S0 csatlakozóba csatlakozó készülékek között lehet átadást csinálni így! (Vagyis sok esetben szart nem ér ez egész!) De analóg portok között jó, most próbáltam ki!
CLIP engedélyezése:
*85# BEKAPCS
#85# KIKAPCS
Ez analóg és ISDN portokra is igaz!
(Bár ISDN készülék esetén ezt úgynevezett keypad módban lehet csak így beadni, de ehhez úgyis külön programozási lépés van általában a programozás gombbal: Profiset30 esetén pl. program+03 és 0=ki, 1=be és újra program gomb a tároláshoz!)
aurorix -hát nekem az ügyfélmenedzser mondta el 16 szor, mert 15 ször visszakérdeztem, lévén ilyen hülyeséget nem akartam elhinni..Mi csak azt szerettük volna, ha a túloldal abbahagyja a hivogatást ( az is valami modem volt.....)
Régebbi típusú NT 1+2 ab dobozom van.
1. tudja valaki hgyan lehet az analóg portok között a hívást áthelyezni?
2. és a hívószámkijelzést elérni analóg CLIP-es készüléken?
Mikimaus!
kösz! (bár csak sima felhasználó vagyok, tehát semmi szaktárs:-) ), de érthető véleményeidért köszönet Neked!
a hozzáállásod szimpatikus!
Matáv szenvedő kapkodása, titkolózó ködösitése kevésbé, bár e káoszban tán érthető, ha rossz is módszere, maga alatt fürészeli a fát, de a mi fejünkre is ráesnek!
üdv:tölgy
teljesen igazat adok a véleményednek, mintha a matáv ki akarna vonulni a hagyományos telefonpiacról. Sajnos a gond az, hogy ezt kommunikálhatnák kicsit másképpen is.
udv
egy szerencsétel matáv felhasználó, illetve most már csak félig
Na jó, azért egy picit javítok: ha csak az első szót írom be a cég nevéből, akkor megtalálja.
Sőt! Egy harmadik telefonszámmal is megörvendeztetett :-)
No, majd holnap kipróbálom...
A vicces, hogy még a cég nevét is tudom, mert benne vannak szám szerint a Matáv internetes tudakozójában :-)
Épp csak annyi a gond, hogy ha megkeresem szám szerint, kivágom a válaszból a nevet és beillesztem a név szerinti keresésbe (Cut and paste módszerrel ;-) ) akkor a válasz az, hogy nincs találat... És ez az a pont, ahol már nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek...
(azért ez vicces amit írsz... személyiségi jogok... Biztos, hogy megszüntették? Mert szerintem csak nem adhatják ki neked a nevét...)
AURIRIX nálunk meg kellett változtatni a telcsiszámot, mert 2 nap után sem tudtá
k kinyomozni a hívást, és állítólag a rosszakaratú hívásazonosítás szolgáltatást a MATÁV-nak meg kellett szüntetni a szegény telefonnal szórakozó marhák személyiségi jogainak védelme miatt. Így aztán 3 óra alatt szültek egy új számot........
Na most akkor felvázolnám azokat a lehetetlenségeket, amik a Matáv tervezett(nek mondott) elszámolási rendszere kapcsán 5 perc alatt (Sic!), amíg a cikket elolvastam, az eszembe villantak:
- Mi van azokkal, akik eddig (pl. átalánydíjas!!!) internetelérést használó ismerősük/cégük account-ját használták?!
Ebben az esetben minden ilyen eredeti előfizető kénytelen lenne - a saját jól felfogott érdekében - jelszót módosítani és azt a lehető legbiztosabban kezelni, hiszen egy esetleges visszaélés megfelelő károkat okozhat, mint egy bankkártya PIN kódjának kiadása!
- Mi lesz a FreeStart, Kiwwi (stb?) ingyenes internet-szolgáltatókkal?!
Ebben az esetben egyrészt felmerül a szektorsemlegesség megsértésének esete (kénytelen a szolgáltató átvállani a telefonköltséget és azt kiszámlázni - ami levileg lehetséges a regisztrációs opciók szerint! - és ezzel ab ovo megszűnik az ingyenesség "érzete" VAGY a 7.50-es internettarifa miatt (ami ugye magasabb lesz így, mint az esetlegesen a Matávval "társuló" ISP-k percenként kiszámlázható minimális távközlési költsége!) a piacon kifejezetten hátrányos helyzetbe kerülnek. Tehát ezek a cégek - saját üzleti érdekeik megvédése okán - kénytelenek lesznek a Matávot a GVH-nál és a HÍF-nél feljelenteni.
- Mi lesz a Számlarészletezőt előfizető Matáv-ügyfelekkel?!
Ebben az esetben vagy nem is szerepelhetnek(Sic!) az 51-es itrányba kezdeményezett hívások a részletezőn: ekkor megszűnik az ellenőrízhetőség (itt most feltételezem, hogy a Mindenkinek megszűnése miatt, az eddig rejtve maradó, átalánydíj hatálya alá tartozó hívások elvileg szerepelnének) és ez magával hozza a rendkívül kilátástalan elszámolási vitákat az előfizető-Matáv-ISP háromszögbben! (Lásd a jelenlegi szabályozást a távközlési szolgáltató bizonyítási kötelezettségéről)
HA azonban a részletezőn szerepelnek az 51-es hívások, akkor egyrészt az itt szereplő tételekért (mivel azokat NEM a Matáv számláézza ki) nem kérhetne a Matáv részletezési díjat (Sic!), másrészt mivel ez az adat a Matáv rendszeréből származik, nem használható fel más szolgáltatónál az elszámolás igazolására/vitatására.
SŐT: ha feltételezem, hogy egy Matáv előfizető nem csak egy ISP-t hív, akkor ráadásul ki és hogyan bizonyítja, hogy a valóságban ki is használta az akzuális account-ot?! Ugyanis a személyes adatok védelméről szóló törvény miatt ha a hívó letiltotta hívószámának kijelzését, akkor azt a törvényben külön megnevezett célállomásokon (112,104,105,107 és az egyedileg feljogosított - általunk rejtett! - "szakszolgálatok") kívül (ahol explicite meg fog jelenni letiltott esetben is) még magának a Matávnak sincs joga kijelezni főleg nem kiadni a hívó hívószámát - egyéb előfizetői intézkedés esetén pedig az ebből fakadó szeáélyes adatokat sem!
Amiből az következik, hogy nincs az az Isten (az Ügyészségen kívül:-))) ), aki egy vitás esetben eldönthetné, ki is használta a Matáv által forszírozott esetben eléggé megnövekedett költségvonzatú account-ot!
KONKLÚZIÓ: SENKI NE IJEDJEN MEG! NEM FOG MEGSZŰNNI A MINDENKINEK CSOMAG! NINCS SE MŰSZAKI, SE SZAKMA(POLITIKAI) SE GAZDASÁGI ALAPJA ANNAK, AMIT A MATÁV RT. TERVEZ. Arra viszont - sajnálatosan - nagyon jó, hogy egy kiélezett piaci versenyre készülő IT cég amúgy rendesen saját maga rosszhírét keltse, elveszítse vezetékes(SIC!) előfizetőinek maradék bizalmát és ezzel megalapozza a mobil-piacra történő nyitás majdani indokait! A Matáv Rt.-nek sajnálatosan egyre kevesebb gazdasági érdeke fűződik a vezetékes szolgáltatások fejlesztéséhez, támogatásához - végső soron az is elképzelhető, hogy a 2002-es piacnyitás után egy ügyes húzással megszabadul a "vezetékes portfóliótól" (mármint a DT és a konzorcium többi tagja) és ezzel magára hagyja a vezetékes előfizetőket. Ennek hatása ugyan csak 2-3 év után jelentkezik majd, de nem lesz benne köszönet!
És én egy Matáv-párti manus vagyok, aki szerint a Matáv a lehető legjobb szolgáltatást nyújtja a térségben! Tehát féltem a céget a tőzsdei/gazdasági érdekektől. És amitől mégjobban féltem: a műszaki (háttér) ellehetetlenítésétől. Meg egy esetleges újraállamosítástól!!! Ami - ha a Fidesz vagy a sajnos egyre inkább félhetően számbaveendő MIÉP (gazdaság)politikáját nézzük - nem is olyan elképzelhetetlen.
Én is szívesen hallanék konkrétabbat Hugó barátunktól - de eltünt szegény! Vagy épp nem szegény, mert megoldódott és már nem is jt eszébe, hogy itt mi meg halálra izgatjuk magunkat miatta! Bezzeg, ha a kukacTV "Zorró nyomor" című frász-műsora is ezzel foglalkozna, akkor mi lennénk a legfontosabbak! :-)))))))
Általában szoktam küldeni egy köszönő-nyugtázó választ!
Sorry (I am) de ez anno kimaradt az életemből:-)
Természetesen megkaptam a mailt és már továbbítottam is kedves ismerősömnek - aki természetesen meg is köszönte, mert volt gyerekszobája és nem jelentkezik nála az Altzheimer kór ko(')r(ai)képe!:-)))
Úgy néz ki beindult az újrahívó szolgáltatás: ma hívtam valakit, foglalt volt, megjelent a Profiset kijelzőjén a két szembefordított nyíl. Mgenyomtam a megf. gombot: visszacsörgött a központ, amikor a hívott felszabadult.
A problémának mégis köze lehet a TE beállításhoz. Amúgy magánban elküldhetem neked "az egyik" távközlési szolgáltató mérési jegyzőkönyvét pont erről a témáról: az ELCON NT1+2ab+V24 volt az egyetlen, amely ezen csont nélkül átment.
A vizsgálatban részt vett a Magyarországon szolgáltatóknál forgalomban lévő összes analóg porttal is rendelkező ISDN NT.
Érdekelne egy teszt a hibát jelző előfizetőnél V24 berendezéssel...
Szerintetek mit lehet tenni, ha egy soproni számról átlag tíz percenként felhívnak, és amikor felveszem csak halk csipogást hallok? (lehet, hogy ISDN fax - olyanhoz még nem volt szerencsém) Ha próbálom hívni az adott számot, csak kicseng, de nem veszi fel senki.
A Matáv ügyfélszolgálat szerint semmit sem lehet tenni. Tűrjem, hogy használhatatlanná teszik a vonalamat... Bravó Matáv (ISDN Klubkártyával természetesen :-) )
Bár azt a baromarcút sem értem, aki beállította a számomat, és nem veszi észre, hogy rossz helyre megy a hívása...
Elcon dobozon nem lehet beállítani valahogy, hogy ne fogadjon adott számról érkező hívást?
Amúgy épp most a PKI-ban egy volt kedves kollégámmal az NT-k komformancia tesztelésében segédkezem, és ezt a beemeléskori DTMF elfogadást még egyeztetem - hiszen a netMod is ezt produkálja!
Ha megtudom a szabványos (vagy annak mondott! :-))) ) eljárást, akkor természetesen jelentkezem.
Ezeket a D-csatornás TE azonosításokat a nemzeti szolgáltató (illetve az az LTO, mely az ISDN hálózatot üzemelteti) definiálja az NT gyártója felé.
A Matáv (ez 2 napos infó) úgy rendesen el is szúrta annó ezt a definíciót (netMod esetében!), aminek kijavítása (épp az Általad említett multiportos új beállítási lehetőség felvételével) értesüléseim (PKI) szerint folyamatban is van (több más javítással egyetemben!).
Ez a helyzet a FLASH után kiadandó hangról T/A adapter (analóg port) esetében is!
SŐT: az "újrahívó"-nak keresztelt CCBS szolgáltatás is az NT-k (a netMod-ról konkrétan tudom, a Tietekről nem!) ugyanilyen eldefiniálása miatt nem használható EGYELŐRE analóg portról!
Viszont nekem ez a FAX ügy, melyre reagáltál nagyon piszkálja a csőröm és amondó vagyok, hogy mindenki félreérti az ügyet! HA üzenetrögzítő megy (FAX/ANSWER) DE FAX nem, AZ NEM LEHET a TE típus beállítás problémája, mert nincs tudomása sem az NT-nek, sem az ISDN hálózat egyik elemének sem arról, hogy a már egyszer 3.1kHz-es beszéd-forgalomnak minősülő (ez a DSS1 SETUP folymat alatt már eldől!) felépült hívás során a valóságban milyen jellegű hanginfó utazik oda és vissza!
Akkor meg mi a túró történhetik?!
Na az is igaz, hogy Hugó barátunktól a mai napig sem mail-t sem telefont nem kaptam és ide sem írta meg a korábban felvetett analitikus kérdéseimre a tapasztalatait.
Üdv.
Maus Róbert Péter
mikimaus
P.S.: annó azért nem írtam HerrMüller részére, mert máig gyűjtögettem az infókat!
Üdv!
Faxprobléma ügyben:
Javasolt a "modem" vagy "multiport" beállítás a nevezett analóg porton.
Legalábbis ELCON NT esetén van ez, de más gyártónál is valószínűleg a "modem" beállítás nem küld és nem néz bejövő D-csatornás "végberendezés-típus-azonosítót".
Ellenőrizd az NT gyártó által adott kézikönyvében, vagy fordulj a HelpDesk szolgálatukhoz.
Újabb kiadású firmware (belső illesztőprogram) megkülönbözteti a soros porton zajló adatkapcsolatot (B-csatorna foglaltságát jelző piros LED villog) az analóg porton folyó beszélgetéstől (B-LED folyamatosan világít).
Amennyiben Önnek kifelyezetten erre van szüksége, de Önnél ez nem így működik, kérjük jelezze irodánknak.
Megj.: ML-PPPs kapcsolatnál a LED-ek nem egyszerre villognak, ezért nem lehet összekeverni a törölt firmware esetével!"
Így igaz! Sőt: nálam egy kis analóg központ megy az egyik analóg portra. És azon beszélek, faxolok(!!!) és modemezek. Üzenetrögzítő nem került kipróbálásra, de ez engem nem zavar abbna, hogy higgyek a véleményemben! :-)))
AJJJAJ: most jutott eszembe valami! HUGÓ!
Nincs beállítva az analóg porton a gyorscsengetés (bocs: megkülönböztetett csengetés)?! Mert a Pana faxok a túl rövid csengetési periódust ki nem állhatják - észre sem veszik. Viszont azt nem próbáltam ki, hogy ha modemnek vagy faxnak állítom be a végberendezés típusát, akkor nem lesz alapcsengetés (1200/3600 ms jel/szünet) automatikusan!!!???
Könyörgöm, csörögj rám itthon a 261-4824-re (akármikor)vagy 06-20-3711137-re (ebben asorrendben próbáld!). Mert itt valami nagyon bűzlik. De ha megadsz mail-ben egy bp-i számot (ha van:-))) ) akkor este 6 után én is felhívhatlak!
Egyrészt mostanában informálisan az NT-k problámival foglalkozom, másrészt eddigi tapasztalataim alapján egyzserűen "ilyen állat pedig nincs"!!!
Annyit tudnod kell: az analóg porton lógó készülékről CSAK a beállítás alapján dönti el az NT, hogy az micsoda. és ezt az attribútumot teszi ÉS kapcsolatba a hívó/hívott oldali berendezés ugyanilyen "bitjével". Tehát abban az esetben JOGOSAN nem csörög ki, ha faxnak állítod be (mert egy sima analóg vonal esetén az telefonként jön be).
Ám nem értem és nem is írod le RÉSZLETESEN, mit csinál vagy nem csinál amikor telefonnak állítod be és ráhívsz egy fax-szal!!!
Egyszerűen NINCS különbség, hogy ott egy fax vagy egy modem vagy egy üzrögzítő jelentkezik, mert mind a 3 berendezés a 300-3400Hz-es alapsávban működik, és ezen az NT nem változtat! Analóg port esetén egyszerűen bekódolja a B csatornába a hangjelet és az a másik (analóg!) oldalon egyszerűen visszaáll hangjellé. Az ISDN ebből a szempontból (és csak az ISDN hálózat kilépési pontjáig) abban tér csak el a "sima" hangátviteltől, hogy más az ún. keretszervezés és sokkal komolyabb kiegészítő funkciók társul(hat)nak adatszinten a híváshoz. e a beszédcsatorna adatai nem változnak!
Mondjuk egy AT&F parancs és újrakonfigurálást el tudnék képzelni az NT-n, de amíg nem látom, hogy valójában mi NEM történik amikor a fax nem fogadja a faxot, nem ajánlom ezt sem!
Tegyetek párhuzamosan egy (régi) készüléket a facra és vegyétek ki a mikrofont (vagy Panasonic+MUTE) és amikor a fax beemel a faxhívásra, hallgassátok meg, miket művelnek egymással! Jön e a hívó oldalról az ORIGINATE jel (rövidebb sípolások egy ferkvencián picit hosszabb szünetekkel, mint amekkor a a hang hossza) illetve a Ti faxotok erre válaszol-e egyáltalán??!! ha idáig eljtottatok (tehát valamiféle pofázás elkezdődik) DE a fax egy idő után lebont (és MELYIK fax?!), akkor el lehet gondolkodni az NT hiba-lejelentéséről (CSERE!)
Sziasztok!
Latya úgy gondolta, hogy analóg vonalon levő fax volt-e, vagy ISDN vonal analóg csatlakozásán levő. MikiMaus leírása szerint analóg vonalról történő hívás fogadásakor mennie kell mindkét funkciónak.
P
A túloldalon analóg fax volt, azzal próbálkoztunk.
De nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy ha azt programozzuk be a készülékünknek, hogy ő egy fax, és közben "vegyes" üzemmódra állítjuk, akkor hiába hívjuk a rá programozott számot, ki sem csörög, vagyis nem is indul el sem a fax, sem az üzenetrögzítő.
Ha telefonnak programozzuk be, akkor elindul, de csak az üzenetrögzítő, ám faxot nem képes fogadni.
Kizárólag akkor működik faxként, ha faxnak programozzuk be, és magát a gépet csak fax fogadására állítjuk be, tehát nem "vegyes", üzenetrögzítő és fax üzemmódra.
Szóval, az eredeti rendeltetése szerint, úgy tűnik, többé nem használható ez a jó kis Panasonic KXF230...