Na menjünk sorba:azt én se írtam,hogy az Érdi bőtermő a kedvencem,de abból is van,meg Pándy,Újfehértói fürtös,Meteor korai,Maliga emléke,Érdi jubileum...és Érdi nagygyümölcsű,ami nemrég került vissza a termesztésbe. Aztán a " Gyümölcsfajta ismeret-és használat " c. könyvben ha van időd,a régi fajták között találsz édes meggyet pl :Eugenia /ha jól emlékszem /,ha jól tudom az angolok duke cherry-nek hívják.Én meg cseresznyemeggynek,és bizony van köze a cseresznyéhez,mert a nemesítés során cseresznye felmenőkkel is büszkélkedik.Ez meglátszik a korona habitusán /nem ostorosodik,gyakorlatilag cseresznye felépítésű/,a gyümölcs méretén /kb mint a jobb Germersdorfi/ az íze pedig...szívesen küldenék kostolót,a finom meggyzamat mellett a cseresznye édessége is jelen van,és szerintem nagyon finom.Friss fogyasztásra nálunk mindenkinek jobban ízlik,mint a savas meggyek,amelyek viszont-ez tény-feldolgozva sokkal jobbak,mert a tésztákban,sütikben jobban érvényesül.A birtokom felett van egy elhanyagolt meggyes,nagyrészt Pándy,de van 4-5 amit én az Érdi nagygyümölcsünek azonosítottam be,vagy legalább is nagyon hasonló.Most érik,nagyon nagy,nagyon finom /mondjuk lehetne bőtermőbb,de ehhez talán gondozni is kellene ill. megfelelő porzó is kellene hozzá/. Ja igen nemrég nemesítettek egy hasonlót a magyarok:Piramis néven fut /levédett fajta/ Sztem nem probléma,hogy rokonokat hoznak össze,jó példa erre a kajszi-szilva hiridek,amelyek nálunk még nem terjednek,de máshol már igen,plumcot,aprium néven,attól függően melyik szülőhöz hasonlít jobban.
A tegnapi is jó volt . Ez bizony a gutaütés nevezetű tünetegyüttes , tennivaló nem igen van , ha csak az nem , hogy be kell iktatni ősszel egy napot , elmenni a csemetéshez és ültetni egy új fát . Persze ... sajna ... ki kell várni , míg az is ilyen szép nagyra megnő .
Aha. Debrecen környéklén lakom. Remek kis eső volt itt. A tegnapi nap szinte végig esett. és nem szemerkélve hanem nagyon. :)
A fának az a mázlija hogy még nagyapám úgy ültette hogy szilvába oltott. tehát most úgy néz ki hogy a gyökérzete és úgy egy méterig a törzse szilvafa és utána barack. Így sokkal ellenállóbb lett a kártevőkkel szemben és a helyi nem éppen baracknak való földet is remekül bírja. És persze védett helyen van.
Most kicsit elé kezdte furkálni a törzsét valamilyen pondró de nem veszélyes egyelőre. Főleg m,mivel holnap már szerzek is ellene valami ecsetelőt ami kinyírja.
De ettől függetlenül szépen tartja magát ( és a moniliapermetezés után ) szépen terem is.
Remélem még jó pár évig a kert dísze lesz. ( Láttam már ötven éves barackot is ami jól termett. )
Ez az életkor már szép teljesítmény , hogy meddig élhet ...??? ... talán még sokáig , vigyázni kell rá .
Akkor Te valahol északon laksz ugye ??? Néztem tegnap hatalmas eső volt arrafelé . Nálunk nem kellene mostanában , inkább a meleg . Ma talán megjön , mert most már 15 fok van szemben a tegnap reggeli 8 fokkal .
Birom ezt a " cseresznyemeggy " meg hasonló elnevezéseket , meg a mézédes meggyet . A meggy az meggy a cseresznye cseresznye , nem keverhető a kettő . Meg a meggy legyen savanyú az akkor meggy . Nekem nem az Érdi Bőtermő a kedvencem , túl édes és üres az íze . én az Érdi Jubileumot kedvelem , az az igazi meggy . Csak egy fám van belőle , de annak van igazi meggy íze , általában Cherryt ( megy + pálinka ) csinálok belőle némi érés után fenséges itóka lesz belőle .
Na 2 hónap szárazság után tegnap előtt volt egy kiadós eső és tegnap is. ma meg gyakorlatilag egész nap esett megállás nélkül.
Ez nagyon jól jött most.
Más: A barackfám már megvan vagy 25-30 éves. Nem túl öreg ez már? Nem csak gyümölcsfa hanem a kert dísze is és bár kicsit pondrós a törzse ( kedden veszek rá valamit irtót ) de remekül tartja magát. Sztetek meddig fog még élni?
Hát meggyből nekem kicsit túl sok van,amikor ültettem még volt reális esély,hogy sikerül eladni,most meg...tavaly volt olyan fám /Újfehértói fürtös/ amiről egy szemet se szedtünk...az idé azért is vettem egy aszalót,próba szerencse.A fiatalabbakat megpróbálom átszemezni Érdi nagygyümölcsüre,az egy nagyon finom,nagy és korai-most érik...és közelebb áll a cseresznyéhez /ízben,hajtásrendszerben,méretben/.
A "nem őszi-kajszi"-k ból is vannak újabb fajtáid ? A hajtásválogatásra nem volt eddig lehetőségem,pedig kellene...még a gyümiritkítást sem sikerült letudnom /jellemző,hogy még a néhány napra családostól hazalátogató öcsémet is befogtam...addig én a hegyen kapirgáltam +meg harcoltam a krumplibogarakkal.Holnap,ha esőisten engedi akkor megcsinálom...a kálium OK /Fitohormot használok,a krumplinak is adtam a rovarölő mellé.../. Elképzelhető olyan,hogy új ültetésü fa azért áll le,mert túlöntöztem ?...bár az is lehet,hogy kissé mélyre ültettem...miért is ne,ez a Tardicot /egyik scsaba féle új kajszi/
Az őszi- kajszi a fő vonal , van némi szilvám , meggy , cseresznye , és néhány körte, alma , ezek úgy testálódtak rám a tesóimtól .
Az idei május , a szárazságával és a végén a csapadékkal kimondottan optimális volt a gyümölcsnek , csak már meleg kellene , nehogy nagyon hajtásnak induljanak a fák , bár ekkora termés mellett nem hiszem , hogy gond lenne . A tápanyagra csak a szokásosat tudom mondani : kálium túlsúly . És nagyon vigyázni kell , hogy a lombozat szellős , világos , laza maradjon , ez a titka a jó termésnek . Ha besűrűsödnének a fa közepén az ágak akkor tördelni kell ... kifele .
Hát a kép nem a legjobb,de a diagnózis alighanem jó ,esetleg egy komolyabb monilia-fertőzés lehet még.De egy kicsit jobb kép jobb lenne...:) Na majd a profik is megnézik...
Légyszi segitsetek! Már másik két forumra is felraktam...de gondolom ti "barackosok" jobban tudjátok! Tőlem okosabbak azt mondták ,hogy gutaütése van a sárgabarack fánknak! Ha igen mivel tudom kezelni..gyógyitani...v. legvégső esetben kivágni kellene??Nem tudom mennyire látszik...de szakavatott szem biztos kiszurja...bal oldali része a fának.!!
...és egy szakmai kérdés :a barackok jelenlegi méretéből arra következtetek,hogy ha jég /...és még 1-2 egyéb gonosztevő / nem lesz ,akkor az idén az utóbbi évek legszebb barack-termésének fogok örülni. Milyen tápanyagot adagoljak még,hogy a fajtákra jellemző ill.a max. elérhető méretet kihozzam a fákból./tudom te nem a méretesekben gondolkodsz,de azért véleményt mondhatsz :) /. Az eddigi ill. a várható csapadékmennyiség úgy néz ki a fákat kellően ellátja vízzel az idén.
Én nem röhögök,de itt szép lassan kiderül,hogy azért nem csak őszibarackkal foglalkozol :) A kajsziról már volt szó,most meg kiderül,hogy körtézel is...na elő a farbával ,mi van még ? :)))Alma,szilva,héjasok,bogyósok stb ?
.... ja . Ez már politika , ehhez nem értek .. : ) .
Szóval ilyenek vagyunk mi magyarok , azt támogatjuk aminek nem gazdaságos a termesztése , és ezzel párhuzamosan azt termeljük amit támogatnak , tehát ami gazdaságtalan .
Amúgy látom én is , hogy az olaszoknál másként van , de talán nekem ... egyedileg ... nem rossz , hogy nincs konkurenciám , vagy legalább is azt gondolom . Nekem is voltak terveim ezzel kapcsolatban , de mi magyarok vagyunk , nem olaszok ( Pató Pál és Magyar Nemesek leszármazottai ) termeljük csak a kukoricát . ... de ebbe nem akarok belemenni , én jól elvagyok a magam kis birtokán , aki meg röhög rajtam , hogy barackot termelek ... tegye .
Olyan adottságaink vannak, amelyek gyümölcsből teljes önellátást biztosítanának számunkra, sőt jelentős gyümölcsexportőröknek kellene lennünk. Importálnunk pedig csak nálunk nem termelhető gyümölcsöket lenne szabad. Ez még azt is jelenti, hogy jelentősen bővíthető lenne a jelenleg nem termeszthetőnek hitt fajok köre is (kivi, diospyros kaki, jujuba, stb.), így még ezekből sem szorulnánk behozatalra. Új-Zélandból egy nemzetgazdaságot szisztematikusan támogató, évtizedekre ütemezett lépésekre tagolt gazdaságpolitikával csináltak kivitermesztő nagyhatalmat.
Ha a mostani globalizált piaci helyzet és az Európai Unió ellenében érvényre juttatható lenne egy magyar gazdaságot támogató gazdaságpolitika, akkor mi magunk lehetnénk azok, akik a szezonális és általános preferenciákat meghatároznánk a gyümölcsfogyasztásban és akár a mi kis "családi gazdasági melléktermék-gyümölcsösünk" terményei is helyet találnának a hazai piacon. Annyi kellene hozzá, hogy nemzeti érdekekben elkötelezett erők irányítsák a politikát.
A magyar viszonyok sajátosak. Sajnos, még mindig ott tartunk, hogy a magadfajta kis-közepes termelők teljesen magukra vannak hagyva és rendkívül kiszolgáltatottak. Olaszországban pl. mindenki valamilyen TÉSZ-nek megfeleltethető szervezett formához csatlakozik, amely szervezetnek óriási alkupozíciója van és egy logisztikai központból történik a termék terítése, javarészt külföldre. Mindez kiiktatja a nagykereskedelmi fokozatot, sőt a legtöbb szövetkezetnek saját kiskereskedelmi eladóhelyei is vannak honi területen. A termelők a segédanyagokat gyári áron kapják, mivel a szövetkezet rendeli az összes tag számára elegendő, hatalmas tételekben. A piacot is nagyrészt ők befolyásolják azzal, hogy adott időszakban adott fajokkal és fajtákkal árasztják el nagy mennyiségben. A közönség ezt úgy éli meg, hogy éppen "annak van a szezonja" és Te magad ebből a sorból nem lóghatsz ki, mert a tömeg a kínálattal kondicionálva van. Ez aztán erősen meg is szabja a mozgásteredet. Az olasz vevőket például úgy hozzászoktatták a japánszilvához, hogy a finomabbnál finomabb európai szilvákat az olaszoknak már el sem lehetne adni.
Igen , más szempontok , más művelést , fajtasort eredményeznek . Én már jövő héten szedem az első barackot .
Érdekes a Japánszilva , de egyelőre még kicsi a kereslet rá , mivel nem nagyon ismerik az emberek ... ugye nálam az üzleti szempontok az elsők . A nagyon késői barackkal is van némi fenntartás , mert valahogy egycsapásra szűnik meg egy árucikk iránt a kereslet . Pl. a kései dinnye is rizikós már ... bár ha jó a minőség akkor azért nem túl nagy mennyiséget el lehet adni .
Tavaly voltam így a körtével , a Vilmost szépen vitték , aztán mikor már jó volt as Bosc , meg Packham valahogy leszoktak a vásárlók róla ... vitték az olasz importszőlőt , meg alapból csökkent a piacon a forgalom .
Szerencsénk volt az időjárással. Ezeken a fákon az éves vegyszeres kezelés egy későőszi és egy tavaszi rezes lemosó permetezésből áll. Egyszer kaphatnak Ziramot is, ha mutatkoznak tafrinafertőzés jelei, vagy a tafrinának kedvező időjárási helyzet van. Virágzás után egyszeri rovarölő kezelést csak a nektarinok kapnak, a szőrösek nem. Ezek a művelési elvek általában vonatkoznak erre a kis állományra, de meggyőződésem, hogy ezek a nagyon későiek mindennemű permetezés nélkül is ilyenek lennének. Mivel ez egy szőlőoltványos családi vállalkozás konyha-és gyümölcsöskertje, megengedhetjük magunknak az ilyen típusú merész kísérletezést. Amelyik fajtának nem elégséges ez a szerény növényvédelem, az eltávolításra kerül, bármennyire is fáj érte a szívünk. Ez egyben egy kis rezisztenciaszempontok szerinti szelekció is. A legeslegjobban ilyen vonatkozásban ezek az extra későiek vizsgáznak. Egyébként az érésig "mindössze" 4 és fél, 5 hónap van hátra. Ami a termésüket illeti, szedés után hónapokig tárolható hűtőben, vagy hűvös helyen.
A tegnap elkezdődött eső most hagyta abba,de a felhőzetből ítélve még nem végleges...a zt hiszem a csapadék mennyiségére én nem panaszkodhatok,max annyit,hogy az eper rohad,mert ennyi vizet nem bír eldolgozni....de a gyümölcsfák biztos élvezik a helyzetet....viszont a tetvek,nos azoknak is ideális kezd lenni ....
Nállunk 2 hónapja szárazság van. Jó jó volt amikor esett de egy 5-10 perces szemetelés semmit sem ér.
Pénteken is is majdnem 4 órán át tornyosultak felénk a fellegek, úgy dörgött majd leszakadt az ég majd nem történt semmi... Ez a méreg nem a ciánkáli. :(
Erre a hétre mond egy erős frontos + esős napokat. hátha most nagyobb szerencsénk lessz.