Keresés

Részletes keresés

woodruff Creative Commons License 2017.05.17 0 0 4941

A drótkefézésbe azért ne keverjél bele, bármennyire is ellenszenves vagyok számodra .

Avval valaki mást sérthetsz meg,keress utána.

A klikkesedésről,beleférsz-nem férsz közénk !

60 éven túl engedd meg,hogy meglegyen a véleményem, túl sok a negatív tapasztalatom.

Japán fajták klikkje....

Egyébként nem a szőlőszemre céloztam, és ezt ő is nagyon jól tudja kire.

Kár, hogy magára vette.

woodruff

Előzmény: van_Persil (4936)
Maci_P Creative Commons License 2017.05.17 0 0 4940

Egy Néró ültetvényt pár éve már művelő azt mondta, hogy érzékeny a virágzáskori botritiszre, tehát akár az is okozhatta a leszáradást.

Az Évával kapcsolatban meg: ahogy Szőlőszem is írta, meg szerintem már korábban is előjött, van valamilyen meddőségi probléma vele, , volt komplett ültetvény is belőle, ami nem termett évek után sem, át lett oltva aztán másra, az meg termett. Akinek nem terem 5.-6. évben sem, az jobb, ha átoltja.

Papus74: nem írtad, milyen fajták, ha nem rezisztensek, akkor több munka van vele, mert érzékenyebbek a betegségekre. Ha rezisztensek, akkor akár permetezés nélkül is elvan egy jobb évben, de azért kontakt szerek 2-3x arra is jól jönnek (lemosózás, virágzás előtt, fürtzáródás előtt).

Első körben olvasd el ezt:

http://szolo.blog.hu/2009/04/15/permetezesi_menetrend

http://szolo.blog.hu/2015/05/30/permetezes_bio-rendszerben

Én a hagyományos fajtákra sem használok egyébként felszívódót, ha az ember a szőlő mellett van, kénnel-rézzel is kényelmesen meg tudja védeni.

A locsolással két probléma lesz: ha a levelet folyamatosan víz éri, könnyebben lesz gombás (rezisztensekre kevésbé jellemző). A másik meg a gyökérzete nem fog a mélybe hatolni, mert fent állandóan vizet talál. Ez ellen lehet tenni: minden tavasszal kitányérozod őket, és a felső 15-20 cm-ről levágod a gyökereket.

Előzmény: pintjano (4934)
Papus74 Creative Commons License 2017.05.17 0 0 4939

Sziasztok!

Két kérdésem lenne, ezekben kérnék segítséget.

- ültettünk a házunk melletti kiskertben 2015 őszén 12 tő csemegeszőlőt vegyesen. Kell-e permeznem, ha kell mi ellen, és milyen szerrel?

- a másik pedig az, hogy ha a fűvet locsoljuk, az érheti-e a szőlőt vagy sem (levelét, virágát, fürtjét)?

Szőlővel nem sok tapasztalatom van :(

Ilyenkor sajnálom, hogy nagyapámtól nem tanultam amíg lehetett.

Köszi a segítséget!

Csíkos Tigris Creative Commons License 2017.05.17 0 0 4938

Szia Vegyigyümi!

Bocsánat,megtudnád írni merre laksz?

Email-em publikus!

Üdv.! Némi szőlőről lenne szó!

Előzmény: vegyigyümi10 (4933)
baby-lon Creative Commons License 2017.05.17 0 0 4937

Szia!

Engem érdekelne, de nem publikus a mail címed. Megtennéd, hogy írsz nekem?

Köszönöm.

Előzmény: Pjotr77 (4929)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.17 0 0 4936

"Tehát két ágemeletet hagyok,egyet 1 méteren 1-et 2 méteren."

Ez és a drótkefézés mutatja, mennyire "értesz" a szölöhöz...

"igaz nekem még csak 11 Japán fajtám van,hányok tőlük."

Ha hánysz a japán fajtáktól, akkor jobb, ha nem foglalkozol velük. Fö az egészség!

Előzmény: woodruff (4928)
szölőszem Creative Commons License 2017.05.17 0 1 4935

Kedves Woodruff! Valószínű, hogy ezt a bejegyzést nekem címezted, ezért válaszolok. A japán fajták gyűjtése nálam kezdődött, ill.Pjotr-nál.Én már több mint 10 éve gyűjtök csemegeszőlő fajtákat. Már akkor bejártam fél Európát olyan fajtákért, melyekről itthon még nem is hallottak. Én kezdtem el ezeket itthon megismertetni, és ingyen osztogatni, aki kérte. Semmit nem kértem cserébe,önzetlenül tettem, de nagyon sokan visszaéltek vele, amit nem részletezek.

DE csak pár éve jutottam el odáig, hogy japán fajtákat gyűjtsek, mert gyűjtő vagyok,és nem azért mert ennek gyűjtése státusz szinbólum.De többen ezzel is visszaéltek. Ezért csak olyan megbízható személyekkel cserélek (cserélünk), akiknek látjuk is teremni ezeket a fajtákat.

Ebbe a "klubba" bárki bekerülhet, akinek van már termő japán fajtája, amit meg is tud mutatni,nem csak képeken, hanem a valóságban is. Csak ennyire egyszerű a dolog.

Én a Te helyedben nem hencegnék a japán fajtákkal, hanem majd ha teremnek, akkor mutasd meg őket. Nagyon sokat kell még tanulnod hogy diplomatikusan tudjál fogalmazni nyilvános fórumokon, hogy másokat ne sértegess.Sajnos egy időre becsaptad a kaput előttem azzal a kijelentéseddel,hogy "hányok tőlük",mármint azoktól, akik japán fajtákat is gyűjtenek.

Pedig aki velem jó kapcsolatot épít ki az még eddig sosem járt rosszul.

pintjano Creative Commons License 2017.05.17 0 0 4934

Nekem ez az alany van és nem tapasztaltam a Nérónál virágelrúgást (Éva szőlőm nincs) üdv PJ

Előzmény: Kulicz (4930)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2017.05.17 0 0 4933

Szia Peti!

Írtam mailt!

Üdv.

Előzmény: Pjotr77 (4929)
woodruff Creative Commons License 2017.05.17 0 0 4932

Nagyon nagy a kísértés,rengeteg az újabb fajta,a szabad helyem viszont véges.Most szembesültem avval milyenek az új fajták.

Tavalyi oltásaim régi tőkékbe hüvelyk ujjnyi vastagra nőttek.

Szívmelengető látvány mikor MINDEGYIK rügy 2-3 fürtöt hordoz, és őserővel nő.Nem ártott neki a -20.

Más tőkén keresgélnem kell a hajtások között hátha az idén megmutatja magát és legalább egy pici fürtöt hoz.

Ezek főleg a kismis seedlesek.

Be kellett látnom,ezek nem a mi hazánk éghajlatához lettek kinemesítve.

Már egy hete oltogatok reggel-este,munka előtt munka után .Olyan gyorsan nőnek a zöld hajtások.

Több mint 50 fajtát kell átoltanom,és ezeket több száz új fajtából válogattam.

woodruff

Előzmény: öreg_néne_b (4931)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.05.17 0 0 4931

Ha nem piacra termelsz, akkor miért akkora gond, hogy a százból néhány nem minden évben terem?

Kulicz Creative Commons License 2017.05.17 0 0 4930

Teleki-Kober 5BB - alanyfajtánál írják a következőt: "Egyes csemege-szőlőfajtáknál a virágelrúgást

elősegíti azáltal, hogy az asszimilátákat a hajtásokba és levelekbe irányítja a fürtkezdemények

helyett." Akár ez is lehet a probléma. 

Előzmény: Falusi1 (4920)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.05.16 0 0 4929

Túladnék 3 db Manicure Finger és 3 db Tien Shan tőkén,

két éves oltványok, nem saját gyártmány (Paulsen alanyon), erős, edzett növények, termő tőkékéről származnak.

Jelenleg így néznek ki, 8-10 levelesek, szépek :)

Kizárólag személyes átvétel lehetséges Pécsett, kapcsolat: citruslimon@citromail.hu E-mail címen.

woodruff Creative Commons License 2017.05.16 0 0 4928

Én az idén szinte mind a 100 fajtámat átoltom ,új értékesebb fajtákra,a korral haladni kell,aki nem ezt teszi lemarad.

Hagyok egy esélyt a régi fajtáknak is,egy rügyet meghagyok,alól.

Nagyon sok fajtámnál jelentkezett az a szindróma,hogy bocs hideg volta tél,most nincs kedvem teremni.

Nem fogok az ilyen fajtának esélyt adni,hogy ő döntse el megajándékoz e,a termésével,vagy nem.

Tehát két ágemeletet hagyok,egyet 1 méteren 1-et 2 méteren.

Tudni illik én nem piacra termelek.

Csupán csak hobbi volt eddig.
Főleg a Japánokat tűztem ki célul,mivel hazánkban van egy titkos társaság,amiből kirekesztettek.

Aminek a neve Japánok klubja,amibe én nem fértem idáig bele.

Had ne nevezzem meg az idáig ismert tagjait ,igaz nekem még csak 11 Japán fajtám van,hányok tőlük.

woodruff

Előzmény: Kramcsák István (4925)
gyurka kertész Creative Commons License 2017.05.16 0 0 4927

sziasztok elkeztem az első zöldbe fás oltásokat remélem hogy megmaradnak !

szölőszem Creative Commons License 2017.05.16 0 0 4926

A Néró fürt elszáradásával kapcsolatban valaki már korábban írta, hogy valamelyik alany okozhatja. Vagyis nem mindegy milyen alanyra van oltva. Ezért van az, hogy nem mindenkinél fordul elő, és csak néhány szőlőfajta érzékeny bizonyos alanyokra. Próbáld meg másik kertészetből megvenni, vagy saját gyökerén kipróbálni, esetleg több fajta alanyra átoltani.

Az Évával kapcsolatban a szakirodalom azt írja, hogy rövid csapon is jól terem. A meddő Éva (szőlőről van szó) oka lehet klónhiba, vagy oltási hiba is.

Kramcsák István Creative Commons License 2017.05.16 0 0 4925

Kiegészítés, a Woodruff 2602 es hozzászólásában leírja az Éva tapasztalatát, publikus az Email címe privátban kitárgyalhatjátok, és az is, hogy a terméskötödésre   mit és milyen adagban használ.?

Előzmény: Kramcsák István (4923)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.16 0 0 4924

Ha idén is lesz fürtleszáradásod (nem kívánom, de ha mégis...), tudnál majd képet berakni róla?

Ami eszembe jutott: nem lehet, hogy fitoplazmás (nem az aranyszínű, hanem a másik) az a néró tőkéd? Az okozhatja a fürtleszáradást... Ez esetben még a gyökerét is ki kell szedni (télire oda húzódik).

Kramcsák István Creative Commons License 2017.05.16 0 0 4923

Falusi1, a fürt elhalás , hiány betegségre utaló jelenség nem gondolnám, hogy rossz klón -ról lenne szó a néró esetében/ más fajtánál más  helyzet  is közre játszhat/virítás előtt Woudruk már írta adni kell boort alul felül/ az Évánál már tárgyaltuk ,hogy meg kell szálveszőzni és figyelni hanyadik rügytől van berakódva terméssel  és a következőkben olyan metszést kell alkalmazni, de itt is az évek nem egyformák/  itt odafigyelést igényel a tőke terhelés mértéke  / ha nem terheled vesszőre hajt, ha esetleg túl terheled vissza fogja a növekedést, mind emellett nem szabad kivágni egy beállt 6 éves tőkét , meg kell találni a siker titkát egy ilyen NŐ mint az ÉVA megérdemli. A csemegeszőlők  egyébként is érzékenyebbek az átlagnál, mennél jobb annál érzékenyebb , olyan mint egy hölgy!

D-kis Creative Commons License 2017.05.16 0 0 4922

Remélem jobb lesz 1-2 év és kiderül. A szomszédban szépen teremnek a Nérók még fóliában is.

D-kis Creative Commons License 2017.05.16 0 0 4921

Minden évben reménykedtem, de jövőre át lesz oltva.

Előzmény: van_Persil (4919)
Falusi1 Creative Commons License 2017.05.16 0 0 4920

Ezt én (is) írtam már többször is, de azóta sem tudom az okát és a kollégák álláspontja is megoszlott az okot illetően.

A tőke azóta is megvan és továbbra is leszáradtak a fürtök. Az idén permetezni fogom virágzás előtt, közben és közvetlen utána is. Ha most is leszárad feladom.

Sok sikert és  kíváncsi leszek, az új ültetés e a megoldás?

Előzmény: D-kis (4918)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.16 0 0 4919

6 éve geggyülsz egy tőkét anélkül, hogy teremne? Miért nem vágtad még ki? Semmi értelme megtartani.

Előzmény: D-kis (4918)
D-kis Creative Commons License 2017.05.16 0 0 4918

Üdv!

Nekem két Évám van. Az egyik kb. 6 éves még soha nem termett,most 15 centis hajtásai vannak fürt nincs. A másik

3.-dik éves 40 centis hajtásokkal és van rajta 2 fürt. Nagyon várom hogy milyen lesz. Néroból is ültettem másikat, mert

a régi tőkéről ahogy már írta valaki itt a fórumon virágzás után leszáradnak a fürtök.

Előzmény: Sanci07 (4909)
122512 Creative Commons License 2017.05.15 0 0 4917

Akkor valószínüleg a thiovit topas és bordói kombó lesz.

Előzmény: paplanoszozo (4916)
paplanoszozo Creative Commons License 2017.05.15 0 0 4916

Ha nem virágzik akkor én tennék Ként is bele mivel a kontakt szerek gyorsak="egyből van hatásuk" továbbá a Thiovit Jet =  kén mikrogranulált formulációban  így gyéríti az atkákat is ilyenkor!!!!

Persze raknák bele felszívódót is....ezt te eldöntheted (topas vagy systhane) én ezeket felváltva használnám egymás után!

rézből meg az egyik elég (champion vagy bordói) ezek mindkettő kontaktszer max ide lehetne még felszívódó kombinációval de ha következő permetlébe rakod az se probléma ( pl: cymbal = ez egy elég olcsó szer)

A rezet meg itt az elején helyettesítheted Dithane-nal néha.....(ez is olcsó szer)

persze ha kombinálva használod akkor ezt vedd figyelembe a dózisban!!!!!

Előzmény: 122512 (4914)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.15 0 0 4915

Én ezekközül lisztharmat ellen a Topas-t, mivel felszívódó, és intenzív a hajtásnövekedés, és peronosz ellen a shampion-t, de most ide is felszívódót választanék!

Előzmény: 122512 (4914)
122512 Creative Commons License 2017.05.15 0 0 4914

Ami van ithon:

Thiovit jet

Topas

Champion

Systhane dublo

Bordói por

Ezekből most mi lenne a leg ideállisabb

?

Előzmény: Törölt nick (4911)
122512 Creative Commons License 2017.05.15 0 0 4913

Az én Évám most 4-5cm. Kicsit féltem hogy elfagyott de úgy tűnik semmi baja.

Silvan Creative Commons License 2017.05.15 0 0 4912

Az én Éva szőlőmön most fakad a rügy ÉK Magyarország.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!