Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Egy Néró ültetvényt pár éve már művelő azt mondta, hogy érzékeny a virágzáskori botritiszre, tehát akár az is okozhatta a leszáradást.
Az Évával kapcsolatban meg: ahogy Szőlőszem is írta, meg szerintem már korábban is előjött, van valamilyen meddőségi probléma vele, , volt komplett ültetvény is belőle, ami nem termett évek után sem, át lett oltva aztán másra, az meg termett. Akinek nem terem 5.-6. évben sem, az jobb, ha átoltja.
Papus74: nem írtad, milyen fajták, ha nem rezisztensek, akkor több munka van vele, mert érzékenyebbek a betegségekre. Ha rezisztensek, akkor akár permetezés nélkül is elvan egy jobb évben, de azért kontakt szerek 2-3x arra is jól jönnek (lemosózás, virágzás előtt, fürtzáródás előtt).
Én a hagyományos fajtákra sem használok egyébként felszívódót, ha az ember a szőlő mellett van, kénnel-rézzel is kényelmesen meg tudja védeni.
A locsolással két probléma lesz: ha a levelet folyamatosan víz éri, könnyebben lesz gombás (rezisztensekre kevésbé jellemző). A másik meg a gyökérzete nem fog a mélybe hatolni, mert fent állandóan vizet talál. Ez ellen lehet tenni: minden tavasszal kitányérozod őket, és a felső 15-20 cm-ről levágod a gyökereket.
Kedves Woodruff! Valószínű, hogy ezt a bejegyzést nekem címezted, ezért válaszolok. A japán fajták gyűjtése nálam kezdődött, ill.Pjotr-nál.Én már több mint 10 éve gyűjtök csemegeszőlő fajtákat. Már akkor bejártam fél Európát olyan fajtákért, melyekről itthon még nem is hallottak. Én kezdtem el ezeket itthon megismertetni, és ingyen osztogatni, aki kérte. Semmit nem kértem cserébe,önzetlenül tettem, de nagyon sokan visszaéltek vele, amit nem részletezek.
DE csak pár éve jutottam el odáig, hogy japán fajtákat gyűjtsek, mert gyűjtő vagyok,és nem azért mert ennek gyűjtése státusz szinbólum.De többen ezzel is visszaéltek. Ezért csak olyan megbízható személyekkel cserélek (cserélünk), akiknek látjuk is teremni ezeket a fajtákat.
Ebbe a "klubba" bárki bekerülhet, akinek van már termő japán fajtája, amit meg is tud mutatni,nem csak képeken, hanem a valóságban is. Csak ennyire egyszerű a dolog.
Én a Te helyedben nem hencegnék a japán fajtákkal, hanem majd ha teremnek, akkor mutasd meg őket. Nagyon sokat kell még tanulnod hogy diplomatikusan tudjál fogalmazni nyilvános fórumokon, hogy másokat ne sértegess.Sajnos egy időre becsaptad a kaput előttem azzal a kijelentéseddel,hogy "hányok tőlük",mármint azoktól, akik japán fajtákat is gyűjtenek.
Pedig aki velem jó kapcsolatot épít ki az még eddig sosem járt rosszul.
A Néró fürt elszáradásával kapcsolatban valaki már korábban írta, hogy valamelyik alany okozhatja. Vagyis nem mindegy milyen alanyra van oltva. Ezért van az, hogy nem mindenkinél fordul elő, és csak néhány szőlőfajta érzékeny bizonyos alanyokra. Próbáld meg másik kertészetből megvenni, vagy saját gyökerén kipróbálni, esetleg több fajta alanyra átoltani.
Az Évával kapcsolatban a szakirodalom azt írja, hogy rövid csapon is jól terem. A meddő Éva (szőlőről van szó) oka lehet klónhiba, vagy oltási hiba is.
Kiegészítés, a Woodruff 2602 es hozzászólásában leírja az Éva tapasztalatát, publikus az Email címe privátban kitárgyalhatjátok, és az is, hogy a terméskötödésre mit és milyen adagban használ.?
Ha idén is lesz fürtleszáradásod (nem kívánom, de ha mégis...), tudnál majd képet berakni róla?
Ami eszembe jutott: nem lehet, hogy fitoplazmás (nem az aranyszínű, hanem a másik) az a néró tőkéd? Az okozhatja a fürtleszáradást... Ez esetben még a gyökerét is ki kell szedni (télire oda húzódik).
Falusi1, a fürt elhalás , hiány betegségre utaló jelenség nem gondolnám, hogy rossz klón -ról lenne szó a néró esetében/ más fajtánál más helyzet is közre játszhat/virítás előtt Woudruk már írta adni kell boort alul felül/ az Évánál már tárgyaltuk ,hogy meg kell szálveszőzni és figyelni hanyadik rügytől van berakódva terméssel és a következőkben olyan metszést kell alkalmazni, de itt is az évek nem egyformák/ itt odafigyelést igényel a tőke terhelés mértéke / ha nem terheled vesszőre hajt, ha esetleg túl terheled vissza fogja a növekedést, mind emellett nem szabad kivágni egy beállt 6 éves tőkét , meg kell találni a siker titkát egy ilyen NŐ mint az ÉVA megérdemli. A csemegeszőlők egyébként is érzékenyebbek az átlagnál, mennél jobb annál érzékenyebb , olyan mint egy hölgy!
Ezt én (is) írtam már többször is, de azóta sem tudom az okát és a kollégák álláspontja is megoszlott az okot illetően.
A tőke azóta is megvan és továbbra is leszáradtak a fürtök. Az idén permetezni fogom virágzás előtt, közben és közvetlen utána is. Ha most is leszárad feladom.
Sok sikert és kíváncsi leszek, az új ültetés e a megoldás?
Ha nem virágzik akkor én tennék Ként is bele mivel a kontakt szerek gyorsak="egyből van hatásuk" továbbá a Thiovit Jet = kén mikrogranulált formulációban így gyéríti az atkákat is ilyenkor!!!!
Persze raknák bele felszívódót is....ezt te eldöntheted (topas vagy systhane) én ezeket felváltva használnám egymás után!
rézből meg az egyik elég (champion vagy bordói) ezek mindkettő kontaktszer max ide lehetne még felszívódó kombinációval de ha következő permetlébe rakod az se probléma ( pl: cymbal = ez egy elég olcsó szer)
A rezet meg itt az elején helyettesítheted Dithane-nal néha.....(ez is olcsó szer)
persze ha kombinálva használod akkor ezt vedd figyelembe a dózisban!!!!!
Én ezekközül lisztharmat ellen a Topas-t, mivel felszívódó, és intenzív a hajtásnövekedés, és peronosz ellen a shampion-t, de most ide is felszívódót választanék!