Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nálam is ilyen az egyik, a másik meg halott. Akinek hoztam még szintén panaszkodik, pedig előtte bontottam ki a nedves fűrészporból. Legfeljebb őszre ismét nekifutunk, ha még járok ki.
Nekem az oszlopos alma és őszi tele van terméssel, nagyon kell ritkítani, mert már most sem férnének el, ha rajta hagytam volna mindet. Szépen fejlődnek, mind az alma és az őszi is.
Ősszel ültetek kajszit végre, de biztosan öntermőt, mert itt se nagyon van másnak ilyen fája a környéken. :-)
Pl. moníla lehet. Egyes fajták érzékenyek rá, pl Auróra, azon is van kisebb mézgásodás kisebb elhalt termőnyársakon a permetezések ellenére, de ezzel a fa letudta a dolgot, hajt ezerrel.
Nagyon nehéz a kérdésedre válaszolni. A fő gond, hogy nem tudjuk, hogy mitől mézgásodik ez a fa. A mézgásodás előidézője közvetlenül az etilén. De etilén képződést a fában nagyon sok minden indukálhat. Kórokozók (baktériumok, gombák), kedvezőtlen ültetési hely, sérülések, fagy stb., de még az is lehet, hogy valami vegyszer túladagolása. A faiskolások sokszor alkalmaznak vegyszereket, hogy lombtalanítsák az eladandó csemetéket. Szóval nagyon nehéz ezt így utólag kikutatni.
Én elég reménytelennek látom ezt a fát. Szerintem a visszametszés sem fog segíteni rajta. A képződő oldalhajtásokat ne vágd most vissza. Rájuk nagy szüksége van most a fának, mert ha beindul a hajtásképződés és egészségesek lesznek rajta a levelek, remény van rá, hogy a fa maga legyőzi a betegséget. Egyelőre normál növényvédelemben részesítsed. Adj neki egy felszívódó fungicidet (Score, Topas) és valamilyen inszekticidet (pl. Karatán) és rendszeresen figyeld. Én igyekeznék a talaját nedvesen tartani és esetleg egy híg levéltrágyát adni neki (pl. Wuxal 0,1-0,2%). Sok sikert!
Segítséget vagy véleményt szeretnék kérni a mellékelt problémámra. Megpróbálok egy kajsziorsó sort kialakítani, de már most gond adódik. A most ültetett kis fámon sorra jönnek elő a mézga gumók. Kérdésem, hogy vége lesz az egész fának, vagy a képen látható hajtásnál, még a mézgásodás alatt érdemes lenne e visszavágni a törzset?
Sok jó fajta van, a Kuresiánál nem arra gondoltam ,hogy idén az a legjobb,hanem korábbi önmagához képest jobb /azért nem rossz a berakódása /.
Amit igazán ritkítani kellett az a ceglédi arany, rengeteg vn/volt rajta ,két nagy fa /a harmadik a tavalyi ritkítás-hiány levét issza sztem,haldoklik / ,de a Hhargrand és a Robada is szép..ill. ha az megmarad ami a többi fán is van akkor kajszim azért lesz.
En tollem is kerdezgettek a kertesz cimboraim, hogy mi lehet az oka, naluk tomeges gyumolcshullast tapasztaltak... :( Nem tudom en sem az okat. Nallam minden okes !!! egyenlore :)
A hét elején permeteztem, és mindent a kertben. Érdekesség, hogy a mandulakajszi a kevéske termés felét már ledobálta, a rózsakajszin gyakorlatilag nincs, míg a magyar , orangered és a bergeron (amin kevés van) minden szemhez ragaszkodik. A gönczi is dobálja.