Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
sziasztok most próbálom először a szöllőt oltani zöldbe fás oltást ! ha valakinek van egy pár oltóvesszője akkor szeretnék kérni hogy én is kipóbálhassam a szöllő oltás és termések örömeit és csodálatát segitsetek egy párfajtát szeretnék kérni csak hiszen csak 8 tő szöllő fér el rendesen ! köszönöm előre is!!
éva,itália, kodrianka, regina,Afuz ali !! ezekből szeretnék kérni !! köszönöm előre is!!
A vitorla alatti második kacs-levél alatt köss, ott már erősebb a hajtás úgy, hogy a kisujjad még beférjen a kötésbe, és ezt vezesd fel a huzalhoz.Úgy mint a paradicsomot szokták, egy hosszú spirál tekeréssel a hajtás körül, hogy tartása legyen. Később átkötheted, ha majd nő a hajtás. Én rafiát használok, mert környezet barát,később a földbe kerülve sem okoz gondot, nem úgy mint a műanyag, amit mindig megtalál az ásó.
Van_Persilnek van igaza ezt most nehéz lenne megmondani hogy Éva vagy sem! Augusztusban nagy valószínűséggel be lehet majd azonosítani. Nálam az első termés alig volt 20 dkg és a szemek éppen hogy nagyobbak voltak a Csabagyöngyénél! Óriási félelmem volt hogy átvertek,most pedig mindenképp az első háromba sorolnám kiváló tulajdonságai miatt a gyűjteményembe! Ahogy erősödik a tőke úgy lett egyre csodálatosabb.
Most kötözöm a szőlőt a huzalhoz. Gyakran a kötözendő hajtás vitorlája ér csak fel a huzalig, ezt nehéz odakötözni. Ekkor a vitorla alatti kacsot kötöm a huzalhoz. Nekem ez nagy találmány.
Mondom, majd ha érett bogyói lesznek, akkor lehet biztosan megállapítani a fajtát. ezerféle van, sok nagyon hasonlít egymásra bizonyos fejlettségi szint mellett, kevés olyan van, mint pl. a vénusz, hogy minden más fajtától eltérö a kinézete már rügypattanástól kezdve.
Köszönöm a gyors válaszod! Írásod olvasva, az 1. pont azt sugallja, hogy akár még ÉVA szőlő is lehet, ez kicsit megnyugtató. Én is bizakodó vagyok, kíváncsian várom a beérett termést, akkor többet megtudok róla. Ősszel mindenképp beszámolok róla, hogy ÉVA vagy nem ÉVA lett belőle. Majd fényképeket is rakok fel róla.
arvaiz69, jó gondolod hogy nem azt kaptál, az első jól láttad Csabagyöngye, a második Pölöskei muskotály, a harmadik stimmel, Teréz, de az Éva szelekcióban valóban van több féle bogyó forma,jó lett volna a leveleket szemből látni ez a pölöskeinél látszik, ezzel nem jártál rosszul nálam 8 pontos.
Én már több mint 11 éve gyűjtöm a csemege szőlőket, és az a tapasztalatom, hogy főleg a nagy ültetési hajrában elég gyakran előfordul, hogy "mellé nyúlnak" a kertészetek, oltványosok Jártam úgy, hogy Afus Alit rendeltem, még a kezdet kezdetén, és négy évi várakozás után derült ki, hogy Pannónia kincsét kaptam. Élek a gyanúval, hogy ha elfogy egy fajta, adnak helyette más, hasonló bogyójú és érési idejű fajtát.Aki nem tájékozott a fajta ismeretben, még hosszú évek múlva sem sejti, hogy nem az a fajta, amit kért.
1. Most van a fürtmegnyúlás idöszaka. A mostani mérteböl következtetni a termés valódi méretére nem szabad/lehet.
2. Tekintettel arra, hogy oltáskor a csapok majdhogynem teljesen ugyanolyan kinézetüek, nagyon ritkán elöfordulhat, hogy nem az a csap lesz leoltva, amit terveztek. én is jártam úgy, hogy hárslevelü helyett afüz alit oltottam, a saját hibámból.
3. Egy szölöt csak teljes levélzet, vitorla (hajtáscsúcs) és termés alapján lehet beazonosítani. Pl. a szürkebarát, a pinot blanc és pinot noir valójában ugyanaz a fajta, csak más az érett bogyók színe (tipikus példa a rügymutációra).
Nekem is van 3 tő Éva szőlőm, most negyedik évesek. Tavaly az egyiken volt már egy kis csökevényes fürt szőlő, amin kb. 5 szem szőlő volt. Hagytam a szőlőt beérni, finom íze volt, de meglátásom szerint inkább kerek, mint megnyúlt alakú szemek voltak. Az idén mind a három tőkén van 3-4 szőlő fürt. Viszont ami kicsit aggaszt, az az, hogy a szintén első termését hozó FAVORIT, és TERÉZ szőlők jóval nagyobb fürtöket hoz. Pedig az Éva is nagy akár tenyérnyi fürtöket is teremhetne. Igazából azért is bizonytalanodtam el az ÉVA szőlő miatt, mert unokatesómnak van CSABA GYÖNGYE szőlője és azokon is hasonló fürtök vannak. Sőt a CSABA GYÖNGYE szőlővesszőiben is van barnás csíkozás. Lehetséges hogy az ÉVA szőlőim valójában nem is Éva, hanem mondjuk CSABA GYÖNGYE. Létezik hogy a kertészetekben olyan szarvashibát elkövessenek, hogy az ÉVA szőlőt összekeverik a CSABA GYÖNGYÉVEL?
Vagy csak én aggódom túl, és ez tényleg ÉVA szőlő?
Hát igen az ilyen töveket kiemelten kell kezelni! Az Éva egy igen kacifántos fajta vagy rosszul szelektálták vagy az oltványosok a rosszabb klónokat is elszaporították nem tudom de komoly különbségek vannak.Ami nálam rövid csapon tudott teremni most a -19 fok hatására csak 4 fürtöt hozott szálvesszőn.De nálam is kezd kirajzolódni a legjobb tőke ami később hajtott ki az az igazi mert a fagy nem érintette,szálvesszőn az első hajtás kivételével mindegyiken fürtök vannak. Nem mellesleg ez a tőke produkálta az 1776grammos fürtöt is Kulicz szerint nagyon erős maga a tőke is. Ha sikerül megszereznem a szomszédos telket mindenképp erről a tőről fogok magamnak szaporítani.A virítás alatt nem tudom mire gondolsz(talán virágzás?)nálunk most tartunk a fürtmegnyúlás időszakában.
Sanci07, meg van a" szuper klón "az Évából, egyrügyes hajtáson már fürtöt hozott, annyian keressük a szuper Éván, na akkor ezt kell szaporítani, ez most csak egy" irónia " részemről. egyébként az én Éván is "aludt egy kicsit" később indult ,de most nyomja ezerrel egy másik klónja már elvirított/zárt helyen/. ennyivel vagyunk a Villány -Pécs vonaltól elmaradva mert nálatok már szabadban is biztosan megkezdődött a virítás.?.
Bocsánat még anyi kívánkozik ide, hogy nálunk a Biankát csenálnak hívják ennek rezisztenciáját csak az IZA fajtákhoz lehet hasonlítani, na ezt én is megvédtem permet nélkül.
csereháti , a Sajtos Balázs nem írt vénust, terézt, én még nem tudtam permet nélkül megúszni a pölöskeit, a palatinát, és a zalát, neki ezek vannak, egy fiatal tőke még igényli a nagyobb odafigyelést, a 10-12 napos ciklus a szakemberek által van javasolva én ezzel nem mennék szembe.minden kertész törekszik a kíméletesebb védelemre jól felfogott érdekből is/pénztárca/ de lehet amit megfogunk a vámon el úszik a réven.meg kellene hallgatni a Dunaföldváriakat vagy Jasza Zolit,/ ők ebből élnek/neki mi ezzel kapcsolatban a véleménye. Tokajhegyalján is van egy tíz hektáros csemegeszőlő ültettvény, velük szoktam konzultálni mivel falumbeli az üzemeltető, de bolondokháza van ha beüt egy fertőzés, így inkabb betartják a biztosat.
Sok okos hozzászólást olvastam tőled, ez utóbbit nem sorolom oda. Vitatkozni lehet, sőt kell (persze érvekkel). Nekem csak reziszens fajtáim vannak, az Etyek-Budai borvidéken egy olyan településen, ahol a talaj rendkívül murvás, a terület délnyugati fekvésű, a határ azon részén kétszáz év is szőlő (és csak az) volt. Csak mütrágyát használok, minimális mennyiséget (kb 25 dkg/tő/év). Zalagyöngyével és Biankával kezdtem 35 éve, Zalagyögyém már nincs, mindet átoltottam újabb rezisztens fajtákra, mert rendszeresen lisztharmatos lett, igaz úgy, hogy csak tavasszal csinálok egy kénes lemosó permetezést, később semmi mást! A Bianka és az újabb fajtáim (Néró, Teréz, Vénus, Pölöskei muskotály) is jól bírják permetezés nélkül. Persze csak mérsékelten tehelem a tőkéket. Vagyis: az én tapasztalatom szerint vannak olyan fajták, melyek jó feltételek között, mérsékelt terhelés és trágyázás mellett termeszthetők permetezés nélkül, nincs szükség tíznapos permetézési fordulóra.
Persil, a növényvédelmi szakmérnökin tanultad ezt,? nem vitáznunk kell hanem kiegészíteni a leírtakat, pld miért kell váltani a szer típusokat ?úgy a dózis mértékét?, ahogy minden élő szervezet úgy a szőlő is magában hordozza a batkériumokat másként nem is tudnánk élni, de a túlzott elszaporodást kell /egyensúly/ megakadályozni. egyébként mindenben egyet értünk.ha csak a metafizikai részt nézzük.
1. Nem lehet kategórikusan kijelenteni, hogy 10 naponta permetezzünk, mert másként (más permetezési intervallummal) kell védekezni fülledt, csapadékos idöben és másként aszályos höségben.
2. A létezö legnagyobb hiba, ha az elöírt dózistól önhatalmúlag eltérünk (itt nem arról beszélek, hogy a ként a vegetációs idöszak kezdetén magasabb dózisban juttatjuk ki, mint késöbb), pláne felszívódó szereknél.
3. Mindig a szölö állapotát figyelve, elörejelzésre alapozva (meteorológiai, növényvédelmi) kell permetezni. (Pl.: ha a fürtmegnyúlástól kezdve Dél-Nyugat felöl tartós esö jön, akkor megnövekedett peronoszpóra fertözési nyomással kell utána számolni, mert a Pó-deltából idehozza a spóráit)
Balázs , a rezisztencia" mint kimondott szó nagyon tág fogalom, a te szőlőidből ,talán a Moldova ami bírja permet nélkül , ha biztosra akarsz menni a járható út a 10 naponkénti védekezés mindig aktuálisan a veszélynek megfelelően /kisebb- vagy nagyobb dózis beállítást/ ha jól dolgozol évet nyerhetsz a fejlődésben, / de ne úgy mint a vadgalamb ! túdom-túdom!/ biztosan többen egyetértenek azzal, hogy a mostani szélsőséges időjárás miatt nagyobb odafigyelést igényel a szőlő , de más is. főleg annak aki abból él.