Keresés

Részletes keresés

rollller Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1317
sot, kedves szobacica, szvsz meg az sem kinos, ha vki eppen azert nevezi el a gyereket ugy ahogy, mert annak a nevnek jelentese van a csaladban, en sose voltam a kettos keresztnevek partjan, megis ket keresztneve van a kisfiamnak, es a masodik neve olyan, amit en nem kedvelek annyira, mert becezheto, de a dednagypapamat igy hivtak, es az edesapam megemlitette, hogy az is jo nev lehetne, es vegul ezt is megkapta, es mikor a nagypapam megtudta (akinek az edesapja viselte ezt a nevet) mar a gyerkoc megszuletes utan, hogy ez a 2. keresztneve, a csalad beszamoloja alapjan elerzekenyult, es orult neki nagyon, es szerintem ez is fontos dolog, barmilyen regimodinak tunhet ez
(ja es mindig elertem kulfoldon, hogy az amugy magyar irasu, bar nemzetkozileg is letezo nevemet magyar modon irjak, ok se vennek jo neven, ha magyarorszagra erkezve magyarul irnak le hogy endi, ahelyett, hogy andy...)
Előzmény: SzobaCica (1312)
Csimpike Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1316
off
Már ösztönösen írom a nevem után a terhességi hetet. :)))
on
Előzmény: Csimpike (1303)
SzobaCica Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1315
Ez a "kulfold majmolas" kifejezes nem tetszik. Olyan negativ felhangja van, pedig szerintem van mit tanulnunk a kuldoldiektol, elsosorban Nyugat-Europara gondolok. Nemsokara belepunk az EU-ba, keverednek az emberek, egyre tobb kulfoldi jon, egyre tobb magyar megy. Nem tudom, feltunt-e, de egyre kevesebb a magyar termek az eletunkben: kulfoldi ruhakat hordunk, kulfoldi filmeket nezunk, kulfoldi eteleket eszunk... stb, stb. Budapest egyre jobban hasonlit mas nyugati nagyvarosokhoz, gondoljunk csak a bevasarlokozpontokra. Ruha, kinezet alapjan mar nem lehet megismerni a magyarokat kulfoldon. A magyar gyerekek ugyanugy Disney-rajzfilmeken nonek fel es Barbie-babaval jatszanak, mint az amerikaiak... es meg sorolhatnam. Szerintem mire nekem gyerekem lesz, foleg mikor mar nagyobbacska lesz, egyre jobban osszeolvadnak a kulturak, amihez a nev is hozzatartozik. Amit pedig te majmolasnak hivsz, en ugy mondanam: fejlodes.
Előzmény: Kriza (1314)
Kriza Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1314
Kedves SzobaCica!

Szerinted van itt valaki, aki nem gondolta át alaposan a gyereke névválasztását???!!! Akik az utolsó pillanatban, meggondolatlanul adnának nevet a gyereküknek, elő se fordulnának itt, mert nem érdekelné őket a téma annyira, hogy erre egy percnyi időt is fordítsanak. Ezzel szemben itt pontosan olyan emberek vannak, akik tudják, hogy ez egy fontos döntés, akik kikérték a leendő apa, a barátok, rokonok véleményét (vagy legalábbis meghallgatták őket kérés nélkül is :)) ), megnézték, illik-e a vezetéknévhez, mennyire gyakori stb., ahogy Te is felsoroltad. És mindannyian jót akartunk a névvel, és lehet, hogy Neked nem tetszenek az általunk választott nevek – bár én szerencsés vagyok :)) -, de előfordulhat, másvalaki igenis örülni fog 20 múlva is, ha Eszternek, Katának, Zsófinak, Rozinak vagy egyébnek nevezték el, mert NEKI megfelel és tetszik. Esetleg kifejezetten azért, mert nem tucatnév, vagy mert nem a külföldöt majmoljuk vele, mint ahogy ritkán találkozunk Angliában vagy másutt Emőkével, Emesével, Csongorral és egyebekkel, mert ott nem az országon kívüli elvárásoknak akarnak megfelelni a szülők, hanem a saját döntésük alapján nevezik el gyerekeiket, jószándéktól vezérelve. Lehet, hogy nekünk nem tetszően, de nem is ez a lényeg. És mi is itt valamennyien jót akartunk a névválasztással, mint ahogy valószínűleg a Te szüleid is. Honnan a manóból tudták volna ők hogy Neked nem fog tetszeni a neved???? Ezt senki nem tudhatja előre. Se a Loretta mamája, se a Rozié :)))).

Részemről lezárom ezt a vitát, eleget beszéltem, nem akarom magamat ismételgetni, uff :)))

Kriza

szalka Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1313
Kulonben elvesztem a reszletekben. Nem azert kell odafigyelve valasztani nevet szvsz mert mindehol a vilagban kimondhato legyen(ez speciel nalam egy factor) hanem hogy a gyereknek jo legyen.
A nev a gyerekrol kene szoljol nem a szulokrol. Most extrem peldat mondok: valami nagyon blod nevet adni , mert a nagyfonokot ugy hivjak es karrierbeli nyalizaskent. Sokszor egy nemisolyan rossz nev is tud keserves lenni, ha nem illik a viselojehez. Pl egy mindenki bohoca viccgyarhoz, valami tok komoly nev, vagy forditva.
Eltem egy ideig finnorszagban is es nagyon tetszik ott a nevadasi rendszer.
A szulok nem dontik el elore a gyerek nevet. Hanem a szuletestol fogva van ra 2 honapjuk, hogy nevet adjanak. Igy a gyereknek azert adjak az X nevet mert ugy erzik, hogy a gyerekre raillik a nev.
SzobaCica Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1312
Termeszetesen ALAPOSANt akartam irni.
Előzmény: SzobaCica (1310)
SzobaCica Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1311
Ja, es elmeselem majd a gyerekemnek, hogy en bizony evekig gondolkodtam a neven. Hatha ugy jobban ertekeli... :-)
SzobaCica Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1310
Bocsanat, hogy mar megint jot akarok! :-)
Nagyon nem ertjuk egymast, nem tudom, miert. Egy szoval nem mondtam, hogy adjon mindenki olyan nevet a gyerekenek, ami nekem tetszik. Azt mondom csupan, hogy GONDOLJATOK AT ALAPOSSAN, mert ez egy nagyon fontos dontes, olyan dontes, ami nagyban befolyasolja gy masik ember eletet. En pl. nem csak azt fogom figyelembe venni, milyen nev tetszik nekem, de kikerem majd az apa es a barataim velemenyet, megnezem, illik-e a vezeteknevhez, mit jelent, mennyire gyakori nev, stb. stb. Ha aztan a gyerekemnek megse tetszik, akkor megvaltoztatja, de legalabb tudni fogja, hogy jot akartam, es nem egy rokon utan, vagy az utolso pillanatban, meggondolatlanul neveztem el. Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem sokat szamit, hogy valaki ugy art-e nekem, hogy valojaban jot akar, vagy meggondolatlanul. Engem pl. a dednagymamam utan neveztek el, lehet, hogy o 100 eve tokeletesen elegedett volt a nevevel, en mar kevesbe. Az lett a vege, hogy en haragszom a szuleimre, hogy nekem nem tetszo nevet valasztottak, ok meg ram, hogy megvaltoztattam.
Előzmény: Törölt nick (1302)
Maminti Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1309
ha a "zs" a gond, én ilyenkor mindig azt mondtam, hogy olyan hang, mint ami a "telivizsön"-ben van.
Előzmény: Allia (1307)
SzobaCica Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1308
Meg lehet valtoztatni, de nem konnyu. Nekem evekig tartott a kornyezetemmel elfogadtatni az uj nevemet, a szuleimet pedig elegge megbantottam vele. :-(
Előzmény: Allia (1305)
Allia Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1307
Bocsánat, de nekem a kiejtésbeli segítségként a "garázs" jutott eszembe először, de aztán eszembe jutott, hogy az amcsik képesek "geridzs"-nek ejteni. :-)))
Előzmény: Csimpike (1306)
Csimpike Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1306
Nagyon lelkes, úgyhogy mostmár ki tudja ejteni, igaz nem tökéletes, de legalább igyekezett megtanulni. :)
Előzmény: Allia (1304)
Allia Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1305
Cica, a nevet meg lehet változtatni. 14 éves kor alatt a szülő kérvényezi, 14-18 között a szülő hozzájárul, 18 fölött pedig mindenki magának intézi. Nem tudom, hogy korlátozva lenne a keresztnév változtatások száma, viszont január 1-től 10.000 forint illeték van rá.
Ha valaki nem szereti a nevét, szólíttathatja magát más néven is, vagy meg is változtathatja, ha annyira utálja.
Előzmény: SzobaCica (1300)
Allia Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1304
Írjátok le neki angol fonetikával, rögtön nem lesz fura. Szerintem.
Előzmény: Csimpike (1303)
Csimpike Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1303
Kedves SzobaCica!

Azt egy szülő honnan tudhatja előre, hogy milyen névvel keseríti meg a gyereke életét??
Mint szülő mondom és írom, hogy szent meggyőződésem egy szülő nem azért ad x nevet a gyerekének, hogy kicsesszen Vele az elkövetkezendő jó pár évben (ha meg igen, akkor az ilyen szülő nem szülő). Általában azért adja azt a bizonyos nevet, mert Neki tetszik. Egyébként azt se tudhatod előre, hogy az a két név amit a gyerekdnek szánsz tetszeni fog e Neki? Lehet, hogy utálni fogja mind a kettőt, mert Neki más lesz az ízlése.
Egyébként ilyenkor azt is figyelni kell, hogy mi a vezetéknév. Mert ahhoz is kell egy kicsit igazítani a keresztnevet.

Bevallom őszintén nekem eszembe se jutott soha, hogy csak azért ne adjak bizonyos neveket a gyerekemnek, mert azt külföldön nem tudják kiejteni. Az én nagyobbik fiam Balázs. A sógorom amerikai és nagyon nehezen tudja kiejteni ezt a nevet, mondta is, hogy ez baromi furán hangzik angolul. De engem ez nem érdekel. Én se röhögök ki egyetlen külföldi ismerőst vagy embert se azért, mert annak számomra kiejthetetlen neve van. Ha valaki ezért kineveti a másikat, akkor tényleg saját magát minősíti ezzel és az ilyen emberekkel nem kell foglalkozni.

Üdv.: Csimpike (38)

Törölt nick Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1302
Mar megint te akarod eldonteni, hogy mi a jo masoknak!

"Ha viszont egy anya olyan nevet ad a gyerekenek, amit az esetleg utalni fog"
Ezt honnan lehet elore tudni? Azert, mert 2003-ban nem tetszik NEKED egy nev, attol az a gyerek majd tizenevesen nem biztos hogy utalni fogja.

"viszont igenis megmondom a velemenyem, meg akkor is ha ez egyeseknek banto lehet"
Ebben az esetben valoszinuleg nem csak bebiszitterkent leszel sikertelen... :)

SzobaCica Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1301
Orsolya
Előzmény: Maminti (1294)
SzobaCica Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1300
Ha a baratnom ronda ruhat vesz, azzal senkinek nem art. Ha viszont egy anya olyan nevet ad a gyerekenek, amit az esetleg utalni fog, azzal megkeseritheti szegeny kicsi eletet. Ezert van az, hogy a baratnomet nem bantom foloslegesen a velemennyemmel (hadd legyen boldog a ronda ruhajaban), a szuloknek viszont igenis megmondom a velemenyem, meg akkor is ha ez egyeseknek banto lehet.
Előzmény: Törölt nick (1296)
SzobaCica Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1299
Meg csak 22 vagyok, evekig tanulni fogok, ugyhogy tuti varok jo nehany evet. Okos dolgot mondtal az EU-val kapcsolatban, erre nem is gondoltam, pedig pont a minap nemreg irtam hazidolgozatot arrol, mik lesznek az EU-tagsag elonyei es hatranyai. Beleirhattam volna, hogy olyan nevet adok a gyerekemnek, amilyet akarok! :-) (mar ha tenyleg igy lesz)
Előzmény: Allia (1293)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1298
Ibolya :)
Előzmény: Beebite (1295)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1297
Egy percig nem gondolta senki hogy nem tudsz betuzni :))) EN nem tudtam korabban (most is kinlodas) de a nagyobbik baj az volt, hogy a digok a betuzes ellenere szivattak vele. A hogyan ejtik nem erdekelt, mi magyarok hogyan ejtjuk masok neveit? Ezert most mindenki maradjon otthon? :)
remelem, nincs harag :)
Előzmény: szalka (1292)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1296
Akkor most "kioktatlak", nem bantasibol, csak hogy az eleted konnyebb legyen. Ha valakirol velemenyt mondasz, azzal nem ot minosited, hanem magadat.
Ha egy baratnod uj ruhajarol azt mondod hogy ronda, akkor megbantodik. Joggal, mert az uzeneted OROLA szolt, arrol hogy rossz az izlese. Ha ehelyett azt mondod, hogy neked nem tetszik, akkor nem bantodhat meg, nem ot/izleset minositetted, a sajat velemenyedet mondtad. Az uzeneted rolad szolt, nem rola. NEKED nem tetszik.

Ha nem a regimodi hanem a konzervativ szot hasznaltad volna, azzal a helyzet semmit nem valtozott volna, meg mindig masokat minositettel, masokrol mondtal negativ velemenyt. Azon senki nem akadt volna meg, ha az elso uzeneted is a TE velemenyedet irja le a nevekrol es nem a neveket adokrol.

Javaslok neked egy konyvet, Thomas Gordon: PET a szuloi eredmenyesseg kezikonyve. O tobb konyvet is irt meg az emberi kapcsolatokrol. Nagyon hasznos konyvek :).

Előzmény: SzobaCica (1287)
Beebite Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1295
pl. Károly:) De olyat ma ugyse adnak, a Charlie sokkal trendibb;))
Előzmény: Maminti (1294)
Maminti Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1294
Elárulod, melyik keresztnévben van ly? Itt filózok már rajta percek óta. :)
Előzmény: szalka (1292)
Allia Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1293
Addigra akár uniós tagok leszünk, és talán megváltozik a névadási, illetve anyakönyvezési törvény is. Azért addig ne várj a gyerekkel. :-)
Előzmény: SzobaCica (1290)
szalka Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1292
Maminti: mintahogy Szobacica is irta az á a legkevesbe problemas betuk koze tartozik. Egyebknet nekem is nagyon a szobajohetok kozott van a Boglarka nev, az egyaltalan nem nehez leirni se kiejteni se es becezni meg plane nem(hasonloan az andras se problemas, sot meg angol valtozata is van)
Nekem olyan neven van amiben az az emlegettet legproblemasabb franya ly van. Hogy meg jobb legyen a helyzet a paromnak meg a keretszneveben van egy ly es az egyeb betutorlodasoktrol nem is beszelek. Nyaron fogunk hazasodni es ez az ok, amiert nem fogom felvenni az o nevet. Sot megfordult a fejunkben(nem az enyemben az oveben), hogy a gyerekeknek is majd az en csaladnevemet kene adni talan, mert az ovevel csak a szenvedes van.
Egyebkent nem tudom miert gondolja barki is hogy nem tudok betuzni. De tudok, es hivatalos helyen lebetuzom es kesz, de attol meg nem tudnak neven szolitani.
Yv: Persze akinek igazan fontosak vagyunk azok lepeseket fognak tenni a megtanulasara( ennek ellenere keves baratomnak sikerul), csakhogy az ember nem izolalt leny aki csak a szoros baratjaival es csaladjaval es kozvetlen munkatarsaival van kapcsolatban.
SzobaCica Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1291
Ja, es nem szandekszom kulfoldon elni.
Előzmény: SzobaCica (1290)
SzobaCica Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1290
Pont azt irtam, hogy a nevek kulfoldi valtozata jobban tetszik, sot, sok esetben csak az tetszik. A Justine franciaul (zsüsztin) kiejtve tetszik, de mint Jusztina nagyon nem!
Egyebkent meg sok-sok evig nem akarok gyereket, igy szerencsere boven van idom gondolkodni a neven. :-)
Előzmény: Allia (1288)
Maminti Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1289
Kedves Szalka,
Közel másfél évig éltem Angliában, a külföldön teljesen közismert és univerzális Boglárka névvel. Minden kiejtési és betűzési problémát meg tudtunk oldani. Nem éppen az volt a legnagyobb problémám, hogy Boggie-nak, Boggy-nak, Bogie-nak vagy Bogey-nak irták a nevemet vagy Buginak ejtették éppen. Főleg, ha hozzávesszük a jó kis yorkshire-i akcentust. Becsülettel próbálkoztak és a jószándékot értékeltem.

A fiamnak András a neve, és remélem, sosem fogják Andynek hivni.

Előzmény: szalka (1282)
Allia Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1288
a Jusztina anyakönyvezhető, külföldön meg tök mindegy hogyan ejted ki, akár máshogy is írhatod, csak a hivatalos okiratokban kell "jól" írni.
Előzmény: SzobaCica (1285)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!