Keresés

Részletes keresés

Oldskin Creative Commons License 2023.08.24 0 1 317

Hűha... ez súlyosabb eset, mint gondoltam. :) Nagyon köszi a felvilágosítást.

Előzmény: újszuper (309)
újszuper Creative Commons License 2023.08.24 0 3 316

Ez megint egy tipikus tünet.

Amikor valaki már ennyire szószátyárrá válik.

Előzmény: szuperfizikus (314)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.08.24 -3 0 315

Szerintem említsd meg az orvosodnak ezt az érvelési hiba mániádat, hátha van rá valami gyógyszer. 

Előzmény: Cleaning Cloths (313)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.08.24 0 0 314

Látom, nagyon szeretnétek tudni, hogy ki ez a csillagász. 

Annyit elárulok, hogy két vonalról is ismerem. 

Fiatal tanár korában a bátyámat tanította, és a tavalyi osztálytalálkozójukon jelen volt a tanár úr is. A bátyám megemlítette, hogy ott volt a találkozón, és innen jött az ötlet, hogy neki küldjem el az anyagot. A bátyám közvetített.

De egyszer régen, még amatőr csillagász koromban személyesen is találkoztam vele. Csillagász gyerekeket vittünk szakmai látogatásra a planetáriumba és két csillagvizsgálóba. Az egyik csillagvizsgálóban találkoztam vele. A bátyámra nagyon jól emlékezett. 

szuperfizikus Creative Commons License 2023.08.24 -3 0 312

Te már teljesen begolyóztál az érvelési hibák miatt.

Menthetetlen vagy.  ;) 

Előzmény: Cleaning Cloths (310)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.08.24 -3 0 311

A publikációimmal együtt majd az életrajzomat is megismerhetitek.

Addig csak találgassatok, máshoz úgysem értetek.

újszuper Creative Commons License 2023.08.24 0 2 309

Hány éves?

Egész nap ráér, ontja az önismétlő értelmetlen riposztokat. Nyilvánvalóan nyugdíjas.

Éveken át elmaradhatatlan gyalázó jelzőként alkalmazta az "öreg" szót, fizikusokra, fórumtársakra, mindenkire. És az volt a standard önszuggeszciója, hogy ő nem is a begyepesedett véneket akarja meggyőzni, hanem az őt seregestől követő fogékony fiatalokat, akiknek az agyát még nem tömték tele az egyetemeken elavult tanokkal, akik nem féltik a karrierjüket.

Ez annak az embernek a tipikus beszédmódja, akit zavar a saját öregedése, nincs kibékülve azzal, el akarja tolni magától, másokra húzni.

Rendszeresen témaidegen kiszólásokkal igyekszik a saját fiatalságára utalni. Az egyetemi vizsgázásairól, a rendszeres síeléseiről, teniszezéseiről. S ez néha egészen nevetségessé fokozódik, amikor arról értesíti a fórumot, hogy, lemegy a boltba sörért, ellapátolja a havat, elmegy gombászni, beleül a fürdőkádjába, virágkertészetről értekezik, elmegy érettségi találkozóra, stb. Sőt elmeséli, hogy ők évente szoktak ám találkozni, mindig más helyen.

Nos azt azért tudjuk, hogy az emberek rendszerint az 50-60. éves érettségi találkozó után szoktak annyira rákapni a dologra, hogy már évente akarnak találkozni.

Előzmény: Oldskin (308)
Oldskin Creative Commons License 2023.08.24 0 0 308

Hány éves?

(bocs, újdonác vagyok itt a fórum ezen részén)

Előzmény: újszuper (306)
Oldskin Creative Commons License 2023.08.24 0 1 307

Szerintem egy álomvilágban él, és ilyen sztorikat színezget ki magának a virtuális kifestőkönyvében.

Ez az orvostudományon belül egy másik szakterület lenne, nem fizika. :)

Előzmény: Fat old Sun (302)
újszuper Creative Commons License 2023.08.24 0 0 306

"Már majdnem megfeledkeztem a csillagász ismerősömről . . ."

Már ez a felvezetés is erősen gyanús. Ugyan ki hiszi el, hogy megfeledkeztél volna arról, hogy egy számodra ennyire fontos elgondolásodról kikérted a véleményét, ráadásul előre szét is kürtölted a dolgot.

Egy fenét, csak lapítottál, mert nem akartál beszámolni az újabb megaláztatásodról.

De hát a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát.

Ennyit igazán megtanulhattál volna öreg korodra.

Előzmény: szuperfizikus (301)
Oldskin Creative Commons License 2023.08.24 0 0 305

:-D

Előzmény: Fat old Sun (302)
Oldskin Creative Commons License 2023.08.24 0 2 304

Hát persze! Nem ér rá, beteg, a kutyáját is oltásra kell vinnie!

:)))

Valószínűleg mélyen empatikus, és nem akart megsérteni azzal, hogy elküld melegebb égtájra. :D

újszuper Creative Commons License 2023.08.24 0 2 303

Csak azzal tudnád elhárítani magadról a hazugság gyanúját, ha megadnád ennek a csillagásznak a telefonszámát, hogy ellenőrizhessük a mondókádat.

Fat old Sun Creative Commons License 2023.08.24 0 0 302

Szánalmas. Ennél még egy óvódás is kreatívabban hazudik.

szuperfizikus Creative Commons License 2023.08.24 -3 0 301

Már majdnem megfeledkeztem a csillagász ismerősömről, akinek elküldtem tavasszal az anyagot. Milyen szerencse, hogy itt vagytok és emlékeztettek rá. Rögvest fel is hívtam, és a következőket mondta: 

Azért nem tud mélyebben foglalkozni a tanulmányommal, mert kétféle betegséggel is küszködik. Ráadásul a felesége is beteg, aki ápolásra szorul. Elmondta, hogy alaposabban utána kellene járnia azoknak a bizonyítékoknak, amelyek az elméletemet alátámasztják. Jelenleg nincs rá ideje, enélkül pedig nem akar állást foglalni. Egyébként az alapötletet nagyon jónak tartja, és helyesli, hogy egy teljesen új nézőpontból is megvizsgáljuk a planetáris ködök eredetét. Kár, hogy ez neki nem jutott eszébe. 

Ezután biztatott, hogy publikáljam az anyagot, mert ő maga is kíváncsi a reakciókra.

Nos, úgy gondolom, hogy teljesen érthető a viselkedése. Egy hivatásos csillagász nem állhat azonnal egy olyan új elképzelés mellé, amelyik felborítja az eddigi ismereteket. Még akkor is nehezen, ha kétséget kizáróan bizonyítva látja, hiszen ezzel szembe megy a csillagász társadalom által elfogadott elmélettel. Ez nagyon kényes dolog, mert ha téved, oda a jóhírnév. Ezért csak kevesen merik felvállalni. 

Mily szerencse, hogy engem nem fenyeget a szakmai hírnevem elvesztése.  ;)

Fat old Sun Creative Commons License 2023.08.24 -1 0 300

Nyilvánvalóan hazudsz, bohócfizikus.

Előzmény: szuperfizikus (298)
újszuper Creative Commons License 2023.08.24 0 0 299

Sunnyogás helyett ismertesd annak a csillagásznak az értékelését a dolgozatodról, akinek elküldted még tavasszal!

Vagy ismerd be, hogy nem méltatta érdemi kritikára!

Előzmény: szuperfizikus (298)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.08.24 0 0 298

Nekem nem a ti ajvékolásotok a pozitív megerősítés, hanem az, hogy egy egyetemi fizikatanár és két másik középiskolai fizikatanár is jónak találta. A ti nyafogásotok semmit sem számít. 

Előzmény: Oldskin (293)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.08.24 0 0 297

"Tudom, hogy semmi értelme annak, hogy megpróbáljuk felnyitni a szemedet,..."

Szép gesztus egy vak részéről, hogy egy látó szemét felnyissa. 

Inkább a sajátodat próbáld meg felnyitni. 

"Tipikus jelenség ott, hogy pozitív megerősítésként fogják fel, ha sokan ellenzik/kritizálják a tanokat."

Nem nem a ti ajvékolásotok a pozitív megerősítés, hanem az, hogy egy egyetemi fizikatanár és két másik középiskolai fizikatanár is jónak találta. A ti nyafogásotok semmit sem számít. 

Előzmény: Oldskin (293)
Oldskin Creative Commons License 2023.08.24 0 0 296

Neked minden mondatodból süt a dilettantizmus. Hiába vergődsz, egyre jobban lejáratod magad.

Hopsz, már leírtad előttem a lényeget. :)

Semmi baj nem lenne ezzel, ha amatőr fizikát-kedvelők szakkörében próbálna ezekkel a témákkal villogni.

De azt hiszi, hogy tudományos publikáció lehet belőle.

Előzmény: újszuper (275)
Oldskin Creative Commons License 2023.08.24 0 0 295

És jessz, ismét egy alátámasztott, konkrétumokat tartalmazó,  tényekkel teli tudományos cáfolat!

Ja, nem. :-D

Előzmény: szuperfizikus (271)
Oldskin Creative Commons License 2023.08.24 0 1 294

Ez számomra is egy igazi highlight lenne, ha olvashatnám! :)

Előzmény: Cleaning Cloths (265)
Oldskin Creative Commons License 2023.08.24 0 0 293

Tudom, hogy semmi értelme annak, hogy megpróbáljuk felnyitni a szemedet, de ilyen szemlélettel csak a "szektás" mivoltodat hangsúlyozod.

Tipikus jelenség ott, hogy pozitív megerősítésként fogják fel, ha sokan ellenzik/kritizálják a tanokat.

De ha ez az áltudományban ez így szokás/elfogadott, akkor csak hajrá!

Előzmény: szuperfizikus (289)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.08.24 -2 0 292

Szerintem is nagyon zavarodottak vagytok. 

De ez nem meglepő. Ha olyan új dologgal találkoztok, amit nem értetek, akkor zavarba jöttök, és össze-vissza hadováltok. 

De ne essetek pánikba. Gyógyítható. 

Előzmény: Cleaning Cloths (291)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.08.24 -3 0 289

Lám, lám, a nyüszítés máris beindult.

Mi lesz itt, ha publikálom a tanulmányt?

Többen harekrisnát fognak elkövetni?  ;))))

szuperfizikus Creative Commons License 2023.08.24 -1 0 286

"Hamarosan kiderül az igazság, amely más irányba fogja terelni a kutatásokat."

Persze ez azzal is jár, hogy egyes kutatók nagyon pofára fognak esni. A régi ledobódásos elmélet hívei nyüszíteni fognak, mint ahogyan néhányan az itteniek közül is.

De a kreatívabban gondolkodó fiatal kutatóknak új lehetőségek tárháza nyílik meg.  A tudományos fejlődés már csak ilyen. 

Előzmény: szuperfizikus (284)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.08.24 -1 0 285

Itt a fórumon már évekkel ezelőtt kibeszéltük. 

Előzmény: Cleaning Cloths (281)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.08.24 -1 0 284

"...az addig elérhetőnél nagyobb felbontású képei rögtön sokkal bonyolultabb struktúrákat tártak fel, amikből a kutatók már aprólékos, háromdimenziós modelleket tudtak készíteni, hogy feltárják azok eredetét."

Amíg a régi ledobódásos elméletet erőltetik, addig soha nem fogják tudni megválaszolni azt a kérdést, hogy milyen alakú a köd 3D-ben. Mert valójában amit látnak, az csak egy 2D-s virtuális kép. A központi csillagnak (itt éppen több csillagról van szó) a gravitációs lencsehatás révén létrejött képe. 

Hamarosan kiderül az igazság, amely más irányba fogja terelni a kutatásokat. Ebben nagy segítség lesz a Webb teleszkóp. 

Előzmény: Cleaning Cloths (280)
újszuper Creative Commons License 2023.08.24 0 3 283

"szuperfizikus" stílusában összefoglalhatjuk tehát a tanulságokat:

1. Szakértő lektorálás hiányában egyetlen közlés sem értékelhető tudományos publikációként.

2. A mi "szuperfizikusunknak" fogalma sincs róla, miben áll egy publikáció abtract-ja.

3. Egy nevetségesen primitív, egyszerűen cáfolható elmélettel akarja magyarázni a planetáris ködök jelenségét, miközben nagy részük keletkezésmódját jól ismerjük. S az köszönő viszonyban sincs az ő semmivel se alátámasztott magyarázatával.

4. Nem ismeri még az elemi geometriai optika tényeit és fogalmait se.

5. A tapasztalatokkal szemben azt képzeli, hogy a gravitációs lencsézés diszperzív, vagyis spektrálisan felbontja a fényt.

6. Semmi értelme a további vitának, "szuperfizikus" a maga bőrét viszi a vásárra. Ha beküldi valahova a dolgozatát, onnan megkapja majd azokat a reakciókat, amiket érdemel.

7. Ezeket persze soha nem fogja itt bemutatni, mint ahogy nem dicsekedett annak a csillagásznak a véleményével sem, akinek elküldte még az év elején. Noha megígérte, hogy beszámol róla.

8. Ennyit ér "szuperfizikus" minden igérete.

9. Ennyire vehető komolyan a ki tudja hány kötetes szuperfizika könyvének ígérete is.

10. Be lehet rekeszteni ezt a mondvacsinált topicot.

újszuper Creative Commons License 2023.08.24 0 0 282

Éppen te írtad azt a marhaságot, hogy egy látszólagos kép valami "égboltra" van vetítve:

"A szivárvány a Napnak egy másik (második) képe, az égboltra kivetítve."

Ne akard most másra kenni!

Előzmény: szuperfizikus (277)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!