Szeretném összegyűjteni, hogy milyen publikálási lehetőségek vannak olyan tanulmányok megjelentetésére az új fizikához kapcsolódó cikkek, tanulmányok, könyvek számára.
Látom, nagyon szeretnétek tudni, hogy ki ez a csillagász.
Annyit elárulok, hogy két vonalról is ismerem.
Fiatal tanár korában a bátyámat tanította, és a tavalyi osztálytalálkozójukon jelen volt a tanár úr is. A bátyám megemlítette, hogy ott volt a találkozón, és innen jött az ötlet, hogy neki küldjem el az anyagot. A bátyám közvetített.
De egyszer régen, még amatőr csillagász koromban személyesen is találkoztam vele. Csillagász gyerekeket vittünk szakmai látogatásra a planetáriumba és két csillagvizsgálóba. Az egyik csillagvizsgálóban találkoztam vele. A bátyámra nagyon jól emlékezett.
Egész nap ráér, ontja az önismétlő értelmetlen riposztokat. Nyilvánvalóan nyugdíjas.
Éveken át elmaradhatatlan gyalázó jelzőként alkalmazta az "öreg" szót, fizikusokra, fórumtársakra, mindenkire. És az volt a standard önszuggeszciója, hogy ő nem is a begyepesedett véneket akarja meggyőzni, hanem az őt seregestől követő fogékony fiatalokat, akiknek az agyát még nem tömték tele az egyetemeken elavult tanokkal, akik nem féltik a karrierjüket.
Ez annak az embernek a tipikus beszédmódja, akit zavar a saját öregedése, nincs kibékülve azzal, el akarja tolni magától, másokra húzni.
Rendszeresen témaidegen kiszólásokkal igyekszik a saját fiatalságára utalni. Az egyetemi vizsgázásairól, a rendszeres síeléseiről, teniszezéseiről. S ez néha egészen nevetségessé fokozódik, amikor arról értesíti a fórumot, hogy, lemegy a boltba sörért, ellapátolja a havat, elmegy gombászni, beleül a fürdőkádjába, virágkertészetről értekezik, elmegy érettségi találkozóra, stb. Sőt elmeséli, hogy ők évente szoktak ám találkozni, mindig más helyen.
Nos azt azért tudjuk, hogy az emberek rendszerint az 50-60. éves érettségi találkozó után szoktak annyira rákapni a dologra, hogy már évente akarnak találkozni.
"Már majdnem megfeledkeztem a csillagász ismerősömről . . ."
Már ez a felvezetés is erősen gyanús. Ugyan ki hiszi el, hogy megfeledkeztél volna arról, hogy egy számodra ennyire fontos elgondolásodról kikérted a véleményét, ráadásul előre szét is kürtölted a dolgot.
Egy fenét, csak lapítottál, mert nem akartál beszámolni az újabb megaláztatásodról.
De hát a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát.
Már majdnem megfeledkeztem a csillagász ismerősömről, akinek elküldtem tavasszal az anyagot. Milyen szerencse, hogy itt vagytok és emlékeztettek rá. Rögvest fel is hívtam, és a következőket mondta:
Azért nem tud mélyebben foglalkozni a tanulmányommal, mert kétféle betegséggel is küszködik. Ráadásul a felesége is beteg, aki ápolásra szorul. Elmondta, hogy alaposabban utána kellene járnia azoknak a bizonyítékoknak, amelyek az elméletemet alátámasztják. Jelenleg nincs rá ideje, enélkül pedig nem akar állást foglalni. Egyébként az alapötletet nagyon jónak tartja, és helyesli, hogy egy teljesen új nézőpontból is megvizsgáljuk a planetáris ködök eredetét. Kár, hogy ez neki nem jutott eszébe.
Ezután biztatott, hogy publikáljam az anyagot, mert ő maga is kíváncsi a reakciókra.
Nos, úgy gondolom, hogy teljesen érthető a viselkedése. Egy hivatásos csillagász nem állhat azonnal egy olyan új elképzelés mellé, amelyik felborítja az eddigi ismereteket. Még akkor is nehezen, ha kétséget kizáróan bizonyítva látja, hiszen ezzel szembe megy a csillagász társadalom által elfogadott elmélettel. Ez nagyon kényes dolog, mert ha téved, oda a jóhírnév. Ezért csak kevesen merik felvállalni.
Mily szerencse, hogy engem nem fenyeget a szakmai hírnevem elvesztése. ;)
Nekem nem a ti ajvékolásotok a pozitív megerősítés, hanem az, hogy egy egyetemi fizikatanár és két másik középiskolai fizikatanár is jónak találta. A ti nyafogásotok semmit sem számít.
"Tudom, hogy semmi értelme annak, hogy megpróbáljuk felnyitni a szemedet,..."
Szép gesztus egy vak részéről, hogy egy látó szemét felnyissa.
Inkább a sajátodat próbáld meg felnyitni.
"Tipikus jelenség ott, hogy pozitív megerősítésként fogják fel, ha sokan ellenzik/kritizálják a tanokat."
Nem nem a ti ajvékolásotok a pozitív megerősítés, hanem az, hogy egy egyetemi fizikatanár és két másik középiskolai fizikatanár is jónak találta. A ti nyafogásotok semmit sem számít.
"Hamarosan kiderül az igazság, amely más irányba fogja terelni a kutatásokat."
Persze ez azzal is jár, hogy egyes kutatók nagyon pofára fognak esni. A régi ledobódásos elmélet hívei nyüszíteni fognak, mint ahogyan néhányan az itteniek közül is.
De a kreatívabban gondolkodó fiatal kutatóknak új lehetőségek tárháza nyílik meg. A tudományos fejlődés már csak ilyen.
"...az addig elérhetőnél nagyobb felbontású képei rögtön sokkal bonyolultabb struktúrákat tártak fel, amikből a kutatók már aprólékos, háromdimenziós modelleket tudtak készíteni, hogy feltárják azok eredetét."
Amíg a régi ledobódásos elméletet erőltetik, addig soha nem fogják tudni megválaszolni azt a kérdést, hogy milyen alakú a köd 3D-ben. Mert valójában amit látnak, az csak egy 2D-s virtuális kép. A központi csillagnak (itt éppen több csillagról van szó) a gravitációs lencsehatás révén létrejött képe.
Hamarosan kiderül az igazság, amely más irányba fogja terelni a kutatásokat. Ebben nagy segítség lesz a Webb teleszkóp.
"szuperfizikus" stílusában összefoglalhatjuk tehát a tanulságokat:
1. Szakértő lektorálás hiányában egyetlen közlés sem értékelhető tudományos publikációként.
2. A mi "szuperfizikusunknak" fogalma sincs róla, miben áll egy publikáció abtract-ja.
3. Egy nevetségesen primitív, egyszerűen cáfolható elmélettel akarja magyarázni a planetáris ködök jelenségét, miközben nagy részük keletkezésmódját jól ismerjük. S az köszönő viszonyban sincs az ő semmivel se alátámasztott magyarázatával.
4. Nem ismeri még az elemi geometriai optika tényeit és fogalmait se.
5. A tapasztalatokkal szemben azt képzeli, hogy a gravitációs lencsézés diszperzív, vagyis spektrálisan felbontja a fényt.
6. Semmi értelme a további vitának, "szuperfizikus" a maga bőrét viszi a vásárra. Ha beküldi valahova a dolgozatát, onnan megkapja majd azokat a reakciókat, amiket érdemel.
7. Ezeket persze soha nem fogja itt bemutatni, mint ahogy nem dicsekedett annak a csillagásznak a véleményével sem, akinek elküldte még az év elején. Noha megígérte, hogy beszámol róla.
8. Ennyit ér "szuperfizikus" minden igérete.
9. Ennyire vehető komolyan a ki tudja hány kötetes szuperfizika könyvének ígérete is.
10. Be lehet rekeszteni ezt a mondvacsinált topicot.