Olvasva nagyon jól hangzik , de hogy én ennyit nem baszakodnék egy sütivel , az tuti . Tiszta mázlim , hogy az enyémek a kelt cuccokért vannak oda . Azt meg bevágom a dagasztógépbe , oszt' jóccak' .
De azért rendes tőled, és köszi .... hátha valaki kedvet kap rá .
No, egy kis süti recept, hiszen Magyarorszagon is nemsokara itt van a Husveti Ünnepek, ezt a sütit en ma csinaltam, eppen most fejeztem be, tehat ez egy epres sütemeny:
Tudom hogy meg draga az eper, de a süti nagyon finom, es ilyenkor az eper meg eleg jo formaban van, erett de nem tulerett, vagy esetleg nagyon erett mint a szabadföldi, tehat a sütihez pont alkalmas.
A tepsi merete fölül, belül (lefele kicsit keskenyedik) 38x 25-ös, kb 5-7 centi magas, bele süröpair, vajjal kikenni nagyjabol, a sütinek 2 lapja van, közte csoki krem, a tetejen meg kb 1/2 centi vastag (de lehet kicsit vastagabb is ahogy sikerül a vagas, de 5-6 mm-nel nem vastagabb) eperszeletek, a lenyeg hogy kb azonos vastagsaguak legyenek, amik zseleben vannak.
A tepsi merete azert kell, hogy akit a süti erdekel az a mennyiseget atszamolja a sajat tepsimeretere:
tehat a teszta: normalis liszt -azt hiszem finomliszt a neve, egy talba en kab a harmadat ranezesre tettem 1 kg-nak be, ebbe belekevertem egy csomag szaraz elesztöböl annyit ami fel kilo liszthez kellene, inkabb egy hajszal elesztövel többet mint kevesebbet, kis so, kis cukor, kb 1 dcl olivaolaj, ezek elkeverve egy vekony habverövel, majd annyi hideg tej bele, hogy a habvezövel ha az ember nyomogatja körbe hogy a tejet beledolgozza (nem kevezni, az edeny szeletöl alindulva kötbe a habvezövel nyomogatni, haladni, majd a közepen a vege, ezt kb 2-3 x csinalni, majd ekkor nagyjabol keverni, hogy lisztcsomo ne legyen, az allaga eleg kicsit kemeny, de nem all össze egy sima kis labdanak, tehat elterpeszkedik meg a talban. No ratettem egy deszkat az egyik radiatotta, atta a talat, ra egy konyharuhat, egy kisparnat, es vagy 3 oran at :-) kelegetett, addig kell hagyni kellni amig ha az ember belenyul az oldalan akkor tele van kis buborekokkal, sok-sok apro holyagocskakkal, no a tepsinek hosszaban a közepere behuzni fakanallal vagy massal a talbol, egy talkat odatenni vizzel, abba bele-bele martogatni egy müanyag aranylag szeles egyenes alju lapatkat, es ezzel kihuzogatni a tesztat, a lapatot a vizbe martogatva a tesztat a sütönek a szeleiig, kb 1 centi vastag teszta lesz, ha egyenetlen a teteje az sem gond, de sehol sem legyen vekonyabb a teszta mint kb 5-7 millimeter, a szelei se magasodjanak, majd a tepsit konyharuhaval lefedni es a fütötestre a deszkara vagy jo felorara ratenni, összekeli magat a teszta egy kb egyenes felületre, elömelegitett sütöbe tenni, alul-fölül hö, közepes beallitassal, kb 20-30 perc alatt megvan, a szine zsemle szinü, kicsit kopogos a teteje.
a tepsire egy sütöpapirral bevolt talcat vagy vagodeszkat tenni, megforditani, a süti kinnt van, ha kell akkor vizes konyharuhaval a sütöpairt a feneken -ami most mar a teteje ugye- vizezni es lehuzni, hosszaban a tesztat kette kell vagni, en most hidegen vagtam, de lehet melegen is felbe vagni.
En szoktam eperzselet is eltenni, tehat az egyik lap az lesz az alja, arra vekony epetzselet tenni, erre jön majd a krem kb 1 centi vastagon, majd ra a 2. lap, arra is eperzsele, majd az eperszeletek, lehet ugy is tenni öket ahogy en, hogy minden szelet egy kicsit ramegy a masikra, en ehhez a tepsihez 1 kilo epret vettem, abbol kb par kicsi szemüt kivettem a többit majdnem mind a sütire tettem, de egy-ket epret azert be is kaptam :-), de valoban majdnem 1 kilo kell belöle, mert ha fölül nem nagyon erett, akkor azt a reszt en levagom, tehat a feher vagy vilagos zöld reszt levagom, az epreket hosszaban vagom fel, a ket kis oldal reszt meg ahol az eperfektetesnel luk van, oda beteszem, altalaban a hosszu sorok kezdetenel vagy vegenel, a vagott felevel fölfele, itt is ugy kell az eperszeleteket rakni, hogy az ember kepzeletben lassa hogy majd hogy vagja, hosszaban es keresztbe, en kb 7,5 x 4 centire szoktam vagni, tehat ennek megfelelöen rakni ez epreket, en a rövidebb oldalrol csinalom, tehat a rövidebb oldaltol kezdem a hosszu oldal mellet vegig rakni, ha egy sor megvan, megy a következö, igy a hosszu vagas nem lesz problema, kb 3 eperszelet utan a következö epret a hosszu sorban nem kell rafektetni az elötte levöre, mert keresztben ott lesz majd a vagas, tehat figyelni, es kb szem elött tartani azt hogy hol lesz majd a vagas keresztben, es ha az eperszeletek kisebbek, akkor nem 3-om hanem negy eper szelet megy, rutinnal megy ez gyorsan, szoval nem komplikalt, most csak azert reszletezem a dolgot, hogy ne utolag legyen gond a szeletelesnel, persze az epernek a közepen is lehet a vagas, de lehet hogy zsele ide vagy oda, megbillen az eper, oszt lehet rögtön meg is enni :-), mert a teteje rendetlen lesz, es ugy nem lehet a vendeg ele tenni. Ha nem megy az eperszeletek különbözö nagysag amiatt a rakas, akkor amit mindnekeppen tartani ajanlatos, az a hosszu vagasnak a vonala, a mar hosszura vagott sütieszeket lehet aztan csikonkkent keresztbe egyenkent felvagni, legfeljebb egyik egy hajszallal hosszabb lesz mint a masik, a vendegnek aztan a kb egyforma hosszuakat egy talra, a masikra meg a szinten kb egyforma hosszuakat.
Eperzsele: en szoktam csinalni, de valoszinü lehet is kapni, a lenyeg: mag ne legyen benne, en ezt ugy erem el amikor a zselet csinalom, hogy eleg higra megcsinalom a lekvart összenyomon hogy valoban folyos legyen, rateszem egy gezre egy tiszta labos föle egy szüröbe, csöpog amig csöpög, naha a fakanallal megtuszkolom, addig szozakozni amig csak az apro magok maradnak, no es ekkor zselezem be tengeri moszat-zselevel. (Ha nincs eperzsele, megeri az is hogy valaki vesz egy magos zselet, kimelegiti, ra egy szrtöbe beletett gezre, oszt meg is van a zsele.)
Csokikrem: no, itt szoktam neha hipp-hoppozni :-), vagyis altalaban ebbe a sütibe nem csinalok a kremmel nagy faxnit: kb 8 dcl-t csinalok, ket pakli jo minösegü csoli pudingpor az alap, de kevesebb tejjel mint ami kell a 2 csomaghoz, egy liter kellene, no en 3 deci tejet kihagyok, helyette amikor a puding kesz van, akkor belereszelek jo minösegü etcsokit, kb 2 evökanallal, es amikor mar kicsit kezd langyos lenni de meg meleg, akkor beleteszek kb 1 deci tejszint, nem habot, folyosat, mindezt meg akkor amikor meg nem kezd dermedni, es beleteszek meg 1 csomag un tejszinhab fixalot, ez egy olyan kis csomag mint a sütöpor pl. Az egesz krem a vegen kb 8 deciliter, ehhez szamolni a fixalonak a mennyiseget a tasakon, hogy mennyihez valo, es osztani-szorozni, aranylag pontosan, mert a kremnek kell a kb 1 centi vastagsagat tartani is.
Amikor mar kezd egy kicsit beallni, ezt latja az ember, akkor 1 centi vastagon ratenni az aljanak szant süto lapra, itt is ugy kezdeni, hogy a mennyiseget hosszaban a közepere ratenni, annelkül hogy a keskenyebb oldalnal a szelet elerne, es innen szethuzogatni a mar emlitett egyenes vonalu lapattal, de ehhez mar nem kell vizezni a lapatot, en nem szoktam. Nem kell tükörsimanak lenni a kremnek a tetejenek, ra a lap, de nem a vagott fele, hanem a megsütött oldallal, nem kell ranyomkodni, elhelyezkedik a lap magatol is. Es akkor ugye megint jön az eperzsele, aranylag vekonyan de fedje az egesz vagott felületet, es akkor jönnek az eperszeletek a mar elmondottak szerint.
No a zselezes: több retegben ratenni, en kanallal szoktam, elöször megöntözöm a kanalbol az epreket hosszaban, csak az eperszeleteket, nem sokat, valoban csak az epreket kb a közepvonalukon, ha ez kb kicsit megszilardult, tehat fenye lesz az eperszeleteknek fönnt a tetejükön, akkor a masodik reteg zsele jön, szinten kanallal öntözgetve, meg mindig nagyon keves zsele, ebböl nagyon kicsi mar a hosszu oldalon lefolyhat a hosszabb iranyban a sorok köze ahol majd vagom hosszaban, ha ez is kicsit mar szilard, akkor a harmadik reteg, ez is keves zselevel megy, a hosszu sorok között majd most mar lesz egy vekony zart zsele reteg, es ha ez meg van, no, akkor a negyedik menetben töltöm fel a zselet az epreknek a kb tetejeig, szintig, ha ez is megszilardult, akkor meg egy reteg zsele ra, hogy valoban egyenes legyen a sütinek a felülete.
En aztan ezt betettem most a hüvösre a speizba, majd kesö estefele felvagom, ma mar lehetne enni, de holnapra csinaltam. Aki süt annak van biztos egy jo sütovago kese, en az iylen zseles sütikhez egy nagyon vekony es aranylag hosszu pengejü kest hasznalok, beleteszem a kesnek a pengejet meleg vizbe, szarazra törlöm gyorsan, es ezzel vagom a sütit.
Azt nem kell emlitenem, hogy a szelekre -kb 1 centi- nem pakol az ember, mert ott kezdödik a vagas ugye, hogy körbe a szeleket az ember levagja ha vendegek jönnek, en a szeleket mindig levagom, lehet hogy sok idöm van :-))), aztan sormintat csinalok, de megszoktam ezt, Draga Anyukam is jol sütött, nagyon, de nem szorakozott annyit mint en.
A sütinek a tesztaja ha kesz, akkor kicsit szemcses allagu, de nem morzsas ha vagom, na ja, azert morzsolodik mint minden süti ami vagva van hosszaban felbe. Ha nagyon esetleg egyenetlen lenne a süti, akkor lehet azt csinalni, hogy azt a lapot ami alulra kerül, azt a vagott resszel tesszük alulra, de ez ritkan fordul elö, mert altalaban a kelesnel a tepsiben mar kb egyenesre keli magat ki. Ha meg megsem, akkor meg mint irtam, trükközik az ember, nem nagy gond.
PS.: nagyon tudom ajanlani, finom es mutatos is :-). Ha valaki eseteleg kiprobalja, megirtahna hogy hogy sikerült. Kesöbb, amikor mar az eper szabadföldön terem, es valoban erett, ott az a gond, hogy akkor az eperszeletek levet engednek, ami meg nem jo.
Nekem már nem jön össze a hét kiló június második hetéig. :) Öt hét alatt három kilóig jutottam, de nem segített, hogy ebből két hétig sürgősségi gyakorlaton voltam, és járt az ingyen ebéd. Amit sajnos meg is ettem, mert finom volt. A férjem meg nem hitte el, hogy finom, és megsértődött, ha nem akartam vacsorázni abból, amit főzött a gyereknek délben, szóval muszáj volt délután is ennem, és így többet vettem magamhoz az előirányzott 1300-1400 kcal-nál.
Nekem a cukrom nemrégen mérték , doki szerint maga a tökély . Viszont olyan 8-10 kila felesleg van rajtam , attól szívesen megszabadulnék . Csak most meló , meg idegbaj van még .
nekem azt mondta a doki, hogy egy 10-est dobjak le nyár végéig, aszem össze fog jönni :)
nyáron amúgy is kevsebbet eszem meg többet mozgok, már várom, hogy kint legyek a haciendán, ott ráadásul úszni is tudok, ha épp nem zuhog az eső
azt hittem, hogy nehezebb lesz ez az édesség nélküliség, de egyenlőre számomra is meglepően jól bírom, nekem tényleg bevált ez az otthoni tejszínhab+kakaópor kombó, és ami a legjobb, kábá 2 hét alatt lement 6.5 körülre a cukrom, ez elég erősen motivál, hogy érdemes csinálni és hogy folytasam, illetve az, hogy nem akarok inzulinos lenni, ha ez így elkerülhető, nekem ez ennyit bőven megér, hogy nincs több édesség, csak nagyon-nagyon ritkán
Egyébként nem vicc: szerintem valami ilyen "mancsban" mint a zabkása, vagy a tejbegríz és társai simán el lehet sütni. A zabkása például azért is jó, mert ha még nem ettek, akkor az egy új íz lesz, tehát nem lesz feltűnő, hogy valamiért nem pont olyan, mint a megszokott.
Mottó: "ha béna vagy a főzéshez, akkor vendéglátáskor soha ne főzz a vendégek által is ismert kaját: ha nem kúrod el teljesen, sose jönnek rá, hogy nem vagy mesterszakács!"
First world problem: összevásároltam a menyemnek egy rakás reformkaját, többek között zabtejet. Mi a fenét lehet csinálni zabtejből, hogy a családom nem reform része megegye minden gyanakodás nélkül?
kezdem a legjobbal, már lement 2 kg, csak attól, hogy no more kakaóscsiga, és helyette tejszínhab+cukrozatlan kakaópor kombó, vagy natúrjoghurt + gyümölcs (ez lehet pár szem meggybefőtt is!), ha valami édesre vágyom,
igazából csak egyvalamire figyelek, hogy napi 150g szénhidrátnál ne legyen több, ez nem egy teljesíthetlen valami és nem érzem úgy, hogy bármiről le kéne mondanom vagy nem ehetem
a dokim azt mondta, hgy egyek csicsriborsós kajákat, mert az önmagának jó a diabéteszeseknek, ez sem gond, egyrészt szeretem, másrészt rájöttem, hogy hummusz+alma/répa/retek/stb. egy nagyon nassolnivaló, eddig boltban vettem a hummuszt, de holnap megpróbálkozom azzal, hogy saját magam készítsek, majd kiderül, hogy sikerült :)
szóval csak annyit akartam mondani, hogy abba lehet hagyni az édességet, csak ki kell találni helyette valami használható alternatívát, nekem ez a tejszínhabos dolog nagyon bejött :)
Te is főzelékes vagy ? Jutna neked is , mert nem létezik , hogy képes legyek mondjuk pont 2-2 adagnyit főzni . De levesből sem .... most is csak két napra való zöldborsó levest akartam , oszt' lett belőle minimum 3 napi . Akkor meg már unom . De leves nélkül nem élet az élet .