Nem bírtam a véremmel és kimentem 15 -30 kor mikor elállt az eső ! Nekiálltam fenyőzni hát oda kell majd egy kereszt mert mint kés a vajat volt pár 25-30 cm ,de nem ellenfél . No mondom most mindenre fényt derítek , megfogtam az otthon lévő legnagyobb fámat megmértem 57 cm átmérőjű akác töve fa vagy 30 évig tekergettem a szél szívós mint a fene .
Előtte :
Utána :
Az eredményt tapasztalva nincs miről beszélni ,ez volt a legnagyobb fa itthon és szépen vitte , a 40-45 cm -s törzs már levezetés lesz ennek a gépnek ::))
A henger külseje 80-s ezért írtam tippre a 70 dugattyút kb . A szivattyú bent van a tartályban így nem látom milyen , elég nagy kapacitású lehet mert a gép nagyon gyors ,de a nyomásról nincsenek adatok ,lehet én is beruházok egy nyomásmérőre és akkor derül ki az igazság .
Aránylag jól összerakott dolog, azért lehet még rajta mit javítani ,de ez inkább esztétikai jellegű .
A csövek valóban toldva vannak , gondolom ilyenek voltak és inkább toldott mint pénzért vett megfelelő
hosszúságút, ezt esetleg meg lehet csinálni fémből esztétikusabban is majd idővel ,kap egy festést
Van benne anyag rendesen, korrekt munkának tűnik. A motor is márkás. A tömlőn az toldás, vagy gyorscsatlakozó? A szivattyút látod, hogy milyen kapacitású? Egyébként, ha 80 mm-es a dugattyú átmérő (szerintem talán kicsit több is, ha 90-es a henger külseje), akkor 200 bar-nal megvan a 10 to.
Kár, hogy csak a henger löketének megfelelően lőtte be a készitő munkahosszat. Betétekkel lehetett volna nyugodtan hosszabbat erre a teljesitményre.
Az enyém is névlegesen 10tonnás, a ténylegest meg majd a nyomásmérő felrakása után tudom megmondani. Rakni akarok rá üzemóra számlálót is.
Köszi , szépen , neked is hasonló jókat a szerzeményhez .A tiéd hány tonnás és mekkora motor van rajta ?
Képeket majd teszek fel ,de sajna most esik így nemigen tudok csinálni, még tegnap este letakartam mert
a helyét még nem találtam ki , most húztam be tető alá mert nekiállt ez a retek eső . Evvel az idővel sem
vagyok kibékülve 3 hét 40-45 fok utána + állandóan esik, nálunk konkrétan 3 napja ,itthon vagyok szabin ezer dolog lenne ,de így hogyan ?!
A ketrecet ismerem ahogy a kampót is ,de nem csináltam mert én szalagfűrésszel vágok és utána hasítok
egyből rakom a talicskákba , kampóm az van, az jó akár az erdőn is a nagyobb darabokhoz .
Mindkettő jól használható hasznos eszköz !
A nyárfa valóban meg tudja tréfálni az embert főleg ha jó tekeredett göcsös avagy száraz .
Pl egy megszáradt töve fűzfát kb lehetetlen széthasítani ahogyan az égert is , nekem volt benne részem
csak szalagfűrész vagy láncfűrész a többi esélytelen ::)) Puhafa,puhafa mondjuk ,de ha megszárad vagy göcsös szívósabb tud lenni mint egy szálas kemény ami szálirányba könnyen elpattan .
Gratula és vigan szétpattanó kuglikat kivánok hozzá :-)
Képeket raksz fel a gépről és a fontosabb elemekről mondjuk?
Azt hiszem én is ebben a dilemmában leszek; a sürgősség miatt, merthogy a hegynyi fa félig elzárja a bejáratot:
vettem egy ilyet:
Pár erőpróbát sikererrel vett, pl a fentit és ez:
de még ezek előtt ledarálta az egyik alsó csúszóbetétet:
Ezért rögtönöztem danamit-ból egy ilyet:
Megcsináltam a kés szélesitést, amivel kb. harmadára csökkent a majdnem végig tolások száma. Az alsó csapszeg zéger gyűrűjét a porban találtam meg; nem volt berakva a horonyba rendesen, merthogy a sz@rul hegesztették meg a tartókat és igy nem fért. Hajlitani kellett rajtuk összébb kicsit. Plusz a vezértömb rudazatában lévő csavar kilazult; azt hittem tönkrement valami mert erőtlenné vált a cucc, de csak nem húzta fel teljesen vezértömb karját. Lehet elkiabálom a dolgot, de egyelőre működik kb. 10 em3 nyárfa rönk hasogatása után. (Még kicsivel több van hátra.) Mondjuk, aki kitalálta a nyárfát, ezt a keresztbe szálas rohadványt az is bekaphatná :-).
Viszont nem tudom ilyenetek van-e:
Ha nincs, akkor legyen! Eszméletlen leegyszerűsiti a logisztikát és a fűrészelést. Hasitás után egyszer megrakom, szétvágom középen a Husqarna-val, majd ugyanezzel lendülettel elviszem a tárolóba is lerakom. Télen ezzel fogom behordani is.
Meg ilyen kis ügyes is jó ha van:
Ezzel meg a rönkök mozgatása vált, ha nem is gyerekjátékká, de jóval egyszerűbbé és könnyebbé.
A dilemma meg az, hogy most már van időm gyártani, vagy kifogni egy profibb cuccot.
Sokat évődtem ezen a hasítógép projekten ,de ahogy mondják az alkalom szüli ,,a vásárlót,,:) és
találtam a neten egy nyomó fekvő házi készítésű gépet elfogadható áron . Ma elmentem és elhoztam ,
a tulaj 85 000 hirdette kicsit alkudtam és elhoztam 80 000-t .
50 cm munkahossz 70-s nyomó munkadugattyú (kb mert 80 a külső ) masszív váz ,3KW 3 fázisú motor stb ..
Kipróbáltam itthon amin a 6 Tonnásom elvérzet és félreraktam azt gond nélkül elvitte 10-T hirdették ,de sztem azért annyit nem tud már a munkahenger átmérőjét nézve . Milyen szivattyúja van azt nem tudom mert kb 40 literes tartály van rajta és benne van a szivattyú ,viszont baromi gyors , kb azt a sebességet tudja hasításkor mint az állók felfelé . Akárhogy számolom evvel így jobban jártam mert a kialakításánál fogva bármilyen átalakítás lehetséges míg egy állónál a munkahengert befoglaló négyszög meghatározza annak méretét . Ha mindent megveszek nem jöttem volna ki ennyiből és még dolgozhattam volna rajta napokat , itt minden készen van és azonnal használható . Ugyan kicsinyességnek tűnik ,de elgondolkodtam azon is ,hogy ebben a 40 literes tartályban van 30 liter olaj és kaptam még 5 litert ajándékba, ha magam csinálok gépet akkor ezt meg KELL VENNI és ennek az ára bizony 35 000 Magyar forintocska,ha ezt is beleszámolom bizony mindenképp ez volt a jobb üzlet ,mivel 45 000 forintért vettem egy azonnal használható kb 7-8 tonnás gépet ! Nagy széles vigyorgó jel ::))
Remélhetőleg így már hosszútávra megoldódnak a gondjaim és nem romlik el szezonról szezonra az álló
amit egy vagyonért csinálnak meg . Azt majd eladom, persze aki megveszi jól jár mivel most már a munkahenger minden porcikája ki van cserélve , mással + soha nem volt baj .
A kormányszivattyú igen ,de ha tovább görgeted az adatokat akkor látható ,hogy a munkaszivattyú 45 literes tehát ami nekem van az valószínű 40 -s lehet . Mindegy is mert ez valószínű nem lesz jó kell egy kisebb .
Az a szivattyú bazinagy. Ahogy írtak is nagy motor kellene hozza. Tudom olcsó, de neked nem lesz jó...
igazából úgy kellene elindulnod, hogy kezedben kellene lennie a munkahengerek, hogy mekkora feluleten nyom. Ha ezt tudod, akkor jön az, hogy milyen motorral tudod hajtani. Ekkor lehet kiszámolni, hogy mekkora szivattyú kellene a kívánt teljesítményhez. Ha nincs méretezte akkor nem valószínű hogy örömöd fogod lelni benne.
Annyit tennék talán hozzá, hogy amikor összeszámolod az alkatrészt, meg a munkadijat, akkor ne a 100-140 eFt-ért megkapható Lidl, Aldi-s kategóriájú gépekhez hasonlitsd majd. Az ezekben lévő alkatrészek ui. gagyinak számitanak egy hidraulika vagy mezőgazdasági boltban kapható szivattyúhoz, vagy vezértömbhöz.
Sziasztok , érdeklődnék van-e itt valaki aki épített magának egy jól működő elég erős 10-12 tonnás hasítógépet házilag ? Ha van érdekelne az összeállítása a hozzávaló anyagok beszerzése vezérműtömb motorhajtás megoldása azaz minden ami evvel jár . Belefognék egy ilyen projektbe, ami megvan már az
a munkahenger(bár még nem tudom ,hogy jó-e ) van egy új 68 literes MTZ szivattyú a váznak való
anyag lábak kerekeknek valót találok itthon . Ami érdekelne az a vezértömb , hol lehetne olcsón beszerezni
mit érdemes ,a motor szivattyú rugalmas meghajtására milyen megoldást érdemes alkalmazni stb .... ?
Mindenképpen fullon megy a motor, mert indkét ágba beengedi a nyomást, és a szivattyú max nyomáson nyomja az olajat, csak a szabályzó szelep szabályozza le.
A hasítóerőt meghatározza a hidraulika olaj nyomása, és a munkahenger átmérője. A gyorsaságát meg a hidraulika szivattyú szállított olajmennyisége.
Egy 80-as munkahenger 200 baron 10 tonna nyomóerőt képvisel.
Ezt mondta a hidraulikás emberke is aki csinálta munkahengert ,hogy egy baromság, viszont működik ::))
Nálam nem tudom ,hogy fullon megy -e a gép mivel ahhoz a 6 tonnához 3 KW 3 fázisú motor van , no most láttam 12 tonnásat szintén ugyanezzel a motorral, így nem nagyon értem ,ez ,hogy is van ?
"mivel a nyomó oldalnak nagyobb a keresztmetszete ezért megy felfelé aránylag gyorsan"
Ahogy én értem, ebben az üzemmódban csak a rudazat térfogatának megfelelő olajat kell benyomnia, ami nyilván kisebb mint bármelyik munkatér térfogata. Ezért tud gyorsabban járni. Zseniális.
Mivel húzóra dolgozik a szár keresztmetszete kiesik a munkaütemből,ha nyomva lenne akkor ugyanaz a dugattyú nagyobb nyomást tudna .Visszahúzásnál a henger mindkét végére nyomást adnak és mivel a nyomó oldalnak nagyobb a keresztmetszete ezért megy felfelé aránylag gyorsan .