Keresés

Részletes keresés

SándorTiszteletes Creative Commons License 2023.03.13 0 0 20084

"kutatóknak kell végezni"

Ezt hívják parasztvakításnak. Nincs olyan természeti törvény, amely kimondaná, hogy mely emberi kasztok végezhetnek növénynemesítést és melyek nem. 

Bárki meg tudja tanulni, hogyan kell fújt bimbós állapotban (virágzás előtti fázis), egyetlen mozdulattal eltávolítani a virágszirmokat a porzókkal úgy, hogy a bibe ne sérüljön. 

A következő napokban megjelenik a szekrétumcsepp, amelyre a reggeli órákban felvisszük a kívánt virágport.

Virágpor szedés: szintén fújt bimbós állapotban megszedjük a kívánt virág portokjait és száraz, steril tárolóedényben hagyja szobahőmérsékleten. Másnapre rendszerint felrepednek a pollentömlők és szabaddá válik a virágpor. EZt kell felhengergetni a kívánt bibére.

Pofon egyszerű, működő módszer. Hátránya, hogy gyakran újra kell szedni a porzóról a pollentömlőket, hogy mindig legyen virágporunk (intézetekben ezeket feltörik, pici fa hengerrel kinyomkodják, majd steril üvegcsében, hűtőben tárolják).

Nem a munkafolyamat a nehéz, hanem a magokat keltetni, kiültetni, felnevelni, kiértékelni. Sok pénz, idő energia.

Bárki kipróbálhatja, saját örömére.

Aki szerencsés, kis számú próbálkozásból is kaphat értékes utódokat.

 

Előzmény: Mézes Laci (20075)
madpapa2 Creative Commons License 2023.03.13 0 0 20083

Izgalmasabb volt a mai, mert felém nem jelzett semmit, aztán mégiscsak lett egy -3. Remélem nagy baj nem lett, mert készültem egy kis Megafollal rá. Délután nézem, hogy a teljes nyílásban levő fáim virágai hogyan vészelték át.

Előzmény: naivkezdo (20082)
naivkezdo Creative Commons License 2023.03.13 0 0 20082

A semmiből csütörtök-pénteken megint fagy lesz.

Na ez már lehet fájni fog.

Előzmény: TK421 (20054)
Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.13 0 0 20081

alternancia kialakulását.

Ez az előző cikk zárszavai!

Csak egy kis szakmai továbbképzés, aki még nem ismerné.

https://gyumolcsextra.blog.hu/2019/09/15/dupla_vagy_semmi_gyumolcsfa_modra_vagyis_alternancia_okai_es_megoldasai

Előzmény: Mézes Laci (20080)
Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.13 0 0 20080

Damisol BB Frigomax 1 l fagyok hatásának kivédésére gyümölcskulturában Ár: 5.330 Ft (4.197 Ft + ÁFA)

Leírás és Paraméterek

 

Hatóanyagtartalom (g/l):
75 Bór, 150 Borostyánkősav
   

Alkalmazási javaslatok:
Gyümölcskultúrákban a tavaszi, virágzáskori fagyok hatásának kivédésére, csökkentésére, a fagy előtt legalább 10-12 órával kijuttatva 4 l/ha mennyiségben. Elhúzódó, ismétlődő fagyok esetén a kezelést 10-12 nap múlva meg kell ismételni. A csonthéjas kultúrákban az éves vesszők háncsán keresztül is felszívódik.

Alkalmazható dózis:

    l/ha: 4
    %: Minimum négyszeres hígításban

Virágzáskori fagykárok mérséklése DAMISOL® készítményekkel
A csonthéjas- és almatermesztéssel foglalkozó kertészek életét gyakran megkeseríti a virágzáskori, illetve a már virágbimbós állapotban jelentkező fagy. 

A DAMISOL levéltrágya család különleges, egyedülálló hatású készítményeinek alkalmazásával a virágmegfázások gyógyíthatók, illetve a fagyok hatása mérsékelhető. A készítmények alkalmazás technológiája a következő:

A fagy előtt 10-12 órával (minimum 4 óra kell a felszívódáshoz) kell juttatni a DAMISOL BB Gabona 5 l/ha vagy legújabb készítményünkből a DAMISOL BB Frigomax 4 l/ha mennyiségét. A levéltrágya olyan erős, a virágok felé történő tápanyagszállítást indukál, amely segítségével jelentősen megnő a virágok szénhidrát koncentrációja. Ez a megnövekedett szénhidrát tartalom, amely órák alatt jön létre, védi a virágokat a hideg hatásától. Alma, körte esetében -5 - -7ºC, csonthéjasok esetében -3 - -5ºC fagy hatását tudja a szer orvosolni. A csonthéjasoknál az éves vessző háncsán is felszívódik a készítmény. A szert nagyon finom porlasztással, kis vízmennyiséggel kel a koronára permetezni.

A cél az, hogy annyi aktív virágot sikerüljön megmenteni, amennyi megakadályozza a fa hormonegyensúlyának felborulását, és így magakadályozza a szakaszos termés, az alternancia kialakulását.

A DAMISOL BB Gabona vagy a DAMISOL BB Frigomax kijuttatása után néhány nappal célszerű kipermetezni a másik különleges összetételű levéltrágyánkat, a DAMISOL Magnust. Ebből az alma- és körteültetvényekre 2 x 2 l/hamennyiséget szükséges kiszórni, 7-10 nap differenciával. A csonthéjasoknál elegendő 1 alkalommal kijuttatni a DAMISOL® Magnust 2 l/ha mennyiségben.

A vázolt technológia alkalmazásával az elmúlt, immáron 20 év tapasztalatai szerint mindig volt annyi termés, amely biztosította azt, hogy a termesztés ne legyen veszteséges, illetve a levéltrágyázás megakadályozta az alternancia kialakulását.
 

Előzmény: Törölt nick (20077)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.12 0 0 20079

Köszönöm a tippet.

Majd teszünk egy próbát azért. Valóban savas, az tény...

 

 

Előzmény: CBNora (20071)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.12 0 0 20078

De akkor te "meghekkelted" egy kis sárgadinnyével...

Naná hogy úgy jó lehetett.

 

Sürítőszernek almapektint használunk.

Muszáj, mert nem tudok nagyon cukros dolgokat megenni.

(Egésséges vagyok, sosem voltam  cukorbeteg vagy ilyesmi,de..

egyszerűen émelygek ha túl cukros valami. 1 kiskanál, és elég)

Pektinnel sürítünk, és csak annyi cukrot kap a lekvár, amennyi feltétlenül kell.

Csak így fogy el, a régi 30% cukros lekvárok ott állnak a polcon évek óta, azt nálunk nem eszi senki.

 

Előzmény: öreg_néne_b (20073)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.12 0 0 20077

A borostyánkősavas permetezést hatékonynak írták.

Utána kellene olvasni hogyan hat, milyen elven működik.

(Nem tudom, de szerintem nem kontakt szer, tehát nem fizikai kontakt elven működik.

Ha felszívódó hatású, akkor viszont lehet nem közvetlenül a fagy előtt kell kipermetezni, hanem korábban.   Mégis akkor hogy működhetne: sejtkémia szinten elnyújthatja a téli vegetációs időszakot, vagy késleltetheti az éledést. Vagy olyan kémiai anyag termelődését serkenti, ami védettebbé teheti a növényt a fagytól. Nem tudom, nem ismert annyira még ez a módszer, sem a hatásmechanizmusa. De után kellene olvasni, mert minden módszer csak akkor véd jól ha pontosan

követik a leírásukat, ajánlásokat. Utánanézek én is majd lehet mert érdekel.)

 

A gyökérdugvány nagyon jó ötlet, sőt kiváló.

Eddig nem is gondoltam rá. Cseresznyeszilvánál szinte biztosan működik is.

Köszönöm a tippet,  hamarosan ha kijutok a helyszínre, gyűjtők is gyökereket és kísérletet teszek a

„keltetésre” .

Pont időben jött a tipp, mert még nem hiszem hogy virágozni kezdett volna.

Előzmény: Mézes Laci (20072)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.12 0 0 20076

Előzmény: Mézes Laci (20075)
Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.12 0 0 20075

Ma Anyósom nálunk ebédelt, Ő az aki a ceglédi kutatóban Nyújtó Ferenc mellett hozták létre a ceglédi kajszikat.

Megkértem, hogy írja le részletesen a mesterséges virágporos megtermékenyítést. Hozzátette, hogy ezt a kutatóknak kell végezni, mert egy nagyon összetett munka, és hosszú időt vesz igénybe.

Ígérem, ha gondoljátok, továbbadhatom nektek.

Előzmény: Belohin (20074)
Belohin Creative Commons License 2023.03.12 0 0 20074

Az a gyanúm, hogy a gyökérdugvány olyan fák esetében működik, amelyek eleve szoktak gyökérsarjakat produkálni. A mirabolánok többsége ilyen, meg az akác is. De az oltás, szemzés többnyire működni szokott, legfeljebb vannak olyan különcök, mint az őszibarack, amelyiknél inkább csak az alvószemzés hajlandó megeredni.

Előzmény: Mézes Laci (20072)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.03.12 0 0 20073

Nekem bejön.
A jó érett sárga mirabolánt megnyomkodom, hogy levet eresszen és felforralom. Nagylyukú szűrőni átnyomkodom, a mag és a héj fennmarad.
Jó illatos sárgadinnyét apróra vágok és belekeverem. Valamilyen sűrítőszer kell bele, mert sok pektin egyikben sincs.
A mirabolán adja az édes-savanyú alapot, a sárgadinnye meg egy egzotikus ízt, illatot tesz hozzá.

Előzmény: Törölt nick (20068)
Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.12 0 0 20072

Sajnos Csévharaszton kettőtől tart a fagy. Hatkor -6 C volt, most jelenleg még mindig -1 C van. Túl hosszú a fagyos órák száma.-1-2 C számított mindenki. Szidom magam, hogy most kipróbálhattam volna a borostyánkősavval a fagyvédelmi permetezést!

Mi a potyószilvából kompótot készítünk, mindenkinek ajánlom, isteni! Jó sokat terem, nálam combomnyi ág is letört a termés alatt.

Bekem úgy tanították, hogy magról ültetett növény nem lesz ugyanaz, mint a magot adott fa. A magról ültetett valamelyik ősére üt vissza.

Csak az oltás, szemzés, sejtszaporítás, és a gyökérdugvány ból lesz az azonos növény. (az alany tulajdonságait ha nem számolom)

Marad a sejtszaporítás és a gyökérdugvány 100 % eredetisége.

A sejtszaporítást otthon nehézkes megcsinálni, marad a gyökérdugvány!

Én többet csináltam, a Rózsaszín AC akáccal. A kérdés, hogy minden fajta gyökérrel meg leget-e csinálni!!!

Biztos vannak " furfangjai" hogy minden gyökérrel meg lehet csinálni.

Az akácnál, téli állapotban kell a gyökereket megszedni, ceruza vastagságút.

Nedves homokban, egyben pincézni.

Akác virágzásának kezdetén 7-8 cm re feldarabolni, és jól megmunkált földbe,  (homok jobb) elültetni, sorokba, hogy művelni lehessen.

1 cm takarja be a dugványokat. mindig tartsuk a területet nedvesen.

Őszre, 50-90 cm suháng képződik. Lombhullás után kerülhet a végleges helyére.

Következő év őszére lesz egy jó erős suhángunk.

"Csak az idő a türelmünk, és a kitartásunk az úr felettünk"!

 

Előzmény: naivkezdo (20070)
CBNora Creative Commons License 2023.03.12 0 0 20071

Iszonyú savas a héja, a lekvárja is. Nekem marja a nyelvem.

Nyersen jó, de főve kioldódnak a savak. Egyszer próbáltam forróvízbe dobva hámozni (fölöslegesen nagy munka), de úgy se lett jó.

Egy keveset le lehet fagyasztani, kiolvasztva, héjából kiugrasztva gyümölcsleves adaléknak jó.

Nekünk van egy sárga termésű fánk, nagyon finom, édes, kissé kajsziillatú a gyümölcse. Nem tűnik savasnak a héja sem, de csak nyersen. Főve az se jó.

Előzmény: evodia2010 (20067)
naivkezdo Creative Commons License 2023.03.12 0 0 20070

Ahogy nézem ez nem volt vészes, egy-két fagyzugos helyet leszámítva. 

Eddig jó. 

Törölt nick Creative Commons License 2023.03.12 0 0 20069

Az pedig elszomorító, hogy a kajszi alól kivadult (gondolom elpusztult a kajszi).

:-(

Sajnálatos az is hogy mindenféle fajta van alatta, mert:

Mert ha a választékkal kísérleteznek akkor ok (a faiskolák),

de gyanítom inkább arról van szó, hogy a nagy változatosság oka a nem homogén alany:

magról kelt mindenféle szilvákkal keresztbeporzott alanyokat használnak,

azt sem tudni milyen hibrid van alatta.

 

Sajnálatos hogy még a faiskolák sem ismerik a különbségeket,

vagy nem foglalkoznak vele.

 

Szó se róla egyszerűbb magról nevelni ismeretlen apa beporzótól származó

cseresznye szilva anyáról származó alanyt, mint pld.  biztosra menni és gyökereztetni...

A gyökereztetés nehézségeit én is tapasztalom...lentebb írtam is róla. 

Előzmény: evodia2010 (20067)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.12 0 0 20068

Ó, most egy kicsit elvetted a kedvemet, mert ez egy nyári nap terve lett volna...

 

De akkor nem készítünk csak 2-3 kis üveggel.

Ez ami nálam van citromsárga, teljes érésben persze félig narancs árnyalat.

Savas. Az ízze nem rossz, de nincs jellegzetes aromája.

 

Hát, majd meglátjuk.

Ha annyira jó lenne, akkor biztos rákapott volna már mindenki...

:-) 

Előzmény: evodia2010 (20067)
evodia2010 Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20067

Igen, vannak lelkesedő cikkek a neten a fosókaszilva/mirabolán/cseresznyeszilva lekvárról, de csak nevetek rajta. Emlékszem egyszer befőttet csináltunk belőle, jó sz*r lett. Viszont pálinkának jó lehet, bár aromája nem sok lesz.

Ezek a fosókaszilva/mirabolán/cseresznyeszilva fák összevissza érnek be, van egész nyáron. Van köztük zöldlevelű meg vöröslevelű is. Nekem ez utóbbiból vannak fák, mert kivadultak a kajszik alól. Termés színe is sárgától pirosig, kékig. De mind duránci, tehát nem magvaváló. Ami magvaváló, az lehet más. Pl. a mirabella szilva. Szerintem....

Előzmény: Törölt nick (20066)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20066

Pedig a lekvárjáról azt írták hogy jó. Nem kóstoltam még, de idén terveztem csinálni.

(Azt elhiszem hogy nyomába sem ér a sárgabarack lekvárnak.)

A nevekkel nem vagyok teljesen tisztában.

De szerintem már egy erre szakosodott biológus sem lenne, annyi mindent összeír mindenki.

A "köznyelvben" vagy a hétköznapi ember fejében nincs különbség.

 

De az biztosan leírható tény hogy van különbség a példányok között :

Mirabolán (vagy Mirabella?) fa van a kertemben, hatalmas, csaknem 20 cm átmérőjű törzse van.

Kék cseresznyeszilva pedig van a tópart eldugott részein, ahová horgászni szoktam járni.

(Illetve egy ideje már a horgászhelyem mellett is...:-)

 

Korábban én is azt hittem hogy a kettő ugyanaz, de...tény hogy a leírt különbségek léteznek.

Nem hinném hogy bizonyítanom kellene, de ha akarod

lefotózhatom majd a kertemben lévő sárgát  (Mirabella, vagy Miraabolán?), amikor virágzik hogy néz ki, talán még elcsípem

(elég nagy kertem van, 3600 m2, nem minden nap látom ezt a fát)

valamint a tóparti kék cseresznyeszilvát.

Tavaly nézegettem, és úgy emlékszem valóban megfigyelhető volt a különbség, 

ha tudja az ember mit kell figyelni, amúgy nem feltűnő.

És a mag tapadása a húshoz is különbség, azt is megfigyeltem, de azt csak nyáron lehet.

 

(Alaposan megfigyeltem - ennek ellenére én is csak idén jöttem rá a különbségre.

Meg tudtam figyelni, mert a kedvenc horgászhelyem mellé át is ültettem tavaly tavasszal  3 db vad 

(kék) cseresznyeszilvát, amiket a távolabbi partrészeken sűrün előfordulva találtam, és 3 db kicsit  kiástam, áthoztam a horgászhelyemre. De csak 2 db maradt meg, pedig gyakran locsoltam a tóvizzel.

Amikor átültettem 30 cm-esek voltak, most már 1,2 méter.

Szóval idén akkor jobban megfigyelem, de nekem van így tényleges összehasonlítási alap,

nem csak az internet.

Tudom az átültetés lehet hogy nem lett volna szabad, de én megtettem, mert tetszett a növény.) 

Előzmény: evodia2010 (20065)
evodia2010 Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20065

Szerintem a mirabolán és a cseresznyeszilva ugyanaz...

A mirebella vagy mirabell szilva, ami más.

Én ültettem mirabelle de Nancy-t, de még nem termett.

Fiatalkoromban jártam eredeti termőtáján(Nancy, Metz) , ettem a lekvárból, ittam a pálinkából.

Sehol nincs aromában pl. a kajszihoz képest, de hát nem is az.

Előzmény: Törölt nick (20064)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20064

Igen, de a WIKIPÉDIA itt téved, illetve pontatlan.

Kis pontatlanság, de nagy a különbség a kajszi szempontjából.

 

A mirabella nem cseresznyeszilva.

Nagyon hasonlít, de a két növény különbözik.

NEm is egyszerre virágoznak, az egyik virágzik amikor még sosincs levél (2-3 héttel korábban)

a másik később, amikor már levelei vannak.

 

A mirabella mindig sárga húsú, a mag leválasztható a gyümölcsről.

A cseresznyeszilva lehet sárga, kék, stb (leggyakrabban kék), magja nem válaszható le könnyen a gyümölcsről.

 

A mirabella (mirabolán) valószínűleg a cseresznye szilva és egy sárga szilva hibridje már.

A cseresznyeszilva pedig az eredeti ősi cseresznyeszilva.

Nagyon hasonlóak, de genetikában igen nagy az eltérés (és az európai szilva gének utat nyithatnak egyes betegségeknek-pld a fitoplazmának.)

 

Másik fórumról belinkelve, itt írták a legjobban le a különbséget:

 

https://gardender-com.translate.goog/mirabelle-tree/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Előzmény: Törölt nick (20062)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20063

Igen, de a WIKIPÉDIA itt téved, illetve pontatlan. 

Mindjárt belinkelem.

Előzmény: Mézes Laci (20061)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20062

A virágokat a fotózás után eltávolítottam.

Ne vigye az energiáját. 1-2 hetente nézek rájuk, azóta kivirágoztak...

Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20061

Nem tudom,hogy egyre gondolunk-e?

Cseresznyeszilva A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez Cseresznyeszilva
Prunus cerasifera bokor Természetvédelmi státusz Adathiányos Rendszertani besorolás Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Rózsavirágúak (Rosales)
Család: Rózsafélék (Rosaceae)
Alcsalád: Szilvafélék (Prunoideae)
Nemzetség: Prunus
Faj: P. cerasifera
Tudományos név Prunus cerasifera
Ehrh. Hivatkozások

A Wikifajok tartalmaz Cseresznyeszilva témájú rendszertani információt.

A Wikimédia Commons tartalmaz Cseresznyeszilva témájú médiaállományokat és Cseresznyeszilva témájú kategóriát.

A cseresznyeszilva vagy mirabolán, mirobalán, mirabella, népies nevén ónabóna[1] nevezik még paradicsomszilvának, fosószilvának[2] és lotyószilvának is (Prunus cerasifera) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe, a rózsafélék (Rosaceae) családjába és a szilva (Prunus) nemzetségbe tartozó növényfaj, a szatmári szilvapálinka egyik potenciális alapanyaga.[3]

Nekem van egy 4

kb. 40-50 éves öreg fám a tanyámon. Sajnos amikor az akácunk elfagy, úgy rendszerint a potyó szilva is elfagy.

Előzmény: Törölt nick (20059)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20060

Az itt fotózott  alanyok még a korábbi elképzelés alapján mirabolán alanyok.

Mivel most már cseresznye szilva alanyt akarok végül felhasználni, ők csak átmeneti állomások lehetnek.

Vagy másként kerülnek hasznosításra (Pld. Szilva vagy Őszibarack oltványt kaphatnak.)

Előzmény: Törölt nick (20059)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20059

Először is köszönet a fórumtársaknak, akik segítettek!

 

A saját egyedi fajta elképzelés project már elstartolt:

 

A Zard kajszit (nagyon késői virágzású, így  eléggé fagytűrő fajtát akarom a Magyar Kajszi-val

keresztezni. (Az még később döntöm el, hogy melyik lesz az  „apa”  vagy „anya”. Ezt majd utána nézek, melyik módszer melyik tulajdonság átörökítését valószínűsíti.)

A hibrideket majd tovább szelektálom az alapján, amelyik a legjobban  a Magyar Kajszira hasonlít,

viszont későn ered mint a ZORG, és ellenállóbb is.

 

(Teljes vegyszermentes termesztés a cél.) (A késői virágzás vélhetően monilia ellen is védettséget nyújt. Illetve hát maga a ZARD fajta-remélem .)

 

Az alany: Valószínűleg nem mirabolán lesz, hanem cseresznyeszilva.

Ok: Bár megfigyeléseim szerint a mirabolán felel meg itt a legjobban a helyi viszonyoknak, de a   -itt írom saját utánolvasás alapján- a még ellenszer híján lévő fitoplazma azokat a kajszikat kímélte meg a legnagyobb arányban, amik cseresznye szilva alanyon voltak.

A második volt csak a mirabolán, és a harmadik az európai szilva alany. A mandula és őszi alanyok szinte azonnal elpusztulnak.

(Lehetséges ok, hogy a betegség –baktérium-  4-5 év alatt fejlődik ki, és télen a gyökérzónában telel.

A gyökérzőna ha szilva, akkor abban részben át tud telelni, mert az európai szilvák megbetegednek, majd tünetmentessé válnak, de nem rezisztensek a fitoplazmára.

A mirabolán (vagy Mirabella) egy sérga szilva és a cseresznyeszilva hibridje, ezért tünetmentes hordozó lehet.

A cseresznyeszilva viszont teljesen rezisztens, vagy ha el is kapja, ha meggyógyul nem csak tünetmentes hordozó lesz, hanem ellenálló is. Így ilyen alanyon a fitoplazma nem tud áttelelni.)

 

Ezek csak feltételezések, de az tény, hogy a cseresznyeszilva alanyokon lévő kajszik a legkevésbé fertőződtek, függetlenül a nemes résztől.

És mivel én a legellenállóbb kajszit akarom, a jelenlegi tudásunk alapján cseresznyeszilva lesz az alany.   

 

Az alany nehézségei: nehezen gyökeresedik, a földet már kezelni kellett gombaellenes szerrel.

A hosszú bujtatási idő miatt. Az ágakat időnként peroxidos (pár tized %) vízpermettel nedvesítem, mert a peroxid nem árt a növénynek, de megöli a penészgombát, és 36 °C fok felett elbomlik, tehát nem viszek ki vele vegyszert a kertbe.

Már hónapok óta bujtatom, most kezd a csapos aljúakon egy kevés gyökér kialakulni.

Pedig már levelet is bontott, virágzott is.

Ha nem jól gyökeresedik le, nyáron vagy ősszel magvetésből nyerem ki az alanyt majd, (bevállalva a nem homogén alanyok esélyét is), csak úgy késik 1 teljes évet a project.

Egy nem annyira közeli  tó partján (a dzsumbujban)  találtam „vad” és érintetlen cseresznyeszilvafákat, az ő magjaikat  fogom használni akkor alanynak. Messze van mindentől, nincs házi szilva a környéken ami keresztbe porozná. Remélem eredeti magokat nyerek így majd.

A bújtatott alanyok:

 

  

 

A nemes rész egyik fele: ZARD kajszi 3 oltóágából 1 oltvány a meleg szobába került befóliázva, ő már biztosan megmarad, mert kizöldellt. (Fotó)

Jelenleg megvilágítás mellett  meleg helységben van. KB. 2 hét múlva kiültetem.

A Zard kajszi másik 2 db oltóága  ami természetes körülmények közt van, még nem eredt meg, így nem tudom azok megmaradnak –e, remélem igen.

A megeredt oltott ZAD kajszi:

 

 

A nemes rész 2. fele: Magyar Kajszi. Már megvan, de őt elfelejtettem lefotózni...

 

Ezen kívül idén ültetek még 2 db Adriana , 1 db Darina sárgabarackfa, mindkettő „Alycza” cseresznyeszilva alanyon van, és egy Magyar Kajszit, ami mirabolán alanyon van.

Ők viselkedés/ellenállóság függvényében ha a Zard kajszi nem válna be, esélyesek még a kísérletekbe való bevonásra.

 

Valamint van még pár Golden Vénusz kajszim, ami csaknem minden évben lefagy, de legalább moníliának ellenáll. Őt nem tervezem bevonni.

Jó sok ez így, a hétvégi ház telkén csak az új kajszik lesznek …

Még egy szilvafát is kivágok hogy legyen nekik hely.

Szilva úgy is van itt is  ezen a portán vagy 10 db.

Törölt nick Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20058

Ez nagyszerű link!

Köszönöm a megosztást.

Gondolom Farenheit-ben van.

Ha igen, majd átszerkesztem °C-ra.

Előzmény: TK421 (20051)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20057

Köszönöm az ajánlást Laci, és tényleg jó! 

Nagyon késeinek és fagyállónak írják le.

Bár amerikai fajta, de (többnyire Britt) faiskolák európában is árulják!!

Sajnos bármelyik Britt vagy Angol  oldalon kerestem rá, már mindenhol a "Készlet elfogyott"  címke várt.

 

Elő lehet jegyeztetni magamat, kb. 20 fontért árulják.

Ez a Goldcot egy nagyszerű és ellenálló kajszi fajta, eddig elkerülte a figyelmemet.

Beszerezhető, de idén már lecsúsztam róla, valószínűleg.

Előzmény: Mézes Laci (20032)
Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20056

24 ig, ha kihúzzuk, újhold lesz, és talán megússzuk az idei fagyokat.

Maximálisan berakódtak az ágak, csúcs termés lehet!

Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20055

Sziasztok!

Én úgy látom az EU felhőradaron, hogy egy vékony felhőréteg vonul át felettünk, ami idáig + 4 fokot produkál széllel. Ez így maradna, reggelire -1-2 C még elviselhető lenne. Pláne, ha csak 1-2 órán ár tartana napfelkeltekor. Nálam az olasz Portici enyhe piros bimbós állapotban van. A Goldroch kajszim erősen kipattanó állapotban van, (2-3 virág kipattant) Ő az egyik gyenge láncszem a lakásomnál, Pestszentlőrincen. A Ceglédi arany még nyugszik, de formátlan az alakja, mert a ház szigetelésekor letörtek a munkások két vázágat. Drasztikus átalakítás kellene. Tanyámban jobban féltem a fákat a fagyzugosság miatt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!