Keresés

Részletes keresés

asta Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5978

Mindezek után javaslom neked, hogy tölts el 500 négyzetméteren a szabad ég alatt, megfelelő felszerelés nélkül két hetet ... aztán gyere vissza ide és mondd el mit tapasztaltál.

Tedd ezt szabad akaratodból és fenyegetés nélkül. Utána tudni fogod miről beszélsz.

Előzmény: Törölt nick (5973)
asta Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5976

Igen elmondható. Ez azonban egyiket sem menti fel a felelősség alól. Mert a másik is csinálta.... már megbocsáss, de ez óvodás szintű  érvelés...:O))

Egy háborúban( de egyébként sem) senki sem angyal, de azért vannak fokozatok:O)

Hajtogatod a drezdai bombázást... és igazad van.. ott is ártatlan emberek haltak meg azután, hogy pl. Londoban is sokezren haltak meg ugyanilyen ártatlanul, sőt... milyen jogon  és okon bombáztatta őket Hitler?....ez nem teszi persze humánussá a drezdai bombázást, de sajnos ez a háború természete. Nem mindig lehet megállítani... a Hitler ellen harcolók jogosan gondolhatták, hgy a hátország megsemmisítése nélkül, nem tudják Hitler hatalmát megtörni.... már sokadszor mondom.

A háború a hitleri Németország ellen folyt....aki számtalan európai országot lőtt széjjel előtte több éven keresztül. Hogy ez bosszú.... annak is lehet nevezni. Ez ilyen bicikli.

Ha téged pofonváglak, lehet, hogy úgy ütsz vissza, hgy nekem meg a csontom törik..Kit fogsz ezért hibáztatni?

Előzmény: forraslajos (5971)
asta Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5972

Utólagos prejudikáció nincsen....:O)) De ez a legkisebb tévedésed:O))

Elvileg sem a magyar csendőrség, sem a későbbi magyar rendőrség nem emberek kírtására szakosodott szervezet. Mindekttő rendfenntartásra szakosodott szervezet.

Viszont valakik ezt a szervezetet használták emberek kíírtásának elősegítésére, sőt időnként megvalósítására is ( Dunába lövöldözés és egyéb, saját körben megvalósított gyilkosságok).

Ez nem mondható el a mai magyar rendőrségről, amely természetesen az állam erőkszakszervezete, és mint ilyen, a rend fenntartása a feladata olyan esetekben, mikor bizonyos állampolgárok az utcán erőszakos cselekményeket hajtanak végre, más állampolgárok kárára.

Egy egyszeri rendőrségi túlkapást azért nem hasonlítanék egy több éven keresztül folytatott, és emberek százezreinek halálát és megnyomorítását ( nem  szemkilövését) okozó folyamatos cselekményekhez.

Itt hatalmas és nagyságrendi különbség van.

Hogy ki mit tudhatott, már beszéltünk róla. Legfelül akkor már bizonyíthatóan  és dokumentáltan tudtak a haláltáborokról. De ettől függetlenül, enélkül a tudás nélküls is éppen elég, ha ártatlan civileket olyan intézkedések érik, ami történt.

Nem értem, hogy nincs benned egy szemernyi empátia!

Egyenlő mérce akkor van, ha az egyes cselekményeket azonos kritériumok alapján ítész meg. Ilyen kritérium az is, hogy a cselekménynek milyen súlya van ( számra, a cselekemény súlyossága, gyakorisága stb). A fentiek szerint te nem mérsz azonos mércével.

Előzmény: Törölt nick (5960)
forraslajos Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5971

nem is tagadta senki. de ez elmondható tetszáleges nemzet fiairól,akik így vagy úgy részt vettek a háborúban. nem volt ott nagyal semelyik oldalon, legfeljebb nagyon vagy kevéssé szemétláda.drezdát,berlint is szarrá bombázták a szövetségesek,tekintet nélkül a következményekre,a civil áldizatokra. őket hősként ünnepelték és ünneplik a mai napig.

Előzmény: asta (5967)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5969

Zsidó fajú egyének nem lehetnek az utcán

Csatáry László még tegnap is tagadta, hogy gettóparancsnok lett volna, egy 1944-es hirdetményen azonban egyértelműen így szerepel a neve. Tovább »

forrás: Index.hu

asta Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5967

Szerintem a jóvátétel ma már csak egyet jelenthet: elismerjük, hgy voltak honfitrsaink között is olyanok, akik nem helyesen cselekdtek. Ennyi és semmi több.

Előzmény: forraslajos (5962)
asta Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5966

Nem  legalizálja, csak magyarázza. Nagy különbség.

Előzmény: Törölt nick (5964)
asta Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5965

Mit tudom én ki ez a zuroff. Ma már azt mondanám,hogy megélhetési.... a korábbiaknak viszont tényleg volt feladatuk.

Ma már ezek inkább cirkuszi mutatványnak számítanak, mint komoly felelősségre vonásnak. Már semmi haszna...

Ez  ma már egy nagy történelmi tanulság, amit természetesen helyesen kéne levonni... és mivel azt látom, hogy épp az ellenkező hatást váltja ki...inkább károsnak ítélem.

Előzmény: forraslajos (5962)
asta Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5963

De bizony kell. A legutolsó végrehajtót is kell. Legfeljebb az ő megítélésénél sokkal jobban oda kell figyelni a körülményekre, a mentő körülményekre és adott estben akár meg is bocsátani neki.

Ez vonatkozik pl. a vasutasokra, főleg azokra, akik a maguk hatáskörén belül nagyon sokszor irgamasan viselkedtek.  De nemvonatkozhat a megértés egy lágerparancsnokra, aki kegyetlenkedett a kiszolgáltatottakkal. Nála minden súlyosabban esik a latba, mert hatalma volt....

Nem is értem, miért kell ezt magyarázni olyan embernek, aki kérkedően kereszténynek mondja magát.

Előzmény: möndikk (5958)
forraslajos Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5962

a korrigálásba beletartozik ugye a jóvátétel is,a holokauszt világnapja, a véget nem érő  meaculpázás a kormányok részéről,stb-stb. mégis ,ki ez a zuroff? valami ludas matyi, aki nem háromszor, de ahányszor csak bírja, veri le bárkin a vélt vagy valós sérelmeit?

Előzmény: asta (5955)
asta Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5961

Hogy tehetsz fel ilyen hülye kérdést? Atyagatya!:O)))

És micsoda szemforgatás! Tudod én is keresztány vagyok, de ekkora baromságot biztosan nem mondanék.

Krisztus is megfogalmazta az erkölcsi alapvetését, amelyneknak alapján megítéli a földi cselekedeteket. Igen, arról lehetne filozófiai vitát nyitni, hogy a megítélsre joga van-e egy világi szervezetnek ... de az a vitát boztosan nem veled folytatnám le:O)))

A pozítív erkölcsi útmutatások köze sehol nem tartozik más emberek  kiirtásának a joga.

Ha te valóban keresztény lennél, soha nem írnál le olyasmiket, amiket  már itt sokszor leírtál.

Hol van a kersztényi szeretet, alázatosság, szolidarís, az  irgalmasság?

Te nem vagy keresztény, hanem pogány. Csak az beszél így emberek megkínzásáról. Legyen az bármilyen vallású.

Előzmény: möndikk (5954)
möndikk Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5958

Nem tettem hozzá: a szervezeteket kell bíróság elé citálni, és nem a szervezet alsó szintű  embereit.

Előzmény: asta (5957)
asta Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5957

Citálták is.... nem hallottál róla?:O))

Az egész szervezet, vezetőségestül, mindenestül az világ ítélőszéke elé került. És ki is mondták az ítéletet, csak te mintha lemaradtál volna róla.

Egy szervezetet pedig mindig emberek működtetnek... ugye ez is világos.

Előzmény: möndikk (5948)
möndikk Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5956

Már elnézést, de százszor olvastam, hogy az emberiség elleni bűntettet követett el.

És egyszer sem, hogy mi is volt az a tett.

Csak azt ne mondd, hogy a nagymamáért személyesen ment ki a gettóparancsnok, és személyesen tette fel a vonatra. Mert egyébként az unoka ezt vallotta. (Vagy bizonyítsa az unoka.)

Előzmény: Törölt nick (5952)
asta Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5955

Értsd már meg, hogy te már a Rákosi korszakról beszélsz és a rákosista vérbíróságokat kevered a népbíróságokkal.... ez így nem korrekt, mert bár a nyomás jellegét tekintve volt hasonlóság, de nem ugyanaz.

Nem veszed figyelembe, hogy ez a történet egy szörnyűséges háború  utáni időben történt, ahol az emberek többsége nyilt lelki-testi sebekkel létezett még. EEgy mélységesen traumatizált állapotban.

Ezt nem lehet mai szemmel, mai evidenciákkal és a mai jogrend szerint megítélni. Korrigálni lehet, ahogy tették is a rendszerváltás után.

Előzmény: Törölt nick (5939)
möndikk Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5954

Az általad leírtak fényében Csatáryt hova sorolod?

Sztálin mellé, vagy Hitler mellé?

"Te melyiket ítélnéd el? Én mindet."

Tudod, kettőnk közt van egy különbség. Én keretény vagyok, így komolyan veszem Jézus mondását: "Ne ítélj, hogy nem ítéltess."

Ez természetesen csak és csakis annyit jelent, hogy olyan cselekedetek miatt ne ítélj el mást, amit esetleg te is elkövetnél.

Ugye érted? Te lágerparancsnoki beosztásba keveredhetsz, mert tudsz oroszul, de Sztálin poziciójára hiába is hajtanál, az neked magas.

Vagyis Sztálinnak igenis egyedülálló felelőssége volt, a lágerparancsnoknak a beosztása alapján nulla felelőssége volt. Volt viszont felelőssége a túlkapásaiban. Kutyakorbáccsal ütni tényleg nem tartozott a munkaköri leírásba, bünhődjön is érte......nyolc napon belül gyógyuló testi sértés okozásáért. (Már ha bizonyítást nyer az ügy.)

Előzmény: asta (5950)
asta Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5951

Nyugodtan vádolható ilyen alapon is, mivel egy emberek kiirtására szakosodott szervezetben végezte azt a "lelkiismeretes munkát".

Nem érzed, miről beszélsz? Milyen "munkáról"? Ez nekem teljesen felfoghatatlan.

Előzmény: Törölt nick (5932)
asta Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5950

Akkor fordítsunk a dolgon, hátha megérted:

Sztálin megszervezte a GULAG-ot, ahova sokmillió ártatlan embert hurcoltak el  és dolgoztattak halálra.  Sztálin  senkit nem ölt meg ( talán a feleségét kivéve) a saját kezével, mégis az egyik legnagyobb tömeggyilkosnak tartjuk, ahogy Hitlert is.

Ilyen esetekben mindig az a nagyobb bűnös, aki a szervezetet kigondolja, létrehozza, aztán az, aki a szervezésben részt vesz, parancsokat ad, és végül az, aki ezekben a nyilvánvalóan emberek kiirtására szakosodott szervezetekben a végső gyakorlati megvalósításban részt vesz.

Te melyiket ítélnéd el? Én mindet. És csak a mentő körülmények differenciálnák az ítéletemet.

Olaszlikát ne keverd ide, mert az egyszeri borzalmas eset, ahol természetesen és szerintem is a felbújtót kéne legelőbb megbüntetni...

Előzmény: möndikk (5903)
möndikk Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5948

Akkor a szervezetet kell bíróság elé citálni.

Előzmény: asta (5947)
asta Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5947

Már maga a szervezet léte/megszervezése is emberiség elleni tett volt.

Ebből kell kiindulni....

Előzmény: möndikk (5899)
DIDORO Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5946

"Amíg háborús bűnösöket rejtegetünk,"

Rejtegetünk???? Legfeljebb Te. Nálam nincs egyse

"Még mindig a gonosz oldalon harcolunk."

Csak a saját nevedben. Én pl személyszerint nem harcolok senkivel.....

Előzmény: Törölt nick (5942)
DIDORO Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5945

"A kegyetlenkedés, nem valami explicit megfogalmazás..."

Nem is az tények számítanak itt....

Előzmény: Törölt nick (5938)
asta Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5944

Az akkori normák szerint elfogadott volt. Úgyhogy nem tudom miről beszélsz:O)

Előzmény: merre (5895)
DIDORO Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5936

"-A parancsot végre kell hajtani! Kivéve a népellenes parancsot!"

Egészen pontosan ha te a kapott szóbeli parancsot népellenesnek ítéled meg, akkor ezt jelezned kell és írásban kell kérni. Ha megkaptad írásban, akkor azt végre kell hajtani.

Háborús bűn-e szétrakétázni egy lakodalmas menetet? Családot írtani, rakétával, mert feltételezzük, otthon van a családfő?

Előzmény: Törölt nick (5935)
DIDORO Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5934

Azzal hogy kegyetlenkedett. Ez esetben persze jogos lenne a bünti. Persze ha a guantanamo-i ami akciókat nézem, azoknak is vastagon mellette ott lenne a helyük, azzal egyetemben, aki aláírta a "vízbefolytásosvallatásos" törvényt.

Előzmény: Törölt nick (5932)
DIDORO Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5933

Igen ez egy kicsit kevesebb figyelmet kap. Voltak ott politikai foglyok (mint pl Recskre internáltak nálunk), köztörvényesek (mint pl gulágra telepítettek egy része), no meg etnikai alapon kitelepítettek, (mint pl a korabeli japánok amerikban, illetve ó búrokat népírtó angol koncentrációs táborok).

Előzmény: möndikk (5931)
möndikk Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5931

"Az AVH nem valogatott"

Az SS sem.

Még Auscwitzban sen csak zsidókat semmisítettek meg.

Előzmény: Potyli (5917)
merre Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5930

Látom nem vagy kibékülve a keresztényekkel.

A benesi törvények viszont mentelitásukban kb. azonos tartalmúak a korábbi zsidótörvényekkel, kollektív megkülönböztetés, stb., ezért igenis köze van a Csatáry ügyhöz.

Akik a Benes törvény szerint jártak el, azoknak persze semmi bajuk, sőt, még a törvény is érvényben van, tehát itt is kimutatható az arcpirító kettős mérce.

Ráadásul Csatáry konkrét cselekedeteire, kvázi bűnösségére csak igen homályos "tanúk" nyilatkozata áll rendelkezésre. A népbírósági itélet nem tekinthető jogszerűnek, hiszen nem is volt az.

2012-ben még itt ezen a fórumon sem kéne úgy viselkedni, mint a 1945 és 48 közötti lincselős hangulatú népbíróságok. Ez állati ösznönökre vallana.

Előzmény: Törölt nick (5925)
DIDORO Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5929

Hmmm... Azért az akkori itélkezési gyakorlatot igen csak megkérdőjelezném. A mai normáknak (hogy finom legyek) nem felelnek meg....

Előzmény: Törölt nick (5911)
möndikk Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5928

"van elég sok minden a tanuvallomásokban, aminek alapján rács mögé lehet dugni"

Ezt kéne valamivel igazolni.

(De még a tanuvallomásokból is csak a kutyakorbács, az oszlopásás, meg a tej visszatartása a gettóba jött le, mint konkrétum).

Szted ezek milyen büncselekmények?

Előzmény: Törölt nick (5911)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!