Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Cserélgetés során dupla virágúakat. Fehéret és rózsaszínt asszem. Habár nem írtam fel, hogy melyik melyik. Majd meglepetés lesz. Jó lenne, ha legalább az egyik virágozna tavasszal, de erre nagyon kevés esély van.
Bassz.s! Nem bírtam ki, egyet kibontottam! Szerencsére a gumó szép fehér, semmi rothadás (csak az elfagyott rügyek) és alul már hozza az új rügyeket hála istennek. Azér' egy kicsit nevetséges a boltban kapható bletilla gumók mérete az enyémekhez képest.
Amúgy meg, ha mégis elfagyott volna a Tied, akkor majd megint adok. 10 literes cserépben! :-)))) Csak a kondi miatt!
Hát ez a cirmos nagyon szép! Nekem lágyszárú van több is, de csak ősszel szereztem őket és az átültetés miatt szerintem évekig nem fognak még virágozni... Legalábbis ezt hallottam.
Bizony, ha még nincsen, akkor nagyon nehéz kivárni az első virágot! De hidd el, nekem már elég sokféle van, és az újakat mindig baromira várom. És a régieket is! Még csalni is szoktam, 1-2 megy az üvegházba, hogy megnyújtsam a peóniavirágzási időszakot pár héttel!
Ami a fás szárú/lágyszárú kérdést illeti: mindegyikben van nagyon szép.
Én most ilyet szeretnék fás szárúban:
Lágyszárúban pedig ezekkel tudnék mit kezdeni:
Szóval mindegyikben találni olyat, ami gyönyörű.
Szerintem kell ilyen is és olyan is. A lágyszárút pedig még vázába is szedheted.
Biztos túlélték! Azért tavaly és tavalyelőtt is volt nagy fagy nálunk, és kibírták. Én későn ültettem el őket, már nagyon hajtottak, úgyhogy szépen lefagytak a hajtások. :-((( Talán a gumók nem fagytak el. Mínusz 4 fokon voltak eddig. Szívem szerint kibontanám őket, de még fagyosak. Szóval izgulok. :-(
A magokat elvetetted? Nálam már 2-3 mm-esek, 2 külön vetésből. Remélem pár megmarad belőle.
A fásak, amiket kaptam mind jól vannak! Csak a macsek buzerálja őket néha. Ők is -4 fokon voltak.
Az egyik bordó tövemen már van 3 babszemnyi bimbó! És nem fagytak le! Juppi!
A magvetéssel az a gond, hogy csak sok év múlva teremnek. Akinek van már pár virágzóképes töve, annak könnyebb a várakozás, de akinek még nincs egy se, annak kínkeserves lenne.
Amúgy a fás bazsarózsa mennyivel jobb, szebb, mint a sima lágyszárú? Vagy egyszerűen csak más?
Én csak azért nem ajánlottam a magvetést, dugványozást, mert még nincsen neki egy sem. Amúgy ez a legizgalmasabb módja, az tény. Már alig várom, hogy a magoncaim és az egy szem oltványom virágozzon! Meg a tőosztásból kapott növénykéim!
Örülök, hogy nálad minden oké!
Én még nem láttam mindet, szerdán nekiindultam, de a hóvihar miatt vissza kellett fordulnom. :-((
De szerencsére ez volt az utolsó tél, amit máshol töltöttek, tavasszal mindet elhozom az új kertbe! Remélem őszre sikerül mindnek megtalálni a helyét, és majd ott élhetnek boldogan míg a világ világ. És még 2 nap!
Az itthoniak mind rendben vannak, még a magoncok is. Pedig baromi hidegek voltak errefelé.
Az ára nagyon változó. Ha ügyes vagy, tudsz cserélni valakivel.
Amúgy 2000-15000 Ft az ára kb.
Siófokon tavaly 2-5 ezer volt. Én vettem egyet 11 bimbóval 3 ezerért, de 2 bimbósat is vettem 2 ezerért.
A barkácsokban és kertészetekben ( Oázis, NG ) 3-7 ezer. Ezek mérete elég kicsi, az olcsóbbak 1-2 évig nem is biztos, hogy hoznak virágot. A többi kertészetekben is 3-5 körül vannak. A neten is nagy a szórás árban.
Ősszel lehet akciósan is beszerezni, leharcolva.
Amúgy meg ha valaki lát valahol jó áron, általában szólni szokott.
Tavaly szerintem ár/érték arányban a Siófok volt a nyerő. Csak nekem nagyon messze van.
Most még sehol nem kapsz. Főleg nem szupermarketben.
Maximum lactiflorát kaphatsz a tavaszi virághagymák között. Tecsóban láttam. Már most kiszáradva. Egy csecsemőnek is nagyobb a keze, mint amiket láttam. :-(
Kis és nagy kertészetekben, valamint barkácsáruházakban szokott lenni áprilistól.
Vagy tudsz a neten rendelni, illetve van egy olcsó forrás Siófokon. Páran már vettünk onnan.
Merre laksz? És mennyit szánsz rá? Mekkora legyen? Stb, stb...
Csak mert így könnyebben tudok ajánlani beszerzési forrást.
Most melyik szupermarketben lehet fás szárú bazsarózsát venni és kb. mennyiért? Tervezem, hogy beszerzek egyet, kettőt, de fogalmam sincs hogy induljak neki.
Eddig megvoltak vészfűtés nélkül a pálmás topikban képeket is tettem fel. Az, hogy mi-meddig bírja a hideget sok mindentől függ. Pl. szőlők, gyümölcsfák is tudnak kifagyni egy-egy extrém időjárási helyzetben. Természetesen ezek az egzóták fokozottan érzékenyek, de ez inkább a másik topik témája. Ha érdekel, nézz szét ott.
Azt, hogy melyik mennyire télálló, csak akkor lehet biztosan állítani, ha 100%-osan biztos a fajta.
De ez a "Dave" sem túl megbízható. (fajta és nemesítő tekintetében)
Sajnos 2 fajta könnyen összekeverhető, pontosabban 3 fajta.
Alice Harding ( KINKOKU ) Victor Lemoine 1935.
Chromatella ( KINSHI ) Victor Lemoine 1928.
Souvenir de Maxim Cornu ( KINKAKU ) Louis Henry 1897.
Nekem van egy kis tövem ( ami "Orange" néven fut és a tábláján a jó öreg Souvenir van fotózva, és a levelei alapján lutea hibrid) ami már 2 telet túlélt odakinn, tavasszal kiderül, hogy az ideit is túlélte-e. Mivel lutea, később indul meg és ha végre virágozni fog, később fog virágozni is.
Errefelé egy pasinak van egy 10-15 éves "Souvenir" töve ( 2 éve át is ültette ) és vidáman él és virágzik. Tavaly is volt -20 fok körül.
"Nem a legtrópusibb környezet, bár pálmáim, egzótáim vannak (legalábbis eddig voltak...)kiültetve."
Vagy nagyon merész vagy, vagy nagyon sok időd van takarni-vészfűteni, vagy komplett fóliasátor alá telepítetted a kertedet... :P Mindenesetre nagyon kíváncsi vagyok, mi marad meg belőle.
Kedvesek vagytok, de nem engem kell meggyőzni.... :P
Az viszont egyre inkább érdekel, ki milyen körülmények között állítja egy-egy növényről, hogy az aztán hű, de télálló... :D Talán ő a legfagyérzékenyebb, a többi a szokásos -26-30 között mozog: http://davesgarden.com/guides/pf/go/80844/