Keresés

Részletes keresés

Chik Fan Creative Commons License 2015.05.17 0 1 21047

Szia!

Keres(t)em én is, hol szerezhetnék egy valóban pontosnak ítélhető hőmérőt, de amikor precíziós hőmérőként 35-40 eFt áron olyat kínáltak, ami +- 0,3 oC pontosságú, feladtam. Inkább rendelek sok kici-ócó hőmérőket, és ellenállással 37 oC közelében "hozzáidomítom" őket egy digi lázmérőhöz. Ezután már legalább egy helyre téve, +- 0,1 oC-tól nem térnek el jobban egymástól.
Szobahőmérsékleten viszont továbbra sem a helyes értéket mutatják. Ráadásul példányonként a "hitelesítés" ellenére továbbra  is eltérő értékeket mutatnak! Tehát így, csak 37 fok környékén lesznek relatíve pontosak.
Viszont nem kell potyára kiadnom 35-40 e Ft-ot!
Ha valaki talál értelmes áron +- 0,1oC eltéréssel pontos hőmérőt, természetesen engem is érdekelne a beszerzési forrás!

Előzmény: arti76 (21046)
arti76 Creative Commons License 2015.05.17 0 0 21046

A mozgó légkamra valószínűleg a szállítás közbeni rázkódástól van,sajnos nem sok kisliba lesz belőle.

Előzmény: Marina0117 (21044)
atrego Creative Commons License 2015.05.17 0 0 21045

sajnos  tényleg  ezek  a  hőmérők sem   ugyanazt  mérik   ugyanott....hol   kapok   olyat,amiből   3   ugyanazt  méri   ugyanazon  hőmérsékleten?

Előzmény: Chik Fan (21038)
Marina0117 Creative Commons License 2015.05.17 0 0 21044

Sziasztok!

Új vagyok itt a fórumon. Információra lenne szükségem:

Rendeltem 20 db libatojást, amit a napokban a GLS házhoz is szállított. Nem tört össze egy sem, nagy örömmel tettem be őket pénteken a keltetőbe. Tegnap este (a keltetés második napján), mivel nem bírtam az első lámpázás idejét kivárni, átvilágítottam őket. Hideg zuhanyként ért, hogy minden tojásnak mozog a légkamrája! Ez mitől lehet??? Ilyen tojásokból van esélye életképes kislibák kelésének? Sehol nem találok mozgó légkamráról leírást. 

Chik Fan Creative Commons License 2015.05.16 0 0 21042

Szia!

Bár ezek inkább nagyüzemi körülményekre vonatkoznak, de sok hasznos információt lehet kiszűrni az ITT található linkek anyagából is. Aki ráér, annak jó olvasgatást!
Ha több időm lesz, én is átrágom magam az engem érintő/érdeklő témákon.

Előzmény: juhosttt (21041)
juhosttt Creative Commons License 2015.05.16 0 1 21041

Ez nagyon jó!!! Ha ezt mindenki elolvassa, mindenki tud majd lámpázni, keltetni! Egyelőre csak bele lapoztam, de nagyon jó fotó van a fejlődésnek nem indult és vérgyűrűs tojásról is. Lehet van benne olyan is ami a könyökünkön jön ki, de sztem még a veterán keltetősöknek is biztos van benne új dolog.

fürj999 Creative Commons License 2015.05.16 0 0 21040

Szia

Nagyon jó ez a link Mindenkinek ajánlom és nem csak kezdőknek !!

atrego Creative Commons License 2015.05.16 0 0 21039

köszi  a  tanácsot!Egyébként méregettem,a  hőmérséklet"hullámzik"/1 fokot/a   különböző   helyeken,pedig a   2   ventilátor  azonos  teljesítményű  és   azonos   fordulaton  dolgoznak

Talán  a  tojglik  fele   -háromnegyede  és,fejlődik.Érdekes  azért,hogy  a  kotlóknál    100% -os  az  eredés....

Chik Fan Creative Commons License 2015.05.16 0 0 21038

Szia!

Az az 1 fok mégiscsak arról árulkodik, valami nem stimmel a hőszigetelés körül! Nézd meg alaposan a gépet!
Esetleg ha egyszerre több hőmérővel mérsz, azok nincsenek egymással összhangban.
A hidegebb, illetve melegebb területeken nem egyforma sebességgel fejlődnek az embriók. Ez is becsaphat.
A kotló az egyenetlen hőelosztás hatását a tojások cserélgetésével próbálja kompenzálni.
Te is csereberéld a szélsőket a melegebb területen lévőkkel.

Előzmény: atrego (21033)
Chik Fan Creative Commons License 2015.05.16 0 1 21038

Sziasztok!

Találtam egy tanulmányt, amit még (ha jól tudom), eddig ide nem linkelte be senki. De ha mégis, egy csecsemőnek minden vicc új.

Link
Ebben, - sok minden mellett - szó esik a keltetőtálcán maradt, ki nem kelt tojások "patológiai"vizsgálatáról és annak kiértékeléséről. (A 12. és 28. oldal, illetve ezek környéke.) Ebből kiderül, a terméketlennek ítélt tojásokért sem mindig csak a szülőállományt, illetve a tojáskezelést kell hibáztatni. Bizony, a keltetőgépet, illetve a hibás keltetéstechnológiát is okolni lehet néha.

Igazolni látom azt a vesszőparipámat is, hogy bújtatáskor a túlzottan alacsony páratartalom mellett, a túlzottan magas páratartalom is okozhat elhalást. Tehát ilyenkor is csak az előírt páratartalom legyen a gépben, nem kell dzsungelt csinálni a bújtatóban!

"Divat" lett mostanság az állandó spriccelgetés. Ha kell, ha nem!

Nem igaz, tévhit, hogy minél több a páratartalom, annál könnyebben bújnak ki a csibék!

A pára se több ,se kevesebb ne legyen!
A keltetésbe beletartozik a tenyésztojások "előállítása" és annak a gondozása is. A csatolt függelékekben szó esik a tojásgyűjtésről, és a tojások keltetés előtti kezeléséről is. Itt is vannak tanulságos dolgok.

atrego Creative Commons License 2015.05.16 0 0 21037

az feltűnő,hogy valamelyik már teljesen sötét,valamelyik meg csak   sötét  udvar,ami  a  tojás   forgatására  úszkál ide-oda

Előzmény: fürj999 (21036)
fürj999 Creative Commons License 2015.05.15 0 0 21036

Szia 

Ki mondta, hogy ha mozog az embrió akkor halott? 6 napos korban az embrió még egészen kicsi a " fehérje" részben uszkál. Te úgy látod a tojásban lévő embriót ahogy a fénytörés engedi. Majd 10 napos korában amelyik gyanusan világos azt dobd ki. 16 napos korára lesz telljesen sötét, de még ott is vannak kivételek. Ha bizonytalan vagy akkor áldozz fel egyet-egyet és nézd meg. Amelyik él az már 5 naposan is mozog, ha feltöröd. De ezen a fórumon is vannak képek a keltetőben lévő tojások képei napi lebontásra. Vagy a google-n keress rá.

Előzmény: atrego (21032)
japipapi Creative Commons License 2015.05.15 0 0 21035

Szia!

"az  elején   egyszer    felment  a   hőfok:(egyszer   kb.10   órán   keresztül  nem  figyeltem....akkor   felmehetett"

A "hidegebbet" viszonylag jól tűri az embrió, legfeljebb lassul a fejlődés. Azonban a 10 órás "túl"meleget, nem viseli el, elpusztul. Persze mekkora volt a túl meleg? 10 órás 39 °C -nál, sült csirke! 

Előzmény: atrego (21033)
Vizslásgabi Creative Commons License 2015.05.15 0 0 21034

Szia!

a +- 0,1 c fok felirat szerintem a pontosságot jelenti.

Kicsit benéztem, mert olyan masinát szeretnék, ami a hőmérsékletet és a páratartalmat is méri nagy pontossággal.

Üdv: Gábor

Előzmény: Zsolesz BP (21023)
atrego Creative Commons License 2015.05.15 0 0 21033

nem  csorba.igen,középen,illetve   körbe  ,teljesen  a  szélén   1  fokkal  alacsonyabb a   hőfok.Sajnos   tényleg   lehet,hogy  az  elején   egyszer    felment  a   hőfok:(egyszer   kb.10   órán   keresztül  nem  figyeltem....akkor   felmehetett,azóta   szépen  tartja....

néztem,hogy  pár,amit   döglöttnek  hittem,beindult,ezek  szerint  nem  is  egyszerre   fejlődnek....

Előzmény: Chik Fan (21031)
atrego Creative Commons License 2015.05.15 0 0 21032

ha   fordításra   elmozdul  a  folt,akkor  halott ,nem?valamelyiknél már  a  tojás   fele"besötétült"/tehát   él....Valszeg  tényleg   az  lesz  a  baj,hogy  valamikor  felment  a  hőfok:(((

Előzmény: fürj999 (21030)
Chik Fan Creative Commons License 2015.05.15 0 1 21031

A ventilátorok középről szívnak és a mennyezet felé fújnak? Mégis ott van 1 fokkal hidegebb? Valami nem kerek!
Az 1 fok különbséget is sokallom. Ha a gép szegélye csorba, ütött-kopott, sok fals levegő juthat be.

Előzmény: atrego (21027)
fürj999 Creative Commons License 2015.05.15 0 0 21030

Szia

Ha pár nap után hirtelen  megállt a fejlődés akkor biztos, hogy a hőfok szökött fel és pusztultak el a tojásokban az embriók. De én még várnék vele, mert naponta nem lehet látni a változást a tojásokban. 10 napos korban már jobban látod. Én 6 napos kor után, csak 10 naposan ellenőrzöm.

Előzmény: atrego (21027)
fürj999 Creative Commons License 2015.05.15 0 0 21029

Szia

A hőlengést azzal is tudod csökkenteni, ha a szabályozó érzékelőjét közelebb viszed a fűtéshez. Igaz többet kapcsol, de a lényeg, hogy ne legyen nagy hőlengés a gépben. A gép hőfokát a tojások felett kb 1 cm-re valahol a gép közép táján helyezd el.

Előzmény: Zsolesz BP (21023)
fürj999 Creative Commons License 2015.05.15 0 0 21028

Szia

Ne vacilálj én sok éve keltetek, sok gépet csináltam. Chik Fan adta az ötletet az ellenállásra kb 2 éve üzemel tökéletesen, a "lábait" 3-as csavarral rögzitettem, ha kell könnyen cserélhető lenne, de még nem kellett. Pár db égő árából megvan.

Előzmény: Zsolesz BP (21022)
atrego Creative Commons License 2015.05.15 0 0 21027

Szia!A   hőlengés  meglepően  jó,5   tizeden  belüli.Pont ez  a  bajom,hogy    szinte  az  összes   tojás   elhalt,pedig  MIND   megindult.../sok  kakasom  van,30 tyúkra 6  kokaska.Méregettem   a   hőmérsékletet,kb   1   fokos   eltérések   mutatkoznak/középtájban ennyivel  hidegebb  a   terület/A   kotlók  al á   pont  az  "öregebb"   tojások   kerültek/ott valami   2-3  hetes   is  van és  az  is   fejlődik-mondom  megpróbálom azt is/a  keltetőbe 7  naposnál   "öregebb" nem  került....A   keltető ki lett   fertőtlenítve   hypóval,majd   kimosva.

Előzmény: Chik Fan (21026)
Chik Fan Creative Commons License 2015.05.15 0 0 21026

Szia!

Sajnos sok minden miatt leállhat a fejlődés a keltetés során!

Néhány tipp:
- Mennyire pontos a hőmérőd? Nem tér el túlzottan a valóságtól?

- A hőfokszabályzó nem bolondul meg néha? ( Ovolux gépnél a sógorom panaszkodott egy ilyen hibára. Ki volt száradva a szabályzó szűrőkondenzátora. Nem tudom a cserétől megjavult volna-e, mert másik szabályzót kapott a gép.)

- Mekkora a hőlengés a gépben? Az eredeti szabályzónál szintén volt ilyen panasz. Ha a szenzort túlzottan fedi a zsugorcső, annak a szigetelő hatása miatt lelustul  a szabályozás. Megnövekedhet a hőlengés.

Vigyázz, a szenzor sincs galvanikusan leválasztva a hálózatról!
- Ellenőrizted az átalakítás után, mennyire jól/rosszul sikerült a hőelosztás?  Nincs hideg-, vagy meleg-folt a gépben?

Ha az elhalás egy jól elkülöníthető területre korlátozódik, a hőelosztás körüli hibára lehet gyanakodni.

- Alaposan fertőtlenítetted a gépet a tojásberakás előtt?
- A  kotlók alattiakkal azonos korú tojások kerültek a gépbe?

Előzmény: atrego (21024)
atrego Creative Commons License 2015.05.14 0 0 21025

ja,és  napi  3-4  forgatás...:(((

atrego Creative Commons License 2015.05.14 0 0 21024

Szerintetek mi   a  gond?Ovolux  100-as   gépet  átalakítottam,ahogy   írtátok   légkeverésesre.37,5-38  fok,a   vízcsatornák   feltöltve,párásítás   ellenőrizve,60   tojgli  bent....az   összes   megindult,de  most     a    hetedik  napra  a   háromnegyede  megtorpant és  valszeg  bedöglött....

ugyanebböl az   eresztésből a   tojások  a  két  dinoszaurusz méretű ross-308  tyúkocskám   alatt   27-27  darab  fejlődik,eddig  1  sem  záp......

Mi  történhetett???

Azt  hiszem,a  tyúk  a legjobb keltetőgép....csak ezek a mostaniak ....nak   költeni  többnyire!!! 

Zsolesz BP Creative Commons License 2015.05.14 0 0 21023

Szia!

Pont a tegnap olvastam Chick Fan egy korábbi hozzászólását, amelyet ide is szúrnék:

"Sokan keverik a pontosság, a hiszterézis és a felbontás fogalmát. A pontosság az érzékelő eltérése a tényleges hőfoktól. 

A hiszterézis a szabályozás során a bekapcsolási és a kikapcsolási pontok közötti eltérés értéke. Más szóval a szabályozási tartomány.

A felbontás, két kijelzett érték közötti legkisebb érték. Pl. egy digi hőmérőn 37,6 és 37,7 kijelzés esetén 0,1 C a kijelző felbontása. Ez a példabeli hőmérő ugyan olyan leolvasást tesz lehetővé, mint egy klasszikus, tizedfok beosztású higanyos hőmérő."

Úgy gondolom az általad írt műszerre ez szintén igaz.  Az hogy pontos, még nem tény, csak az, hogy 0,1 fokos a felbontása.

Előzmény: Vizslásgabi (21017)
Zsolesz BP Creative Commons License 2015.05.14 0 1 21022

Szia!

Megemelem a kalapom! Köszönöm a közérthető és velős "leírást".  Igazából egyre jobban a kerámia ellenállásos megoldás felé hajlok.

Úgy egy éve olvasgatlak titeket, több ezer hsz-t olvastam vissza és gondoltam én is belevágok a sok tapasztalatotok, ötleteitek és többek által megosztott képek és infók alapján. Kezd a fejemben lassan összeállni, hogy mit, miért és hogyan lenne talán jó. Hamarosan jöhet a megvalósítás :) 

Előzmény: Chik Fan (21014)
Zsolesz BP Creative Commons License 2015.05.14 0 0 21021

Üdv holex!

Természetesen a többes szám miatt Téged is kérdeztelek.... 

Ezúton is köszönöm az építő jellegű hozzászólásodat!

A végéhez (másodikhoz): félreérthető voltam, természetesen az izzó is úgy működik mint egy ellenállás. Nem is ez a kérdéses rész számomra. Én a tokozásával kapcsolatban vagyok bizonytalan. Inkább üveg alapú mint az izzó, tehát relatív törékeny egy kerámia tokozású ellenálláshoz viszonyítva?

Előzmény: Törölt nick (21010)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.14 0 0 21020

Szia, szerintem építs egyet, ez szállítással közel 10000, annyit nem ér meg. Még feleannyit sem.

Előzmény: Vizslásgabi (21017)
fürj999 Creative Commons License 2015.05.14 0 0 21019

Szia Druszám

Már rég beszéltünk, sajnos nincs tapasztalatom az infrafilm használatába, működésében. Csak a neve után gondoltam más mint a többi fűtés. De igérem tanulni fogok. :-) Ismerősöm a fürjeknél a nevelőben használja sikeresen,mert mondja egyenletesebben adja le a hőt.

Előzmény: Chik Fan (21006)
fürj999 Creative Commons License 2015.05.14 0 4 21018

Szia

Ha valahová bemegyek köszönök !! Ha te lennél a fiam, már rég............ 

Na de mindegy, egy taknyos gyerekkel nem foglalkozom. Majd, ha annyi idős leszel mint én és annyi eszed lesz,mint a macskámnak akkor írj lécci nekem ezután. 

Erre sem kell válaszolnod, mert tudom mit írnál és akkor letiltatlak az oldalról.

Előzmény: Törölt nick (21004)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!