Keresés

Részletes keresés

chris_77 Creative Commons License 2009.05.09 0 0 2113
Sziasztok!
Tavaly ültetett Magnólia Nigrám levelei gyakorlatilag eltűntek. Gondolom, valami rágja, de lehet, hogy más a baj. Tudtok segíteni ebben? Mit tudnék tenni? Talajcsere volt, tápozom és öntözöm is. Ha lehet, szeretném megmenteni. Köszönöm.
wieder Creative Commons License 2009.05.09 0 0 2112
Azért azt csak leírom, hogy ha veszel tőzeget és beásod, akkor nagyon vigyázz, a töve körül csak sekélyen ássál, a gyökereit ne sértsd meg, 1 méteres sugarú körben nyugodtan átfogathatod a talajt és a külső részén már vidáman le mehet az ásó. Sok sikert.
Előzmény: wieder (2111)
wieder Creative Commons License 2009.05.09 0 0 2111
Még annyi, hogy Én vennék a helyedben egy zsák savanyú tőzeget, 300 l - kb. 2500 -3000 Ft. a negyedét beásnám töve köré, a talaj szerkezetét és minőségét nagyon jól feljavítja.
Nem olcsó dolog a magnolia tartás, főleg ha nem megfelelő a talaj, viszont nem reménytelen és a virágzás kárpótol.
Előzmény: nagyzzz (2109)
wieder Creative Commons License 2009.05.09 0 0 2110
Mint írtad, tavasszal adtál már neki vasat, és keserűsót is, úgy hogy nem kell több. Ezt a zöldítő trágyát én. kb. két hét múlva egy permetezés formájában a levelekre még egyszer kijuttatnám. Utána meg figyelni kell, hogy mennyire változik a levél színe, ami persze nem megy 1 hét alatt. Esetleg további, havi 1 belocsolás, de legalább 10 liter vízzel, hogy leérjen a gyökereihez és csak a megengedett töménységben. Türelem, rendbe fog jönni. Ezt követően megelőzés szerűen, minden évben ellátnám vasgáliccal és keserűsóval és akkor nem fog kialakulni a klorózis. A megelőzés mindig jobb mint a gyógyítás.
Én is hasonló cipőben jártam, nálam is elég meszes a talaj, de most inkább sötét zöldek a levelek, mint világosak és rogyásig voltak virággal, úgy hogy biztos jól érzik magukat.
Előzmény: nagyzzz (2109)
nagyzzz Creative Commons License 2009.05.08 0 0 2109
Wieder!

Köszi szépen a gyors segítséget. Ma sikerült a gazdaboltban megvennem ezt a Zöldítő komplexet. Este kapott is belőle egy keveréket, kb. 5-6 litert. Szerinted a vas-keláttal és a magnéziumos keserűsóval egyetemben folyamatosan kell adagolni, mondjuk kéthetente? Legalábbis amíg helyre nem jön... Vagy ezeket túl is lehet adagolni? Üdv.
Előzmény: wieder (2103)
vickokam Creative Commons License 2009.05.08 0 0 2108
Nagyon szépen köszönöm!!!

wieder Creative Commons License 2009.05.08 0 0 2107
Beollózok a tartásával kapcsolatos leírást, ami nem csak az örökzöldről szól:

"Általános leírásuk:
A magnóliák ugyan inkább cserjék, de metszéssel kis fává is lehet őket nevelni. A kertben szoliterként mutatnak a leginkább. Kissé bőrnemű leveleik általában ép szélűek. Humuszban és tápanyagban gazdag, középkötött, savanyú kémhatású talajt igényelnek. Meszes talajba ültetve a levelek előbb sárgulni kezdenek, majd a növény elpusztul. Megoldás lehet, ha meszes talajú kertben a magnólia leendő helyén a talajt egy méter mélyen kicseréljük. Savanyú tőzeggel kevert A típusú virágföld bekeverésével is lehet lehet javítani a kémhatást, lehetőleg minél nagyobb területen. Napos, vagy félárnyékos, szélcsendes, védett helyet kedvelik. Napsütéses helyen igen bőséges öntözést igényelnek. A liliomfát kora tavasszal érdemes telepíteni. A földlabdás (konténeres) növényt közvetlenül a lombfakadás elõtt ültessük el. Mivel a gyökerek igen érzékenyek, ezért csak óvatosan szabad kiemelni a konténerből a földlabdát. Húsos gyökerei rosszul bírják az átültetést. Ültetéskor a talajba keverhetünk tőzeget. A liliomfát nem kell túl mélyre beültetni. Ültetés után tömörítsük a földet a gyökérnyak körül, és képezzünk tányért az öntözővíznek. A fiatal növényeket folyamatosan kell öntözni. Különösebb metszést nem igényelnek, de virágzás után eltávolíthatjuk a növényről a száraz és nemkívánatos ágakat.
Hasznos tipp: A liliomfát ajánlatos olyan lágy esővízzel öntözni, aminek minden 10 literéhez, 3 deci 20%-os ecetet öntöttünk."

Annyi még ha cserépben lesz akkor vedd ki alóla az alátét tányért, ne álljon vízben, az érzékeny gyökere nem szereti a pangóvizet.
Előzmény: vickokam (2106)
vickokam Creative Commons License 2009.05.08 0 0 2106

Nagyon köszönöm a segítséget!

megfogadom a tanácsod. A Magnóliával kapcsolatban mindenképpen.

A tulipánfával még bizonytalan vagyok, az még a Magnóliánál is kisebb szegény, de megpróbálok neki egy védett helyet keresni. De egyenlőre úgy látom eg erősebb szél, mint ami a napokban is volt, kettétörné szegényt... :-(

A talajt sajnos nem ismerem, teljesen új helyre költöztünk, de megpróbálok érdeklődni.

Még egy kérdésem lehet? Az önözésével kapcsolatban van valami speciális igényük?

Mégegyszer köszönöm

Előzmény: wieder (2105)
wieder Creative Commons License 2009.05.08 0 0 2105
A tulipánfához nem nagyon értek, de úgy gondolom, hogy mehet nyugodtan ki a végső helyére, nem kell dézsázni. Sokat látok a környékünkön, bírják a hazai klímát.
Nekem is van örökzöld magnoliám, Én amikor vettem akkor kb. 1 méteres volt, de nem ültettem ki abban az évben, hanem egy nagyobb cserépbe tettem és szoktattam a téli hideghez. A cserepet jól betakargattam, hogy ne faggyon meg a föld teljesen, majd amikor tartósan -10 fok alatt volt, betettem a fűtetlen garázsba. Majd a következő év tavaszán ültettem ki a végső helyére. Jól sikerült a szoktatás, jól bírta ki ültetve az idei telet is. Na szóval ezt csak azért írtam le, hogy magyarázzam, Én még nem ültetném ki a végső helyére ebben az évben.
A magnólia az "A" típusú földet szereti, viszont az örökzöld viseli le legjobban a kissé meszes talajt.
Előzmény: vickokam (2104)
vickokam Creative Commons License 2009.05.08 0 0 2104

Sziasztok,

Szeretném a segítségeteket kérni.

Én most kaptam egy amerikai tulipánfát és egy örökzöld magnóliát.

MÉg egész kicsik, cserépben vannak. ( cseréppel együtt a földtől úgy fél méter magasak )  

Azt hallottam az átültetésre érzékenyek, de a cserepük már túl kicsi nekik.

Érdemes elöbb egy nagy dézsába ültetni őket, és ha már bírják a kinti viszonyokat akkor véglegesen kiültetni? Bírni fogják a kétszeri átültetést?

És egyáltalán mikor gondolhatom úgy hogy kikerülhetnek a kertbe??

A dézsába ültetéshez milyen földet vegyek?

Előre is köszönöm

wieder Creative Commons License 2009.05.08 0 0 2103
Szerintem jól csináltad. Most egy kis türelem. Kell 1-2 hónap, hogy ebből a "gatya" állapotból helyre rázódjon.
Esetleg ajánlanám a zöldítő komplexet, Én több növénynél használtam sikerrel, mivel több összetevő ideális arányával segíti az ilyen problémákat. Felénk minden gazdaboltban árulják. Beollózom a leírását:

Zöldítő komplex

Lombtrágya a zöldebb, egészségesebb növényekért,valamennyi növényi kultúrában felhasználható.

Összetétel:

Nitrogén 4%

Kálium 4%

MgO 2%

Fe 1,5%

Bór 0,08%

Zn és Mn kelátkötésben, biológiailag aktív vivőanyagban. Hormonokat nem tartalmaz, a szöveteket nem lazítja fel.

Hatása:

A növényre, illetve talajra történő permetezés pótolja a hiányzó makro- és mikroelemeket, emellett a növényekben felvehetetlen Fe3+ ionokat aktivizálja, harmonizálja a tápanyagellátást.

Meszes (Ca) talajban termesztett növényeknél megváltoztatja a redoxrendszert. A növény szállítószöveteiben lerakódott vas redukálódik és így feljut a levelekbe. A kitisztult edénynyalábok tápanyagszállítása felgyorsul, a gyökerek szívóereje nagyobb lesz. Megnövekszik a talajból felvett tápanyagok mennyisége. A tápelemek összetétele és aránya biztosítja, hogy ne legyen tápanyagfelvételt gátló hatás.
Előzmény: nagyzzz (2102)
nagyzzz Creative Commons License 2009.05.07 0 0 2102
Sziasztok!

Segítsetek rajtam légy szíves. Tavaly előtt ültetett magnóliám, tavaly ősszel sárgulni kezdett. (Rhododendron tápot időnként adtam neki.) Már attól tartottam, hogy tavasszal ki sem hajt. Szerencsére nem így történt, de minden idei levele is sárga. Az itt olvasottak alapján vas-kelátot és keserűsót is kapott kétszer egy hónapon belül, erre most már száradnak is a levelek. Szerintetek mit rontottam el? Előre is köszi.
TTNora Creative Commons License 2009.05.04 0 0 2101
Köszönöm a tanácsokat Rágica és Yvett! Átgondolom, hogy hova is ültethetném szegénykét így építkezés előtt... de ezek szerint a napsütéssel nincs baja.
Előzmény: .::yvett::. (2092)
taormina1 Creative Commons License 2009.05.03 0 0 2100
Van persze, több is, szép kövérek, de valahogy nem haladnak. Ezért kérdezem, hogy máshol hogy állnak?
Előzmény: .::yvett::. (2095)
.::yvett::. Creative Commons License 2009.05.03 0 0 2099
Ezekért a gyönyörű kepékért biztosan nem fognak!:-)
Fantasztikus!!!
Előzmény: rágica (2097)
taormina1 Creative Commons License 2009.05.03 0 0 2098
Csodálatos növény!
Előzmény: rágica (2097)
rágica Creative Commons License 2009.05.03 0 0 2097
Ne add fel!!!!!!!!
Rhodit, azaleát és hortenziát is dézsában nevelek. (A hortenziám igen méretes a dézsához képest.)
Remélem nem száműznek az OFF-ért?!

Előzmény: taormina1 (2093)
rágica Creative Commons License 2009.05.03 0 0 2096
A szomszédban D-i oldalon van. Igaz házfal mellett.
Előzmény: TTNora (2091)
.::yvett::. Creative Commons License 2009.05.03 0 0 2095
Elég érdekes a kérdés:-)))))
Szerintem ha van rajta rügy,egyértelmű hogy él!!

Előzmény: taormina1 (2094)
taormina1 Creative Commons License 2009.05.03 0 0 2094
Köszönöm a sok kedves támogatást!
Előzmény: taormina1 (2084)
taormina1 Creative Commons License 2009.05.03 0 0 2093
Sajnos én ragaszkodtam hozzá, hogy a saját káromon tanuljam meg, ahogy azt is, hogy Rhodit, Azaleát, Callunát meg ilyeneket sajnos nem nekem találták ki. Teljesen nem mondtam le a Hindrangeáról sem; cserépben szépen el van.
Előzmény: .::yvett::. (2087)
.::yvett::. Creative Commons License 2009.05.03 0 0 2092
Ültesd ki!
Egy diófa méretűre növő fának nem cserépben van a helye.
Nekem sincs védett helyen.
Reggeltől késő délutánig süti a nap.Nem panaszkodik,18 bimbó van rajta:-)
Előzmény: TTNora (2091)
TTNora Creative Commons License 2009.05.03 0 0 2091

Sziasztok!

Van egy magnolia grandifloram, ami már a harmadik nyarát kezdi nálam. Telente a hétvégi házunk emeletén, kb 0 fok körül telelt, lévén, hogy nem nagy termet még.

Tavaly semmi gond nem is volt, kiraktam tavasszal, cserepestől beástam a ház mellé, védett helyre, ahol reggel és este kap napot.

Az idén is minden jól indult, de a kihozása után lepotyogtatta az összes levelét, most tök kopasz. Az ágai zöldek, a csúcsrügyek is épek, de levele egy sincs. :-(

Szerintem van remény a helyrehozásra, igyekszem wuxallal locsolgatni hetente, de nem értem, miért sértődött meg?

Gondoltam már, hogy kiültetem végleg, de ahol most kint van, ott pár év múlva ház lesz, és pár méterrel odébb fog kerülni. Ha viszont most ültetném ki "odébb", akkor egész nap sütné a nap, és tépázná a szél.

Van ötletetek arra, hogy mi nem tetszhetett neki? És ugye nem gond, hogy cserépben él?

Köszi előre is a segítséget!

agicza Creative Commons License 2009.05.03 0 0 2090
:-)))
Előzmény: Michelke (2088)
agicza Creative Commons License 2009.05.03 0 0 2089
Élénk rózsaszín. Olvasd át a szaktopicot, máris választ kapsz a kérdéseid 95%-ra. :-D http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9179751&la=89908583
Előzmény: hidro8282 (2083)
Michelke Creative Commons License 2009.05.03 0 0 2088
Rózsaszín.
Ha jól emlékszem, egyszer azt olcastam, hogy 1%-os ecetes oldattal öntözve ott is bekékül. Bár nekem a rózsaszín tetszik. Az enyém is az.
.::yvett::. Creative Commons License 2009.05.03 0 0 2087
Ez bizony nem így van!!!!
Előzmény: taormina1 (2085)
taormina1 Creative Commons License 2009.05.03 0 0 2086
Nem savanyú földben elpusztul.
Kék virága pedig valamilyen aluminium-vagy magnéziumtartalmú táptól lesz.
Előzmény: beetee (2082)
taormina1 Creative Commons License 2009.05.03 0 0 2085
Semmilyen. Meghal.
taormina1 Creative Commons License 2009.05.03 0 0 2084
Honnan tudnék minden kétséget kizáróan bizonyosságot szerezni róla, hogy él-e a fa? nagyon-nagyon lassan bontakoznak egyes rügyei, de tényleg iszonyú lassan. Másoknál hol tart most a Soulangiana?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!