Ma reggel -mint minden reggel- ellátogattam a halasomhoz -is- és ott láttam az élő csukákat (eddig nem árult friss csukát, csak fagyasztottat). Amit vettem az a legkisebb volt. Sajna én nem tehetek arról, hogy tilalom alatt is árulnak friss -élő- állatokat!!!! Üdv: dy
Jajj de jó, hogy ennyien halaztunk, tényleg örülök! Már kezdtem elkeseredni:)
Búbánatnak a húsleves-adósság:
1 kg busafilé, 20 dkg répa, 10 dkg gyökér, 10 dkg zeller, 3-4 db babérlevél, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál gombaszósz (én tettem bele még szárított gombaport is, kb. 1 kávéskanállal), 1 evőkanál világos szójaszósz, 2 szem szegfűszeg, bors, só
Ezekből tegyél fel levest, és főzd 1 órán át. Ennyi az egész:)
Én tegnap fűszeres amúrfilét készítettem roston, hozzá jóféle chililekváros tejmártás dukált. Fincsi lett. Mire észbekaptam már csak a maradékot tudtam volna fényképezni. azt hiszem állandósítom a fényképezőt a konyhaasztalon, hogy ne felejtsem többet el...
Ma jelent meg a Príma Konyha Magazin, amiben -amelllett, hogy Magyarország vezető gasztrolapja- megtalálható több ínycsiklandó halreceptem is, beszkenneljem, vagy megveszitek? :))) Inkább az utóbbiban bízva maradok sok-sok halas pillanattal: dy
Mielőtt valaki lelőne, hogy beépített ügynök vagyok: most jelent meg másodszor receptem/cikkem ebben az újságban, bár nagyon remélem, hogy nem utoljára, hiszen -amellett, hogy imádom az újságot- szeretek főzni is (hallal és hal nélkül egyaránt), tehát az a célom, hogy minél többen megismerjék azokat az ételeket/elkészítési eljárásokat, amiket vadul művelek.
Sziasztok halasok! Véletlenül tévedtem ide, és olvasva a busa-recept hiányt, asszem tudok 1 kicsit segíteni:
A majdnem tenyérnyi nagyra szeletelt busadarabok sóban állnak, mielőtt hozzáfogok a kisütéséhez. Nem mosom ki, lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatom, forró olajban sütöm. A kiszedett forró szeletek közé kaporlevél-őrleményt hintek, és kendővel leterítem néhány percre. A kaprot a lisztbe is lehet keverni. Aki szereti és ismeri a borsfüvet (borsikát), használhatja azt is kapor helyett. Tehát gyakorlatilag csak a kaporban különbözik a sima sült haltól, de az teljesen elveszi a sokak által nem kedvelt busa-ízt. Ha valaki azt mondja, hogy nem szereti a busát, ne mondjátok meg neki, hogy az! Nem fog rájönni.
Hozzávalók 4–6 személyre: 1–1,5 kg busa; fél liter olaj; 10 dkg liszt; 10 dkg zsemlemorzsa; 2 tojás; 1–2 kávéskanálnyi kaporlevél- vagy borsikaőrlemény; só.
Közkincsé fogom tenni:) Amúgy nem egy ördöngős dolog, majdhogynem sima húsleves, de azért van benne pár olyan dolog, ami nem mindenhol alaptartozéka:) Hétvége körül tudom ígérni, ha nem nagy gond.
A busát pedig szeretni kell! :) Nemcsak az egyik legolcsóbb hal (mivel nem ismerik), hanem az egyik legegészségesebb is. Az édesvizi halak közül az egyik legkisebb a zsírtartalma, a legmagasabb az omega o3-ja és a legjobb hatással van a HDL koleszterinedre. Emellett kalóriaszegény, kevés a szálkája, gyönyörű fehér húsa van, sosincs iszapíze (mint elég sok más halnak, ha nem áztatják vagy úsztatják). Nem tudom soroljam-e tovább :))) Van egy elég jó tanulmány az egyik könyvemben az édesvizi és a tengeri halak eme tulajdonságairól (Dr. Szeibert Róberttől), abból pontosabb adatokat tudok beírni. Csináltak busával egy elég nagy kísérletet is hazánkban a táplálkozás- és élettani sajátosságokat kutatók, majd valahogy bepötyögöm a lényegét.
Amit majd' elfelejtettem: nagyon finom, csak -mint nagyon sok halat- nem ismerik, így elkészíteni sem tudják:( Pl. az előbb írtam a heringlevest hétvégére. Szerinted a pácolt heringen kívül minek szokták (illetve minek tudják) még itthon elkészíteni ezt a fajta halat? Nnna, erre gondoltam:))
Naná, hogy a zöldség halászléidegen (a hagymadarabkákat viszont nem igazán értem miért lenne az:), de ez nem is halászlé, hanem húsleves! :))) Halászlém képe pár hsz-el lejjebb van berakva, azzal eddig meg voltál elégedve.
Ezt a képet egyébként pont ezért raktam be, mert -ahogy észrevettem- nálunk a halászlén kívül semmilyen formában nem szokták levesként elkészíteni a halat. Kár, pedig mennyei finom kaják (és levesek) készíthetők belőle. Holnap megyek nagy fővárosunkba, asszem hozok friss heringet és abból egy citromos-tejfölös heringlevest készítek hétvégére (tojássárgával, kaporral, ahogy kell, nyami:) Esetleg még fényképező is fog a kezembe akadni :)))
A mai ebéd egy részéről hoztam egy képet. Kakukkfüves halhúsleves volt, busából készült. Sajna a képen nem látszik rendesen a színe (a tányér miatt), lehet, hogy vacsorára másik tányért veszek elő és abban fotózom le...
Bízom benne, össz-haltársi egyetértéssel találkozik ama véleményem, hogy több fotó kívánkozik ide. A haltársak vízuális embertipusok is egyben, vizuális gyönyörre is vágynak, masinát elő !
"Dőltbetűsöd hasonló kvalitásban ugyanazt jelenti számomra, mint amikor félbe vágják a hal fejét, vagy kiveszik a szemét tisztításkor! = A szokás 6alom!"
Te egyben teszed be a hal fejét a lébe? De akkor hogy tudod enni? Utána vágod szét, vagy úgy kapargatod ki belülről? Én azért vágom szét, mert így hamarabb, a többi hússal együtt megfő (magyarán a derék nem fog szétesni mire a fej is kellően átfőtt), sokkal jobb íze lesz (mert több, nagyobb felületet ér az ízes lé), egyszerűbb enni. Szemét sosem szedem ki (bár tudom, hogy sokan azt teszik), szülővárosomban ez külön csemege szokott lenni.
A feketekagylós karfiolkrémlevesről elfelejtettem fotót készíteni:( de valamivel kárpótolni fogom a fórumot, ha legközelebb (ma, vagy holnap) halat készítek.
Fentiek a jóság kiHAL6atlanságának folyamatosságát biztosítják, mint annakidején a manna, a pusztában való túlélést!
Dy kolléga! Nem némultunk meg, mert ahogy Babits mondta:
''Vétkesek közt cinkos, aki néma. ''Mindebből eredően a legcinkosabb némák is csak a HALak lehetnek, mert sütve-főzve, s bár hogy' is elkészítve némán viselik a megpróbáltatásukat!
Köszönöm szépen tiszteletre méltó hangvételű, korrekt válaszodat!
TE EGY ÚR VAGY!
Köszönöm, ismét tanultam!... mááár megérte a nézetkülönbséget felszínre hozni!
> Én amúgy sima vízzel mosom le és eddig mindig sikerült megfelelően megtisztítani:) Az ecetes víz szerintem nem oda illő, de ez szubjektív véleményem, azaz attól még bárki bármikor alkalmazhatja. Ez nekem olyan, mint pl. hogy sokan a bárányt-birkát tejbe áztatják, vagy a vadhúst kezelik, hogy elmenjen az a vad íze :))))
Leírtad (Boar véleményével együtt) nem jelenti azt, hogy nem fogom letesztelni,
s hogy tényleg jobbító szándékotokat nem fogadnám el!
Dőltbetűsöd hasonló kvalitásban ugyanazt jelenti számomra, mint amikor félbe vágják a hal fejét, vagy kiveszik a szemét tisztításkor! = A szokás 6alom!