Keresés

Részletes keresés

kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.03.28 0 0 522
afSiH!

 

Pl.:

Tepsis csuka, Csukapörkölt, 

"Kínai" csuka

 

A többit törzsasztalodon leled +!

 

Viszont üdv.:! kulináris

Előzmény: Dydand (517)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.28 0 0 521

A telepített horgásztavakon nincs tilalom, illetve a tógazda köti ki bizonyos halfajokra a tilalmat.

Ez eltérhet az országos horgászrendtől.

Így pl. pontyot minden telepített horgásztavon egész évben lehet fogni.

Előzmény: Dydand (520)
Dydand Creative Commons License 2006.03.28 0 0 520
Értem mire gondolsz!

Ma reggel -mint minden reggel- ellátogattam a halasomhoz -is- és ott láttam az élő csukákat (eddig nem árult friss csukát, csak fagyasztottat). Amit vettem az a legkisebb volt. Sajna én nem tehetek arról, hogy tilalom alatt is árulnak friss -élő- állatokat!!!!
Üdv: dy
Előzmény: TTAMAS (519)
TTAMAS Creative Commons License 2006.03.28 0 0 519

Ma bosszúból szert tettem egy csodás friss csukára, ikrájával együtt.

 

Dögöljön meg az összes orvhalász!

Előzmény: Dydand (517)
Dydand Creative Commons License 2006.03.28 0 0 518
Én ........ lehagytam a képet.....

Csuka ikrájával
Dydand Creative Commons License 2006.03.28 0 0 517
afSiH!

Ma bosszúból szert tettem egy csodás friss csukára, ikrájával együtt. A csuka 2 kg volt, ebből az ikra 23 dkg.

Megfenyegetek mindenkit: le fogom fotózni az elkészült ételt, úgyhogy vigyázzatok!!!



A hsz lényege:

Ti mit készítenétek ebből a pompás példányból?

HALtársias üdv: dy
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.27 0 0 516

Nagyon köszönöm!

Ki fogom próbálni és referálok az ízek nyújtotta  élmény hatásáról.

Előzmény: Dydand (515)
Dydand Creative Commons License 2006.03.27 0 0 515
Jajj de jó, hogy ennyien halaztunk, tényleg örülök! Már kezdtem elkeseredni:)

Búbánatnak a húsleves-adósság:

1 kg busafilé, 20 dkg répa, 10 dkg gyökér, 10 dkg zeller, 3-4 db babérlevél, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál gombaszósz (én tettem bele még szárított gombaport is, kb. 1 kávéskanállal), 1 evőkanál világos szójaszósz, 2 szem szegfűszeg, bors, só

Ezekből tegyél fel levest, és főzd 1 órán át. Ennyi az egész:)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.27 0 0 514

Ez már az "izgatás" kategória.

Sitten fogod végezni!!!

Előzmény: kulináris kóstológia (513)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.03.27 0 0 513

afSiH!

 

Szombaton bográcsos halászlét főztem, mely feleségem frissen gyúrt gyufatésztájával került tálalásra.

Üdv.! 

Előzmény: Dydand (511)
Boarhunter Creative Commons License 2006.03.27 0 0 512

Dehogynem halazott. Kárászt sütöttem, fehérborsos lisztbe forgatva. ennyi. Semmi flanc, a kárász így is nagyon finom.

A három hal közel három kiló volt, hálistennek tele ikrával...azt ugyanis nagyon szeretem, éppencsak megsütve- nem kiszárítva.

Előzmény: Dydand (511)
Dydand Creative Commons License 2006.03.27 0 0 511
afsiH!

Látom hétvégén se halazott senki:(

Én tegnap fűszeres amúrfilét készítettem roston, hozzá jóféle chililekváros tejmártás dukált. Fincsi lett. Mire észbekaptam már csak a maradékot tudtam volna fényképezni. azt hiszem állandósítom a fényképezőt a konyhaasztalon, hogy ne felejtsem többet el...

HALtársi üdvözlettel: dy
Dydand Creative Commons License 2006.03.24 0 0 510
afsiH!

Ma jelent meg a Príma Konyha Magazin, amiben -amelllett, hogy Magyarország vezető gasztrolapja- megtalálható több ínycsiklandó halreceptem is, beszkenneljem, vagy megveszitek? :)))
Inkább az utóbbiban bízva maradok sok-sok halas pillanattal: dy

Mielőtt valaki lelőne, hogy beépített ügynök vagyok: most jelent meg másodszor receptem/cikkem ebben az újságban, bár nagyon remélem, hogy nem utoljára, hiszen -amellett, hogy imádom az újságot- szeretek főzni is (hallal és hal nélkül egyaránt), tehát az a célom, hogy minél többen megismerjék azokat az ételeket/elkészítési eljárásokat, amiket vadul művelek.

Üdv: dy
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.24 0 0 509
Te még nem ismersz engem.:-)))
Előzmény: TTAMAS (508)
TTAMAS Creative Commons License 2006.03.24 0 0 508
A 1,5 kg nem élősúly, hanem filé. Abból pedig nem kevés...
Előzmény: Törölt nick (507)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.24 0 0 507

Nagyon köszönöm!

De mit kezdjek 6 személyre 1,5 kg hallal?

Annyit én egyedül legyűrök, ha fincsi.:-)))

Előzmény: comad (506)
comad Creative Commons License 2006.03.23 0 0 506
Sziasztok halasok! Véletlenül tévedtem ide, és olvasva a busa-recept hiányt, asszem tudok 1 kicsit segíteni:

A majdnem tenyérnyi nagyra szeletelt busadarabok sóban állnak, mielőtt hozzáfogok a kisütéséhez. Nem mosom ki, lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatom, forró olajban sütöm. A kiszedett forró szeletek közé kaporlevél-őrleményt hintek, és kendővel leterítem néhány percre. A kaprot a lisztbe is lehet keverni. Aki szereti és ismeri a borsfüvet (borsikát), használhatja azt is kapor helyett. Tehát gyakorlatilag csak a kaporban különbözik a sima sült haltól, de az teljesen elveszi a sokak által nem kedvelt busa-ízt. Ha valaki azt mondja, hogy nem szereti a busát, ne mondjátok meg neki, hogy az! Nem fog rájönni.

Hozzávalók 4–6 személyre: 1–1,5 kg busa; fél liter olaj; 10 dkg liszt; 10 dkg zsemlemorzsa; 2 tojás; 1–2 kávéskanálnyi kaporlevél- vagy borsikaőrlemény; só.
Előzmény: Törölt nick (505)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.21 0 0 505

Előre is megköszönöm az ajánlatodat!

Mint horgász, azért ismerem a busát, az ízét és fogyasztásának az élettani hasznosságát

De valóban nem ismerem az ízletes elkészítésének módját.

Ezért írtam, hogy egy recepttel a kezemben (gépemben) ismét ki fogom próbálni, Ha fogok.

Már fordult elő ilyen velem, de "csupán" 16 kilós volt.

Ez pedig megnő 30-ra is.:-))

Előzmény: Dydand (504)
Dydand Creative Commons License 2006.03.21 0 0 504
Szia!

Közkincsé fogom tenni:) Amúgy nem egy ördöngős dolog, majdhogynem sima húsleves, de azért van benne pár olyan dolog, ami nem mindenhol alaptartozéka:) Hétvége körül tudom ígérni, ha nem nagy gond.

A busát pedig szeretni kell! :) Nemcsak az egyik legolcsóbb hal (mivel nem ismerik), hanem az egyik legegészségesebb is. Az édesvizi halak közül az egyik legkisebb a zsírtartalma, a legmagasabb az omega o3-ja és a legjobb hatással van a HDL koleszterinedre. Emellett kalóriaszegény, kevés a szálkája, gyönyörű fehér húsa van, sosincs iszapíze (mint elég sok más halnak, ha nem áztatják vagy úsztatják). Nem tudom soroljam-e tovább :))) Van egy elég jó tanulmány az egyik könyvemben az édesvizi és a tengeri halak eme tulajdonságairól (Dr. Szeibert Róberttől), abból pontosabb adatokat tudok beírni. Csináltak busával egy elég nagy kísérletet is hazánkban a táplálkozás- és élettani sajátosságokat kutatók, majd valahogy bepötyögöm a lényegét.

Amit majd' elfelejtettem: nagyon finom, csak -mint nagyon sok halat- nem ismerik, így elkészíteni sem tudják:( Pl. az előbb írtam a heringlevest hétvégére. Szerinted a pácolt heringen kívül minek szokták (illetve minek tudják) még itthon elkészíteni ezt a fajta halat? Nnna, erre gondoltam:))

Ezen kell változtatni :)

Üdv: dy
Előzmény: Törölt nick (503)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.21 0 0 503

Azért a receptjeidet közkinccsé tehetnéd!

Mert eddig pl. a busa nem tartozott a kedvenceim közé, de ezt a levest megkóstolnám.

Hátha megszeretem?!

Előzmény: Dydand (502)
Dydand Creative Commons License 2006.03.21 0 0 502
Szia Kulináris kolléga!

Naná, hogy a zöldség halászléidegen (a hagymadarabkákat viszont nem igazán értem miért lenne az:), de ez nem is halászlé, hanem húsleves! :))) Halászlém képe pár hsz-el lejjebb van berakva, azzal eddig meg voltál elégedve.

Ezt a képet egyébként pont ezért raktam be, mert -ahogy észrevettem- nálunk a halászlén kívül semmilyen formában nem szokták levesként elkészíteni a halat. Kár, pedig mennyei finom kaják (és levesek) készíthetők belőle. Holnap megyek nagy fővárosunkba, asszem hozok friss heringet és abból egy citromos-tejfölös heringlevest készítek hétvégére (tojássárgával, kaporral, ahogy kell, nyami:) Esetleg még fényképező is fog a kezembe akadni :)))

Üdv: dy
Előzmény: kulináris kóstológia (500)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.21 0 0 501

Nem is volt szó halászléről.

Halhusleves.

Érdekes, megérne egy próbát, ha megkapjuk a receptet.

Mert nem hiszem,hogy csak annyi mint ami látszik.

Előzmény: kulináris kóstológia (500)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.03.20 0 0 500

Szia Dy!

 

HALlevesed gyöngyei azért szépen átjöttek, a zöldség és a kevésbé szétfőtt hagymadarabkák olyan halászléidegenek - minden bántás nélkül mondva!

Kanál kézközelben, tehát kóstolásra kész kulináris vagyok!

Üdv.!

Előzmény: Dydand (499)
Dydand Creative Commons License 2006.03.19 0 0 499
Sziasztok!

A mai ebéd egy részéről hoztam egy képet. Kakukkfüves halhúsleves volt, busából készült. Sajna a képen nem látszik rendesen a színe (a tányér miatt), lehet, hogy vacsorára másik tányért veszek elő és abban fotózom le...

Kakukkfüves halhúsleves
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.03.19 0 0 498

Szia, Dy Kolléga!

 

> Te egyben teszed be a hal fejét a lébe?

Igen, sőőt a ''halfejeket'', miként az utódaim legnagyobbika is roppantul kedveli, értékeli a halfejek fogyasztás közbeni ''macerálását''!

> De akkor hogy tudod enni? Utána vágod szét, vagy úgy kapargatod ki belülről?

 

Mottó: Az EGÉSZ halfej(ek) élvezete duplája a felébe vágott(ak)nak!:-)

Üdv.!

kulináris

Előzmény: Dydand (496)
fan_fan Creative Commons License 2006.03.16 0 0 497

Jó halat kívánok !

 

Bízom benne, össz-haltársi egyetértéssel találkozik ama véleményem, hogy több fotó kívánkozik ide. A haltársak vízuális embertipusok is egyben, vizuális gyönyörre is vágynak, masinát elő !

Előzmény: Dydand (496)
Dydand Creative Commons License 2006.03.16 0 0 496
afSiH!

Sziasztok, szia Kulináris kolléga!

"Dőltbetűsöd hasonló kvalitásban ugyanazt jelenti számomra, mint amikor félbe vágják a hal fejét, vagy kiveszik a szemét tisztításkor! = A szokás 6alom!"

Te egyben teszed be a hal fejét a lébe? De akkor hogy tudod enni? Utána vágod szét, vagy úgy kapargatod ki belülről? Én azért vágom szét, mert így hamarabb, a többi hússal együtt megfő (magyarán a derék nem fog szétesni mire a fej is kellően átfőtt), sokkal jobb íze lesz (mert több, nagyobb felületet ér az ízes lé), egyszerűbb enni. Szemét sosem szedem ki (bár tudom, hogy sokan azt teszik), szülővárosomban ez külön csemege szokott lenni.

A feketekagylós karfiolkrémlevesről elfelejtettem fotót készíteni:( de valamivel kárpótolni fogom a fórumot, ha legközelebb (ma, vagy holnap) halat készítek.

Üdv: dy
Előzmény: kulináris kóstológia (494)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.03.14 0 0 495

> Talán valami halat készítsek?:)

:-)! ! !

Jobb ízű a f(H)ALat, ha mindnyájan esznek”!

> Üdv minden halrajongónak!

 

Fentiek a jóság kiHAL6atlanságának folyamatosságát biztosítják, mint annakidején a manna, a pusztában való túlélést!

 

Dy kolléga! Nem némultunk meg, mert ahogy Babits mondta:

''Vétkesek közt cinkos, aki néma.  ''Mindebből eredően a legcinkosabb némák is csak a HALak lehetnek, mert sütve-főzve, s bár hogy' is elkészítve némán viselik a megpróbáltatásukat!

 

> Üdv minden halrajongónak!
ÜDV.:!

kulináris

Előzmény: Dydand (492)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.03.14 0 0 494

afSiH!

 

Szia Dy KOLLÉGA!

Köszönöm szépen tiszteletre méltó hangvételű, korrekt válaszodat!

TE EGY ÚR VAGY!

 

Köszönöm, ismét tanultam!... mááár megérte a nézetkülönbséget felszínre hozni!

 

> Én amúgy sima vízzel mosom le és eddig mindig sikerült megfelelően megtisztítani:) Az ecetes víz szerintem nem oda illő, de ez szubjektív véleményem, azaz attól még bárki bármikor alkalmazhatja. Ez nekem olyan, mint pl. hogy sokan a bárányt-birkát tejbe áztatják, vagy a vadhúst kezelik, hogy elmenjen az a vad íze :))))

 

Leírtad (Boar véleményével együtt) nem jelenti azt, hogy nem fogom letesztelni,

s hogy tényleg jobbító szándékotokat nem fogadnám el!

 

Dőltbetűsöd hasonló kvalitásban ugyanazt jelenti számomra, mint amikor félbe vágják a hal fejét, vagy kiveszik a szemét tisztításkor! = A szokás 6alom!

Üdv., és köszönöm!

 

1 a lényeg!: afSiH!

Előzmény: Dydand (491)
fan_fan Creative Commons License 2006.03.14 0 0 493

Talán valami halat készítsek?:)

Ez "költői kérdés" volt, igaz ? :-)

Előzmény: Dydand (492)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!