A második teleiket töltik, közel 20 c fokban, nagyon-nagyon kevés locsolással. Fontos, hogy időnként kiszáradjon. Jól érzik magukat, folyamatosan virágoznak. Igaz most a virágokból egy sem lett gyümi.
Természetesen cserépben vannak és a gyümijéből csak néhányat ettem becukrozva, ami finom volt.
Szerintem a tropi növények közül a szurinámi cseresznye, cserimoja mellett ezt a legkönnyebb tartani, leg kevésbé kényes.
A szupergyümölcsök oldalon olvastam,hogy régen nálunk is voltak acerola ültetvények,de ki lettek irtva,mert haszontalannak tartották.Azt írják Erdélyben most is van.
Ahogy tudom/gondolom a gyümölcsöt megette és a friss magot már postázta is. A magok teteje épp, hogy csak kilátszanak, de elég rendesen zöldülnek.
Azért én egy kis 'inkubátorba' teszem az ilyen magokat kezdéskor. Úgy csináltam meg, hogy egy szélesebb radiátorra raktam 4 kis cserepet lefordítva és erre került az akvárium üveg. A tetejét fólpackkal takarom, résnek elég a 2-3cm is. Benne 4-5cm-es vízoszlop, a bent lévő cserepeket úgy védem a vízben állástól, hogy a pet palack alját levágom és abba kerül a cserép. Így nem rothadnak ki, és bőven van elég pára. A magasítás miatt nem képes megfőni az egész, nincs túl meleg benne, de annyi pont van, hogy jó legyen. Mivel az ablaktól hátrébb van, így nem pakolok elé semmit. Röviden ennyi, de nagyon jól működik.
Most jelenleg licsi, longán, chempedak és salak van benne. :)
A chempedak magok szépen csíráznak. 11 napot egy zacskóban voltak, és még a hideg is érhette őket, de 1 hét alatt félig ketté repedtek és már nő a gyökér. Olyan a mag mint az avokádónak, csak sokkal kisebb. Ha jól gondolom, először a gyökér nő ki, és utána a szár. Eddig oldalasan voltak, mert nem tudtam honnan fog nőni a gyökér, de most, hogy látom így 90 fokot fordítottam a magokon, és a gyökér lefelé néz. Viszont a másik oldalt még nincs ketté repedve, gondolom majd ott is fog. :)
Magokat elvileg szabadon lehet rendelni, de a nagyokat néha ki-ki bontják, de általában nem macerálják. A növényeket EU-n kívül viszont csak közeg nélkül szabad szállítani általában, vagy fertőzésmentes közegben ha jól tudom, de növény EÜ papír kell hozzájuk. Persze ha rá van írva, hogy növény. Ha nincs akkor vagy szerencsénk van és átmegy(kisebb csomag), vagy kibontják és papír nélkül kuka.
Elvileg az EU országain belül is vannak tilalmak a közegek, hajtások szállítására, de vám híján nemigen nézik.
Nekem simán megjött a csomag. Semmi papír nem volt hozzá, és nem is volt pluszba semmi költség. Postával küldték, akkor ott kifizették az árát és ennyi. Én is küldtem Malaysiába, és nekem is csak postaköltség volt és kész. Lehet jó dolgokat kapni e-bayen de elég drága, főleg egy fajta magot olyan helyről küldik ahol minden fán terem és mégis nagy árakat raknak rá.
Én még nem rendeltem növényt. Ha nagy a növény akkor csak dobozban tudják küldeni így azt át is fogják nézni. Állt. kell egészségügyi papír, de ha szólsz nekik adnak azt is hozzá, viszont az lehet, hogy kell vámot fizetni. Elméletileg nem kéne vámot fizetni, de ki tudja.
Nekem ismerősök küldenek kis csomagot, eddig egyből egy megjött. 11 nap volt mire megérkezett Malaysiából.