Keresés

Részletes keresés

otterlo Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6461

Ismerek azért olyan pártot az országban, amelyik a 25 %-os adóemelést nemhogy jelentősnek, hanem drasztikusnak, arcátlannak stb. nevezné.

Még azt is hozzátenné, hogy kifejezetten azért emelik az adót, mert rosszat akarnak a saját választóiknak. Meg persze hazudtak is, mert a kampányban nem mondták el, hogy ha hatalomra kerülnek akkor nem csökkenteni, hanem emelni fogják az adókat. És egyébként is kapkodnak össze-vissza: ahelyett, hogy strukturális átalakításokat, hatékonyabb gazdálkodást vinnének véghez, tehetségtelenül az adóemelés eszközéhez fordulnak, és a zemberekkel fizettetik meg a rossz vezetés következményeit.

Tudom, hogy Te is tudod, hogy ez mélységes és arcátlan demagógia - szerintem is az - de kiválóan passzol a jelenlegi helyzethez, amikor a fagyi visszanyal.

Előzmény: Piros Hangszóró (6459)
otterlo Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6460
"Ilyen rossz szerződést nem köt senki, csak ha egyéni érdeke úgy kívánja."

Az ezzel kapcsolatos "védekezést" megismerheted a Polgármester-választás 2006 c. topik 254. hozzászólásából (nyugis kertesz) és a megelőző hsz.-ekből.

Előzmény: Who111 (6458)
Piros Hangszóró Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6459
Nem, nem szavaztak meg "jelentős felemelést", hiába készültek az MSZP-sek (gondolom "felkészítve") hangzatos szövegekkel.

Egy módosító inditványt terjesztett elő a polgármester, miszerint csak a minimáladó növekszik 2.000 Ft-al évente (egy jobb filmre szóló mozijegy árával, de azért remélem számíthatok rá, hogy kiszámolod, hogy hány % és elszörnyűlködsz rajta :) ). Vedd figyelembe, hogy a minimáladó 2003 óta nem változott és azt is, hogy mennyi volt 5 év alatt az infláció.
Előzmény: otterlo (6457)
Who111 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6458

Tehát magyarul a helyzet a következő:

A kialakult helyzetben a lakosság, látva a környező településekkel összehasonlítva

a vízdíj nagyságát, nagyjából jogosan fog háborogni.

Ez csalások sorozatát fogja generálni, azok körében is akik alapból nem ilyen

beállítottságúak, de ezekkel az intézkedésekkel "meggyőzhetőek".

Én leellenőriztetném az APEH-el a társulat számláit, olyan kifizetések után, amik

olyan ellenszámlákra történtek, amikhez köze van önkormányzati jelenlegi és volt

alkalmazottaknak, családtagjaiknak, illetve ezek cégeinek.

Ilyen rossz szerződést nem köt senki, csak ha egyéni érdeke úgy kívánja.

Ha meg mégsem így történt, akkor teljes szakmai alkalmatlanságot takar.

Nem értek a vízhez, nem értek a politikához.

Ügymenethez, ügyvitelhez konyítok valamit.

Ilyen szerződést az életben nem kötnék.

Az egyébként hogy van, hogy Pesten kevesebb az ágazati infláció?

Az egy másik vízműves ágazat?

Itt minden önkormányzatot meg lehet vezetni?

Szóljatok, mert akkor én is alapítok valami "Lopjunk együtt" BT-t...

Ennek a cégnek egyébként olyan bevétele van itt Érden, mint ide Lacháza.

Amikor meg önkormányzati volt, akkor meg veszteséges volt?

Ezt is nehezen eszem meg...

Előzmény: Piros Hangszóró (6443)
otterlo Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6457
Ki tud róla: végül is megszavazták az építmény- és a telekadó jelentős felemelését?
oregdiak67 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6456

Ez bonyodalmat fog okozni, mert az Érd-Óvárosban már van Tárcsa-köz!

Előzmény: Piros Hangszóró (6455)
Piros Hangszóró Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6455
Egy darabig nálam is akadozott...

A területrészek lehatárolásáról szóló napirendnél a részönkormányzat elnöke teljes egészében felolvasta a leveledet.
A döntést végül elnapolták januárra.

Most az utcaelnevezésekről folyik a vita. A Közgyűlés nem fogadta el a dr. Halla Aurél elnevezést, helyette Varga László javaslatára a Tárcsázó elnevezést fogadták el.
Előzmény: oregdiak67 (6454)
oregdiak67 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6454

Köszi!

Úgy látszik nálunk feldobta a talpát a kábel TV!  :)

Előzmény: Piros Hangszóró (6453)
Piros Hangszóró Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6453
Az Érdi TV közvetíti, én is ott nézem, mert itthon fekszem...

A jegyzőkönyvek általában max. 1 hónapon belül fel szoktak kerülni mostanában a város honlapjára.
Előzmény: oregdiak67 (6451)
Árpi Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6452
Én azt hittem, felvételi követelmény...
Előzmény: T9 (6450)
oregdiak67 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6451

Az Érd TV nem közvetíti a közgyűlést?

Hol és mikor lehet megnézni utólag a közgyűlést?

Jegyzőkönyvek (ugye lesznek?) mennyivel a közgyűlés után kerülnek fel a város honlapjára?

Előzmény: Piros Hangszóró (6449)
T9 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6450
A politikusoknál elég gyakori betegség az amnézia.
Előzmény: Piros Hangszóró (6449)
Piros Hangszóró Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6449
Lezárult a napirend vitája. Döcsakovszky Béla úgy tűnik, amnéziában szenved, mert egy olyan módosító javaslatot tett, amire pont az ő általa előkészített és végigvitt szerződés nem ad lehetőséget.

Azt javasolta ugyanis, hogy a viziközmű eszközökért az ÉTV által a városnak fizetendő bérleti díjból a város fizesse meg azt a különbséget, amely az inflációval növelt díj és az ÉTV által javasolt -az alább említett ennél magasabb- díj között van.

Csakhogy képviselő úr elfelejti, hogy az általa aláírt szerződés szerint a bérleti díj az Együttműködési megállapodás 4.2 a) pontja szerint kötelezően a Vízügyi Építési Alapba kerül.

A 4.6. pont pedig így rendelkezik:
"Az Alapot kizárólagosan a viziközmű hálózat és kapcsolódó műtárgyak, berendezések rekonstrukciójára, felújítására és fejlesztésére kell fordítani [...]"
majd tételesen az a)-d) pontban felsorolja, hogy mire lehet.

Az ülésen elhangzott, hogy az Óváros-Újváros Részönkormányzat tagjai kérték a szerződéscsomag elérhetőségét.
Itt olvasható az ÉTV privatizációs szerződéscsomag
Árpi Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6448
Tényleg nem figyeltem. Talán az zavart meg, hogy nálam ebben az esetben nem a túlzott emelés a végkimenetel. Hallottál már a Versenyhivatalról?
Előzmény: Piros Hangszóró (6446)
otterlo Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6447

Karcsi megint ferdítesz! :( De legyünk visszafogottabbak: a hangszóró ismét torzít.

"az MSZP frakció megtartaná a terület alapú adózást" Csak ezt idézed, miközben a cikk lényege az, hogy a terület alapú lehetőségét gondolták fenntartani, azaz, hogy az egyes önkormányzatok dönthessenek: ők és ott, milyen helyi adóztatást akarnak bevezetni!

"Ez azt jelentené -mint ahogyan otterlo állítja- hogy az MSZP egy konzervatív párt?! :)))" Ilyet én nem állítottam. Nem is tudom, hogy jön ide, a választási lehetőség fenntartásához egy párt konzervatívnak minősítése.

Előzmény: Piros Hangszóró (6440)
Piros Hangszóró Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6446
Nem olvastál figyelmesen, én már írtam c. opciót :)

Garantálhatom, hogy a város mostani vezetése az itt élők érdekeit veszi figyelembe elsősorban. Nem a mostani vezetés akarta a privatizációt, sőt!
Előzmény: Árpi (6445)
Árpi Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6445
Van egy c. lehetőség is. Feltűnő érték-ellenérték aránytalanság okán bármely szerződés felmondható. Márpedig ha Érden lényegesen magasabb a vízdíj, mint máshol, az elég alapos ok arra, hogy ezt megvizsgálja valaki rendesen.
Vagyis ha elsősorban a város és a lakosság érdekeit tekinti szem előtt a város vezetése, akkor ez ügyben erősen el kellene kezdeni körülnézni. Persze más lenne a helyzet, ha a városvezetés érdeke véletlenül az lenne, hogy a szolgáltató járjon jól, akár érdemtelenül is.
vargailles Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6444
De formailag bevett szokás. Képzeld el mi lenne, ha az összes módosító TV és R fennmaradna. Jogalkalmazó legyen a talpán, aki mindezt átlátná, a jogalkotó előkészítőkről nem is beszélve. A módszer: van egy módosító, az amint bevégzi a dolgát, hatályon kívűl is kerül. Ennél persze sokkal egyszerűbb lenne az eredetit módosítani, de ez is egy jogtechnika, hogy "önálló" jogszabállyal módosítunk egy másikat. A saláta akkor születik, amikor egy ilyen módosító több mást módosít.
Előzmény: otterlo (6437)
Piros Hangszóró Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6443
A víz és csatornadíjak megállapítása esetén a helyzet a következő:

2006-ban a várost akkor irányító többség privatizálta az ÉTV Kft-t, amely jelenleg ezt a tevékenységet ellátja. Akkor egy olyan szerződéscsomag született, amely többek között 25 évre előre megállapított egy díjképletet. Ez a díjképlet azt jelenti, hogy az ez alapján kiszámított díjat az ÉTV Kft beterjeszti a Közgyűlésnek, amelynek két opciója van:

a. elfogadja a javasolt díjakat
b. nem fogadja el, ez esetben az önkormányzati költségvetésből ki kell fizetni a megállapított és javasolt díj közötti különbséget.

Tehát nagyjából az között lehet választani, hogy a javasolt díjakat az igénybevevő fizesse ki vagy egy részét a közös pénzből, a már most elégtelen költségvetési forrásokból fizessük ki.
A c. opció az hogy felmondja az önkormányzat azt a szerződést, amely lehetővé teszi a szolgáltatónak, hogy így emelje az árakat. Ennek azonban igen magas -milliárdos- kártérítési következményei is lehetnek, pontosan a privatizációs szerződés okán, ami meglehetősen nagy visszatartó erő.

Igen, elég nagy az emelés. A díjképlet ellen sokan (többek között annak idején otterlo is) szóltak. Most például a következőképpen áll össze:

Alapdíj esetén az ágazati infláció (ami nem azonos az "átlagos" inflációval) az, amivel növekszik a díj =7,57%, ez lesz 303 Ft+ÁFA a korábbi 282 Ft+ÁFA-ról.

A fogyasztásarányos díjak esetén a növekmény a következőképpen történik ivóvíz esetén:
-jelenlegi ár: 273 Ft/m3

-ágazati inflációval (7,57%) növelt érték: 293,67 Ft
-ÉTV saját beruházásként belépő új létesítményei értékcsökkenés növekmény része: 10,06 Ft
-Önkormányzati tulajdonú belépő új létesítmények bérleti díj növekményének fajlagos értéke: 3,21 Ft
-(egyelőre) a mennyiségváltozás miatti korrekciós tényező: 1

-ÉTV által javasolt végső ár: 307 Ft

Az infláció fölötti díjak (4,86% növekmény) tehát nagyjából abból jönnek ki, hogy új beruházások történtek a hálózaton, amelyeket a szolgáltató jogosult beépíteni a díjba. Érdekesség, hogy ha az önkormányzat minél többet fektet be a hálózatba, a díj ezek szerint annál jobban növekedni fog. Ilyenkor elkezd az ember gondolkodni, hogy most akkor mi is van?! Hagyjuk rohadni a hálózatot vagy fejlesszük, ahogy csak lehet, de ettől meg növekszik a fizetendő díj... Komoly dilemma...
Előzmény: Who111 (6438)
Piros Hangszóró Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6442
A cél kettő: egyrészt ha lehet, legyen olcsóbb, másrészt az ellátás biztonsága.

A pályázat segítségével megvalósítani tervezett projekt azt célozza, hogy Parkvárosban és a felsőbb részeken teljes biztonsággal legyen vízellátás a legkritikusabb időszakokban is, valamint a meglévő hálózatokon a legkritikusabb részek rekonstrukcióját, amely csökkentheti a hálózati vízveszteségeket.
A díjakról mindjárt.
Előzmény: Who111 (6438)
Piros Hangszóró Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6441
[off]Úgy látszik, már a kezem se a régi, mindig elszúrom a kiemeléseket! :) Vagy csak a láz...?[/off]
Előzmény: Piros Hangszóró (6440)
Piros Hangszóró Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6440
az MSZP frakció megtartaná a terület alapú adózást
Ez azt jelentené -mint ahogyan otterlo állítja- hogy az MSZP egy konzervatív párt?! :)))

Ha jól emlékszem, ez egy TV műsor alapján írodott és Krisztina már akkora elmondta, hogy az újságíró nem értette, hogy miről beszél, ugyanis ő a számított értékről beszélt, nem a korrigált forgalmi érték alapról.

A számított érték szerintem teljesen megbukott, az AB határozata úgy, ahogy van, kiherélte az egészet (az általad korábban említett nov. 15-i módosításokat is).

Tehát két számítási mód marad belátható ideig: korrigált forgalmi érték (ami azt jelenti, hogy az az adó alapja az, amit a tulajdonos megállapít és bevall) vagy a négyzetméter alapú.
Előzmény: T9 (6439)
T9 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 6439
Who111 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 6438

Tessék mondani, ettől olcsóbb lesz a víz? :-)

Tudom, hogy nem ehhez tartozik, örülök neki, hogy tovább jutott a pályázat.

Aminek kevésbé örülök az az a megszellőztetett 2009-es vízdíj javaslat, ami

szerint 12,5%-os emelést terveznek és ezzel ismét Érd lenne kishazánk legdrágább

városa ivóvíz szempontjából. Ezzel elérnénk a 307Ft nettó árat köbméterenként.

Budapesten az ők 8,5%-os emelésével is csak a felét fizetik ennek az összegnek.

Tényleg indokolt ilyen összegű vízdíj előírása?

Előzmény: Piros Hangszóró (6431)
otterlo Creative Commons License 2008.12.17 0 0 6437
Abból, hogy módosító rendelet, nem következik, hogy egy nap múlva hatályon kívül kell helyezni.
Előzmény: Piros Hangszóró (6435)
T9 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 6436
jobb későn, mint soha
Előzmény: Piros Hangszóró (6433)
Piros Hangszóró Creative Commons License 2008.12.17 0 0 6435
Én is csodálkoztam, amikor először elolvastam, de utánanéztem és több törvény is így működik, mivel ez nem egy önálló rendelet, hanem egy módosító.
Előzmény: RA-TATA (6434)
RA-TATA Creative Commons License 2008.12.17 0 0 6434

Egyik előterjesztés!

"Előterjesztés címe: Javaslat a helyi adókról szóló 49/2007. (XI. 26.) KGY. számú rendelet módosítására
...

...

8. § Jelen rendelet 2009. január 01. napján lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

Dr. Szabolcs Mária T. Mészáros András

jegyző polgármester"

Szerintem ez vicc akar lenni!!!!  :)

Előzmény: Piros Hangszóró (6433)
Piros Hangszóró Creative Commons License 2008.12.17 0 0 6433
Előzmény: Piros Hangszóró (6428)
Piros Hangszóró Creative Commons License 2008.12.17 0 0 6432
Meghívó a Közgyűlés 2008 december 18-i ülésére

Szubjektív válogatás a napirendekből:

3. Javaslat a helyi adókról szóló, 49/2007. (XI.26.) KGY. rendelet módosítására

4. Javaslat az önkormányzati tulajdonú víziközműből szolgáltatott ivóvíz és a biztosított csatornaszolgáltatás díjainak megállapításáról szóló, 6/1994. (II.25.) ÖK. rendelet módosítására

6. – Javaslat az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról, és a szervezett hulladékkezelési közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 23/2005. (VII.01.) ÖK. rendelet módosítására
- Előterjesztés a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás egységnyi díjtételének kiszámítása alapjául szolgáló költségelemzésről

7. Javaslat az érdi Fundoklia-völgy természetvédelmi területté nyilvánításáról szóló, 9/1999. (V.21.) ÖK. rendelet módosítására (kezelési terv elfogadása)

17. Javaslat a Városközpont és Mihálytelep szabályozási településrendezési eszközei egyeztetési anyagának elfogadására

18. Javaslat pályázat kiírására a Bem téri óvoda és környezete hasznosítására

19. Javaslat Érd Megyei Jogú Város városrészeinek területi lehatárolására és elnevezésére

30. Tájékoztatók:
-Tájékoztató az Érden élő roma lakosság helyzetéről
-Tájékoztató településrészenkénti Körzeti Megbízotti Irodák létesítése lehetőségének vizsgálatáról
-Tájékoztató dr. Szabolcs Mária jegyző 2008. évi teljesítménykövetelményeinek értékeléséről

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!