Az archtop egy más világ, én nagyon szeretem. Django is játszott rajta az utolsó években, Epiphonja volt, meg Gibsonja. Ettől viszont még nem lesz belőle gypsy gitár. Az én archtopom már nagyon olyan hangzású, de az egyrészt eredetileg Wedeli Köhlernek készült (valószínűleg), másrészt Django húrok vannak rajta. Viszont, bármennyire is hasonló hangzású, stílusú, nem Selmer hang, hanem archtop hang gypsy-sítve, vagy mi. Ráadásul akusztikusan azért nem hasít nagyot hangerőben (egyik archtop sem olyan hangos, mint a lapos gitárok), pickuppal jó igazán.
Nem mértem, de a Saga az Selmer kópia úgyhogy valószínűleg azonos. Az eredeti, régi Selmereknek nem volt kényelmes nyakuk, de ezt is majd jól megírja tzuiop, mert ő már játszott olyanon. A D-lyukasé szélesebb és rövidebb nyak, mint az ovál-lyukasé.
Nem tudok forrást, ami szállít is Mo-ra, sose foglalkoztam ezzel, nem bízom a magyar postában (sokszor a külföldi boltok sem, az én gitáromat sem voltak hajlandóak ide küldeni, hiába EU), a csomagküldő meg sokszor annyira megdrágítja, hogy annyiért akár ki is mehetek megvenni. Sok helyen árulják, gúglival rákereshetsz.
Ez a gyár (az ő áraik a honlapjukon drágábbak, mint a bolti árak): Saga
Felkeltetted az érdeklődésemet ezzel az archtop dologgal. Tényleg az. Legalábbis hasonló. Azt hiszem beveszem a sorba. Van valami tapasztalat róla? Játszik valaki ilyenen Gypsyjazz stílusban?
Saga-ra van valami konkrét link? Ami megbízható és szállít Mo-ra?
A Selmerek 45-51mm szélesek a fejnél és 21mm vastagak, nem olyan bumszli. A Saga kisebb ennél?
Viszonylag szélesebb a nyak, és a Saga-é elég lapos. Az eredeti Selmer nyak jó dumszli volt, mint a lapátnyél, ha jól tudom. Akusztikusan nagyon jó hangja van, az enyémben nincs is pickup, Schertler Basic-el használom. Saga-t a neten keress, itthon nincs. Nem nagy összeg, mert a Gitane is megvan 900 euból, és azért egy profi gitárt kapsz (ha csináltatni akarsz, 3000 alatt szóba sem állnak veled). A Cigano pedig már igazán olcsó (azzal mondjuk nincs tapasztalatom). Van készlet Galliból néhány, rajtam maradt, mert átálltam Newtonra, ha kell szólj, ha nem, úgyis jó.
A hathúros brácsa, lapos fogólappal, az nem az archtop gitár?:)
Próbálok barátkozni a gondolattal, a következő terv amit megvettem az egy Django Selmer, arra természetesen fémhúrokat szeretnék. Érdekelne, hogy a Saga Gitane nyaka milyen széles? Nekem a széles lapos klasszikus nyak jön be. Az ARIA Gibson nyakkal szerel, ami keskeny és domború, az én lapátkezeimnek túl kicsi. A Selmer szerencsére fémhúrosban is széles. A másik ami fontos nekem, hogy akusztikusan legyen jó a hangja. A Saga milyen ebből a szempontból? Saga ügyben Ti vagytok a tuti beszerzési forrás, vagy boltban keressem? Az Ovation-t már kerülgetem egy ideje, de túl drágának tartom. Nagyobb összeget most már csak a saját gitárjaimba szeretnék invesztálni.
A gitározást (és a készítést is) egyébként abszolút komolyan gondolom.
A húrkészlet érdekelne, kipróbálok mindent, de most nincs mire feltennem a fémhúros szettet. Ha találok valami átmeneti megoldást és még lesz belőle visszatérhetnénk rá. Remélem hamarosan.
Egy érdekesség: A tervek tanulmányozásakor jöttünk rá, hogy a Selmer fémhúrosok felépítésükben sokkal jobban hasonlítanak egy hegedűhöz, mint egy gitárhoz. Valamit tudott az öreg. Kéne építeni egy 6húros brácsát lapos fogólappal:-)
Nos, normál akusztikus gitárral _soha_ nem lesz Selmer hangod. Nejlonhúrossal dettó. Ez a műfaj fémhúros, meg kell szokni, nem nagy ügy, hidd el. A megoldás: vagy ezüstözött húrokat használsz (réz borítás), ilyen a Galli Silk&Steel, (ebből van még néhány készletem, ha gondolod olcsón megválok tőle), vagy a kicsit drágább verzió, a Savarez Argentine húrja, 11-es mindkettőből, vagy a keményebb megoldás a Newton Django, viszont az tartósabb is.
Vegyél Selmeroid gitárt, ne vacakolj mindenféle Takaminével. Még a leginkább jó az Ovation néhány típusa amúgy, de az sem lesz olyan hang.
Már lehet kapni 400 eu körül Saga Cigano nevű hangszert, nem tudom, milyen, de a Selmer fíling ott van, az biztos, és az Aria ovállyukasát is dícsérték néhány külföldi topikon, az is hasonló árfekvés. De ha komolyan gondolod, akkor nem pénzkidobás egy Saga Gitane, az kb. a duplája, és van egy profi hangszered.
Nem Selmeroid, csak egy egyszerű cutaway, fémhúros, elektroakusztikus, de nagyon nem tetszik. Ahol vettem, visszavennének cserében, de ami tetszene az egy Takamine és még ré kellene fizetni vagy 120e forintot. Most egy 20 éves Musima Classic-on gyakorlok, de hiányzik a kivágás. A hangja viszont hihetetlenül szép. Most a budapesti boltokat végigjárva 300e alatt nem találtam vele összemérhetőt. Talán az idő teszi.
Az a másik problémám, hogy a fémhúr sem jön be igazán, pedig ez szinte teljesen konform ebben az ágazatban. Találtam(vettem) egy állítólag eredeti Selmer-Maccaferri koncert gitár tervet (1932-es), ez nylon húros, sajnos Samois-ra már nem leszek meg vele, de idén elkészül. Addig is érdekelne klasszikus cutaway-nylon gitár, erősítés nélkül, ha valaki esetleg tud, valami szolíd árfekvésben. Gypsy is érdekel, de ebben az árfekvésben csak rosszabbnál rosszabbakat próbáltam. Azért nem adom fel, ha valaki tud egyet, szívesen elmegyek kipróbálni.
Milyen Ariat vettél? Selmeroidot? Samois: ha meghívnak minket föllépni, kiviszünk a turnébusszal. De az nem idén lesz. :) Idei szervezett forma: összebeszélsz tzuioppal, és kimentek (már amennyiben ő megy). A többi infot is ő tudja, majd jön, és jól beírja. Ha gitárt nem viszel, minek mész? ;)
Sziasztok! Új belépő vagyok a fórumban, és lenne pár kérdésem. Tavaly augusztusban ismertem meg a Django nevet és vele ezt a stílust. Mindjárt vettem egy gitárt( egy ARIA-t, de már bánom) és elkezdtem tanulni. Voltam néhány HCOH koncerten és nagyon lelkes vagyok.
A legaktuálisabb kérdésem, hogy van-e szervezett formája a Samois-ba való kijutásnak, merthogy egyedül igen sokra rúgnának a költségek. Mennyiből lehet kihozni az ott tartózkodást? Ha gitárt viszek, akkor el lehet ott valahova rakni? Egyáltalán érdemes gitárt vinni?
Szombaton 21h-tól HOT CLUB OF HUNGARY koncert a VERA Jazz Caféban.(Dohány-Osvát sarok) Vendégünk lesz: Antal Tibor hegedűn(Budapest Ragtime Band) és Marsall László klarinéton,szaxofonon(Papajazz, Ex-Hot Jazz Band) Kicsi kedves kávézó, jó zenével! Lehet táncolni is! http://hotclubofhungary.hu
Az egyik gitáros ismerősöm szeretne írni a weboldalán a manouche zenéről is. Pls: története, hogyan és mikor alakult ki, ilyesmi... Ehhez kérném a segítségeteket. Tudtok olyan helyet ahol ez jól le van írva (lehet angilus is). Köszi.
Ma este 20 h-tól budapest első Swing klubjának nyitóbulija!1930-as évek hangulat,Hot Club of Hungary koncert,vendég Bényei Tamás(Hot Jazz Band),tánctanítás,Swing DJ,stb.Hely:HENRY J. BEANS Bar,V.Szt.István krt.13.
A citromailnek van valami ilyen szolgáltatása, ahol jó nagy üzeneteket lehet küldeni. De ha eljössz pénteken a nagyon jó bulinkra, adok cserébe egy üres dvd-t. :)