Keresés

Részletes keresés

gesszti Creative Commons License 2020.10.06 0 0 25823

Ha már ültetvény. Ősszel, vagy tavasszal érdemes ültetni az oltványokat? 

contributor Creative Commons License 2020.10.06 0 0 25822

Ahogy mások is írták, a szőlő nem szereti a pangó vizet. Ha az elmúlt 30 évben nem érintette belvíz a területet, akkor valószínűleg nem lesz gond. Egyébként egy (ha a terület nagy, akkor több) 4 m magas "fennsíkot" ajánlott létrehozni (4 m-ig nem kell hozzá engedély, de azért előtte tájékozódj a helyi önkormányzatnál). Fehérbornak az ezerjót, vörösnek a zweigeltet javaslom. Ha nagy területen (nem hobbi, hanem gazdálkodási célból) akarsz telepíteni, akkor mindenképpen érdemes talajtani vizsgálatot végeztetni (több helyről, kül. mélységekből), és főleg a mésztartalmat figyelembe venni az alany választásakor.

Előzmény: Alföldi László (25806)
szervezkedő Creative Commons License 2020.10.05 0 1 25821

Oké. Nem észosztás akart lenni.

:-))))

Egy köteg oltvány 50db egy szatyorban elfér, 6 db szinte semmi.

Ha egy webshop 2500-3000ftot kér tőled az postával együtt kb 20ezer ft. Ugyanez egy oltvanyosnál kb max 3ezer.

Először azonban ki kell találni, mire van szükséged.

Előzmény: EronarDiaras (25815)
Maci_P Creative Commons License 2020.10.05 0 1 25820

A Moldova jó nagyon, de a képen látható helyre nem javaslom, nem biztos, hogy beérik. Vénusz, Esther, Palatina, Fanny, mint könnyen beszerezhető fajták.

Előzmény: van_Persil (25818)
EronarDiaras Creative Commons License 2020.10.05 0 0 25819

Elnézést, a klasszikusat úgy értettem, hogy olyan szőlő, amire egy átlag ember gondol, mikor azt mondod, hogy szőlő. Színre, ízvilágra, formára...

A "nem ízlik az egyik, ott a másik" esetén nem gond, ha különböző időkben érik be, akinek nem ízlik az aktuális, eszik akkor, amikor ízlik az, amit Ő szeret...

Köszönöm a javaslatokat! Ha van másnak is, jöhet!

Előzmény: van_Persil (25818)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.05 0 0 25818

Ha nem értesz a szölöhöz, akkor neked valamilyen rezisztens fajta kellene, amiket viszont kizársz, mert régi fajtákat akarsz.

Mint amikor a királyfi olyan szüz királylányt keres, aki már szült 5 gyereket.

Ha takarni akarsz, akkor nagylevelü, erös növekedésü fajta kellene.

A "nem ízlik az egyik, ott a másik" csak akkor müködik, ha együtt érnek a különbözö fajták. Ezt összehozni komoly fejtörést okozó mutatvány.

Én a helyedben egyelöre 2 fajtánál megállnék, a különbözö fajtáknak eltérö heppjei vannak, ami müxik az egyiknél, nem biztos, hogy jó a másiknál.

Amit én tudnék ajánlani: pölöskei muskotály és moldova, relatív régi fajták (nem régiek, de nem most jöttek divatba), az egyik kék, a másik fehér, az egyik muskotályos, a másik nem, valamennyire rezisztensek. talán nem reklám, de pl. itt: https://www.kaszasoltvany.hu/termekkategoria/szolooltvanyfajtak/csemegeszolo-fajtak/ minden évben szokott lenni, el is küldik neked postán, de igyekezz, akár itt, akár máshol rendelsz, mert kb egy hónap múlva (általában november közepén) a megmaradó készletet elvermelik és utána csak tavasszal (kisebb választékkal) tudsz rendelni.

Előzmény: EronarDiaras (25811)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.05 0 0 25817

A rosa menna di vacca rózsaszínü, konkrétan azt jelenti a neve, hogy "rózsaszín tehéntőgy", és az egyik legrégebbi ismert csemegeszölöfajta.

Barret02 Creative Commons License 2020.10.05 0 0 25816

Hát ha nekem kell valami,én bizony utána megyek! 10 kilóméterre kell mennem tőkét venni:) Ez is szórakozás.

Előzmény: EronarDiaras (25815)
EronarDiaras Creative Commons License 2020.10.05 0 0 25815

1 Nem is merek itteni "lelőhelyet"

2 Nincs autóm, hogy gyorsan végigjárjam az esetleges helyeket, amiket monjuk google-al vadászok össze

3 Havonta 1-2 alkalommal mozdulok ki, akkor is más után megyek, nem szőlőtőkét shoppingolni... :-D

Előzmény: szervezkedő (25814)
szervezkedő Creative Commons License 2020.10.05 0 0 25814

Szerintem te egy szőlős vidék mellett laksz.

Miért kell  webshop?

Előzmény: EronarDiaras (25813)
EronarDiaras Creative Commons License 2020.10.05 0 0 25813

Melyik webshopot ajánlanád helyettük?

Előzmény: szervezkedő (25812)
szervezkedő Creative Commons License 2020.10.05 0 1 25812

Én csak egy tanácsot adnék, ha valami miatt nem ragaszkodsz ehhez a "csoda" csapathoz, akkor innen ne rendelj!!!!!!!

EronarDiaras Creative Commons License 2020.10.05 0 0 25811

Milyen szőlőket ajánlotok lugas számára illetve étkezési célra?

- Nem vagyunk nagy szőlőevők, nem is ismerjük a fajtákat

- Inkább klasszikusabb fajatákat szeretnénk, extrémebb kúpalakú, rózsaszín, stb gyümölcsű szőlőket nem

- Arra gondoltam, hogy több különböző fajta kellene, ha nem gond, hogy egymás mellett vannak, hogy ha valakinek nem ízlik az egyik, ott a másik...

- 6 tőre gondoltam kb 1.5 méterenként egymástól

- Mivel nem vagyunk nagy szőlő fogyasztók, a termés nem baj, ha kevés, csak legyen valami...

- Lugas: egyik oldala 2 méter, árnyékos-reggel kap fényt, másik oldala 2.5 méter magas, kevésbé árnyékos, lugas tetejét télen is éri a nap szinte egész nap.

- Lugas: cél, hogy a lugas tetejét mindenképpen beterítse (kb 6x3méter), oldalak másodlagosak, de azonknak is örülnék, ha sűrűn fedné

- Jó lenne, ha az összes fajtát meg tudnám rendelni a csodakertesz.hu -tól

Alábbi képen a célterület (a műanyag hullámpala 1 éven belül le lesz szedve, oldalra mennifog valami rács, vagy akármi, amire kapaszkodhatnak majd a szőlők).

whiskey98 Creative Commons License 2020.10.05 0 0 25810

Köszi, rájuk kèrdezek

Előzmény: van_Persil (25804)
GENOM_66 Creative Commons License 2020.10.04 0 0 25809

Annyit én még kiegészítenék, hogy a szőlőfajta kérdését elsősorban ízlés, illetve saját elképzelés, cél alapján kellene eldönteni. Nyilván olyan fajtát kell keresni, ami a legtöbb borvidéken és azokon kívül is szép bort képes adni. Amit fontosnak tartanék megemlíteni, az az alanyválasztás, ezzel lehetne némileg kompenzálni a kevésbé előnyös talajadottságokat. Ilyen lehet esetleg az  S.O. 4, Fercal vagy 125 A, de biztosan kevéssé javallott a szokásosan használt 5C, 5BB. Ehhez valamelyik szőlészeti kutató véleményét is ki lehetne kérni, pl. a kecskeméti kutató oltványt is elkészíti, lehet tőlük rendelni.

Falusi1 Creative Commons License 2020.10.04 0 0 25808

A Shiraz ( Shirah) illetve a Merlot szőlővel kapcsolatos termelői tapasztalatok iránt érdeklődnék.

A szakirodalomban hozzáférhető általános jellemzőkön túl érdekelne a művelésmód; terméshozam; a tényleges érési idő Magyarországon; betegségekre való érzékenység különös tekintettel a szürkerothadásra (a Shiraz állítólag érzékeny rá, a Merlot pedig a peronoszpórára).

Elnézést, hogy szüret idején ilyennel terhellek benneteket, de ültetés előtt ezeket nem ártana tudni. A különböző források nem egyszer egymásnak ellentmondó infókat is tartalmaznak.

van_Persil Creative Commons License 2020.10.04 0 0 25807

A szölö kifejezetten nem szereti a magas talajvizet és a pangó vizeket (agyag és láptalaj...), a folyóparti környezet (berettyó- Körös vidéke...) pedig segíti a gombás betegségeket (lisztharmat, peronoszpóra, fekete-, szürkerothadás).

Fajtaválasztás: annyi rengeteg fajta van, ami az eltérö igényekhez (ki milyen bort szeret) idomítható, hogy így távolból lehetetlenség megmondani, hogy neked mi lenne a jó.

Ha arrafelé nem nagyon voltak/vannak szölöültetvények (nem épp borvidék...), annak jó oka van, a régi öregek csak oda ültetek szölöt, ahol biztonsággal meg is terem. Talán a solaris az, amivel nem löhetsz bakot (kifejezetten ellenálló fajta, a boráról kérdezd Maci_P-t), de ha tényleg alkalmatlan a terüet a szölömüvelésre, akkor csodát ne várj ettöl a fajtától (se).

Alföldi László Creative Commons License 2020.10.04 0 0 25806

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni, szőlő fajta választásban (főleg borszőlő).

Teljesen kezdő vagyok, és nem éppen borvidékről van szó...

Milyen szőlfajtát ajánlanátok a Berettyó- Körös vidékre. Mik a tapasztalatok, tanácsok, ezzel a vidékkel kapcsolatban?

(Éghajlat:meleg-száraz klímakörzet, csapadék: 550-570 mm/év; napfénytartalom: 2000 óra/év; fokozott aszályhajlam; uralkodó szélirány: ÉK-i.

Talajtípusai: réti agyag talajok, sztyeppesedő réti szolonyec, láptalaj (lecsapolt és telkesített síkláp talaj), öntéstalajok, réti talajok.)

troppek Creative Commons License 2020.10.04 0 0 25805
van_Persil Creative Commons License 2020.10.03 0 0 25804

Kérdezd meg a Teleki Kober kft-t Beledben. Gugli kiadja az elérhetőségüket.

Ha Tarcal közelében vagy, keresd Szabónét a Ripária Bt-től (a facebookon ott a telefonszáma), ők gyak. nem postáznak, viszont nekem 50-ből 50 oltványuk (kabar fajta) eredt meg, úgyhogy csak ajánlani tudom őket.

Előzmény: whiskey98 (25803)
whiskey98 Creative Commons License 2020.10.03 0 0 25803

Szükségem lenne 10-20db hárslevelű oltvànyra. Tudtok olyan oltványost aki postáz is, az abaszőlőn kívül?

Falusi1 Creative Commons License 2020.09.22 0 0 25802

Nálunk sotónak is mondják, a préselést pedig - ezek után nem meglepően- sotolásnak. Pest m.

Előzmény: bbfeco (25800)
budai2 Creative Commons License 2020.09.21 0 0 25801

Szuvenir  szőlő-- höz egy megjegyzés.

Nálam az első két termő évben szép és izletes fürtöket hozott. Utána fokozatosan leromlott, már a kidobásán gondolkodtam. De "szerencsére"  másnak is volt vele problémája és  megírták  a megoldásokat:

-lisztharmat ellen fokozott védelmet igényel ( a többi fajtához képest "fokozott"). Kén  - Thiovit. Meg bumper mint felszívódó.

-Magnézium igénye is nagy - Keserűsó

-Trágyaigényes

-nem túlterhelhető.

Ezek az intézkedések nálam beváltak.

Előzmény: TINTUS (25789)
bbfeco Creative Commons License 2020.09.21 -1 1 25800

Gondoltam, hogy az Überokos kiigazit,de van amit Ö is rosszul tudhat. Somogyban, zalában ismerik a fürtöt fejnek is, mint pl a prést sutunak heves vagy bács-kiskum m -ben...

Előzmény: gesszti (25799)
gesszti Creative Commons License 2020.09.21 0 1 25799

Rossz, nem rossz, felénk így mondják. 

Előzmény: van_Persil (25798)
van_Persil Creative Commons License 2020.09.21 0 0 25798

Rosszul mondják, vagy pedig rosszul értetted.

Előzmény: gesszti (25797)
gesszti Creative Commons License 2020.09.21 0 2 25797

Bocsánat, én gépész-közgazdász vagyok, és ráadásul falusi. Nálunk a fürtöt is mondják fejnek. Első évem, hogy szőlővel foglalkozom, szóval még ott tartok, hogy nem ismerem a fajtákat, szakszavakat. Jó, az otellót, a zalagyöngyét, meg az olaszrizlinget megismerem. Legalábbis tudom, hogy az ültetvényben melyik-melyik. Meg talán a szilvánit is megtalálom. 

Előzmény: van_Persil (25796)
van_Persil Creative Commons License 2020.09.21 0 0 25796

A “fej” a szőlőnél a tőke megvastagodott, valamennyire gömbölyded részét jelenti, ahonnét a hajtások hajtanak, de nem összetévesztendő a “kar”-ral, mert az a “fej”-jel szemben hosszában elnyúlt, így nehezen értelmezhető, hogy nálad rengeteg “fej” volt a tőkén. Talán ”fürt”, nem?

Amúgy a fajtát nem tudom, de elég nehéz egy (1) ilyen fotó alapján és ilyen kevés információval meghatározni.

Előzmény: gesszti (25795)
gesszti Creative Commons License 2020.09.21 0 0 25795

Meg tudnátok tippelni, hogy ez milyen fajta lehet? Érdekes szőlő. Rengeteg fej volt ezen a tőkén, és ami nap felőli oldalon volt, az nagyon finom, édes. Ami másik oldalon, az elég vacak ízű. Érdekes, hogy a szilváni javát leeték a vadak (talán őzek), de ezt nem bántották. Tegnapi fotó. 

Jani71 Creative Commons License 2020.09.20 0 0 25794

Már nem fogom megtudni, mert idén kiásom. Idén sajnos ugyanazt produkálta (nagy, erős, 'lugastőkébe' oltva is). 

Kár érte. :-(

Előzmény: Jani71 (24502)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!